:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПРОЗА

Стройна се Калина Вие

Чавдар Шинов
Няма днес в София по-нещастен човек от Стройна се Калина Вие!

А не е малък град София - почти два милиона щъкат из него. Няма в София по-нещастeн от нея, но иначе столицата е изцяло украсена с щастливото й лице. Такава една засмяна и до крайност доволна от живота си. Излезла на балкона на новия си апартамент и, облечена в лека и поразкопчана домашна дреха, мие прозорците. Над Калина надпис: "Ние ви правим щастливи!", в краката й друг: "При нас са най-изгодните жилищни кредити". Четиридесет и два билборда! Плюс осем трамвайни мотриси и петнайсет автобуса! Ударна рекламна кампания на Интербанк!

Като преял котарак мърка джипът, метат чистачките редкия есенен дъжд от стъклото, някъде от осветеното в меко зелено арматурно табло със страстна дрезгавост пее любимият й Франк Синатра, а ето - нещастна е момата, плаче, смърка с пълен нос и топли сълзи извират от загадъчните й персийски очи, дето толкова обичат да ги снимат фотографите.

Стройна се Калина Вие е мутреса!

Мутреса е на мутрата Борис Марков Ценковски, известен предимно като Боре Палачинката. Щото все разправя, че бил започнал с павилион за палачинки на Лъвов мост. Боре има всичко и всъщност не е лош човек. Може да се каже, че дори е доста приятен. Стройна се Калина Вие не знае откъде са парите му. Знае обаче, че мерцедесът му е брониран, че винаги ходи с пистолет, забелязала е как оглежда улицата, като слизат от колата или излизат от ресторанта - изобщо ясно й е, не е богатството му от палачинките. Не се е родила вчера Стройна се Калина Вие, но к'во й пука - Боре направо я е удавил в лукс. От апартамент на Мотопистата до джип като камион. За дрехите, златата, пътуванията и празниците да не говорим. Пита се понякога Стройна се Калина Вие ще й бъде ли тъжно, ако, да кажем, утре го гръмнат? Ще й бъде! Здрав мъж е Палачинката. Топъл и гладък. Дъхът му е чист като на бебе, не смърди като другите. И е някак по своему остроумен. Хем грубиянски са шегите му, хем и смешни, и умни. И мрази чалгата. Всички мутри я обичат, а ето, той я мрази. Стройна се Калина Вие също я мрази. Боре обича Челентано. И доста вярно го пее. Бяха веднъж на гости във вила някаква, пееше им домакинът ония тъжните руски песни, взе по едно време Палачинката китарата и с неочаквана ловкост удари струните и запя Челентано. Тогава, в онзи момент, Стройна се Калина Вие дори внезапна обич към него усети, топлота и желание да го целува я обзе.

Не, не, категорично ще й бъде тъжно, ако го гръмнат!

Но иначе не го обича! Мутресите рядко обичат мутрите си. А и как сега пък да го обича - две дъщери на по двайсет има. Плюс жена - бивша волейболистка, двуметрова планина от месо...

Стройна се Калина Вие обича един тъпанар! Коко! Съученик! Кирил Спасов! Живее в блока им в "Люлин". Той й го измисли това Стройна се Калина Вие още като беше градска шампионка на бухалки. Дотогава си беше просто Калина от девети "Б". С този Коко Стройна се Калина Вие за първи път се целуна с мъж. А няколко седмици след това и останалото направи. Все бяха заедно в онези години и толкова влюбени, че чак да се засрамиш. После той отиде войник, тя пък се яви на конкурса "Мис Планета". Ей така, навиха я приятелки, харесаха я организаторите, хареса я и журито. И хоп - ето ти я мис, ръкопляска публиката, светят прожекторите, а тя стърчи глупаво на сцената, разплакана и с короната на главата! И завъртя се колелото - захванаха да я снимат по вестниците, да я канят по телевизии, отиде на световното състезание в Хаваите и там отпадна едва с последните дванайсет... Започна след това работа в рекламна агенция, добре й плащаха, а и приятно беше всички да ахкат и охкат от красотата ти. Изобщо, завъртяха се празници, веселби, пътувания. Появи се и Палачинката. Сладък живот!

Така беше до по-миналата седмица. Тогава срещна Коко. Беше отишла да види майка си в "Люлин". Пъхтеше нагоре по стълбите, щото, както и да се променя България, "Люлин" си е "Люлин" - асансьорът отново не работеше. И ето ти го надолу Коко, вече леко побелял и прегърбен, но Коко! Знаете ли какво направи изродът му с изрод? Хвана я за рамената, разтърси я и пръскайки топла слюнка в лицето й, изригна думи, пълни с толкова обич и омраза, че чак сърцето й спря да бие.

- Ти, курво, обърка живота ми! - каза й с пламенни очи. - Идва ми да взема нож и да те пробода!

И я прободе - придърпа я в ъгъла към прашните стъкла на стълбищната площадка в стаичката, дето някой някога я е проектирал за сметопровод, но никой никога в нея не беше хвърлял смет, затисна я върху някакви прашни стари мебели, струпани тук от стиснат съсед, и както го беше правил неведнъж в ония пламенни години, запретна, почти разкъса роклята й! Облада я! Разтвори в изнемога колене Стройна се Калина Вие, изпусна пълната чанта с продуктите, дето беше купила за майка си, застена, свят й се зави и в ушите й камбани забиха... Колко продължи това, Стройна се Калина Вие и до днес не можеше да прецени. Изкрещя Коко в крайната си възбуда, а после, сякаш ужасен от постъпката си, затича надолу по стълбите.

Друг стана светът от този ден, друг! Всичко вече беше различно! Знаеше Стройна се Калина Вие, че Коко е женен за някаква там непозната, че и дъщеря има - нищо не я интересуваше! Нищо!

Коко, ах, Коко!

Ще вземе нож и ще я прободе! Обичам те, Коко!

А тази вечер келнерът кой? Коко!

Сяда тя с Палачинката в новооткрития ресторант "Холивуд" и към масата идва той. В черен костюм, бледен и мазно любезен, но очите му горят в дива смес от обич и омраза! Коко от 123-то! Първият! Любимият! Дето я метна върху онзи там шкаф! Таванът да беше паднал, нямаше така смачкана да се почувства, както се почувства в ресторанта! И какво презрение в погледа му! О, те в блока сигурно говорят! Не може да не говорят! Люлинчани са гаден народ! Тя винаги усещаше как я оглеждат, когато слезеше от джипа и тръгнеше нагоре, към апартамента на майка си: "Как си бе, Калинче? Ах, че добре изглеждаш! Пу, да не ти е уроки!" Да не ми е уроки ли, вещице гадна, вампир квартален! Кой знае, изяждат я със се парцалите, като захванат да си чистят зъбите с нея по пейките на детската площадка? Мутреса! Елитна курва!

Отказа бакшиша. Палачинката винаги добри пари оставя и келнерите само дето ръка не му целуват! А Коко отказа! Горд!

Стройна се Калина Вие вече хлипа, чак се дави от плач. Бърше с длани очи. Обича го! Още го обича! "Странници в нощта вървехме двама" пее Франк Синатра, усилва се дъждът, блестят реклами, стопове и фарове... Плаче Калина, вие, ридае над целия си глупав, зле живян живот...

И внезапно - дряяннн!

Трясък, скърцане, звън на счупено стъкло!

Трамвай!

Слиза ватманката, гледат от стъклата уплашени и стреснати пътниците.

- Абе, госпожице, що не гледате, бе! Що не внимавате в тоя дъжд! Карате като изоглавени! - говори с треперещ глас ниската дебела трамвайджийка и оглежда нагънатите тенекии. - Побеснели сте да бързате! Закъде - за оня свят!

И в един момент се взира в разплаканото лице на шофьорката, дето се удари в нея с баровския си джип. Взира се и млъква, чак зяпва от изненада, тези очи човек не може да ги сбърка! Ми това е то щастливата жена, изрисувана върху трамвая й! Дето Интербанк й е уредила нов апартамент почти без пари!

- Ти ли си? - шашната прошепва ватманката.

Ясно й е на Стройна се Калина Вие какво пита трамвайджийката. И тя вече е зърнала ухилената си мутра под надписа "Ние ви правим щастливи!"

- Не съм аз! - ридае тя, хълца, та чак ще се удави в сълзите си. - Не съм!

А дъждът вали, не престава.

Пука му!

Чавдар Шинов - визитка

Чавдар Шинов е роден през 1941 г. в София. Дългогодишен редактор във в."Стършел", сценарист в СИФ "Бояна", редактор във в. "Пардон". Автор на седемнадесет книги - сборници разкази, романи, повести, приказки, пиеси, сред които: "Да се любим на инат", "Петък вечер", "Маневри на петия етаж", "Особена жена", "Първи сняг"... Носител на национални и международни награди. По негови сценарии са направени някои от най-гледаните български филми.
4
7073
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
04 Август 2007 05:51
вече времето на мутрите е малко отминало, и хората не се рекетират както преди ( преди не можеше да си оставиш колата пред блока-изчезва ти предното стъкло или ти открадват цялата кола, което е по-лошия вариант). И не става дума за луксозна кола, ами за 9 годишна Сеат Ибиза с две врати.
04 Август 2007 07:45
.
Банален до степен на недостоверност е този сюжет за покаялата се проститутка. Архетипът е св. Мария Египетска от V век. Освен това, преди няколко дни по програма "Хоризонт" четоха подобен текст, но там манекенката беше от Разград, което за автора вероятно е краят на географията.

----

http://blog.360.yahoo.com/pavel_st_georgi ev/ [няма пауза]
04 Август 2007 12:46
Авторът е писал разказа си или по някой филм или по статия от жълт вестник. Тоя човек хал хабер си няма за тоя тип момета. Сдухан текст, загуба на време само
05 Август 2007 22:16

----------------------------------------- ------------------
Определянето на изходяща/подходяща анализираща точка е често погрешно, влияейки се от липсата на псевдохумор у мислещо същество. А, и от среднопоставеността му във Вселената - лична, божествена и пр.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД