:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 342
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Строителни работници вече ще се осигуряват на 500 лв.

Д-р Желязко Христов
Квалифицираните работници, техниците и операторите на машини в строителството догодина ще се осигуряват на минимум 500 лв., съобщиха от КНСБ след постигнатите договорености между синдикати и работодатели за минималните осигурителни прагове за 2008 г. Досега те се осигуряваха върху суми от 300 до 390 лв.

Увеличението на минималните осигурителни прагове в строителния отрасъл ще е средно с 39,75%. При някои категории персонал като квалифицираните работници обаче ръстът ще е до 66%. "Скокът на праговете при нас е особено висок заради бурното развитие на отрасъла и високите заплати на заетите в него", коментира Йордан Никленов, председател на Федерацията на строителните синдикати. По думите му от 1 октомври т.г. ще има ново увеличение на заплатите в строителството с 25%, което ще засегне около 45 хил. работници.

Средно с 30 на сто ще скочи и сумата, върху която се осигуряват заетите в леката промишленост. Така например приложните специалисти в производството на облекло от 2008 г. ще се осигуряват на 315 лв. вместо на 242 лв. Ниско квалифицираните работници в същата сфера пък ще внасят върху 234 лв. месечно, а не както досега - върху 180 лв. От кожарската, кожухарската и обувната промишленост обаче се побояли да увеличат размера на минималния осигурителен праг, затова при тях той ще нарасне само с 15 на сто, обясниха синдикалисти.

В търговията, услугите и туризма минималните прагове скачат с около 20-22%. В хранителната промишленост пък средният скок на праговете е между 25,3 и 31,4%. Работниците с най-ниска квалификация, заети в бранш "плодове и зеленчуци", например ще се осигуряват на 225 лв. "В захарната промишленост все още не можем да постигнем споразумение, защото работодателите искат само 15% ръст на праговете", коментира Славчо Петров, представляващ хранителната промишленост. От винарската и месопреработвателната промишленост пък традиционно отказвали да сключват колективни трудови договори.



ПРОБИВ

В пет бранша на хранителната промишленост минималните осигурителни прагове стават равни на минималните работни заплати, посочи още Славчо Петров. В някои дейности от машиностроенето минималната осигурителна сума също става равна на минималната работна заплата. "Това е изключително постижение и е реална борба срещу сивата икономика", коментира лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов. По думите му социалното министерство не желае да изпълнява ангажиментите си да разпростира колективните трудови договори по различните браншове, заради което и няма напредък в отчитането на реалните доходи на хората.



ПРОБЛЕМИ

За момента синдикати и работодатели са се договорили за размера на минималните осигурителни прагове в 46 от 73 дейности по различните отрасли. По закон те ще станат задължителни за всички работодатели от въпросните отрасли. За останалите дейности, за които няма постигнати договорености, праговете ще се наложат административно от правителството. Засега договорености няма например за работещите в сферата на месопреработването, консервите, рибите. За проблеми в сектори като енергетиката преди дни алармира и зам.-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян. Според него някои от работещите във ВИК дружества, в които скокът на заплатите не може да е над 5%, за да не рефлектира това в поскъпване на цената на водата за крайните потребители, могат да бъдат принудени да се осигуряват на по-висока сума от тази, което реално получават.
2
2541
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
13 Септември 2007 10:41
Ех, мечти, мечти...Аре да не се обаждам, че ще стане страшно....Ама като сте отворили тая тема, нема как да не се включа и аз.Признавам, че нещо не съм на кеф в момента, ама си запазвам правото да дам доста примери кой как не спазва законите и ги нарушава напълно преднамерено ! Само за да разлаем кучетата ще кажа, че сред виновниците са и Министерството на здравеопазването ! Министерството на труда и социялната политика ! Министерството на регионалното благоустройство... А най големия виновник е Министерството на Малкия Мук !
13 Септември 2007 11:46
500 лева минималноосигурителен доход за строител означава, че след данъци минималната заплата в този бранш става 390 лева. На работодателя удоволствието да наеме този строите му излиза към 630 лева. Ако съответния работник обаче не е на трудов договор и се спазарят за 500 лева работодателя спестява по 130 лева на месец. Тоест глобата от 1000 лева за всеки работник без трудов договор трябва да се завиши поне двойно и да се поделя между работодател и работник, а проверките да са по-чести иначе пак ще си има укрити доходи
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД