:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Постигнали сме 68 цента за долар признат дълг

Руските имотни претенции били с пожелателен характер

Доставките на ядрено гориво не можели да се заменят с друго
"Единствената клауза, която остава в подписаното с Русия споразумение за дълга и засяга руските имоти, е с пожелателен характер". Това заяви по "Дарик радио" зам.-министърът на финансите Красимир Катев, който водеше преговорите по дълга.

Според него не съществува никаква възможност въпросът за дълга да се обвързва с имотите, защото в текста са казвало само, че двете страни ще ускорят процеса по пререгистриране на български имоти в Русия и на руски имоти в България. Паритетът бил постигнат, защото и ние имаме претенции към части от сгради на СИВ в Москва, които струват скъпо по сегашни цени, обясни Катев.

Другото ново, възникнало след февруари в споразумението според Катев е елиминирането на възможността руснаците да доставят други стоки освен ядрено гориво. Това е било постигнато през май. В предишния вариант е имало вратичка, позволяваща погасяването на дълга и с други стоки, докато според окончателните текстове това можело да стане, само ако форсмажорни обстоятелства попречат на превоза на гориво.

Според Катев информацията, че Русия има претенции към "Нова Плама" са спекулация и такова нещо не е дискутирано при разговорите около дълга.

Ако се изчисли като процент от номинала на дълга, цифрите, които се получават, са над 67-68 цента за долар, твърди Катев. Тези цифри се получавали като 88,5 млн. долара кешов еквивалент, включващ и ядреното гориво, се раздели на 132-та милиона долара признати претенции. Унгария наскоро постигнала само 32 цента за долар, посочи той.
742
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД