:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 369
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Синдикатите заплашват нестачкуващите учители

"Обществото трябва да избере - или ниски данъци, или държавата да дава още пари в публичния сектор", отсече премиерът
Учителските синдикати се опитват да сплашат педагозите, които не се включват в протеста, с финансови последствия.

"Ще предложим в споразумението с правителството учителите, които не стачкуват, да не получават увеличението на заплатите, за което преговарят синдикатите", заяви вчера лидерът на учителския профсъюз към КНСБ Янка Такева в Хасково.



"Щом не протестират, значи материалното им положение е добро", аргументира се тя. Идеята й бе подкрепена и от председателя на учителския синдикат към КТ "Подкрепа" Крум Крумов. "На стачкуващите ще им бъде удържано от заплатите, а онзи, който стои настрана, хем ще си вземе заплатата, хем след това ще получи и увеличение", заяви Крумов. Той все пак призна, че идеята е неосъществима на практика.

Трите учителски синдиката се разминават драстично с МОН по въпроса, колко масова е стачката. Според профсъюзите протестират 80 - 85% от училищата в страната, според министерството - под 10%. По данни от инспектората по образование в София например 183 от 233 училища не стачкуват. Вчера синдикалните лидери обвиниха министерството, че с тези данни дезинформира обществото и омаловажава протестите. Те поискаха в преговорите да се включи и премиерът Сергей Станишев. Той и финансовият министър Пламен Орешарски обаче отново се изказаха критично към действията им.

"Аз правя разлика между синдикалните искания, които са доста крайни, и вярвам в разума на българските учители, защото неотстъпчивостта и самоцелното поставяне на ултиматуми от което и да е съсловие може да взриви социалните баланси в страната", коментира премиерът. "Обществото трябва да каже как да има ниски данъци, а държавата в същото време да финансира още и още публични сектори, които не са модернизирани и се развиват както преди 15 години", заяви Станишев. Според Орешарски пък е неуместно да се говори за гарантиране на парите за увеличение на заплатите, тъй като бюджетът за 2008 г. не е приет.

Според синдикалните планове тази седмица стачката е символична. В извънработно време ще има молебен, мълчаливо бдение и автошествие. 20-ти септември е обявен за ден на мълчание в класните стаи. Тогава учителите ще преподават, но само пишейки на дъската. Очаква се преговорите с МОН да продължат на 19 септември. Ефективният протест трябва да започне на 24 септември и ще продължи до удовлетворяване на исканията.
111
5007
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
111
 Видими 
17 Септември 2007 23:48
публични сектори, които не са модернизирани и се развиват както преди 15 години", заяви Станишев.
Другарю Станишев, може и досега да не си знаел, но има един документ, който се нарича "трудова книжка". Та ако си отвориш твоята, там пише "министър-председател". Значи ти си този, който трябва да модернизира и развива публичните сектори, включително и да сложи на място партийната си другарка Янка Такева!

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
17 Септември 2007 23:52
Тази Янка хич не е добре вече! Забрави ли кога забегна чак в Америка...
18 Септември 2007 00:07
Верно, че даскалските заплати са ниски, ама ако е верно, че за три години броят на учениците е намалял със 100.000, а на даскалите се е увеличил с 1000, то значи има нещо мнооого, мнооого гнило в Дания (т.е Убразованието).
18 Септември 2007 00:20
А бе те социалните баланси в страната вече са взривени. Това, което искат учители и лекари, е възстановяване на балансите, ама Станишката и това не го е разбрал.
По БНТ три пъти обясняваха как ипотечните кредити нямало да поскъпнат много. Един "среден" кредит от 60 хиляди щял да поскъпне само с 8 лв на месечна база. Демек - народът да се юрва и да точи кредити! Ама някой запита ли се има ли банка дето да отпусне такъв "среден" заем на един среден учител със средна заплата наполовина от месечната вноска? И това ако не е "нарушаване на социалните баланси"!
18 Септември 2007 00:40
учителите са наи полезни до 7 клас след това на всички ученици трябва да се пишат 6 тици до края на средното и в университета пък на които каквото му остане в главата световната икономика може да отсее зърното от плявата и бурените
18 Септември 2007 00:45
Така ще е най-справедливо. После, като се увеличат заплатите, те първи ще искат да ги получават. Едни се потят по стаки, а други чакат на техния гръб...Не могже така да се спотайват, а после да лапат.
18 Септември 2007 01:43
Такева ме шашна с предложението.Изхождайки от позицията, че учителите не могат да бъдат представлявани от неграмотен, правителството следва да настоява, че увеличението влиза в сила след като Такева сдаде поста. Мисля че е напълно справедливо компромисно допълнение напълно в духа и стила на даденото предложение.
*
Винаги и навсякъде синдикатите са били мафиотски метастази, нашите не правят изключение. Не случайно "синдикати" се употребява най-редовно като синоним на мафиотски групировки. Горките учители, какви малоумници са ги яхнали, отгоре на другите им проблеми.

18 Септември 2007 02:34
За правителството е изключително важно да противопостави учителите на синдикатите - и да "преговаря със самите учители". Как точно ще го направи - с всеки учител поотделно ли? С всеки представител на най-плашеното и унижавано съсловие в България ли? Или министърът ще говори пред отделни учителски колективи? За да им каже: "Ами това е положението, така стоят нещата и повече засега не можем да направим. Но сме ви приготвили пакет документи. Каквото и да е централното ръководство на синдикатите, без него всяка идея за учителско противопоставяне на гаврата със съсловието е абсурдна.
18 Септември 2007 02:39
За съжаление учителското съсловие е прекалено образовано и възпитано за да изнудва за заплати. То просто си върши работата - кротко и смирено, надявайки се че олигофрените от държавната администрация да се сетят сами.
Не става - в тази България успяват само нахалните, простите, неуките и тези които слушат чалга.
18 Септември 2007 02:41
Общо взето, страхът от учителските протести е по-голям, отколкото от протестите на което и да било друго съсловие - и причината не е в тези жалки 320 милиона, които трябва да отделят годишно за тях, ако им увеличат два пъти заплатата. Нито в това, че няма да могат да ги пренебрегнат или смачкат. За абсолютни безсмислици се дават много повече. Страхът е - вече го писах, но вероятно трябва да се повтаря непрекъснато, за да пробие през тъпите глави на поддакващите, че ако образованието ни пак заеме това място, което имаше допреди 15-тина години - 5-то място от 90 наблюдавани страни, то келепирът с евтината работна ръка и лумпените, които можеш да манипулираш, за да ти осигуряват място във властта, респ. - в преразпределянето на паричните потоци, та този келепир ще отиде на кино, ако училището пак започне да произвежда достатъчно интелигентни младежи. За целта се тиражира и серията от абсолютно абсурдни митове.
18 Септември 2007 02:55
Първият от тях е за реформите - училището не искало да се реформира. Каза ли някой от репликиращите тази лъжа какво точно не иска да си реформира училището? Всъщност то беше съсипано точно с непреставащите малоумни "реформи", започващи с всеки нов министър и изоставяни някъде по средата след смяната му. Всички тези реформи без изключение имаха ярко изразен деструктивен характер и донякъде бяха нескопосани PR акции, донякъде трябваше да оправдаят заплатите на министерските чиновници, донякъде бяха алиби за "кадрови промени"... Опитите на учителите да обясняват, за всяка от тях поотделно, и за всички тях заедно, че това е безумие, просто не бяха чувани...Образованието е сфера, в която се работи върху развитието на живи хора, работи се цялостно, тази система се изгражда бавно и трудно, с много мисъл, и там малоумни рецепти, които "с един удар" да направят чудо, е пагубно. Да не говорим за аргументи от типа на "така го правят комшиите". Цялата история прилича на къща, която се строи тухла по тухла, но всяка седмица пристига нов "архитект", който заявява "А сега ще променим изцяло архитектурния план, и това няма да бъде къща, а парк", респ. джамия, църква, гараж... Всичко се съсипва, а строителните работници биват приканвани за по-голям ентусиазъм в реализирането на новото безумие...
18 Септември 2007 03:11
Вторият абсурден мит е, че учителите не искали никаква форма на външен контрол. Това е абсолютна лъжа - в средното училище съществува една от най-строгите системи на контрол в България. Контролира се всичко - от съдържанието на учебните програми - те се изпращат централно, през начина, по който темите в тях са разпределени по часове (разпределение) до точно направеното във всеки отделен час (материална книга). Плюс точното време на влизане и излизане от час. Същестува и институция (инспекторатите), която трябва да контролира всичко това, но там назначенията са изцяло политически. Вероятно в някои разпадащи се училища има ситуации, при която учители не идват на работа и учениците карат свободни часове, но като цяло - това е немислимо за системата, при която учителите работят. И ако се даде повече информация за подобни ситуации на пропускани часове - било в проценти, било като се опише обстановката, при която това става, целият абсурд на подобни твърдения ще лъсне като маймунския *ъз" на български политик. И всичко това при положение, че истинският контрол при работата на учителя са децата насреща му, които много бързо биха направили живота му невъзможен, ако той не е на ниво. Защото дисциплинарни мерки, с които да ги държи в подчинение, ако не умее да им бъде полезен, в българското училище отдавна не съществуват - отмениха ги още в началото на 90-те. Но трябва да се отбележи и факта, че от Илчо-Дебилчо насам май не е съществувал министър (с изключение може би на Методиев), който да има даже и бегла представа как точно функционира българското средно училище. Е, министърът е политическо лице. От него не се иска да си разбира от работа. Той трябва само да бъде съпричастен към кражбите...
18 Септември 2007 03:23
Третият абсурден мит е за необходимостта от външен контрол върху продукта на учителския труд. Необходимост, която учителите не признавали. Такъв контрол съществуваше - матурите. И те бяха отменяни със заповеди на министъра, не от учителите. Имаше огромен родителски натиск - отрочето е калпаво, но "трябва да върви нагоре", учителите можеш да притиснеш да пишат по-високи оценки - било пряко, било чрез директора, било чрез "обши познати" - можеш да ги притиснеш, ако имаш съответния социален статус. Ами матурите? Издънило се "детето", няма диплома, няма чужбина... И министерството, и родители, за които китапът беше по-важен от образоваността, и манипулираната "общественост" притискаха за отмяна на матурите, за отлагане (докато завърши нашето) на повторното им въвеждане. А учениците - ами никой не обича да го изпитват .... предпочита да си знае, че знае... Но идеята за отмяна на матурите не дойде от учителите, и не са били много тези от тях, които са я поддържали. За тях те бяхха средство да осигурят сериозна работа в часовете си. Що се касае до перманентния контрол - не за всяка учебна година, а за всеки учебен срок входящите и изходните текстове винаги са били задължителни...
18 Септември 2007 03:31
Четвъртият абсурден мит е за непрекъснато намаляващите ученици и непрекъснато увеличаващите се учители. Не знам как правят статистиките, но втората половина на това твърдение е откровена лъжа. Съществува си норма - минимум 18 ученика, за да се образува паралелка. Ако са 17, биват разпределяни по другите паралелки. Вярно е, че децата намаляват. Заедно с тях намаляват и часовете. Резултатъ - всяка година учители, които остават без работа и биват съкращавани. Нови хора се назначават ако някой се е пенсионирал (и то рядко - обикновено някой от учителите, останали без часове в едно училище, отива в друго - в това, в което колегата му се е пенсионирал, и то ако и там положението не е същото), или ако се въвежда нов предмет - напр. случая с "Информатика" и "компютърни технологии". Тези, които репликират тази измислица - задават ли си въпроса, какво работи учител, за когото няма часове? Ами ако часовете на един учител са с 30% по-малко, той получава 70% от заплатата си. Ако няма часове - не получава нищо и не се води на работа.
Изключение прави историята с малките населени места, където общинските власти се опитват да си задържат училището, за да спрат обезлюдяването, или по други причини. Но - това вече е друга опера.
18 Септември 2007 04:27
ZOMBY,
/:/ "...Страхът е - вече го писах, но вероятно трябва да се повтаря непрекъснато, за да пробие през тъпите глави на поддакващите, че ако образованието ни пак заеме това място, което имаше допреди 15-тина години - 5-то място от 90 наблюдавани страни, то [/b]келепирът с евтината работна ръка и лумпените, които можеш да манипулираш, за да ти осигуряват място във властта, респ. - в преразпределянето на паричните потоци, та този келепир ще отиде на кино, ако училището пак започне да произвежда достатъчно интелигентни младежи[/b].
......................................... ......................................... .....................................
Абсолютно ТОЧНО!
В "Десятката"!

Редактирано от - bot на 18/9/2007 г/ 12:12:49

18 Септември 2007 04:50
Не мит, а агресивно внедряван в публичното пространство идиотизъм е този, за уплътняването на работното време. Тук да говориш за ергономия - че 45-те минути учителски труд изсмукват толкова енергия, колкото 4 часа в производството, че 2х45 минути вече е равно на осемчасов работен ден в повечето "отрасли на народното стопанство", та да говориш за това, както се убедих, е безсмислено. Няма смисъл и да се обяснява, че става дума (за разлика от повечето видове труд), за умора, която има кумулативен характер, т.е., натрупва се с годините - един учител носи всяка година преподаване на гърба си, и ако в началото това натоварване се понася сравнително леко - млад си, то с възрастта започва да тежи повече. Няма да срещне разбиране и опитът да се опише учителския труд - необходимостта не просто да изложиш определено количество знания пред публика, но и да държиш вниманието на двадесетина деца обикновено в трудна възраст, да внимаваш (едновременно!) за реакциите на всяко от тях, да неутрализираш специфичните за възрастта им начини, по които те се утвърждават, да мислиш, какво става в главата на всяко и каква ще е ползата за него в крайна сметка. Повечето родители не успяват да го направят (в полагащата им се част) дори с единственото си дете, след което стоварват цялата вина за провала си върху училището, което не си е свършило работата.
Не бива чувано и обяснението, че ако тази работа се върши от действително качествен, подходящ за професията си човек, то учебните часове не са дори и половината от работното му време; нито, че дори в чисто административен аспект, задълженията му далеко не се изчерпват с учебните часове.
Но ми се иска да задам въпроса: как си го представяте вие, осемчасово говорене, показване, изпитване на деца, без време дори да помислиш за това, което става в главите им - каква част от казаното е била разбрана, това ли е най-необходимото, което трябва да им се каже, какво става с всяко от тях, та не му е до учене, как да продължиш, така че да работиш с всички едновременно и всеки да извлече потребното за себе си. Защото прословутите междучасия са почивка за учениците, но не и за учителя. Какво точно ви трябва - магнетовофон, които се самовключва и самоизключва на всеки 45 минути, или човек, който да мисли върху ставащото с децата ви, да им помага да решават проблемите си, да следи и улеснява израстването им, което в ученическа възраст не е нито прост, нито самоосъществяващ се процес?
Също и за броя на учениците, с които работи един учител - ами колкото повече ученици, толкова по-малка част от вниманието му за всеки от тях, толкова по-голям риск да не разбере специфичните му проблеми и да се получи педагогически брак. Тук очевидно в дъното на съзнанието стои представата за учителя като за човек, който ви пази децата да не направят някоя беля, докато вие се занимавате с някоя сериозна работа...
18 Септември 2007 04:55
Зомби, заеби
И аз това казвам на всеки учител пистолет и разрешение да стреля на месо!!
Тяхната мама, разюздана!
Като на Кюстендилската застава -75година!!
18 Септември 2007 05:04
Няма да заеба, бай Ангеле... Ако ставаше дума само за даскалите - те са не на доизживяване, ана доумиране, ама това, което става с училището, си е част от бизнеса с децата на България. Бизнес много голям и много мръсен. Така че, ако сега там се води битката, всеки, който има поне малко съвест, няма право да гледа отстрани или да плещи глупости, защото му е станало скучно.
18 Септември 2007 05:09
Zomby направо ни заомбира!
Floooooooood..................
18 Септември 2007 07:07
Зомби, - Направо в десятката! Четох писаното от теб с голямо удоволствие. Хванал си есенцията на всичко ставащо в образованието.
18 Септември 2007 07:54
ПЛАШИ, не е точната дума в заглавието. Колкото до мафиотските определения, авторът малко се изслива. Може да говорим за това, че синдикатите нямат изричното право да проверяват трудовата дисциплина, да наблядават дали има посещения 50% за да се проведе урок. И не на последно място, да проверяват редовно, защо се попълва материалната книга, слад като няма 50% посещаемост.Защо ли? Защото с тази материална книга се извършват документи престъпления-пише се, че е проведен еди кой си урок, а то е нямало нито един ученик в класната стая.А дневниците-пълна измама...Ето защо не вървят работите в образованието, защото няма действен контрол. Всеобща истина е, че учителите си траят, иначе отиват на борсата. Директорът пък прикрива учмителите, защото и той трябва да си ходи.Мислят единствено и само за заплматите си, как да ги вържат и да не идат на борсата, че никой няма да ги вземе тези всезнайковци.От фирмите искат безгръбначни, не им трябва някой да им дава акъл. поради тези причин, синдикатите трябва да изискат промянао в законите, така че да развърже ръцете на синдикалистите лез страх от уволнение да извършват нужните проверки всяка седмица, а ако се налага и всеки ден.
18 Септември 2007 08:19
Zomby ... то келепирът с евтината работна ръка и лумпените, които можеш да манипулираш, за да ти осигуряват място във властта, респ. - в преразпределянето на паричните потоци, та този келепир ще отиде на кино, ако училището пак започне да произвежда достатъчно интелигентни младежи. За целта се тиражира и серията от абсолютно абсурдни митове.


Редактирано от - hamel на 18/9/2007 г/ 08:23:22

18 Септември 2007 08:56
Систова, - За това си има РИО. Синдикатите нямат правото за контрол в образованието. Като как си представяш липсата на ученици в началното образование и писане на взети часове в материалната книга. В задължението на директора влиза контрола по вписване на взетите часове. Кой директор е луд, да извършва документна измама, като това е наказуемо от закона. Нещо ти се губи темата образование.
18 Септември 2007 09:11
Sistova1, ти сигурно си от МОН.Говориш за контрола в училище , а защо не казваш нищо за контрола в министерството на любимия Даниел Вълчев?Учениците намалявали , а учителите се увеличавали.Защо обаче се увеличават служителите в МОН ( от 150 човека през 1993 на 350 през 2007), вие какво правите там като няма ученици и вас кой ви контролира като вземате десет пъти по-големи заплати от учителите.Дебила Вълчев първо да си оправи неговата къщичка и след това да заплашва учителите.
18 Септември 2007 09:21
Браво Zomby! Съгласен съв 99.9% с теб! А пък на тъпаците Вълчев и Орешарски бих препоръчал да вземат средната аритметична на даскалските заплати в Турция, Румъния, Сърбия и Македония -- комшиите ни (без Гърция)! Тогава ще излезе, че един даскал трябва да взема чисти около хиляда - хиляда и сто лева! Тук обаче е мястото и на партийните лидери и Бате Бойко Бате Борисов (подкрепил арогантните бакшиши) и Първанката, и Доганката, и Костов и Сидеров, и Кобургидиотът си траят! Траят си защото не им оттърва! Тях ги интересува главно да си правят пиар! За това е време учителите да имат и политически искания -- да искат дисциплинарно уволнение на Вълчев, Орешарски и Станишев! Това вече съвсем би подплашило тези недоразумения, замесени в управлението!
18 Септември 2007 09:22
Колко се транспортните разходи по доставката на учебниците, че преди няколко години докараха 10 компютъра от Бургас до Варна за 3500 лв. Ако ги бяха карали поотделно с таксита, пак нямаше да вземат толкова пари. Ще има ли и наказани за това, че учебниците не са доставени навреме в училищата и т.н.
Рибата се вмирисва от към главата!
18 Септември 2007 09:23
Искам да поднеса извинения за квалификациите, които използвах, но пък те са продиктувани от (без)деийствията на съответните личности!
18 Септември 2007 09:34
Когато си прав не се извинявай! Да сме получили извинения от някой политик?
18 Септември 2007 09:38
Zomby, не мога да изразя възхищението си от написаното от теб. То е още един пример, че има мислещи хора, но няма кой да ги чуе. Великолепно!!!
Само който не се е изправял срещу тридесет души, и то не просто за да им изрецитира две-три страници информация, може да разбере какво всъщност представлява учителският труд. И защо един учител може /хипотетично/ да се научи да кара автобус или такси, но дали таксиджията ще се справи с урока?
18 Септември 2007 09:47
Хубаво е разобличило Зомбито митовете, но аз все пак да питам:
1. За реформите - искат ли учителите да се оценяват независимо и обективно резултатите от труда им и да получават диференцирано заплащане според тази оценка? Доколкото си спомням, срещу диференцираното заплащане дост протестираха. Срещу оценяването във форума виждам силна съпротива, като цяло не знам - и за това питам.
2. За контрола - виж първия въпрос - не да се заглавичкваме с инспектори, планове, дневници, а приемат ли и искат ли да бъдат контролирани РЕЗУЛТАТИТЕ?
3. За статистиката - ами дай някакви числа за цялата страна, де - колко ученици, колко учители. И може да сравним с предишни години и със съответните данни за другите европейски страни.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
18 Септември 2007 09:50
Тази Янка има интелигентния вид на празна кутия за обувки.
18 Септември 2007 09:53
007 1/2, - Много умни хора карат таксита.Познавам много инженери, бивши военни и т.н. . Да не поротивопоставяме различните категории труд. Не е етично! Това могат да правят само политиците! За тях цинизмът е призвание!
18 Септември 2007 09:54
Zomby -
Дано Вашето мнение влезе и в хартиеното издание...
---------------------------
syvorov,
Наистина ли толкова е раздут МОН - че то с тези темпове ще надминат парламента?!...
18 Септември 2007 09:58
рано или късно място, където полковниците получават повече от учители, подивява
18 Септември 2007 10:09
на тия синдикати пипето хич не им е на място.
Много са смешни.
18 Септември 2007 10:09
Manrico, всички искания на учителите са придружени с предложения и за адекватна система на оценяване на учителския труд. Досега министерството воглаве с министъра отхвърля всичко предложено от учителите и налага единствено "своя" модел. Това говори достатъчно за това, кой точно не иска независима от политиците система за оценяване. Целта е ясна - трябва да остане вратичка за уреждане на "свои" хора. Някой трябва да го каже - целта на управниците не е да направят ефективна системата. Иначе щяха да започнат от себе си.
18 Септември 2007 10:25
Манрико, - Има нещо сбъркано в това, така набрало популярност дефиринцирано заплащане.Питам? Ако един много, ама много добър учител го поставим в ситуация , в която една година учи деца владеещи отлично език и с добра говорима култура и на следващата година обучава паралелка с преобладаващо малцинствен произход, дали резултатите ще са същите? Коя година е вложил по вече труд и нерви? Защо резултатите не са същите и т. н..
18 Септември 2007 10:33

Синдикатите заплашват нестачкуващите учители !!!!
Дане би това да има нещо общо с ОНАЯ форма на управление--ДИКТАТУРА на пролетарята !!!!!!!
18 Септември 2007 10:34
Има нещо сбъркано в това, така набрало популярност дефиринцирано заплащане.
Сбъркана е популярната представа за оценка на резултатите (или както му викат на английски performance appraisal) - че е нещо примитивно, мерят се директно оценки от изпитите на децата и се раздават заплати. Груб пример (за да е разбираем) - ако оценяваш копачи, оценяваш колко метра канал са изкопали - не могат ли да копаят, как държат лопатата и имат ли желание да копаят, което са само предпоставки. Но оценяваш различно изкопаното в мека пръст и в камънак, копалия с лопата и с багер. Е, и за по-сложните, дори и за най-сложните професии си има разработени методики по света - включително и за учителите.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
18 Септември 2007 10:44
Броя на работещите учители в момента е около 85 000, според министър Вълчев.

Според МБМД и Мира Янова изследването през 2005 година показвало, че работещите в държавната администрация е 89 000 души, т.е. 2 пъти повече от работещите през 2000 година, именно 46 000 души.

Питам, колко в момента ( 2007) работят в държавната администрация, 2 години по-късно когато на власт е 3-ната коалиция?


Почти двойно са се увеличили работещите в държавната администрация от 2000 година насам

2005-12-17 @ 13:44 EET
Пампорово. Почти двойно се е увеличил броят на работещите в държавната администрация от 2000 година насам. Това сочат предварителните резултати на изследване, направено от социологическата агенция “MBMD” сред държавни служители в периода 8-15 декември, 2005. Данните бяха оповестени по време на семинар в Пампорово, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Директорът на агенция “MBMD” - Мира Янова уточни, че през 2000 година работещи в администрацията са били 46 хиляди, а сега те са 89 хиляди. Според изследването обаче за разлика от предишните години рязко се е увеличил делът на младите хора, които работят в тази област.
86% от чиновниците са с висше образование. През 2000 година те са били малко по-малко - 84 %. На въпрос - смятат ли, че са подготвени за условията на Европейския съюз, 49 % са отговорили, че са запознати много добре с тях, а едва 4% са заявили, че не знаят какво ги очаква с влизането на страната ни в Евросъюза. Според Мира Янова обaче, притеснителен е фактът, че голяма част от анкетираните са заявили, че не могат да преценят дали имат готовност да посрещнат изискванията на ЕС. Тревожен бил и процентът на чиновниците, които са преминали допълнителен курс за квалификация, когато са заели своя пост - едва 24 % са преминали подобен курс. 48 % от анкетираните са заявили че все пак имат нужда да преминат допълнителни курсове по различни въпроси. Най-голяма част са посочили, че имат нужда от допълнителни познания по чужд език и евроинтеграция.
“При голяма част от държавните служители липсва и самокритичност. Повече от половината смятат, че няма нужда да подобряват отношенията си с клиентите”, каза Мира Янова.

18 Септември 2007 10:56
Писна ми, - И на мен ми ПИСНА! Да вземем да направим това форумците една партия с такова лого!
18 Септември 2007 11:07
Отново прочетох написаното от Зомбито. Наистина е за хартиен носител. Какво ще каже редакцията на Сега, например за първа страница? Зомби, още веднъж .
18 Септември 2007 11:08
daskala е прав, че при слаби ученици се иска повече труд или малко знания. но много педагогика и върха на майсторлъка е от слабите със заложби да се направят няколко силни ученика. Работата е, че в трактите на Зомби никъде не се обяснява как да влязат в училищата способни хора след като няма друг начин освен да се разкарат голям брой ползващи образованието като абонати на социалната служба. Иначе сериозно увеличаване на заплатите е наливане на вино в каца без дъно, и на дадения етап май това е борбата „дайте да дадем, че няма какво да ядем” и последното е особено вредно както за способните учители, така и з данъкоплатците.

Редактирано от - Gan(ю)гоТрий на 18/9/2007 г/ 11:10:49

18 Септември 2007 11:15
Учителите ме изненадаха приятно/мен лично/, че не отстъпват от исканията си, докато при предишни протести лесно стигаха до компромиси в тяхна вреда. Пожелавам им успех...
Zomby,
18 Септември 2007 11:30
[/b]в тази България успяват само нахалните, простите, неуките и тези които слушат чалга.[/b]

Europians,
Уцелил си в десятката! Те са едни и същи и си им уцелил характеристиката!
Браво!

Редактирано от - bot на 18/9/2007 г/ 12:15:02

18 Септември 2007 11:34
ЗОМБИ
Не може правителствата години наред да разбиват и разсипват образованието като цяло и учителите в частност чрез малоумни реформи през година и унизително заплащане, а сега да искат първо реформи, качество и резултати, а после - подобряване на заплащането. Това е наглостта на всички управляващи, независимо от цвета им. Ако системите се реформираха само и единствено отвътре, тогава защо е т.н. държава, защо така драпат за власт, прикривайки се зад идеологии, програми и още куп лъжи.

Текстът на ЗОМБИ заслужава вниманието на всички!
18 Септември 2007 11:38
[/b]...ако училището пак започне да произвежда достатъчно интелигентни младежи...[/b]

Zomby, ами кой ще слуша чалга тогава?
Няма да стане, да знаеш!

Редактирано от - bot на 18/9/2007 г/ 12:15:23

18 Септември 2007 11:40
Представям си една картина - Станишев и Вълчев с една картечница и Янка Такева с разголени гърди пред дулото, като Матросов във ІІ световна война. Нищо не е забравено другарки и другари, госпожи и господа. Никой обаче не коментира друго, какво да си мислят нашите деца ученици - може би ще ги накарат да създадат Комитет за защита на Такева, Желязко горкия и сие. Защо още ни наказват с подобни личности.
18 Септември 2007 11:44
Пак казвам: Не съв съгласен с ТАЗИ стачка.
Защото е против вижданията ми.
Учителите са прави в много неща, но Тази стачка, водена по ТОЗИ начин е много далеч от моралните ми разбирания.
Никак не приемам изказване, че по-високи заплати трябва да получават само тези които стачкуват. Това ли ще е критерия за повишаване на учителските заплати? Значи - не който може и разбира, не който се труди повече, а който стачкува...
Ето - това е циничното.
И не е пример който трябва да се пренебрегне, защото е "синдикална" политика.
"Синдикална" - в кавички, понеже не такава трябва да бъде синдикалната политика. Учителите не трябва да бъдат заплащвани от синдикатите, а убеждавани. Щом някой не стачкува - значи не е убеден. Или каузата не е в ред, или синдикатите не са я разяснили както трябва.
18 Септември 2007 11:47
Правилно - защото иначе ще се получи както при предишнато стача : нестачкуващите ще получат увеличение заедно със стачкуващите, като на последните им се удържат стачкуваните дни... и им лепнат по едно наказание или уволнение? Виж, за тези дето не са стачкували - по големи увеличения!!!!!
Ясно?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД