:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Буш връща 30 000 войници от Ирак

Частичното изтегляне ще приключи в средата на 2008 година, за коледните празници ще се приберат 5700 войници
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Фоторепортери снимат Джордж Буш в Овалния кабинет миг преди да произнесе обръщението си към нацията.
5700 американски войници от контингента в Ирак ще се приберат за Коледа при семействата си, каза президентът Джордж Буш в тв обръщение към нацията, цитиран от Ройтерс. С тях ще започне постепенното намаляване числеността на войските на САЩ в Ирак. До края на юли 2008 г. ще бъдат изтеглени още 21 000 войници плюс помощен персонал.

"Изпълнението на поставените от нас цели в Ирак ще ни позволи да започнем да изтегляме част от войските", подчерта президентът. Той обяви, че приема изводите, направени в доклада на командващия американските части в Ирак ген. Дейвид Петреъс.

Белият дом смята до средата на 2008 г. в Ирак да останат 130 000 души. Според Ройтерс в момента там има общо 168 хиляди американски войници, офицери и помощен персонал.

Според Буш това е приемлив компромис между исканията за изтегляне на войските и постигането на окончателен успех в Ирак, което отговаря на американските интереси. "Пътят, който ни предстои да извървим, създава възможност за пръв път от години насам да обединим хората, които са били на противоположни позиции в този труден спор", подчерта президентът на САЩ. "Водещият за мен принцип е: изтегляне при постигнат успех", допълни той.

Президентът Буш категорично отхвърли варианта американските сили изцяло да се изтеглят от Ирак. Според него екстремистите в Ирак заплашват националните интереси на САЩ.

"Някои хора твърдят, че напредъкът, постигнат в Ирак, идва твърде късно. Те грешат. Никога не е късно да се нанесе удар на "Ал Кайда". Никога не е късно да се направи крачка напред към свободата", заяви още Буш.

Политиците от Демократическата партия отхвърлиха стратегията за Ирак на Белия дом. Съпартийците на Буш от Републиканската партия пък наблегнаха на успехите, постигнати в близкоизточната държава.

ОТМЪЩЕНИЕ

Лидерите на сунитските племена в западната иракска провинция Анбар обявиха война на "Ал Кайда", за да отмъстят за смъртта на водача си шейх Абдул Сатар Абу Риша. Това обяви Ахмед Абу Риша, новоизбраният водач на коалицията "Пробуждане на Анбар" и брат на покойния сунит, който бе сред най-верните съюзници на САЩ. Коалицията обединява около 40 племена, мобилизирани да се борят заедно с армията на САЩ срещу "Ал Кайда". Британският в. "Индипендънт" коментира, че убийството на Абу Риша е разбило надеждите на Буш да умиротвори Ирак. Това е сериозен удар и за командващия американските сили в Ирак ген. Дейвид Петреъс.
Снимка: Ройтерс
Абу Риша
15
1557
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
15 Септември 2007 08:25
Тръгнаха като аслани, .......
15 Септември 2007 08:42
Тръгнаха, като аслани, ще се върнат у Иран-и...Анадън му...
15 Септември 2007 08:56
Ако темпото на изтегляне се запази, ще минат над 6 години докато последният американски войник напусне страната. 6 години в Близкия Изток са цяла вечност - мажорните събития там са през месец.
15 Септември 2007 09:55
Буш е казал още нещо, тук не е съобщено: "Може и десетилетия да стоим в Ирак". както се казва, между ужасен край за своето президенстване, той избира безкраен ужас за САЩ. Оказаха се прави не фичулигите на чичо Шмуел, а тези, които твърдяха, че излизането от пясъците в Близкия Изток ще е по-трудно, отколкото от джунлите на Виетнам. Оттук нататък думата ще имат милионите граждани на САЩ, да погледаме доколко ще им стигне търпението да понасят ционистката политика на Белия дом.
15 Септември 2007 10:47
Да обаче, някои автори на Сега, че и Андрей Райчев, "предсказваха", че войната нямало да да се виетнамизира...?! Пророци без Мойсея...
15 Септември 2007 13:51
каквото и да казвате в Ирак в момента американците раздухват огъня, требве да си изнесат задниците от там и да отстъпят на ООН омиротворяването.Иначе патакламата няма да утихне.А и сега коги наритат храста за 2 месеца ще се изнесат и наемните му боклуци.Хилари ясно го каза!!!!!
15 Септември 2007 15:06
Няма да се изнесат, Пламене. Никакво ООН няма да отиде да ги замести. Ще стоят там като гламави да пазят Израел, докато на янките в САЩ не им писне и не се вдигнат срещу мошетата, левитата и коените.
15 Септември 2007 17:17
15 Септември 2007 21:23
Наистина американците се посраха в Ирак и сега другаря Буш разбра, че май ще трябва да се изтеглят от там.Стига резили, те тотално станаха за смях!Една разнебитена държава в диктатура се оказа по-силна от уж най-великата сила на света!
15 Септември 2007 21:42
Барак Обама е направил силно изказване при изслушването на ген. Петреъс. За съжаление по-добро от това на Хилари.
15 Септември 2007 23:25
Нищо общо.
Войниците започват да се изтеглят защото преди няколко седмици петролът на ирак бе обявен като свободна стока, а не принадлежащ само на Ирак.
16 Септември 2007 07:43
Не знам дали е за съжаление изказването на Обама, но според мен е очаквано той да демонстрира по-добра подготовка и интелект от екс-президентшата. Също и без значение, разбира се. Личните качествата на кандидата не са на първи план. Дори са без значение ако са над определена ниска летва.

16 Септември 2007 08:23
Снощи по Руската евреййска телевизия, /която предава новините си директно от Нев Йорк/ направиха едно допитване до зрителите си за войната на Буш в Ирак и 55 на сто я оцениха "по скоро като поражение"...Пиша това за протокола...Ха Ха.
16 Септември 2007 19:48
Войната в Ирак е главно заради петрола, заяви Алън Грийнспан
16 септември 2007 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Твърдението на бившия президент на американския централен резерв Алън Грийнспан, че основният мотив за войната в Ирак е петрола, разтърси Белия Дом, пише днес британският вестник “Сънди Таймс”.
В дългоочакваните му мемоари, които трябва да излязат на пазара в понеделник, републиканецът който беше начело на резерва цели 18 години, остро разкритикува и икономическата политика, която президентът Джордж Буш води. Неговата гледна точка за движещите причини за войната най-вероятно ще предизвикат множество противоречия и спорове. Самият Грийнспан сподели: “Натъжен съм от факта, че е политически неудобно да споделиш нещо, което цялата общественост знае – войната в Ирак е главно за петрол”...
16 Септември 2007 19:52
“Обзървър”: Конфликтът в Ирак е отнел живота на 1, 2 млн. души
16 септември 2007 | Агенция "Фокус"
Лондон/Багдад. Потресаващо ново проучване сред иракчаните, публикувано тази седмица, посочва, че около 1, 2 млн. души може би са загинали в резултат на конфликта в Ирак, пише в днешното си издание британският “Обзървър”.
Над 1 млн. смъртни случаи вече бяха предположени от антивоенни активисти, но подобни високи показатели непрекъснато са отхвърляни от американски и британски официални лица. Новото проучване е направено в Ирак, където хората са били запитани, колко хора от тяхното домакинство са загинали в резултат на насилието в страната.


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД