:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Снимка: Пресфото - БТА
Пловдивският владика митрополит Николай изнесе открит урок по вероучение пред учениците от ОУ "Христо Ботев". Над 1000 деца се записаха за свободно избираемия предмет "Религия", след като инициативата за този предмет бе лансирана от пловдивския кмет Славчо Атанасов и подкрепена от регионалния инспекторат по образование. Общината отпусна 30 хил. лв., а 25 педагози и богослови ще обучават децата от 1-ви и 2-ри клас един час седмично.
97
3170
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
97
 Видими 
06 Февруари 2008 00:16
06 Февруари 2008 00:38
Защо данъкоплатеца плаща за реклама на църквата? Оправихме ли си пенсионерите, сираците и инвалидите, та да ни е грижа за спасяването на душите на гражданите? Вие господа управляващи сте смешници.
06 Февруари 2008 00:46
нема страшно
както се чете на рекламата одгоре:
време е!
булгериън оупънн!
и др.
и доларот мига мига
- демек фани ме за ОКОТО
06 Февруари 2008 00:50
Тоя нали отказа на отец Боян Саръев да се кандидатира за кмет на Кърджали, тъй като кметската работа НЕ била работа в името на Църквата!
А сега преподава "Вероучение" в СВЕТСКО държавно училище-да разбираме ли, че преподаването на "Вероучение" в светски държавни училища е работа на Църквата/ на БПЦ/?! Ако е така, значи става въпрос за преподаване на Религия и Религиозност, а НЕ на преподаване знания за Религиите и Религиозносдтта въобще!
А това ПРОТИВОРЕЧИ на Конституцията, ако в същите училища НЕ се преподава и "АНТИрелигия" и "АНТИрелигиозност"/Атеизъм"/! КАЗАХ!
06 Февруари 2008 01:23
....а децата на неверниците ще играят Народна топка докато ПОПА си изкара халтурата....училищата в БГ са светски.

06 Февруари 2008 02:21
Да не се допускат тия клоуни с карнавалните костюми до училищата
06 Февруари 2008 04:32
Цялата атеистична измет сега ще си излее болната душица.
06 Февруари 2008 05:00
За даскалите нямаше пари за заплати. За плащане на ИДИОТСКИТЕ PR мероприятия на Вълчев очевидно има.
......................................... ........................
Като за посещение на дължавен глава, на първа страница, вестникът съобщава, как в нарушение на конституцията попчето е открило партийната учебна година в българските училища.
......................................... ..........
Очевидно, колкото и да са мачкали хората, колкото и престъпната ни журналистика да им е промивала мозъците, все се намира някой, който да рече: "Ама те крадат и лъжат!"
......................................... ..........
Идеология трябва тука, идеология - та като във време оно да вЕрваме, че черното е бяло. И ще си я въведат - без да им пука.
.................................
И ние трябва да го преглътнем?!
06 Февруари 2008 05:43
свободно избираемия предмет "Религия"....

На пръв поглед нищо лошо!
Но трябва да се провери под килимявката и расото дали нямаме КГБ агент.
Русия използва православната религия за асимилиране на българският народ..
а и за продаване на газ и петрол.
06 Февруари 2008 05:52
Chuck E. Cheese "Цялата атеистична измет .... "
Добре че не сме в средновековна Европа , че тоя щеше да ни сложи на барбекюто.
Е , аз лично не съм атеист , но и нямам грам доверие на официалните религии. Еле пък на филиал на комунистическите служби.
Но това си е достатъчно основание да ме сложат на скарата - стига да имат влаааааст .
06 Февруари 2008 06:11
Воци, няма да им се дадем! Докато ни въртят на шиша, ние ще си взимаме от картофчетата, дето са си ги наредили върху жаравата за гарнитура...
06 Февруари 2008 06:48
С първи и втори клас-може да мине. Ама като захитреят хлапетата, ще оскубят брадите на расовците...И как мислите? Ще оставят компютрите и ще отидат "да се молят Богу" ли?
06 Февруари 2008 07:03
Ами - в това е проблемът. Да не ги пускаме при малките, че яко ще ги увредят... А ако искат - да опитат с 11 и 12 клас.
06 Февруари 2008 07:41

Лек и успешен ден на вярващите и практикуващи религията атеизъм.

06 Февруари 2008 07:47
Сирена, ти като бял негър....
06 Февруари 2008 08:24
Не мога да ви разбера.
Само преди ден-два тук имаше яростен спор, в който казахте: НЕ на задължителното вероучение, ДА на свободния избор.
Сега ревете срещу свободния избор.
Дявол да го вземе, май просто не искате да разрешите на желаещите деца да се запознаят с християнството.
Казах го и тогава - детството ми е минало през 50-те години и ми беше отнета възможността да се докосна до християнската вяра. Затова сега съм вярващ по-скоро умозрително, отколкото истински. И не желая на днешните деца да бъде отнета тази възможност.
06 Февруари 2008 08:47
Dinain, кого наричаш клоун бе, гаден.........?
06 Февруари 2008 09:10
Не е лоша идеята, но......!
Мен ме притеснява снимката. Нашите владици (дори и по-младите), продължават да се държат като "духовни князе". Отишъл при деца и се накачулил с омофори, енголпиета, жезъл и пр. Вместо да дойде кротко, да седне между тях и да си предаде урока, той се появява в целият си блясък на епископското достойнство като така повече ще притесни учениците вместо да ги предразположи.
06 Февруари 2008 09:26
paparol,
Прав сте...
Наистина, къде е смирението и скромността?...
06 Февруари 2008 09:27
Церковь резко осудила академиков, доказывающих, что человек произошел от обезьяны. Свой протест заявили также шимпанзе, орангутанги и гиббоны.
06 Февруари 2008 09:29
Разбира се, не е лоша идеята. Особено като се има предвид, че е отдавнашна. Информацията обаче - някаква неясна. 1000 деца от колко общо ученици? На снимката - 16-тина се виждат. И хайде това не е толкова важно. Ама като сте били на тоя урок, да бяхте казали нещо за самия него.
06 Февруари 2008 09:39
Само преди ден-два тук имаше яростен спор, в който казахте: НЕ на задължителното вероучение, ДА на свободния избор.
Сега ревете срещу свободния избор.
Аз лично не рева - щом децата са записани доброволно от родителите, нека си учат вероучение. Да се дадат помещенията в държавното училище също не е проблем - нали е някакво обучение все пак. Че е дала пари общината - също - пловдивчани скоро си избираха този кмет и тези съветници, значи така искат.

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
06 Февруари 2008 09:46
Уважаеми дами и господа атеисти от форума, знаете ли че в смесените региони православната църква се явява единствената институция, на чиято територия се употребява българския език. Във всички други институции-общиска и областна администрация, земеделски, социални и други служби, основен език е турския. Сама в църквата православните българи се чувстваме на своя територия и сред съмишленици. Настанало е време, в което няма на кого от управляващите да вярваме.
06 Февруари 2008 09:49
редник!
Една от причините епископатът да се избира из сред монашеството е мнението, че след като прекара определеното по канон време в манастир и премине през йерахичните степени, бъдещия владика ще се е смирил, ще е подтиснал гордоста си и така ще може да се завърне за служение в света. Проблемът е, че по-голямата част от епископите ни (да не кажа над 80%), нямат и месец зад манастирските двери. Дядо Николай дори е уникален. Той е бил в манастир само в деня на пострижението си!!!!
06 Февруари 2008 09:52
Сократе, ти си се докосвай колкото искаш. А децата остави на мира или поне на родителите им. Други са им потребностите. Поработи първо 10-тина години в начално училище (ако те вземат) попознай ги по-добре и - тогава компентствай. Не е дрбен проблем и не е въпрос на леко решение.
Манрико, никакво обучение не е. Чисто идеологическо промиване на мозъци си е. През тези 20 години БПЦ яко се о*ира пред погледа на всички възрастни, и сега търсят реванш пред децата - нито имат спомени за това, нито разбират. А какви бели ще направят - не им пука. Да се вредят някак си...
.....................................
Когато се обяснява какво представлява една ИДЕОЛОГИЯ с учебна цел, това в никакъв случай не бива да бъде правено от неин привърженик. Защото тогава вече не е обучение, а нещо съвсем друго. Пропаганда, агитация, промиване на мозъци. Между впрочем, важи и за марксизма. Ако сега на някого му хрумне, че децата трябва да се запознават с марксизма, защото иначе ценните идеи на тази идеология ще бъдат загубени за тях, ако изобщо бъде допуснато (срещу което съм категорично против) в никакъв случай не трябва да бъде правено от марксисти.
----------------------------
Щото не е смо православието, нали? Бая идеологии са, дето им се губят "ценните идеи" за бъдещите поколения. И бая народ държи да си стовари душевния боклук върху някого. Да го онаследят, демек.
06 Февруари 2008 10:17
Манрико, никакво обучение не е. Чисто идеологическо промиване на мозъци си е.
Каквото и да е, щом защитаваме правото на свободен избор, трябва да сме последователни. Щом едно вероизповедание не нарушава закона и в потвърждение на това е регистрирано, право на всеки родител е да си възпитава детето в това вероизповедание. Както яростно се противопоставях във форума на задължителното обучение по религия, така и защитавам правото на родителите да си пращат децата в часове по вероучение.

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
06 Февруари 2008 10:28
Уточнявах за обучението - дали трябва да се нарича така. А с последния ти постинг - за свободата на избор, ще се съглася.
06 Февруари 2008 10:52
И дори бих предложил възможностите за избор да не се свеждат до "да ходи - да не ходи на вероучение, а рязко да се разширят. Ами не е само православната секта. Има и евангелисти-петдесятници, и адвентисти на седмия ден, и войни на Христа, и стражи на Йехова, и бахайци, и католици...
Хайде да не изреждам, че пак ще отиде една страница. Но - ако ще се предоставя действителна възможност за избор - пълен списък на всички, заявили желание да обучават децата в училище - и избор от страна на родителите.
06 Февруари 2008 11:05
Винаги ми е било приятно да чета различни гледни точки в този форум, но днес съм крайно разочарована!
Дами и господа, какво стана с демокрацията?! Общинският съвет е в правото си да вземе такова решение, инспекторатът е дал зелена светлина, родителите са ПОЖЕЛАЛИ ! Всичко е напълно свободно и доброволно! Какъв ви е проблемът?!
06 Февруари 2008 11:13
Ами не е само православната секта. Има и евангелисти-петдесятници, и адвентисти на седмия ден, и войни на Христа, и стражи на Йехова, и бахайци, и католици...

Да пази Господ, да не разбереш някой ден, че отрочето ти е започнало да се "обучава" самостоятелно в някоя от гореизброените. Да дойде някой ден и да започне да ти говори на "ангелски езици", да ти цитира на всяка втора дума бъртвежите на Хелън Уайт, а за "Стражевата кула" хич и не искам да мисля. Ще има да пищиш после и да питаш: "къде е държавата"!!!!
06 Февруари 2008 11:23
Проблема е че не е съгласувано с Форума и по-специално с някои негови ВСЕЗНАЕЩИ членове.
А що се отнася до закона - в България НЯМА закони, има само измислени правила, защитаващи управляващата класа.
06 Февруари 2008 11:28
щом родителите така са преценили- лошо няма, ама тези попове няма ли да се обръснат бре , все едно Осамма Бен Ладен в траурен чаршаф гледам, как си представят 21 век, да покорят детската душа с визията на св. Иван Рилски ЧУДОТВОРЕЦ ?
06 Февруари 2008 11:41
Знам папарол, знам всичко това. Имам някаква представа какво правят и на какво учат. Беше ирония и въпрос: а каква им е разликата с православието? Според мен - никаква. Все идеологии от марксистки тип са. Само че още по-мухлясали. А някои от сектите съвсем реално работят с деца, от които православните са се отказали, защото работата с тях е нерентабилна - имам впредвид евангелистите и безпризорните циганета, например. Пък и тук въпросът е принципен - ние сме светска държава; държавата и църквата са разделени. Всяка намеса на дължавата в църковните работи и всяко съдействие от страна на държавата в промиването на мозъци са противопоказани.
06 Февруари 2008 11:43
И би ли ми обяснил все пак: защо за едните може, а за другите - не? Защото едните са вредни, а другите полезни? Трудно ще го докажеш.
06 Февруари 2008 11:46
Chuck E. Cheese
Цялата атеистична измет сега ще си излее болната душица.

Кажи ми, какво общо има вярата с тези попове на снимката, с поповете изобщо, с нашата православна църква, с православните църкви изобщо, с църквите по принцип или пък с официалните религии нато цяло.
06 Февруари 2008 11:52
Едно би трябвало да е ясно.
По конституция България е светска държава. Училищата също.
Следователно, каквато и да било религия няма място в Българското школо.
Добрата практика е известна отдавна - неделни училища към храмовете.
Те ви и "възможност за докосване", и "свобода на избор", и"възможност да се просветят во Христа мъничичките душици", и каквото друго поискате.
Но изборът трябва да е свободен. По конституция.
Да, но неделните училища следва да се организират от храмовете / църквата и издържат от тях.
При БПЦ това не се случва. Известно защо - БПЦ е абдикирала на практика от всичко, освен сватби, кръщенета, погребения и водосвети, от които има пряк келепир. А за целта, както уместно посочи някой по-горе, светите отци трябва да хвърлят расата и тежката утвар и реално да работят с хората, да ги привличат.
Като резултат, топката се прехвърля към държавата, по конкретно МОН, и държавния бюджет, За капак пък - задължително вероучение. Това е дълбоко неправилно, в определени аспекти - дори вредно, финансово неприемливо, и най-вече - в противоречие с Конституцията.
Помислете си само какво чудо наднича отзад, ако не се спазват тези принципи - в същия дух ще се допуснат и други вероизповедания, и дечицата ще сричат Корана. В училище. Задължително. На наш джоб. За сектите пък да не говорим - широко отворена врата.
Не че имам нещо против Исляма или която и да било друга легална религия, напротив - съм за мирно съвместно съществуване. Но при стрктно спазване на Конституцията - светска държава и свободен избор.
06 Февруари 2008 11:53
След като в случая посещаването на часове по религия е персонален, свободен избор на родителите на въпросните хлапета - вас какво Ви притеснява?!Никой не е опрял пушката в гърба Ви и не е принудил детето Ви да посещава подобни занимания.Моите деца например също не посещават подобни извънкласни часове по религия, тъй като подобно на повечето форумци и аз имам резерви по отношение на такъв тип обучение в ранна детска зъзраст.Но този факт не ми пречи да уважа избора на други родители - избор, за който те носят своята отговорност...
06 Февруари 2008 12:01
Воци, нема да те сложат на скарата! Времето на скараджиите е история.

Редактирано от - 2009 на 06/2/2008 г/ 12:02:14

06 Февруари 2008 12:08
Така е колега.Но въпроса е защо някой си кмет си позволява да наруши закон? А при следващата стъпка няма да има избор. Парите са от нашите джобове.Те попитаха ли Ви дали искате да се употребят точно за тази цел?
06 Февруари 2008 12:09
Проблемът е на "Отците", не и на Обществото!
"Покръстване", тип "Борис-Кръстител", понастоящем е недопустимо!
Ирационално и нереално!
Народа го е казал - "Насила хубост не става", или пък..."Глас Народен-глас Божи"!
Всяка Религия е "В Правото си"!
В противен случай се прилага "Правото на Силата"("Покръстването" и Време разделно - гледали или тц?!)
...
Е, ако‌ БПЦ(Българската Православна Църква), може да продуцира сериал тип-"Империята отвръща на Удара", или..."Борис-Кръстител облагородява Славянството" - това вече е друга ТЕМА!
"...С книжовността, таз Сила мощна..." е Просветен химн!
Ама кой ли го помни

Редактирано от - OLDMAD на 06/2/2008 г/ 12:10:12

06 Февруари 2008 12:15
Играете много на дребно, като че ли не сте ЕВРОПЕЙЦИ. (Прочетете си стейтмънтите, препрочетете ги, редактирайте и отредактирайте, за да се приближите към реалността!!!) Генерализирате частни случай и ги прехвърляте, като база на църквата. Ами, булгаря несъбудени, нали ако не беше църквата, манастирите и другата християнска обител, сега всинца щяхме да използваме анадолска писменост или говорим на делиормански диалект, щяхме да сме с фесове и да ни наричат племето от "Долината на Шарените Гащи".
Вярно е, че църквата е станала притон на фарисеи, педофили, безбожници и разни други елементи, но това съвсем не означава, че ТЕЗИ елементи са църквата, а освен това нито БОГ е църквата, нито църквата е Всевишният. Не изучаването на Свещената Библия, християнския морал, етика и естетика, ще ви върне не само в комунизма, но и ще ви запокити в първобитно-общинния строй, където на много от вас им е мястото.
06 Февруари 2008 13:17
Ами ето, всичко е наред. Има свободно избираем предмет "Религия/Вероучение" в училище - 1000 деца от няколко десетки хиляди искат да го изучават. Черносотническите идеи за задължителен такъв предмет са, надявам се, забравени.
06 Февруари 2008 13:35
Както казах, клоуните си карнавалните костюми нямат място в училищата. Да си провеждат проповедите в свои помещения, на собствени разходи. В свободното си време децата да изучават каквото си искат (със съгласието на родителите, разбира се) - ако щат на курс по икебана да се запишат. Но да не карат данъкоплатците да им плащат.
2009, стар като света е тоя твоя рефрен - християнството държало монопол над морала и етиката и който не 'оди на църква (=чете библията) ще се пържи на горелка в Ада, оти е нечестив, неморален и неетичен. Изтъркан църковен способ, да - "Насам, народе, само тук ще намерите спасение за душите си!". Айде бягай за ягоди, хората вече не са толкова прости.
06 Февруари 2008 13:38
Йезуит, там е работата, че поповете не ги забравят тези неща и продължават да опитват до безкрай, барем някой път мине номера.
06 Февруари 2008 13:45
Това си е право на свободен избор. Нищо против факултативното изучаване на вероучение или друга религия. За мене това е добрият подход, а не задължителното налагане на религиозно обучение в началните класове.
Понеже споровете са много разгорещени тези дни не е ли най-добре да се направи референдум по въпроса за изучаването на религия в светските училища? Да има три отговора:
1. Да - задължително.
2. Да - по избор.
3. Не.
06 Февруари 2008 13:47
Dinaine, вярно е, че хората не са чак толкова прости, но като гледам некой форумни гении си мисля обратното.
06 Февруари 2008 13:51
Dinain, марш при равина бързо
06 Февруари 2008 14:01
Cruella de Vil, въпросите без един противоречат на Конституцията на РБ:
1. Да - задължително. - нарушава правото на свободен избор
2. Да - по избор. - нарушава принципа за светска държава, респ. училище
3. Не - може да се възприеме превратно: не в училище - окей, не въобще - нарушение на основно конституционно право.

Не ми се сърди, нищо лично. Просто част от общия страх да не проспим момента и някой умник да пусне духа от бутилката.
06 Февруари 2008 14:12
СОКРАТ-МАЙ,
/:/ "Не мога да ви разбера.
Само преди ден-два тук имаше яростен спор, в който казахте: НЕ на задължителното вероучение, ДА на свободния избор.
Сега ревете срещу свободния избор...."
......................................... ......................................... .....................................
В голяма ГРЕШКА си!
"ДА на свободния избор..." за изучаване на предмет Религия, но...в ЧАСТНИТЕ училища!!!
Има разлика, нали?!
А щом ще се изучава в ДЪРЖАВНИТЕ училища предмет "Религия", ТРЯБВА да се изучава в ДЪРЖАВНИТЕ училища и предмет "АНТИрелигия"/"Атеизъм"/- заради Равнопоставеност и Алтернатива! А и защото така казва Конституцията/чл.37/ на "демократичната" Република България- Равноправие и Равнопоставеност между религиозновярващите български Граждани и българските Граждани-атеисти! При това, пак според Конституцията, България е СВЕТСКА държава и Църквата/Религията/ е отделена от държавата!!!
СПРАВКА:
Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
(2) Свободата на съвестта и вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани

06 Февруари 2008 14:13
2009, а ти какво, християнска пропаганда ли водиш тук, че се надяваш някой да ти се върже?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД