:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 256
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Студуващите ще платят 70-80 лв. повече за парно

Хората, които не ползват парно, но живеят в топлофицирана сграда, за тази зима ще имат да доплащат 70-80 лева повече, отколкото миналия сезон, и то ако в сградата има същото потребление. Това показват изчисленията на фирмите за топлинно счетоводство от първите готови изравнителни сметки, съобщи вчера шефът на "Сименс-Елвеко" Огнян Димитров.

Причината за покачването на разходите е в новата методика, която позволи частта за сградна инсталация от показанията на общия топломер да бъде без горна граница. Това ощети именно хората с икономично или с никакво потребление.

Според шефа на дирекция в столичната топлофикация Стефан Дочев има вече доста сигнали за жилищни здания, в които сградната инсталация е над 50%. Още при появата преди месец на първите изравнителни сметки много столичани бяха неприятно изненадани, тъй като информация за точния размер на сградната инсталация липсва в бележките.



Още - в "Икономика"
50
3784
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
15 Август 2007 23:48
... не ми разтягайте локуми! ... с Вальо Топлото какво става, кажете СЕГА!
16 Август 2007 00:31
Аз пък апелирам към всички Българи - ЗА БОГА БРАТЯ, НЕ ПЛАЩАЙТЕ НА НАЙ-КРАДЛИВОТО И МОШЕННИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО "ТОПЛОФИКАЦИЯ" !
Кога ще има осъден шеф на "Топлофикация"? Кога ще започнат обикновенните абонати на парното да получават реални сметки за ползваната топлинна енергия? До кога държавата ще продължава да праща сметки на хората да плащат неизползвана топлинна енергия? Кога ще бъде променен закона за пренос и продажба на топлинна енергия? До кога Българският народ ще може да се разведе със законната си половинка след брака а с топлофикация не може да се "разведе"....до кога дами и господа управляващи? До кога ще продължите да ни задължавате да минават чужди тръби през нашите жилища и после да ви плащаме за това че нечии тръби минават през домовете ни? Аз не желая в апартамента ми да има "тръболяци", искам да живея както смятам за добре и както на мен ми харесва.
16 Август 2007 00:37
val_engel,
16 Август 2007 01:50
val_engel,
Трябва да измислят начин за развод с тази остаряла и неефективна система за отопление (50% от топлината се губи от сградната инсталация).
Единственото правилно за мен решение е да не се включват отоплителните инсталации без да са събрани подписите на поне 50% от живущите в сградата и който не се е подписъл, че желае такава благинка да не участва в разпределението на загубите.
16 Август 2007 06:49
Като си си купил апартамент с парно - ще си плащаш! Аман от тарикати дето искат само да получават а да не дават нищо насреща. Нямали да плащат? Студували? не на мене тия - това се казва кражба на топлина - съседите те топлят - после що техните сметки били високи. Идеята на това парно е да се отоплява цялата сграда, а не само половината апартаменти а другите само на цоцат на далавера. Освен това що било скъпо парното - ами скъпо ще е щото има и 200 милиона дългове от хора като вас van-engel, rednik, keep. Свикнали на парното без пари по време на соц-а... Ако ви спрат парното на целия блок на какво ще се отоплявате на дърва и въглища - ама сигурно и комини нямате? Или на ток - с парите които сега давате за парно ще можете да отоплявате горе долу една - 2 стаи и като ходите до банята с ушанки ще ходите. Вярно, че има и отопление на газ, но не навсякъде има прокарана и там печалбата е най-вече заради това, че софиянеца вече се примирява с това че трябва да си плаща сметката - няма кой друг да му я плати А Парното колкото и да е неефективно, пак излиза на сметка, ако хората които го ползват си плащат! В сегашната цена на парното влизат, не само далаверите на вальо топлото, но и обслужването на тези 200 милиона дългове на шопи-тарикати.
16 Август 2007 07:24
Алабалистики пишеш, отоплението на ток с климатик е мноооого по изгодно при условие че през деня си на работа и си го пускаш нощем за няколко часа. Сметката за месеца през зимата е между 40-70лева. Няма парно в сградата на климатик съм и ти казвам как е при мен. Е който има малки деца дет искат топло цял ден да му е як джоба.
16 Август 2007 08:20
alabala12, ти в кой свят живееш бе човече? Как ще апелираш да плащаме при положение че не се знае какво плащаме. Ти имаш ли идея как се формира цената на парното...а, или си говориш на "ангро" само и само да си контра на 100 % от Българският народ. Ще ми отговориш ли на елементарния въпрос: Що е то фирма за топлинно счетоводство? Какво е това животно, имаш ли представа че това е гранд далаверата на държавата. Защо топлофикациите да не си извършват отчитането на топломерите а е дадено на фирми - как са избрани тези фирми?
alabala12, ти пишеш алабалистики, прави са колегите от форума!!!
Ти как ще се чувстваш ако ти идва 350 лв. сметка за един радиатор в София...а? Един съвет от мен: НЕ АДВОКАТСТВАЙ НА ТОП ИЗМАМНИЧЕСКОТО ДРУЖЕСТВО НАРЕЧЕНО ТОПЛОФИКАЦИЯ.
Нищо не казваш за Вальо Топлото и за Рогачев...да не са ти приятелчета?
Ще ни подскажеш ли как да се "разведем" с топлофикация?



Редактирано от - val_engel на 16/8/2007 г/ 08:26:47

16 Август 2007 08:55
val_engel,
и един въпрос към алабалиста дето очевидно е на 12 годинки
Къде е в момента Вальо Топлото?
16 Август 2007 08:58
Ползвам услугите на "Топлофикация". В последите години, те се подобриха забележимо. Да оставим цената за момент в страни!
При ползването на услугата се яви фолям социален проблем!
В периода на прехода се получи социално разслоение на народа. За съжаление сега в един жилищен блок живеят милионери и бедни пенсионери. Новите ни милионери, вместо да отидат да живеят в кварталите за богаташи, си стоят в панелните блокове и демонстрират мощ. Подкупват служители на Топлофикация, които водят отоплението им за изключено, а то не е!
Освен тях, разни бедни хитърци, много на брой, подпомагани дявол знае защо от медиите реват, че след като са си изключили парното, не дължат нищо за отопление! А, на практика те се отопляват сериозно от общата инсталация!
Аз живея в апартамент с външни стени, не съм изключил нито един радиатор! При мен през зимата е по-студено от апартаментите, които са вътрешни за сградата и са с изключени всички радиатори!
Медиите трябва да престанат да всяват съзнателно раздори между хората! Разбирам, че обслужват чуждестранни интереси!Грозно е да се манипулира с некоректни данни, или без данни - само с клишета!
16 Август 2007 09:10
Гадничко! Много гадничко прозвуча изказването да сме подадяли ръка на Топлофикация, за да изплува. ХА-ХА-ХА! Крадоха като ненормални, надчисляваха сметките на хората като за световно, а сега - да им подадем ръка, за да продължат да крадат! Как може такова малоумие?! НИКОГА! Как може човек да се скапе от въртене на крановете, за да спедти някой и друг час отопление и изведнъж да му дойде в края на месеца сметка 400лв??? Това си е чисто безочие и пак, както ВИНАГИ доСЕГА държавните далавери си продължават на наш гръб!
16 Август 2007 09:44
Alabala12, защо си мислиш, че този който си е спрял парното студува?
По един или друг начин всеки се отоплява. Аз също съм със спрени радиатори, но с климатик и държа доста по-топло от повечето съседи около мен през зимата.
Апропо, сега е лято и аз си охлаждам апартамента. Съседите трябва ли да ми плащат част от тока за това ще охлаждам и техните апартаменти през стените?
16 Август 2007 09:46
Абе Филко какво бълнуваш?!?!?
Тук става въпрос за ДАЛАВЕРА!
Защо дружеството не монтира ТОПЛОМЕРИ?!
Как може да има ВОДОМЕРИ, ЕЛЕКТРОМЕРИ, а топлината да я мерят с УРЕДИ ЗА ДЯЛОВО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ, които НЕ ПОДЛЕЖАТ на метрологичен контрол!?
Като ми сложат уред който да отчита какъв дебит топла вода и с каква температура влиза и излиза (защото и това е важно), аз ще съм първият, които ще стане абонат на Топлофикация.
Като ще даваш лични примери ето ти и моя:
Живея на последния етаж. В апартамента си НЯМАМ тръби. Общите радиатори във входа са свалени (целия щтранг не работи)! Съседите около мен и под мен също са със свалени радиатори.
Аз за какво трябва да плащам според теб, бе е...на главо?!?! Да може ти да си топлиш външния апартамент, за моя сметка, щото не щеш да дадеш някой лев да си го топлоизолираш?!

Редактирано от - air_patrol на 16/8/2007 г/ 09:48:53

16 Август 2007 09:48
Проблема не е в качеството на услугата, нито в нейната цена - в крайна сметка който иска и може нека да си ги позволи. Проблема е че НЯМАШ ‌ ВЪЗМОЖНОСТ да се откажеш от услугата. А това е нещо, съизмеримо с крепостничеството.
16 Август 2007 09:49
Досега си плащах навреме всички сметки. Последната зима нямам почти никакво потребление. Ако не ми върнат пари, камо ли пък да "доплащам" - спирам да плащам сметките одма!
Нека ме съдят.
Няма да им купувам повече мерцедеси и жакузита
16 Август 2007 10:30
Никога няма да платя за нещо, което не съм ползвал !!!!!
16 Август 2007 10:42
Мамини златни възмутени неплащащи.
Както върви Топлофикация ще я фалират. то популизъм-популизъм, ама си има граници.

Тогава друга песен ще запеете в панелките с техните максимум 2, 5 квадрата ел инсталации(смятани са само за осветление и готвене),
и с разбитите комини, защото на суека от 5-ия етаж не му влизал хладилника където той си е наумил и е разрушил и затапил комина на всички.

Тогава ще е истинско удоволствие да се четат коментарите ви.
16 Август 2007 10:43
Топлофикация-София ощетява тези които са махнали радиатори и не желаят да ползват парно. Такова нещо да не ползващ, а да плащаш няма никаде другаде по света.
16 Август 2007 11:57
Нещо не мога да разбера какво става. Явно има служители на топлофикация който участват в нашия форум
Лунатик, защо им адвокатстваш бе човек, какво добро си видял ти от това дружество? А другия вариант е да си се топлиш на дърва и въглища и да не ти пука за хора като нас който са мамени с години да плащат несъстествуващи сметки. От съвсем скоро измениха наредбата - №16-334 от 06.04.2007 г. с което ни казват че ни се сменя и отопляемият обем в жилищата което според мен е пълен абсурд. Да не би да ми се е разширил апартамента от към височина или широчина аз без да съм разбрал....а? Може ли до сега процента от жилищната ми сграда да е бил 3.91% а по новата наредба ми идва бележка с нов процент 4.12% ако това не е топ идиотщина здраве му кажи. Така че ако е удобно хората на Вальо Топлото да не пишат тъпотии.
16 Август 2007 11:57
Не се ядосвайте, решениено е просто. С знамена, начело с Кърлев дължащ 4, 000 лева за топла вода и голям плакат "Назад към село!"
16 Август 2007 12:12
Крайно време беше да не се ощетяват хората, които си ползват парното. Надявам се най-после това да стане факт с новите сметки.


val_engel е написал куп глупости, но това не пречи първосигнално доста хора да му вдигат палци.
Кое е основното? Основното е, че всеки избира къде да живее и ако иска да е без парно си купува жилище, което е без парно, а не апартамент в топлофициран блок. Ако живееш в блок с парно, значи искаш парно - простичко е. В крайна сметка хора разни - едни искат да си живеят като на село, други като в град, но странно защо първите се бутат да живеят и те в топлофициран блок и после оревават орталъка. Второто основно нещо е, че никой не е закрепостил блока към Топлофикация - правят си събрание и се отказват. Вместо това писъци - "не можем да се разведем с Топлофикация".
16 Август 2007 12:13
Парното е отживелица. Особено по нашите географски ширини и дължини. Субтропичния средиземноморски климат, който на места преминава в умерено мек континентален, е много подходящ за климатините инсталации. След още няколко години, когато стандартът на живот се вдигне достатъчно за да могат повече хора да си позволят климатични инсталации, парното ще умре в буквалния смисъл на думата. Да не забравяме, че всеобщото затопляне, предизвикано от изстиването на земното ядро, в скоро време ще придобие още по-големи размери. Тогава климатичните нива ще се транслират към полюсите и там където сега умерен климат, ще стане субтропичен, че даже и тропичен. Прочее то вече се наблюдава. В този смисъл - още малко им остава на кожодерите от топлофикация.

Богородица и след Успението си бди над нас. Желая на всички вас от все сърце да имате Христовата обич.
Вартоломей, по волята Божия Архиепископ на Константинуполис, Новия Рим, и Патриарх Вселенски
16 Август 2007 13:22
XYZxyz, казваш че пиша глупости - може и да си прав. Я като по образован и разбиращ ни обясни на нас неразбиращите как точно става "развода" с топлофикация че аз не се сещам като как може да стане. Ти от кой град си?
Само ще ти обърна малко внимание че топлофицирането на сградите не значи да ти пуснат парно а в това число е и топлата вода - казвам ти го за да не хванеш и ти да пишеш глупости като мен. Ако се топлиш на дърва и въглища имай в напредвид че не е като да ти пишат сметки за дължими суми без да си ползвал парно. Освен ако не си от хората на Вальо Топлото и Рогачев.
16 Август 2007 13:36
как точно става "развода" с топлофикация че аз не се сещам като как може да стане.

Закон за енергетиката:
Чл. 153. (2) (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2006 г.) Когато две трети от собствениците и титулярите на вещно право на ползване в сграда - етажна собственост, присъединени към абонатна станция или към нейно самостоятелно отклонение, не желаят да бъдат потребители на топлинна енергия за отопление и/или за горещо водоснабдяване, те са длъжни да декларират писмено това пред топлопреносното предприятие и да поискат прекратяване на топлоснабдяването за отопление и/или горещо водоснабдяване от тази абонатна станция или от нейното самостоятелно отклонение.

Или казано с други думи - като живееш в блок заедно с други хора, някои неща зависят и от тях и не можеш да си правиш каквото поискаш, както в самостоятелна къща. И дали да има парно се решава заедно, и дали да има асансьор, и дали да се ремонтира, да се чисти....
_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?

Редактирано от - Manrico на 16/8/2007 г/ 13:38:28

16 Август 2007 14:29
Според мене Топлофикация-София взима пари повече от колкото трябва на тези които не ползват парно. Например твърди че се отопляваме от тръбите. Ами нека сложиме топломери на тръбите и да изчисляваме колко точно се топлиме ( така да знаеме за какво плащаме!). Топлофикация-София и топлинните счетоводители не са коректни в определянето на сметките (какво съм ползвал? и какво дължа като пари?).
16 Август 2007 14:38
Точно този член 153(2) е обратно написан. По-правилно е ако 2/3 искат тогава да се пуска, а не ако 2/3 не искат да са спира.
Най-лесно се вижда от примера 50%-50% ползващи и не ползващи. В този случай поради големият процент не ползващи отопление на ТЕЦ се получават такива големи загуби на сградната инсталация. За да е изгодно и евтино парното, трябва да се ползва от поне 2/3 от апартаментите. Само, че това съвсем не е така! И поради тази причина цената на 1kW на тец УЖ е 7-8 ст., но като ти лепнат загуби на инсталацията реално става 10-12 ст./kW. За справка на климатик е 6 ст./kW.
16 Август 2007 14:46
Точно този член 153(2) е обратно написан. По-правилно е ако 2/3 искат тогава да се пуска, а не ако 2/3 не искат да са спира.
Ами то си е точно така - само трябва да не го мързи човек да погледне член 133:
(2) (Доп. - ДВ, бр. 74 от 2006 г.) Присъединяването на потребителите в сграда - етажна собственост, чрез абонатна станция или нейни самостоятелни отклонения се извършва с решение на общото събрание на етажната собственост, взето с изричното писмено съгласие на две трети от всички собственици и титуляри на вещно право на ползване в сграда - етажна собственост.

Ама нали е въпрос да се мрънка....

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
16 Август 2007 14:50
Само, че става въпрос за присъединяване, а не за включване! Има разлика. Ако не ти е ясна хвани някой по-грамотен да ти я обясни.
16 Август 2007 15:02
Айде, от мен да мине:
Присъединяване е включване на изградената вътрешна отоплителна инсталация към разпределителната мрежа на Топлофикация.
Включване (или пускане) е отваряне на крановете (и включване на помпите) и пускане на циркулацията на топлоносителя в абонатната станция.
Това, което казах по-горе е, че НЕ трябва да се пуска тази инсталация най-малко 50% от хората живеещи в кооперацията не мислят да я ползват.
А какво мислиш за сравнението на цените за 1kW?
16 Август 2007 15:05
Айде, от мен да мине:
Присъединяване е включване на изградената вътрешна отоплителна инсталация към разпределителната мрежа на Топлофикация.
Включване (или пускане) е отваряне на крановете (и включване на помпите) и пускане на циркулацията на топлоносителя в абонатната станция.
Това, което казах по-горе е, че НЕ трябва да се пуска тази инсталация ако най-малко 50% от хората живеещи в кооперацията не мислят да я ползват.
А какво мислиш за сравнението на цените за 1kW?
16 Август 2007 15:09
В историята около парното има една тънкост, която никой не забелязва, но според мен е много съществена. В първоначалните договори с Топлофикация имаше дефинирана и услугата - поддържане на определена температура в различните спомещения на жилището. Много тихомълком тази услуга беше подменена с нещо коренно различно и на практика неизмеримо - колко си ползвал за отоплението. Тази промяна беше силово наложена без много шум под благовидния предлог, че така щяло да е по-справедливо. Няма подобно нещо - точно заради тази промяна са сегашните раздори между съседите, а по-справедливо не стана, само стана доста по-скъпо. Очевидно предишния подход беше много по-добър за ползващите парно - топло е, всички се топлят един друг, плащане според кубатурата, т.е. няма ги паразитните форми за топлинно счетоводство и в крайна сметка плащаш по-малко. Точно това не се хареса на енергийната мафия и сега сме на този хал.
16 Август 2007 15:21
Като казваме Вальо Топлото, разбираме Партията, като казвамеПартията разбираме Вальо Топлото ...
В крайна сметка няма ли една обективна експертиза, която да докаже пладнешкия грабеж на "Топлофикация" ...
16 Август 2007 15:29
При сегашното положение е така:
Примерно вход от 8 етажа с по 3 апартамента – 24 абоната.
За да се спре парното трябва да се направи общо събрание и на него, ако 15 не искат да ползват парно 9 искат – няма развод! Парното се пуска и сградната инсталация е със загуби над 50% и тези 15 щът-нещът трябва да плащат за глупостта на тези 9.
Правилно е обратното – прави се събрание и се взема решение да се включва ли парното. Ако над 50% искат да се пусне – да си го пускат, но да си поемат загубите по тръбите за тяхна сметка. Останалите да слагат тапи по тръбите и да свалят радиаторите в мазите. Така всеки може да се жени и развежда ако си поиска всяка година за парното.
Топлата вода е на отделен истински топломер (не уред за топлинни единици) и тя може да се отчете вярно по показанията на водомерите и си се плаща от всички, които я ползват. Ако не щеш топла вода – слагаш си бойлер и не я ползваш.
16 Август 2007 15:43
Правилно е обратното ...

Нищо подобно - ако не искаш парно си купуваш имот без парно - примерно връщаш си се на село. Ако твърдо искаш да ставаш гражданин, а не да си оставаш селянин и се натискаш да си в топлофициран блок, за какво пищиш? Така е в града и ако не ти харесва - марш обратно! Като си в къща на село, наистина всички тръби са си твоя собственост - махаш, слагаш както ти е кеф, но като живееш в блок тръбите са обща собственост на собствениците в блока, точно както покрива и асансьора. Парното е също с общо ползване и ако не го искаш, продаваш апартамента и си взимаш примерно къща в Драгалевци или се връщаш там откъдето си дошъл. Интересното е, че при всичките случай за които знам и някъде в някой блок са си спрели парното, после се сбъркват от желание пак да си го пуснат.
16 Август 2007 15:54
KIIP,
9-те апартамента които искат парно но отопляват само по една стая а останалите са изключени не представляват 2/3 от мощността.
Тоя номер го правят пенсионерите които получават помощи.
На топлофикация така им изнася за да те насилват.
Така на пенсионерите пишат колкото са им помощите за да не се откажат а ти студуваш и плащаш нещо което не си ползвал.
16 Август 2007 16:05
XYZ,
Тези приказки за село сме ги чували.Истината е че 1/3 от ползвателите на парно го плащат.Останалите не го плащат . Когато тази една трета които чинно си го плащат се осъзнаят и започнат да не го плащат топлофикация фалира.Така че те си отидоха на село а не аз.
16 Август 2007 16:09
Когато тази една трета които чинно си го плащат се осъзнаят и започнат да не го плащат топлофикация фалира.
И тогава идват мутрите, купуват я почти без пари и си събират всички вземания с лихвите.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
16 Август 2007 16:12
С тъпи селяни не ми се спори!
Роден съм в блок с парно и нямам село, в което да се завърна, за разлика от теб.
На теб явно ти е сбъркана координатната система и не си на ясно с правата на човека, които са нарушени в този Закон за енергетиката.
Колкото до съжаляващите за парното – замисли се защо новите кооперации не се включват към Топлофикация? Щото цената на имота е по-ниска, ако си купуваш апартамент вече женен за Топлофикация (търсенето е по-малко).
Рорик тези 9 идват от минимума желаещи, които задължават всички останали да са женени за Топлофикация.
За да се отопли стаичката на пенсионера се върти вода по цялата инсталация и затова загубите отчетени на сградната инсталация действително са над 50%.
При това ценообразуване Топлофикация е обречена да фалира.
Колегата на координатната система - Вальо Топлото също допринесе за това.
16 Август 2007 16:41
Хора, гледайте задния план на нещата! Гледайте парите.
Кому е нужно да продължава с години епистоларната битка с Топлофикация - София?
1. На никой от Топлофикация не му пука дали гражданите студуват или не! За тях - ония търтеи от Управителния съвет на дружеството, е важно да имат повече приходи. За това се правят тези промени в наредбата. Нали топломерите (индивидуалните уреди) ги слагахме, за да пестим? Поне така ни убеждаваха същите тия мушмироци, когато пак с наредба ни караха да ги купим масово. Е, купихме ги. Обаче започнахме ида пестим. А това не им хареса. Измислиха "такса мощност" пак същите мушмуроци. Плащахме я и се принудихме да пестим още повече. Това пак не им хареса. Започнаха да вдигат цената на гига-калорията през шест месеца, въпреки че имахме договор за 10 години за газ с Русия на добри цени. И хората започнаха въобще да не пускат радиатори. Пък и Господ помогна тази зима - през март ходехме с къси ръкави, ако си спомняте! Същите тези мушмуроци обаче пишат в изравнителните сметки (вижте добре!) средна температура за целия сезон 5 градуса, а най-ниска - минус 16 градуса. Е, аз такава не помня, да ме прощавате, тази зима. Хората заебаха въобще да плащат и дружеството увисна през пролетта на ръба пред фалит. Започнаха да манипулират - да настройват съседите един срещу друг. Важното е сега да не се подадем!Защо не осъдиха Вальо Обратнотонастуденото? Защо се замазаха връзките му с Р.Овч., Ст.Софиянчето и Антоан Владайски? Хайде, сега!И ние носим глави и мислим понякога.
2. Топлофикация -София е касичка за партийните ръководства в града и общинските съветници от тези партии. Спомнете си, че Вальо Топлото е правил предизборни срещи на колектива с кандидатите за депутати от БСП. Вероятно е имало и такива с други от упр. коалиция.Вижте днешния "Монитор". Там има статия по тези въпроси. Оказва се, че Вальо е препирал и пари от Сдружението на фирмите зца топлинно счетоводство.Всичко е казано зад редовете. Не забравяйте, че Тодор Кузманов бе зам.кмет по ресора при Янчулев. Е, как така точно той стана после служител на "Техем" и председател на това сдружение. Където има паричен поток от приходи няма случайни хора.
3. Винаги има готов предварителен план, когато става въпрос да се прецака народа.Топлофикация е държавно и общинско участие. Даже и да фалира дружеството, вземанията му остават. Да сме живи и здрави - сами ще станете свидетели, как на момента ще се пръкне поредната измислена фирма, в която същите тия мушмуроци, ще изкупят на 10 процента недоборите от държавата и Столична община и ще започнат да си ги събират с частни съдебни изпълнители, бухалки и джипове. Но този път ще е на 150 % в най-добрия случай. А ние ще си останем с топломерите в ръка!
----------------------
Що се отнася до това, че мижавите вертикални щрангове са кръстени "щранг-лири" и се третират като самостоятелно отоплително тяло - просто е поредното увъртане за повече пари.. Такава лира имам в банята и тя е яка тръба - широка 10 см, а не някаква тръбичка 3/4 цола.
Между другото - пред балкона на хола имам улична лампа, която свети цяла нощ и още никой не я е строшил. Е, според някой от умниците по-горе, трябва ли да плащам някакви пари на "Улично осветление", защото хола ми е почти осветен вечер!?
----------------------
Технически - проблемът е в неефективността на прекалено дългата мрежа. Три ТЕЦ-а захранват цяла София. Губи се много при преноса.
И още нещо - слезте във вашата абонатна и вижте дали има и топломер на изходните тръби, който да отчита разликата (разходваната енергия за блока!). Естествено, че няма!!! Значи на нас ни се начислява по някаква измислена формула 100% консумация. Да не би отх изходните тръби обратно към ТЕЦ-а да пътува лед????????????????

Редактирано от - malechko на 16/8/2007 г/ 16:56:49

16 Август 2007 17:07
XYZxyz
аз пък съм забелязал че само комплексираните селяндури обясняват на останалите какви селяни са
16 Август 2007 17:14
Да и след това и мутрите фалират - но не ми късат повече нервите.
16 Август 2007 17:22
Само едно не мога разбера, в края на краищата - За чий такъв са ми тези едни топлинни счетоводители?!?
Да ми обяснява някъв неграмотен прошляк как ще ми преобразуват ценообразуването по-справедливо, пък сметките - 80 лева нагоре?
Хайде да попитам, защо плащаме милиони на посредник, който да ни мери енергията и да събира сметките? За какво ми е този посредник, който ме кара да си платя топломера? Поне да го бяха субсидирали за сметка на печалбите си...

Защо топлофикация не си прибере дейността обратно при себе си и ще ни излезе в пъти по-евтино? Ми отговора е ясен - мутри и депутати трябва да лапат парите от топлинните счетоводства, и това е ясно на хората. А щом им е ясно, че ги ограбват законно, значи държавата защитава кражбите и е крадлива и по този повод - нелегитимна....
16 Август 2007 17:27

air_patrol,
май не се усещаш, че така определяш себе си.
KIIP,
не можеш да знаеш къде съм роден и си много далеч от истината. Май си го приел твърде лично, но такъв е селския манталитет и аз за него пиша.
За новите кооперации, аз имам съвсем други сведения - и те се натискат за парно, ако има изградена инсталация. Разликата с преди е, че сега правят масово хоризонтални щрангове. Иначе търсенето на апартаменти с ТЕЦ в София пак си е по-голямо. ТЕЦ-а беше и си остана плюс при покупка на апартамент. И нямам друго общо с Топлофикация, освен, че ползвам парно и топла вода, т.е. и тук бъркаш.
rorik,
истината е, че повечето хора си плащат парното, а ако Топлофикация фалира като следствие от неплащане на сметките, то тя ще бъде изкупена за 1 евро и изведнъж ще се окаже много печеливша, а нищо чудно неплащащите да бъдат осъдени да си платят старите сметки.
16 Август 2007 17:52
XYZ, чул си нещо но не си го разбрал...
Не обичам да споделям лични данни, но аз съм проектант ОВК (отопление, вентилация и климатизация). Точно за това съм на ясно с новото строителство. Срещам се с Инвестоторите и в 100% от случаите те бягат от Топлофикация. Не искат да правят такава инсталация, понеже не само оскъпява строителството им, а и апартаментите се продават по-трудно.
Колкото до хоризонтални щрангове – такова понятие няма. Вярно е обаче че сега правим инсталациите така, че захранващите тръби (които пак са си вертикални) да не минават през личните имоти, а в общите части. Хоризонтално (най-често в пода) е разпределителната мрежа на апартамента. Такива инсталации ги проектираме с истински топломери, защото е по-вярно отчитането, а и не са чак толкова скъпи (към 200 лв.).
Точно защото съм проектант, съм на ясно с реалната цена на отоплението и не желая да имам нищо общо с Топлофикация (освен топлата вода). Плащам си сметките към Топлофикация не защото съм съгласен с ценообразуването, а защото мога да си го позволя.
16 Август 2007 19:18
Наскоро трябва да излезе решение на Върховния административен съд по дело за цената на тока в София. Адвокатът, защитаващ тезата, че електрическата ни енергия струва неповече от 9, 6 стотинки, е спечелил делото пред предишните инстанции.
Безкрайно любопитно за мен беше обаче да разбера, че всъщност ПАРНОТО В СОФИЯ Е ОСТАТЪЧЕН ПРОДУКТ ОТ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ. Това, което ми бе обяснено е следното (и подчертавам, че е доказало истинността си пред две съдебни инстанции):
Горещата вода, влизащата в инсталацията на парното и подавана към потребителите, всъщност се загрява докато охлажда турбините за производство на ток.
Ислед като това са факти, изнесени и потвърдени и от елдружеството, то след като
1. Си плащаме цената на водата и
2. Си плащаме електрическия ток макар и на двойна както се вижда цена
То
3. Какво всъщност плащаме на "Топлофикация"-София?

16 Август 2007 20:04
Нещо не мога да разбера какво става. Явно има служители на топлофикация който участват в нашия форум

Лунатик, защо им адвокатстваш бе човек, какво добро си видял ти от това дружество?



Защото за мене парното е най-евтиното, удобно и полезно отопление след природния газ.
Защото сега живея сред тарикати, като някои писали тука, които се топлят с дърва и въглища, комините им не теглят и вонята в и олколо сградата е невероятна, сякъш се връщаш в Англия 19 век. топлят по една стая и разправят наляво и надясно как се разхождат голи до кръста зиме, но пък забравят да се къпят редовно.
Пък тия дето се пишат големи тарикати с климатици, те масово след 2-3-4 години ще усетят какво е да не си чистиш редовно климатика.

Няма по-удобно отопление от парното(защото топли цялата сграда) и безкрайната топла вода .

А проблемите са резултат от манталитета на потребителите и мениджмънта на любимите партии. Но няма да се решат с неплащане.
16 Август 2007 20:06
Неплащащите, кажете плс колко трябва да е цената за да я плащате??? аз знам 10 лева за цяла година - толкова колкото беше по времето на соца ... даже и тогава ще се намерят хора дето да се вайкат че не могат да си платят парното за големите апартаменти.

А по въпроса за топлинните счетоводители - да това е една голяма далавера - една сграда разпределението и се смята за толкова време за колкото се въведат отчитанията на радиаторите - никакви сложни сметки. Освен това хората работят само два пъти в годината освен това прибират едни пари от абонатите, и други пари от топлофикация. Просто идеалния бизнес - не ти трябва да продаваш наркотици.

Това обаче не оправдава хората които крадат топлоенергия като просто не плащат: наскоро имах такъв случай: една уж много важна госпожа с няколко апартамента има само за единия да плаща 2000 лева без лихвите... (това означава неплащане повече от 3 години) госпожата въобще не е закъсала за пари, но друго си е да откраднеш...

Топлофикация просто трябва да продаде дълговете на абонатите си на фирми за събиране на дългове - нещо от типа на ВИС и СИК Вместо да опрощава лихви. Аман от крадци - всички викат как ваньо топлото ги обрал, а това че и те крадат - не го забелязват: принципа : моето е мое, чуждото е общо(следователно пак мое ) е влязал в главите на голяма част от жителите на столицата. Резултата е: държава боза.

Онзи ден застреляли семейство, заради торбичка боклук - ами и до такива явно идиотизми ще се стигне, когато "чистофайниците" си изхвърлят боклука в коридора ... Интересно как може да накараш в наше време някой да се съобрази с някакви порядки без да се стига до такъв идиотизъм?? Май няма нормален начин...
16 Август 2007 22:02
Рослава,
То и пропан-бутана е отпадъчен продукт, иди на някоя газ-станция да си вземеш без пари....
Половин София парно не плаща, другата вода... В прованса през къща крадват от тока..
После циганите ни били крадливи..
Те от марсианците са се научили..
16 Август 2007 22:33
Писна ми,
един куп апартаменти разгледах в последните 3-4 години и всичките бяха с прокарани тръби за парно: тръбите през стълбището и там хоризонтални отклонения за апартаментите, инсталация с популярното название хоризонтални шрангове. Нито един блок не видях без инсталация за парно.
Когато някои смело пишат за отопление с климатици се забравя нещо много важно - веднъж вече сме платили за парното, сега някой ни предлага да платиме още веднъж, твърдейки, че е по-евтино. Да де, ама за повечето хора това е непосилно - да платят примерно повече от 100 лева накуп, при това изобщо не съм убеден, че ще бъде по-евтино при същото затопляне на жилищата. Другият проблем е топлата вода - прекалено много хора хитреят и карат съседите им да им я плащат, а да си с бойлер не върви, все едно да се върнем в пещерите.
17 Август 2007 00:06
XYZxyz
явно си младо момче и не правиш разлика между селянин и селяндур:
Селянин е човек роден на село. В което поне според мен няма нищо лошо.
Селяндур - това ниско-интелигентен субект, който парадира с простотията си.
Последният, колкото и странно да е, се среща доста по често по градовете отколкото по селата
20 Август 2007 16:38
В крайна сметка няма ли една обективна експертиза, която да докаже пладнешкия грабеж на "Топлофикация"


Обективните експертизи нямаха ли за цел да показват реалните факти или все пак трябва да доказват предварително зададени тези?

Редактирано от - Heat на 20/8/2007 г/ 16:42:19

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД