:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдебните експертизи поскъпват 8 пъти

От 30 на 250 лева скача цената за труда на вещите лица
8 пъти повече ще получават вещите лица за експертизите, които правят за съда, разследващите и изпълнителните дела. Това става ясно от приетата от Висшия съдебен съвет наредба. 250 лв. става минималната сума, която ще се получава за криминалистични, медицински, психофизиологични, икономически, технически и др. експертизи. Досега минимумът бе 30 лв. на експертиза, а ако е много сложна, обемна и изискваща време - до максимум 60 лв. Или пък по 3 лв. на час, ако се изчислява по време.

Според наредбата за особено сложни и специфични експертизи, извършени от висококвалифицирани вещи лица, възнаграждението може да бъде увеличено до 100 %.

Ако дадено дело бъде отложено по независещи от вещото лице причини, но то се е явило, получава още 15 лв.

Когато вещото лице е служител на МВР, назначилият експертизата заплаща на вътрешното ведомство направените разходи за труд, консумативи и режийните.

Почти по всяко административно, наказателно, гражданско или търговско дело е необходимо използването на вещи лица. Експертизи се налагат при всяко транспортно нарушение, убийство или телесна повреда. Без тях е невъзможно разследването на всички документни, финансови или данъчни престъпления. Понякога се стига до тройна, петорна, седморна експертиза.

Законът не задължава съда, прокуратурата или пък следствието винаги да се съобразяват с мнението на вещите лица, но то е важно за всеки процес. ВСС заделя към 25 милиона годишно за експертизи и външните лица, които участват в процеса. Парите обаче вечно не достигат. Заради неплатени хонорари (около 1 милион за експертизи) преди години се стигна до протести на вещи лица пред правосъдното министерство. Напрежение имаше и между МВР и ВСС заради неизплатени от съдебната власт към 1 млн. лева за експертизи на Националния институт по криминалистика и криминология за 2001-2004 г.

Очакването е увеличението на тарифите да действа и като мярка срещу корупцията сред вещите лица. Преди дни експерт бе арестуван в Перник с подкуп от 400 лева, поискан, за да промени становището си по досъдебното производство по наказателно дело. Преди време експерт бе осъден заради това, че многократно завиши оценка на имоти. Наскоро пък психиатър бе арестуван по обвинение, че заради негово становище е извършена измама с имот.

Според наредбата списъците на вещите лица ще се утвърждават от специална комисия, в която ще участват главният прокурор, шефът на националното следствие и председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд. Утвърдените списъци ще се пращат на правосъдния министър, който трябва да се погрижи за обнародването им в "Държавен вестник" и за публикуването им в интернет.
21
5376
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
22 Декември 2007 01:23
Егати, казвам аз! Тия какво вадене ще ми направят, направо не е истина...
22 Декември 2007 02:14
ВОДАЧ НА МПС,
НЕ става въпрос, май, за "вадене", а за "вкарване"?!?
22 Декември 2007 02:26
Въпрос на гледна точка, колега! За мен си е вадене! От моя джоб...
22 Декември 2007 02:41
Да, ама нали следва "вкарване"- в техния джоб!!!
22 Декември 2007 08:31
Статията справедливо повдига въпроса за необходимостта от тези експертизи. Вярно е, че по НПК становището на експерта/ите не е задължително за съда. И още нещо-експертите имат правото да се ровичкат из делото, а и много често изготвят становището си въз основа на прочетените материали от папките по делото. Това го може и съдът.Иначе предвидените завишения на хонорарите са бая дебели.Струва ми се че, пак има някакви недомислици.
22 Декември 2007 09:04
"Очакването е увеличението на тарифите да действа и като мярка срещу корупцията сред вещите лица. "
Ха-ха-ха!
22 Декември 2007 11:40
Разноските по делото по закон се поемат от загубилият делото при граждански дела и от осъденият при наказателни!
Т.е. ще има правосъдие само за заможни хора.
Останалите сериозно би трябвало да се замислят дали трябва да започват да водят дело, ако са бедни!
Все пак, България се оформи като държава с най-дясно политическо управление в Европа! Практически няма партия, която да защитава други слоеве на населението, освен на заможните!
Ако Ви харесва! Това е положението! Иначе, чиба у Евопа да метете улиците и гарите!
22 Декември 2007 11:59
Така е Beetroot!
Правосъдие за тези които могат да си го позволят! Като отчете човек напълно хаотичните произнасяния на съда, често противоположни при напълно идентични казуси, наистина първо трябва да си преброи парите, а после да реши дали да търси справедливост в съда...
Току-що пак прегледах Конституцията... Ами няма в нея текст, който да гарантира правосъдие на ВСИЧКИ граждани на Републиката! Нещо като правото на живот, например...
България не е държавата с "най-дясното" както казваш управление. България е една архаична по своя характер държава... Пълен анахронизъм! Все пак сме 21 век...
22 Декември 2007 12:04
МПС, не бой се, ако вследствие на ескспертизата се окажеш невинен - плаща я данъкоплатецът. Та, внимавай с лука! И весели празници.
22 Декември 2007 12:40
Дай Боже!Весели и на теб и на цялото ти семейство!П.С. И ще внимавам да не ходя бос през лука.

Редактирано от - водач на МПС на 25/12/2007 г/ 21:28:16

22 Декември 2007 13:14
BEETROOT,
Освен, че разноските се плащат от загубилата делото страна има и друго- загубилата страна плаща и разноските по делото пред по-горна инстанция, дори и ако НЕ тя е обжалвала първоинстанционото решение! Сиреч, плаща и за ГРЕШКИ и НЕкачественото Правораздаване на първоинстанционните магистрати!- вместо разходите за делата пред по-горна инстанция, когато тя отмени решението на по-долната, да са ЗА СМЕТКА НА ДЪРЖАВАТА! Защото, по вина на държавни първоинстанционни магистрати се стига до обжарване пред по-горна инстанция, нали! КАЗАХ!
22 Декември 2007 13:26
NICKOLAS,
Това, което казваш, НЕ е вярно, когато става въпрос за ГРАЖДАНСКО дело!
По граждански дела, Разноските по делото/включително тези на спечелилата делото Страна!/: държавни такси, адвокатски хонорари, командировъчни, хонорари на вещи лица и други- се плащат изцяло от загубилата делото Страна!
Както писах по-горе, АБСУРДНО е, но загубилата делото Страна плаща и разноските по делото пред по-горна инстанция и в случай, че по-горната инстанция ОТМЕНИ решението на по-долната, като НЕправилно или НЕзаконосъобразно/! Т.е., в такъв случай държавата ДОПЪЛНИТЕЛНО "наказва"/ финансово!/ загубилата делото пред втората инстанция Страна, като я осъжда да заплати и разноските по делото пред по-горната инстанция, въпреки, че до по-горна инстанция в този случай се е стигнало поради НЕкачествена работа на ДЪРЖАВНИ магистрати от по-долната инстанция! А, справедливо би било, в този случай, тези разноски да се поемат от Държавата/ или от НЕкомпетентните магистрати, дори!/- тъй като до второинстанционното производство/ и разноските по него!/ се стига по вина на ДЪРЖАВНИТЕ магистрати от по-долната инстанция, нали?!


Редактирано от - paragraph39 на 22/12/2007 г/ 21:40:42

22 Декември 2007 20:38
Параграфе, вместо да се занимаваш с тая клоака АТАКА, що не вземеш да се кандидатиращ за експерт към съдебната система!! Като гледам какви АХМАЦИ стават гл.прокуроги, гл. следователи , и какви отрепки оглавяват висшите съдебни инстанции, направо те слагам за министър на правосъдието......
22 Декември 2007 21:39
ХИНИН,
Аз- НЕвинен!
Аз само се опитвам/ а и ми е КЕФ!/ да ДЕманипулирам Манипулации!
"Наркомани", като мен /по "наркотика" Справедливост!/, "Моделът" ги изхвърля начаса! А и считам, че мястото ми НЕ е В този "Модел", а е ПРОТИВ този "Модел"!
Този /ми/ живот-така! Следващият...-ще видим!?
23 Декември 2007 00:27
Неадекватното правосъдие за бедните прави адекватен живота на богатите.

Редактирано от - овца последна на 27/12/2007 г/ 23:40:12

24 Декември 2007 21:00
38 болести мъчиха Темида през 2007 г.
Километрични експертизи блокираха шумните процеси

В. "МОНИТОР"-24.12.2007
....................
Натиснете тук
27 Декември 2007 09:56
Наивни лаици !!!
Абе Вие нямате ли си ..... да си играете с тях ?
И най-паче т.нар.Параграф ....
27 Декември 2007 11:58
Абе Параграфе, защо напоследък не ни препращаш към вестник "Атака" ?, нищо ново ли не пишат, или е спрял да излиза по празниците ?
29 Декември 2007 03:00
Систова, вие разбирате ли от медицина? А от психиатрия? И мислите ли че моля съдът разбира от медицина?
А може би от счетоводство? Хм... уважаемите от мен юристи са страхотно компетентни, с малки изключения, по данъчни и осигурителни въпроси.

Сигурно разбирате и от автомобили? Интересно, много ще се изненадам ако председателката на 3 състав на ВКС знае къде е шарнирния болт или смукача (моля ви, не си мислете нецензурни неща)

Интересно, много ми е чудно един нормален юрист - няма значение съдия ли е, адвокат ли е или прокурор дали разбира нещо от електроснабдяване? Сигурно страхотно разбира, няма смисъл да им се обяснява как сиганчетата лекуват електромерите, нали го вземат от швабите, не от нас... Пък нашите сметки, че стават по-дебели, майната им...
01 Януари 2008 08:42
Недев,
Един приятел много си изпати от тъпотията на съдиите.Как стана. Синът му катарстрофирал, единственият очевидец е управлявал колата, но твръди, че синът е управлявал колата. От полицията дали веднага сведение до КАТ, че имало "фрактура на колянна става", и факта на катрастрофата съобщен по БНР. И така въз основа на тези начални данни съдят сина, че бил причинил средна телесна повреда. Трябваше бая да оспорваме и становището на вещия лекар, че става НЕ МОЖЕ да бъде счупена, защото става е само преход от една кост към друга, тя може само да бъде изкълчена. Делото продължа, защото съдът прояви инат, за да прикрие невежеството на лекарите и тъпотията на катаджиите. За щастие, една от прокурорките се оказа с полувисше медицинско образование, че им вля малко разум в главите. Обвинението за средна телесна повреда, повдигнато от окръжен прокурор не беше зачетено от районния прокурор, така че в крайна сметка имаме набедяване в престъпление, което означава, че на този окръжен прокурор му се полагат до 10 години какаманка.
22 Октомври 2010 12:14
Комплексните съдебни експертизи са със по-висока цена от посочената.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД