:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 455
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Обезщетението на бившия съдия № 1 още не е сигурно

Молбата на бившия председател на Върховния касационен съд Иван Григоров да получи обезщетение за напускане на системата още не е уважена. Новият шеф на ВКС Лазар Груев е поискал от експерти становище дали стажантският стаж на предшественика му може да се счете за съдийски.

По закон всеки магистрат, който е бил в органите на съдебната власт повече от 10 години, има право на толкова брутни заплати, колкото са прослужените му години. Максимумът е 20 заплати.

Малко преди да изтече мандата му, покрай скандала с покупката на ведомствено жилище Григоров обяви със съжаление пред Висшия съдебен съвет, че не му достигат няколко месеца стаж, за да получи 10 заплати, което в неговия случай е около 40 000 лв.

След това обаче, както разкри "Сега", Григоров пусна молба за обезщетение до новото ръководство на съда. Лазар Груев я остави без движение, докато съдийският стаж на предшественика му не бъде изчислен с точност. Сметките показали 9 г. и половина стаж като шеф на ВКС. Григоров има и една година като стажант-съдия. Според магистрати обаче няма как този стаж да се зачете.

Обезщетение за прослуженото време в органите на съдебната власт се очаква да получат и новите инспектори към ВСС. Шефката им Ана Караиванова обаче направи уговорката, че е редно до 20 заплати да получат тези, които след края на мандата си ще бъдат на пенсионната 65-годишна възраст.

Инспекторите имат 4-годишен мандат, а главният инспектор - 5. С огромно закъснение едва преди дни парламентът избра само 8 от десетте инспектори. Двама не успяха да съберат нужното мнозинство от 2/3. Според Караиванова няма пречка органът да заработи в непълен състав. Очаква се инспекторатът да заработи същински най-рано през февруари.
8
2455
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
22 Декември 2007 12:44
По закон всеки магистрат, който е бил в органите на съдебната власт повече от 10 години, има право на толкова брутни заплати, колкото са прослужените му години.
Ба си, и къф е тоя закон?
Е т`ва се вика "Хималаи на наглостта" !
22 Декември 2007 16:02
...някога съм си мислел че едни от баш гадовете са адвокатите...
...тогава за съдиите имах религиозно схващане че са справедливи...
...да не говорим за прокурорите у които тупти компетентната гражданска съвест...
...свещенна простота...
...съдебна система ли...
...майка плаче...
...ония зад решетките са ангели в сравнение с ония с тогите...
...и тоз гьонсурат григоров...
...що не иде на лов за прасета из годечко....
22 Декември 2007 21:12
Не се безпокойте за Иванчо....Той предварително си е взамал къде-къде по голяма сума от обещетението от 40 000 лв от ремонта на съдебната палата.Сегашните му молби за обезщетение са само камуфлаж....на беден нещастник...
23 Декември 2007 06:41
Време е да възставаме. И да се знае че всички висши магистрати са за обесване.
23 Декември 2007 08:45
Щом няма стаж значи не му се полага и толкоз.
Обаче по-интересно е как така са го назначили на такъв пост без грам стаж.
Че и за малко 10 години щял да направи.
23 Декември 2007 13:35
Първата изцепка на новия председател - ако това, което е написано в началото на статията, че Лазар Груев е поискал експертиза по правен въпрос - дали някякъв стаж, може да се признае за нещо си !
Всеки успял да си вземе изпитите студент знае, че експертиза се назначава само по въпрос от науката и техниката, за който съда няма достатъчно познания. А по правни въпроси новият председател би трябвало да има достатъчно такива.
23 Декември 2007 21:43
Третата власт не остава по-долу от другите
Главната им цел е да седнат на пребогатата софра която им се дава заедно с високите държавни " службици".Важното е там "да няма лабаво"
Иначе служебните задължения обикновено се изпълняват фиктивно или са 100% имитация
27 Декември 2007 12:05
Скъпи ХУГО,
Радвам се, че най-сетне някой е на път да реализира отколешната ми идея, за въвеждането на вещото лице юрист, което да консултира съда по правни въпроси, когато нещо в познанията на съдията не достига. Въпреки, че ако питате мен, в конкретния случай, не е проблем фактите да бъдат подведени под правната норма - стажът или го има или го няма....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД