:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 356
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Училището - заложник на семейството и държавата

Вече огромна част от децата постъпват в първи клас фатално неподготвени за образование
Димитър Денков
Поразителна е лекотата, с която у нас сериозни въпроси се изместват от случайни приказки. Репликите между министрите Орешарски и Велчев за седянката и разтакаването придобиха статута на откровения, които едва ли не показаха истинския им образ - сякаш той не е бил известен и сякаш приказките в неформален състав на синдикалните лидери за партньорите им са изпълнени с респекта, изискуем при мисълта за висши държавни чиновници. Нашенските синдикати и медии раздуха случая до размери, след които нямаше как да не се поискат оставки вече и по морални съображения, а не само заради управленска неадекватност, оставила трета седмица училищата без редовен учебен процес.

Това отдалечава още повече от осъзнаване на някои от най-съществените проблеми, които кризата със стачката събуди. Зациклило в проценти, сметки и взаимни обвинения в безотговорност, обществото е на път да заобиколи една възможност за решение на проблема. Тя се крие в привличането към този диалог между глухи и на още по-глухото родителско съсловие. Разбира се, по тактически съображения учителството надали може да дразни родителите, бездруго изнервени от чедата си вкъщи. Правителството също не се обръща към тях освен в случаите, когато се опитва да заиграва с оправданото недоволство на родителите и да ги насочи срещу учителите. Но не се ли имат предвид и те като необходима страна тъкмо в изпълнение на възпитателни и финансови отговорности, ще продължат приказките за качество и реформи, които ще имат същия ефект, какъвто имаха досега - никакъв.

Същевременно така ще се уточнят отговорностите и на държавата, чиито представители наистина трябва да си ходят, щом не могат да гарантират основно конституционно задължение за образование до 16-годишна възраст. Може да звучи крайно, но отпадането на само едно дете от училище, преди да е навършило 16 години, е по-сериозен мотив за оставки, отколкото подслушани разговори за седенки и разтакаване.



Но то е мотив и за обръщане към родителите



Първото условие, което трябва да се осъзнае от всички, е очевидно: за да има добро образование, в училище трябва да постъпват готови за учене деца. Но колко са българските родители, които подготвят децата си за училище така, че те да не изпълняват и техните задължения? Сигурно има родители, които вършат и работата на учителите; други, ако не учат с децата си, плащат за доизучаването им в уж така нежелани частни уроци и школи; трети са случили на умни деца, които се оправят и без семейни усилия, и без гениални учители. Но с още по-голяма сигурност трябва да се каже и това, че в българското училище - и то особено в началните класове - голяма част от времето се посвещава за преодоляване на липсите от елементарно семейно възпитание. Те отварят все по-голяма пропаст между обществените изисквания към от училището и отговорностите на родителите; пропаст, в която пропадат все повече деца. Както точно беше казал един юнак, "за изроди като нас даскалите трябва да получават тройно по-високи заплати". А ето няколко по-точни характеристики на "бъдещето на страната".



Почти половината от децата в България живеят в непълни семейства



- без значение дали се състоят само от майка и дете, или майката и бащата работят далеч, най-често в чужбина, с илюзията, че гурбетът е временен, а възпитанието е дълг на баби и дядовци. След пет-шест години броят им ще нарасне. Половината от тази половина не са стъпвали в детска градина или ясла, повечето трудно говорят български, нямат елементарни понятия за числа и абстрактни предмети, нямат дисциплинарни навици. Ако знаят нещо за света извън тесния си семейно-махленски опит,това е от телевизионни бози, заливаща бездруго всички с картинките на "истинския живот". В това отношение забележителни не са толкова процентите на учителските заплати спрямо БВП, а други. Примерно 70% от българските деца гледат телевизия над 4 часа дневно, но говорят с родителите си около 20 минути; 20% от 16- годишните не са пипали компютър, 40% до седми клас не са чели никаква книга освен учебници; след осми вече не четат и тях, защото гроздообразно отпадат от училище. Нещо напълно разбираемо, тъй като в над 30% от домакинствата книги изобщо няма, а и където има, са от сорта "Как да направим партньора щастлив?" и "Десет съвета за успех в живота". Впрочем това изцяло съответства на идеологията за бърз и щастлив ефект от знанието. На тази почва добре звучат призиви за качествено образование, но как да стане то, когато най-важният материал е некачествен - не по рождение, а по условия на живот?



Тъкмо затова училището не може да се реформира



Трябва да търси изцяло нова форма на взаимоотношенията между родители, училище, държава. При нея отговорността на държавата за образованието не започва на пет-шест-годишна възраст, а далеч по-рано, както е в огромна част от европейските страни. Ако образованието наистина е приоритет, натам трябва да се насочат основните усилия, включително и финансови. Тъкмо в детските ясли и градини, в задължителното предучилищно обучение трябва да отидат най-много средства - не само заради първите седем години, а заради това, че се е разпаднала традиционната предобразователна институция - семейството. У нас това стана бързо и болезнено почти като в "Гераците". Естествено това не означава, че децата трябва непременно да се отнемат от семействата и да се вкарват в образователната система след отбиването им от майчината гръд (осреднено за България - след 5-ия месец; в зависимост от доходите богатите кърмят до третия месец, а бедните - до прохождане). Родителите пак могат да разчитат на баби, дядовци и гувернантки, на частни детски градини и т.н. Постъпването в училище обаче трябва да става с проверка на образователната готовност, колкото и да е политически неудобно за някои постоянни коалиционни партньори. Ала родители, чиито деца не са ходили на детски градини и не отговарят на елементарни условия за обучение преди първи клас, ще трябва да заплащат допълнително едногодишно предучилищно обучение за децата си. На онези пък, които не могат да сторят и това, би следвало да се ограничат някои родителски права. И бездруго България е държавата с най-много изоставени деца в Европа - при това не от последните няколко години, а от десетилетия.

Така може да има основа за разговори, засягащи задълженията на семействата, училището и държавата, както и да се направят стъпките към нови форми на образователната ни система, която отдавна е разслоена. В контекста на стачните искания това означава да се увеличат със



100% средствата за заплати и издръжка на детските градини



Таксите в тях, както и в предучилищните групи спокойно могат да се обвържат с размера на прословутите "детски". Със 70% могат да се увеличат заплатите на учителите и издръжката на образованието до 16-годишна възраст, като всяка община или родителско настоятелство би могло да ги допълва било със средства от самооблагане, дарения или такси. С 50% могат да се увеличат заплатите на учителите в горния курс, подготвящ тъкмо за матури. Доколкото образованието след 16-годишна възраст не е задължително по конституция, е напълно резонно учещите след това да заплащат такси съобразно с видовете училища, като примерно 20% от най-добре представилите се в съответни изпити всяка година да бъдат освобождавани от тях. Това ще допълни донякъде средствата за издръжка на училището, както и фонда за учителските заплати извън това, че ще породи конкуренция и между училищата, и между учениците, и между учителите. Опасенията, че така ще се отприщи корупция, надали са особено обосновани. Ако корупцията у нас беше най-голяма в образованието, то държавата щеше да цъфти и връзва.

Всичко това не може да стане бързо и лесно, но поне е възможност да се разпределят тежестите в търсене на изход от плачевното положение на училището. Има, разбира се, и друг изход: маха се от конституцията членът за задължителното образование до 16-годишна възраст на очевидното основание, че българската държава не го спазва, и се заменя с такъв, който отговаря на днешното състояние: "Образованието в Република България е според възможностите на държавния бюджет и по желание на родителите, но не е задължително за училището".
Снимка: БГНЕС
В детските ясли и градини, в задължителното предучилищно обучение трябва да отидат най-много средства - не само заради първите 7 години, а защото се е разпаднала традиционната предобразователна институция - семейството.
Снимка: Борислав Николов
Добре звучат призивите за качествено образование, но как да стане то, когато най-важният материал е некачествен - не по рождение, а по условия на живот?
80
5128
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
80
 Видими 
13 Октомври 2007 00:32
Учителите са синдром на далеч по-сериозен проблем - задълбаващата се системна криза. Преподът наистина свърши като постави много нерешени проблеми. Днес те парализират социалната енергия, единствения ресурс на България да оцелее
Апатия съчета с озлобяване, стрес от неразбиране на порано съвсем банални ситуалиции и тотална липса на споделените нагласи и оценки за света като нормален
Децата и учителите се сблъскват в конфрикти, които не са решими на тяхно ниво
Там където се формират и се вземат решения нямат и най-малка представа за състояние в страната, са реалните процеси- разслояването, конкуренция, маргинализация
Училището загуби и главния си ресурс - не може да обучава народонаселение на правилния говор. Не обучава и властта и затова престава да бъде нужна за властта - не е способно да я легитимира
Интелигенцията се абдикира в абстрактните модели на правилната Европа и също загубиха ресурс
На бизцнесът този ресурс не е необходим - дори му пречи в диалога за комисионни
Та това е положението
13 Октомври 2007 01:02
Добре е, че авторът се е сетил за родителите - и за грижите, които им стовари стачката, и за ролята им за възпитанието на децата.

Идеята му за задължителното предучилищно образование е спорна и не знам колко изпълнима.

За разпадането на семейството като в Гераците - струва ми се не е съвсем исторично. В буржоазна Виена в средата на най-целомудреното 19-то столетие половината (!) родени деца били извънбрачни - имало многобройни закътани места - манастири и други, с тайни вратички в стените, снабдени със звънчета - майките да подхвърлят удобно децата. Майките били главно невръстни слугинчета, живеещи у господарите.

Поколението, чиито деца сега са в училище - т.е. и моето поколение (имам дъщеря в гимназията) - според мене е доста "семействено". Помня добре Студентския град от началото-средата на 90-те с гъмжилото дребни деца и пасящи ги татковци, с "пуловете" за взимане на храна от детската кухня на Графа. Много от тези семейства се оказаха здрави - издържаха и на немотия, и на охолство, и на смяна на професии, и на емиграция, някои - разделени с години. Спойката им не е по-слаба от тая на родителите им, ако не и по-здрава. Заниманията им с децата бяха често дори твърде амбициозни. Децата им сега са общо взето превъзходни, макар с всички особености на възрастта и времето.

За съжаление сред познатите ни в Студ. град има и непропорционално голям брой деца с познавателни проблеми (не знам каква е причината), но и в такива случаи по-скоро самоотвержената родителска родителска борба децата им да станат здрави, нормални ученици беше нормата, и тя постигаше резултати.

Хората от Студ. град според мене донякъде са представителни за страната, понеже са отвсякъде и съвсем не само от образовани семейства. Разпадането на соц общежитие след 1970-те (а не след 1989) според мене укрепи моногамното семейство, не обратното. (Укрепи и клана, и приятелския кръг.)

Оглупяването от новите медии едва ли е много по-голямо от оглупяването от киното, радиото и телевизията едно време. Лекотата, с която читателките на библиотека Световна класика (по липса на друго) превключиха на Арлекин, показа, че тъкмо така е в естественото състояние на читателките. Чалгата се роди от корифеите на соц. култура и досега те я създават.

13 Октомври 2007 02:17
ПРАВОТО на Стачка е ИЗВОЮВАНО от Хората на Наемния Труд- със столетия/първо в САЩ, май?!/ Борба, Кръв и Сълзи!
Правото на стачка е КОНСТИТУЦИОННО право на българските Граждани- хора на Нaемния Труд!
По отношение на Стачка може да се спори и дискутира САМО дали тя е законна или НЕ, но НЕ и относно "правилността" или "целесъобразността" на Стачката, щом веднъж вече, по съответния законов ред, е взето от правоимащите Решение за Стачка!
"Ситият на Гладния НЕ вярва!"
НЕ съдете стачкуващите учителите- те най-добре си знаят дали и защо да стачкуват!
НЕ в учителите е вината и бедата, а в упрвляващите България през тези 18 години!
По-добре Стачка на учителите днес, отколкото поголовно бягство от учителската Професия и от Учителстването утре!
КАЗАХ!!



Редактирано от - paragraph39 на 13/10/2007 г/ 04:21:45

13 Октомври 2007 03:16
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
...
Чл. 50. Работниците и служителите имат право на стачка за защита на своите колективни икономически и социални интереси. Това право се осъществява при условия и по ред, определени със закон
13 Октомври 2007 03:33
Учителите имат право да стачкуват и аз сам за 100% увеличение на заплатите!
При средно 300 лв. увеличение на 120 000 учители за 12 мес. се получава цифра от преблизително 43 мил. За мен това е смешна цифра като се има предвид общественото значение на учителя.

Оставка за правителството ако не може да се справи с този проблем. Няма какво да им цепим басма. Не мога да турпя повече тези аругантни муцуни!

Дайте шанс на Българските учители. Дайте шанс на България!
13 Октомври 2007 06:40
И в момента, за да станеш първокласник, трябва да минеш през проверка за училищна готовност. И в момента предучилищната година е задължителна. И всичко това го направиха заради ромските деца. И това е от 4 години. Така, че Денков...
Училището запада, защото родителите не смятат, че си струва да наемат за учители свестни хора. Мислят си, че няма значение кой точно е учител и затова се дава минимална заплата.
13 Октомври 2007 07:37
ОБРАЗОВАНИТЕ - БЕДНИ
ПРОСТИТЕ - С ЛИМУЗИНИ

ЦЕННОСТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 21 ВЕК.
!!! КОГАТО ОБРАЗОВАНИТЕ ХОРА ПОКОРЯВАХА КОСМОСА!!!
----------------------------------------- ---------------------------
Борбата е не само в образованието, но и за нови правила. Жените излязоха по улиците да защитят децата. Още 10г. "РЕФОРМИ" и за български народ няма да се говори.
Защо ТРЯБВА ДЕЦАТА НИ ДА НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА ОЦЕЛЯВАТ.
ДА НАПУСНЕ УПРАВЛЯВАЩАТА КЛАСА КАТО НЕ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА - НАРОДА Й ГЛАДУВА И ЗАГИВА.
ВЕЧЕ НИ ПИСНА ДА НЕ ЛЪЖАТ И ОГРАБВАТ!
НЯМА МОРАЛ, НЯМА ЗАКОННОСТ, НЯМА И ВОЛЯ ЗА ПРОМЯНА -- НЯМА БЪДЕЩЕ!!!
КАК ДА ИМ ВЯРВАМЕ - КАТО ВЕЧЕ ДО БОЛКА ГИ ПОЗНАВАМЕ!
ЖЕНИТЕ ТРЪГНАХА ПО БАРИКАДИТЕ?!?!
СПОМНЕТЕ СИ ПАИСИЙ -"БИЛИ СМЕ НАРОД"!
ИМА ЛИ МЪЖЕ В ДЪРЖАВАТА??!
13 Октомври 2007 07:44
Но с още по-голяма сигурност трябва да се каже и това, че в българското училище - и то особено в началните класове - голяма част от времето се посвещава за преодоляване на липсите от елементарно семейно възпитание. Те отварят все по-голяма пропаст между обществените изисквания към от училището и отговорностите на родителите; пропаст, в която пропадат все повече деца. Както точно беше казал един юнак, "за изроди като нас даскалите трябва да получават тройно по-високи заплати".
Според Денков излиза, че всъщност провалената реформа в образованието е провалена заради нереформиралите се родители и техните деца. Ключът на реформата се оказват родителите. Браво Денков - е тая теза само не бях чувал. А не си ли чувал нещо за отношението на учителите към децата. За това, че учителят има мисия и призвание към децата. Много от учителите ги мързи, не им се занимава с "изроди" и гледат набързо да претупкат каквото има там за 2-3 часа и после напред към нови хоризонти - т.е. да върви часпрома, където всъщност отива основната енергия на учителите. Оказва се, че на дъното на големият провал на образователната система отново неса учителите, а всички останали - деца, родители и правителство. Да призовем тогава децата, родителите и правителството да обяват национална стачка и да излязат на протест с искане за 100% увеличение на заплатите - зер това ще да е основата на успешната реформа на последните и от там на нещастната ни образователна система - разрушена от деца "изроди" И НЕРЕФОРМИРАЛИ СЕ РОДИТЕЛИ.
13 Октомври 2007 08:19
Tasmaniezdiv , ще ти го обясня по-просто : Ако на един майстор - хлебар му дадеш брашно - ще ти омеси питка ! Ама ако му дадеш л....о , колкото и да е добър майстор , няма да ти омеси нещо вкусно !
Денков е казал , че и родителите са част от проблема !
В Израел също не всички родители имат време да се занимават с децата а и да ги дават на детска градина , защото са скъпи таксите ! Но детето , оставено пред телевизора до обяд може да гледа възпитателни и образователни програми по един от държавните канали !(по другия канал текат такива програми на арабски !)
Да , таксите в детските градини са високи , но има множество частни детски градини , ръководени от педагози , които на ниски цени предлагат добри условия и обучение !
Освен това едната година преди училище държавната детска градина е безплатна и задължителна и с 20 -30 деца се занимават по 3-4 учителки , отделно възпитателки !
Така , че ако трябва да се прави реформа , добре е тя да започне от детските градини !
А реформата да засегне и държавната телевизия , като на един от каналите от 7 до 12 има детска образователна програма !
13 Октомври 2007 08:27
Всeки си тълкува, както му е изгодно, но задължително и манипулативно обърква поводи и причини, та и Денков прави същото...от девет сухи реки вода докарва...Нейсе.
13 Октомври 2007 08:28
Чоки, а ако дадеш детето си на едно лай_о /каквито не липсват/, какво ще излезе? Ще се омаже и ще засмърди точно както смърди в момента българското образование и неговата каста.
13 Октомври 2007 09:05
Добре е, че някой все пак се сети да разграничи предучилищното, основното и средното образование. А то под шапката "учител" - всичко на куп и изискванията - еднакви. Само не ми е ясно, защо като ще диференцираме, детските учителки са с най-високо възнаграждение? По тази логика университетският преподавател не бива да получава повече от този в средното училище, защото висшето образование хептен не е задължително, пък и е въпрос на лична инициатива на студента.
13 Октомври 2007 09:10
приоритети, образование естествен държавен, какво ше правят млади илитерати нататък с живота си, елитно и професионално образование естествен приоритет на бизнеса с трудов пазар и финансиране, но най важния приоритет е обществения, детето първа, най важна грижа ли е, ако не, сегашните поколения ще получат от времето същото за себе си
13 Октомври 2007 09:56
Товарищ Денков, не знам откъде е тази страстна любов към детските градини, но аз, например, навремето не съм ходил на такава и в никакъв случай не смятам, че нещо съм изпуснал, освен придобиването на хитрост-в-преструването-че-спя-следобед, която никога не ми е била необходима; още по-малко смятам, че родителите ми е трябвало да бъдат финансово санкционирани, задето не са ме пратили при лелките с алуминиевите канчета.
13 Октомври 2007 10:04
Г-н TRIF казва:
"Учителите имат право да стачкуват и аз сам за 100% увеличение на заплатите!
При средно 300 лв. увеличение на 120 000 учители за 12 мес. се получава цифра от преблизително 43 мил. За мен това е смешна цифра като се има предвид общественото значение на учителя. "

А пък аз съм против 100 % увеличение на заплатите им, щото не са научили Г-н TRIF на елементарното действие умножение:
120 000 * 300 = 36 000 000 лв.
36 000 000 * 12 = 432 000 000 лв., а не "43 мил."
А и защото не са го научили, че милион се съкращава "млн.", а не "мил." !!
13 Октомври 2007 10:15
А между другото, миналата неделя на съвещание в Боровец, г-жа Мургина е наредила на директорите на НАП да преизпълнят плана за приходите с минимум 15 %. Познайте откъде ? И защо съм на работа днес ?
13 Октомври 2007 10:20
Олеле, сега пък "материалът" бил некачествен...Нямам думи. Само това липсваше.
Измиване на ръцете.
Aз изразявам дълбоко несъгласие. Направо възмущение. По-скоро е калпав преподавателския материал, отдаден на "призванието " си доживотно, пък ако може нищо друго да не се промени....Е, освен заплатките, едва ли ще ги пропуснем. Чиста наглост. Те, учителите и системата въобще са без грешка, ама това разпаднато семейство, тия гурбетчии - ето какво било ... За бабите и дядовците пък да не говорим, какъв некачествен материал фабрикуват....докато родителите работят и плащат данъци.
По-големи глупости едва ли ще хрумнат на някого.
А цифите, които цитира са измислени. Най-вероятно си ги е измислил сам като е гледал в тавана. Какви ли още теории ще хрумнат за да прикрият некадърността, некомпетентността, безхаберието и нежеланието за модернизация на образованието сред учителите.
13 Октомври 2007 10:29
Крушата не пада далеч от ДЪРВОТО си.
13 Октомври 2007 10:31
модерно образование, гладен учител в опърпани дрешки край чинове от дедовото време, ако видиш зали за обучение, оборудване, тишина, зеленина, усмивките по западния ес без дъх ще си, естествено е родителят да учи дома с детенцето и полезно даже, рефреш учебници ли, сервизен офис с лаптопи в даскалото, флаш памет в джоба и домашно pc стигат

Редактирано от - Пейчо Пеев на 13/10/2007 г/ 10:39:40

13 Октомври 2007 10:40
Г-н бирникъ, как ще ги преизпълните приходите? Нима ще тръгнете по магазини и фирми, които имат нерегистриран оборот? Или ще надушите ДДСарите? А, или учители недеклариращи частните уроци? Но темата е за училището. Мисля че духът на статията е интерес за обсъждане, но има и спорни детайли. Прав е за отговорноста на родителите. Ако нас не ни интересува бъдещето на децата и да изискваме от училището, нищо няма да стане. Мисля че има една стара традиция, наречена настоятелство, чрез което родителите да участват в управлението на бизнеса, наречен училище - оценка на "производството" и формиране на заплащането.
13 Октомври 2007 11:00
"Почти половината от децата в България живеят в непълни семейства... Тъкмо в детските ясли и градини, в задължителното предучилищно обучение трябва да отидат най-много средства - не само заради първите седем години, а заради това, че се е разпаднала традиционната предобразователна институция - семейството."

В епоха, в която е ясно за кого ли не, че буржоазното нуклеарно семейство (татко, майка, едно-две-три деца) вече не може да се задържи неразклатено, доц. Денков призовава с плач Йеремиев да запазим семейството като "основна клетка на обществото" ... Идеята, че самотна майка (а защо не баща?) не може да отгледа добре образовано дете, и че детето трябва да ходи непреммно на ясли и на детска градина, щот' иначе хич няма да го бива, ме разби! Да не би днес да е 1962 г.? ...
А бабите не от това поколение гледат децата - това си е нещо баш традиционно за България. Въобще, диагнозата на доц. Денков е доста погрешна: по отношение на семейството България изглежда твърде традиционна, а не обратното. Може ли някой да напише в документите си за самоличност, че живее в конкубинат, ПАКС и какво ли не още, освен "женен/омъжена", "разведен/а", "вдовец/ица" ? В други общества тези графи са доста повече и се обсъждат разни работи като осиновяване от хомо-родители и пр. Независимо дали ги приемаме или не, едва ли някой смята сериозно, че дете отгледано от лесбийки ще бъде тъкмо ниско образовано...
Чичо Фичо е прав и за книгите: това, че всички домашни библиотеки на времето имаха Достоевски редом с "Птиците умират сами" , едва ли гарантираше високо интелектуално ниво.
Занимава ме и гнусничката вметка за "постоянни коалиционни партньори" : ако пак става дума за доц. Денковата "експертиза" - циганите - не знам откога е ДПС представител точно на това малцинство. Ако става дума пък за турците, мисля, че Денков отново говори за някакво чудовище от гората, което не е виждал никога. За сметка на това, аз съм раснал в град с голямо турско малцинство, в нашия клас (в добро етническо българско училище) имахме три турчета, такава беше ситуацията и в другите класове: не си спомням някой от тях да е имал проблем с българския. Понеже нали отново разбираме от доц. Денков, че незнаенето на добър български било главна пречка за цивилизоване на индивида и главен проблем пред образователната система у нас.
13 Октомври 2007 11:09
Руританец, личи ти че нямаш деца. За твое сведение една съвременна детска градина в Европа отдавна не борави с алуминиеви канчета. С децата работят педагози със специални материали. Започва се ранноезиково обучение и кратка работа с компютри. Работи се върху пространственото мислене на децата, те научават цветове, форми, материи, нови думични. В една добра детска градина едно дете получава много повече и е с по-развита интелигентност от тъпеещото с майка си, баба си или някоя незантересована детегледачка детенце.ç

Детето се научава на ред и навици - да си мие зъбите, да се храни правилно, социализира се по-рано. Такива ми ти работи може да даде една добра програма в една съвременна детска градина. Не само алуминиеви канчета.
13 Октомври 2007 11:30
Ходенето на детска градина е нещо със сигурност доста по-разпространено в България, отколкото на Запад. В България се смята, че детето непременно трябва да ходи на детски ясли и градина, което въобще не е очевидност в З. Европа. Това си е резултат точно от соц-политиката от времето на алуминиевите канчета и спането следобед: от балкона на соц-блока си в София виждам цели две детски градини на разстояние 200 метра една от друга. В много западни страни добрите детски градини са непостижимо скъпи за родителите. Мисля, че това е положението и в САЩ, но тук "американците" ще се изкажат. И тъй като там баби не гледат децата, имаме феномена на бейби-ситъри (вкл. мъже, което се приема за съвсем нормално). Доц. Денков, формиран с българските категории, ги смята за очевидни, а в страна като Франция дори няма точен превод на "детска градина": има поне три думи, които съответстват на различни типове предучилищни заведения.
13 Октомври 2007 11:45
Чавдаре в много западни държави бейби ситърите са по-скъпи от детските градини. Освен това дори за скъпите частни детски градини има съответни стипендии, които практически изравняват стойността на услугата с тази на таксата в държавните детски градини. Един бейби-ситър взет от улицата може да е педофил или просто неподготвен да даде на детето това, което му дава едно контролирано от държавата учебно заведение. Обикновено това са чужденци, които понякога дори не владеят езика на детето, за което трябва да се грижат. Напоследък чух един доста фрапантен испански случай. Четиригодишно момиченце не говори. Родителите го водят по 1000 психолози и накрая един от тях им казва, че детето говори перфектно - само че на филипинския диалект на детегледачката...
13 Октомври 2007 11:50
учителят трябва да определя технологията на реформата, другото iса цели и финансиране, като родител мога да искам да е съвременен, намахан, със самочуствие, да е справедлив и да обича децата, той предава опит, знанье но детето няма да бъде копие, клонинг а нова личност, то затова е родено, да променя света, има същите права и свободен избор като мен, партньори сме, старши и младши

Редактирано от - Пейчо Пеев на 13/10/2007 г/ 12:01:51

13 Октомври 2007 12:09
За стипендиите не знам, но определено нямам впечатления децата на "хората на Запад", дет' се вика, да ходят масово на детски градини. Детските градини дори не са елемент от градския пейзаж, както в България - просто са или толкова малко, или толкова дискретни, че не ги виждаш! Бейби ситърите - това е направо процъфтяващ бизнес, сума ти агенции се занимават с набиране на такава работна ръка (често чужденци - верно), рекламират се по метро, телевизия... Бейби ситърите са едно на ръка, освен това има и една реалия, която май все още не познаваме в БГ - студентите (не професионални учители или университетски преподаватели), които масово дават частни уроци на изоставащи в училище деца. Т.е. системата е доста по-шарена откъм актьори и институции, и доста по-нецентрализирана от това, което иска Денков - сите заедно под стой в детската градина като панацея за всички проблеми в образованието. А не смятам, че резултатите на Запад са по-лоши...
13 Октомври 2007 12:16
не може никой да ме убеди за приоритети, грижа, ако е набутал в одая от деветнайсетия век дечица край смачкан от живота даскал, какъв продукт ще ми очакваш, думата модерно смисъл има от история помня, народи неспособни да предвидят бъдащото, следа са само останали във времето

Редактирано от - Пейчо Пеев на 13/10/2007 г/ 12:22:22

13 Октомври 2007 12:47
Денков отбелязва напредък като този път не е споменал любимата си теза за учителска стачка през лятото. Макар в това да има някаква теоритична логика в действителност е пълна утопия защото практически болшинството даскалици през лятото работят като готвачки на черноморието или домашни помощнички в Гърция и Италия, където си докарват по 800 евро/мес. Днес също се е поддал на кабинетно творческо вдъхновение. Факторът „баби и дядовци” у нас е рядко важен като ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА безплатна педагогическа услуга. Особено в провинцията почти няма разлика дали родителите работят тука или в чужбина – за децата и бабите е все тая. Основния проблем в този случай е, че внучетата често се вживяват във „важността” си и понякога се качват на главите на старците.
13 Октомври 2007 12:57
Чавдаре, конкретизирай западните държави, които визираш. Живея в една от тях и картината не съответства на описаното от теб.
13 Октомври 2007 14:36
Като цяло статията поставя палец в раната -- деца и родители. Но сметките за процентите с които да се увеличават учителските заплати в различните образователни степени са наивни. Най- малкото , защото в гимназиалния курс на обучение има само специалисти с висше образование /и не рядко с научни степени/. От самосебе си се разбира , че по-високата квалификация трябва да бъде заплатена по-добре.


13 Октомври 2007 14:42
названието "детска градина" може да не е най-точното, но това, което има предвид авторът е по-ранно училищно образование, което наистина е факт
в много европейски страни. В частност във Франция, страната в която
работещите жени имат повече деца отколкото неработещите, защото е направено много за подпомагането им, децата започват задължително на 4 години. Мисля, че това е особено важно за интеграцията на (бързо увеличаващите се) ромски деца и всъщност е единственият цивилизован начин за ранна интеграция. Всички пари за тези деца трябва да се дават не на често безотговорните им родители, а направо за издръжката им в такива предучилищни задължителни (и целодневни) класове.
13 Октомври 2007 14:49
От самосебе си се разбира , че по-високата квалификация трябва да бъде заплатена по-добре.
Това разбиране те обрича на бедност и фрустрация. Квалификацията се заплаща не сама по себе си, а като необходимо условие за свършване на дадена работа - т.е., заплаща се резултатът. Но когато го разбереш, вече няма да поставяш въпроса по форуми и няма да е необходимо да ти се обяснява

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
13 Октомври 2007 15:22
137, бива си те
13 Октомври 2007 15:23
ДД подбужда да мислим
класният ми Нюсер повтаряше до втръсване, че блгарите имаме ум, но не сме умни
германецът Frobel е основател на детските градини и има паметник само от гранитни кубове и кълбо най-отгоре
Аranita казва нещо, но няма кой да разбира
след двата нобела по физика и химия DW съобщи радостно, че германците, за да запазят високия си стандарт и за да го уголемяват, трябва да отделят още повече пари за детските градини и първите училищни години
гениалният проф Темков казваше и ни го набивше в главите, че не до седмата, а до шестия месец се формира бъдещия човек
поздравявам ЧФ за читящите класика студентки, които превключиха на чалга
поздравявам и ПП, който казва, че учителите трябва да определят технологията
уловените приказки за ^тлака^ ще останат завинаги в народопсихологията и тепърва ще бъдат разнищвани, а двамата герои ще бъдат чудесен пример за хора ментета
пак ще се повторя, че атаката с вербализиране за 100 % беше грамадна грешка, която подкрепя г-н Нюсер
13 Октомври 2007 15:24
визии за бъдещето на тетрадката не требват, децата имат вроден вграден интерес към играта, компа, направете им уроци такива и нема да можете да ги спрете от учене, има евтения лаптопи за обучение, икс пи унивърсити даже за локални мрежи, другото го знае кирчо атанасов, възложи програма втора световна, децата формираха екип, получиха интерес и аплаузи от съученици и национални награди
13 Октомври 2007 15:50
Писна ми,
наистина ролята на родителите е важна, но нещата, които статията изисква от родителите, далеч надминава здарвия смисъл. Все пак да не се забравя, че родителя не е учител и неговата роля е доста по-различна. Детските ясли и градини съвсем не са училище. Това, което би трябвало да се направи според мен е да се дефинират ясно правата и задълженията на родителите и кой, кога и как ще следи за тях. Една доста голяма част от тези права и задължения е свързана с образованието на децата им. Но тези права и задължения трябва да се подготвят от експерти, които си разбират от материята, а не както е в статията А-ха, У-ха, ти това ще направиш, ти пък онова, аз знам всичко най-добре. Статията е типичен пример какво не трябва да се прави.
13 Октомври 2007 16:45
Да дават 10% сега на учителите и бързичко в класните стаи, че вече се получи обратния ефект.Родители и баби и дядовци се изказват за почасово заплащане и то само на кадърните даскаля.Нас кой ще обещети заради допълнително ангажиране на гледачи????
13 Октомври 2007 17:00
мдаааа 10 max 11 при инфлация храни 30-50-100, а смешници скриха сутринта в news.bg инфото за правителствени мерки срещу инфлацията в русия, хиииииииихи
13 Октомври 2007 17:27
Наблюдател3, тия 10% си ги наври, знаеш къде. Не пущам повече жена ми да работи бадява на такива неблагодарници като вас. Пропищяхте орталъка, че няма кой да ви гледа децата. Три седмици не можете да ги изтраете, а учителите как ги траят, при това по 25-30 в час? Плащал си на детегледачка - поне светна ли ти колко е пазарната цена на труда на един учител, малоумнико! И колко плаща скапаната държава?
13 Октомври 2007 17:42
Омръзна ми да слушам как учителите не подготвяли децата, как имали големи отпуски и как работели по 6 часа дневно. Томва само доказва /за кой ли път/колко не информилани са хората за това какво се върши в училище. Родителите въобще не са наясно какво правят техните деца, колко часа имат, ходят ли на извънкланси форми на обучение. Не ги интересува дали учителите се подготвят за поредния урок на следващия ден, не яберат грижа за тетрадките, които проверяват, за дневниците, които попълват, за бележниците , които проверяват. Голяма част от родителите смятат учителите за техни длъжници, някакви същества, които трябва да са им в услуга - да занимават техните отрочета целодневно, за да не им се бъркат в тяхната работа и да не им нарушават спокойствието и отделно да им пишат високи оценки, защото не е възможно техните деца да не са гении. За парите и "уважението", които получават учителите си вършат перфектно работата
13 Октомври 2007 17:46
Наблюдател,
може би твоите родители и баби са настроени срещу учителите, защото сте част от наложения обществен крадлив модел , който ви устройва.Но учителите са прави, по-голямата част от обществото и учениците ги поддържат. Победата на учителите има съвсем друг залог - въпросът не е за 100% увеличение, а за отваряне очите на народа и премахване на корумпираната, граблива обществена система, която обрича България на образователен и здравен геноцид. Тези, със "седенките" също изчисляват, че лапачката им е застрашена.Затова и са безкомпромисни. И въпросът вече е кой-кого . Или прекланяме глава и обричаме децата си на емиграция и слугуване на по-тъпи / но по- смели от нас/ народи, ь като в 2050 год. 5 млн. България ще е федерална държава с избираемо изучаван български език и малцинство на етноса ни, или палачинката трябва да се обърне.
13 Октомври 2007 17:51
Аз също не съм ходил на детска градина, но понеже съм имал в същия град баба учителка, пенсионирана на 52 години (!) и дядо учител, пенсиониран на 58 (!) с пълната пенсия. Баба живя над 25 г. като пенсионерка, работила е преди това 29 г. Такива пенсионери сега не са възможни не само в България. Баща ми се пенсионира (против хатъра си) на 63. В САЩ се стягаме да работим до 67, живот и здраве, освен ако не забогатеем междувременно.

Нашите деца са израснали в яслата и градината в Студентски град. В САЩ има детски градини, но само до 3 следобед, като училищата. Някои най-прогресивни фирми имат дневни градини на работа. Като пристигнахме с детенце на 3 г., Нели се побърка да седи с нея само за един месец. Макар на 86-та ул., в голям апартамент на две крачки от Шурц парк и Сентрал парк. Градините бяха забранително скъпи за български чиновник, макар не за американците - от 700-800 до над хиляда на месец. С "връзки" и ноти уредихме да я вземат в яслата на руската мисия при ООН - 120 долара, от 7 до 19 ч. Таткото сутрин с колата до Ривърдейл (кръгло два часа каране в трафика в двете посоки), майката вечер с рейса. Хубава градина. Малкото научи руски като москвичка. Дадохме я на киндергартен (забавачка) една година преди възрастта й.

Всеки почивен ден в градината и училище, когато сме на работа, ни беше сериозен проблем, докато децата на станаха на 12. Взимали сме гледачки рускини, разни комбинации с други семейства, как да прекарват времето децата. Представям си ужаса на родителите от отделенията от стачката - цял месец.

Проблем беше и взимането от й училище в 3 часа и часовете у дома до връщането ни. И като по-старши чиновник всеки ден зарязвах делата и се строявах с автомобила пред училище в три часа, ако ще турско да стане.

Телевизията не е никакво решение - освен образователния канал има и много необраователни. ТВ може да има смисъл само в градината или ако има възрастен.
13 Октомври 2007 18:02
Туй нареченото правителство много добре знае за кво става дума моментално ПРОВИДЯ ПОЛИТИчЕСКА СТАчКА.
Да така е - тази система не предвижда да се ОТДЕЛЯТ СРЕДСТВА за ПРОГРЕС.
Е че ги разкарат- смешно но не някви Бабаити а тези ЖЕНИЦИ ( кротки лелки и момиченца).
13 Октомври 2007 18:06
На учителите не им стигат
300 лева на месец.
Пеша ходили на работа.
Бедни били.
Скъпи коли нямали.
А мъжът ми навремето в
казармата като войник
вземаше по
лев и педесе на месец,
а караше танк Т-55.
Мене ме е вземал от университета с
него, когато се е връщал
от дневни стрелби.
Кой мерцедес ще му се опре?
Ефрейтор.
Командир на танк?
Скъсвах се да му лъскам
нашивките.
И петолъчката на кепето.
А като легнеше с мене
ухаеше на смазка.
По цял ден шомполирали
цевта на танка.
Така казваше.
Всяка седмица на свиждане
му носех стек Стюрдеса и
кутия обикновени вафли.
Дамаджаната с боза не се
брои.
Лигави са учителите.
Лигави и разгащени.
13 Октомври 2007 18:28

"В българското училище...голяма част от времето се посвещава за преодоляване на липсите на ЕЛЕМЕНТАРНО СЕМЕЙНО ВЪЗПИТАНИЕ".
Това е Голямата Истина, драги родители.Почти пълното неразбиране и абдикацията от родителските задължения е печален факт днес.Злобното, неадекватно нахвърляне срещу Учителя е не само потвърждение на това, но е симптом за нещо изключително тревожно - неспособността да се проумее и преодолее кризата.
Денков, както винаги - великолепен!
13 Октомври 2007 18:52
Пожелавам стачката на учителите да доведе до широка верижна реакция, а това пък да даде силен импулс за формиране на някакво гражданско общество в България, което систематично да поставя въпроси пред властта и настоява за отговори. В България все още няма обществени дискусии на тема защо в последните години целенасочено се формира голям бюджетен излишък в приходната част и как този излишък се харчи?! Защо в България няма политика на доходите-като се почне от доходите на Президент, Премиер, министри и депутати, та се стигне до равнището на минималната работна заплата?! Защо в България има такива огромни управленски разходи? Нормално ли е министерство със седем зам-министри?! Трябва ли ВСС да се състои отново от 25 човека, след като той се превърна в постоянно-действащ?! Необходимо ли е НС да се състои от 240 човека, или този брой може да се намали?
13 Октомври 2007 19:23
И днес се убеждавам, които са на еврейска копаня са против стачката на учителите.
Българската нация я пишете умряла.
13 Октомври 2007 19:39
ами в българия конкуренция, пазар няма, всичко е разпределено и кога на кой монополист му кефне може да увеличи цени докъдето лакомията му иска, смешльовци министри ще залъгват с румънци, китайци, световни пазари и пръста си нема да мръднат за антимонополно законодателство и купчина мерки, диференцирано ддс, мита, индексация на всички бюджетни заплати и не с измислените проценти инфлации а на ниво потребителска кошница, и как става западен ес хлеб 800г 30 цента, 600г 1л тук, олио 70 цента 3 лева тук альо

Редактирано от - Пейчо Пеев на 13/10/2007 г/ 19:48:33

13 Октомври 2007 21:57
Добър човек, умен човек. За автора, де.
14 Октомври 2007 00:09
Пак същото - има неща, които са сигурни
Остава само да се намерят
Учителите винаги и навсякъде учат - на РЕДА
Шом като и те осъзнаха, че няма на какво да учат
...................
Това най-меко казано е криза
А иначе е катастрофа
Гребена...където е много уютно!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД