:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Остров от боклук плава в Тихия океан

Пластмасовите отпадъци заемат територия два пъти по-голяма от територията на континентална Америка
Остров от боклук, който е с размери два пъти по-големи от тези на континентална Америка, плава в Тихия океан, алармира британският в. "Индипендънт", като се позовава на учени. Огромната площ от плаващи отпадъци се простира 500 морски мили навътре от калифорнийския бряг, преминава през северната част на Тихия океан и Хаваите и стига почти до Япония. Гигантската купчина от пластмасови боклуци не се мести, а стои на едно място благодарение на подводните течения. "Има около 100 млн. тона смет", казва американският океанолог Чарлз Мур, който пръв е открил гигантския боклучен остров в Тихия океан. Пластмасовото бунище е прозрачно, намира се под водата и поради това не може да бъде видяно на сателитни снимки. "Можете да го видите само от кораб", обяснява Мур.

Учените смятат, че една пета от боклука е изхвърляна от кораби и петролни платформи, а останалата - от сушата. В Тихия океан плават всякакви отпадъци - футболни топки, парчета от лодки, блокчета от детски конструктори, найлонови пликчета и др.

Океанологът Къртис Ебесмайер изследва струпването на отпадъци в моретата повече от 15 години. Той сравнява боклучения остров в Тихия океан с живо същество. "То се придвижва неконтролируемо като огромно животно", допълва Ебесмайер. И когато това животно се приближи към сушата, както се доближава към Хавайския архипелаг, резултатите са много сериозни. "Боклукът се разпръсва по плажовете и замърсява цялата околна среда", добавя той.

Според проф. Дейвид Карл, който е океанолог в Хавайския университет, необходими са още проучвания, за да може със сигурност да се определи големината на боклучения остров. Той оглавява експедиция, която ще тръгне към сметта в следващите месеци, за да проучи района.

Доскоро боклуците, които се изхвърляха в океана, се биоразграждаха. Съвременните пластмаси обаче са толкова здрави, че предмети, произведени преди половин век, са забелязани да плуват в Тихия океан. "Всяко парче пластмаса, произведено преди 50 г., попаднало в океана, продължава да плава някъде", обяснява химикът Тони Андрейди, който работи в американския изследователски институт "Трайенгъл".

Статистика

Пластмасовите отпадъци причиняват всяка година смъртта на милиони морски птици, както и на повече от 100 000 морски бозайници, предупреждават от Програмата за опазване на околната среда към ООН.

Над 90% от боклуците, които плават в океаните, съдържат пластмаса. Експерти от ООН са изчислили, че през 2006 г. всяка квадратна миля в океана съдържа 46 000 единици плаващи пластмасови отпадъци.
14
8267
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
06 Февруари 2008 00:13
Те т, ва вече е бизнес ниша..., почти като глобалното затопляне...Кой ще дава мангите...?!
06 Февруари 2008 00:58
ако петрола се разлагаше нямаше да го има под земята а за преработката му се изисква енергия както за получаването на петролни продукти същото е и с СО2 газовете които се рециклират само от останалите тропическите гори
така че на печелившите мързелаци честито
06 Февруари 2008 01:13
Този размер - 2 пъти колкото Америка малко ме съмнява Едва ли има толкова петрол в света.
Дали ще се намери фирма да ги събира и рециклира? Това е един "скрит" запас от въглеводороди за момента, когато петрола ще свърши.
06 Февруари 2008 01:41
е тука изтървахте заглавието
по форумо: наште ....... виновници за нашето положенье са на почивка на южното полуморе
който се припознае - не е закъснел да поплува
06 Февруари 2008 03:07
Дали не е нормално да се режат ръцете, хвърлящи боклук в световния океан?
Отпочване е поне.
06 Февруари 2008 03:39
Тоа сценарий да не го е писал Al GORE.

06 Февруари 2008 04:28
Заглавието: "Остров от боклуци плава..."
След като не се мести, какво му е плаването, и след като е под водата, какво му е островното...?
06 Февруари 2008 07:35
Това е главно полиетилен. Трябва само да се създаде бактерия да го разгражда - нямало е време да се самопроизведе такава, много отскоро е полиетилена.
06 Февруари 2008 10:00
Ако не бяхте заети да се правите на умници можехте да ползвате гугъл и да видите повече подробности за тази пасивна катастрофа, която тече в Тихия океан:
Натиснете тук
Натиснете тук
Натиснете тук
06 Февруари 2008 10:46
Няма проблем, природата, като не може да създаде бактерия, американците ще я "създадат", те СПИН "създадоха", че тоя полиетилен ще им се опре...Ха Ха.
06 Февруари 2008 14:11
Няколко добре планирани промисъл-експедиции , решават проблема в затворен цикъл дори ... На брега ще се разтоварва само сепарирана "на ангро" , суровина на гранули за промишлен амбалаж ... Сетне , към следващия , такъв подводен "остров"...
06 Февруари 2008 14:55
Mиналата година се прочу журналиста Алан Уайсман с книгата Светът без нас (Alan Weisman, The Wordl Without Us). Представя си, че хората изведнъж са изчезнали - какво ще остане от човешката материална цивилизация и колко дълго. Разглежда градовете, АЕЦ-овете, нефтопроводите, автомобилните гуми (много трудни за разграждане, понеже са цели гигантски молекули) и полиетилена в морето. На всичко природата ще намери цаката, но за някои неща ще трябват хиляди години.
06 Февруари 2008 15:38
Природата си знае работата, ама кога ще ги чакаме да минат тея илядо години...Нейсе ще чекаме...
06 Февруари 2008 22:08
От такива новини най-мъчно ми става. Заради тази пластмаса измират милиони птици и риби. Затова приветствам спина и природните бедствия затриващи големи маси от хора. Нека да има повечко от тях дотогава докато не се научим да пазим природата и да се отнасяме към нея пестеливо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД