:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

САЩ искат да разположат противоракетен щит в Турция

Шефът на Пентагона предложил $1 млрд. на Анкара
САЩ търсят трето място за своя противоракетен щит (ПРО) и водят преговори с Турция за това, съобщи австрийският в. "Ди пресе". С разполагането на спорния ПРО в Полша и Чехия въпросът изглежда приключил. САЩ обаче търсят друго място в Европа за насочена преди всичко срещу Иран противоракетна отбрана.

Прессекретарят на Пентагона Джеф Морел съобщи пред журналисти резултатите от визитата на американския военен министър Робърт Гейтс в Анкара наскоро. "Основната обсъждана тема беше трансграничната операция на Турция в Северен Ирак срещу кюрдските бунтовници от ППК преди няколко седмици. Освен това Гейтс обсъдил с турските военни, президента Абдулла Гюл и премиера Реджеп Ердоган планове за създаване на системи на ПРО", каза Морел.

Гейтс призовал турските власти за сътрудничество при създаването на трети център за противоракетна система за отбрана и обещал в замяна материална помощ при модернизацията на армията и инвестиции в размер на повече от 1 млрд. долара във военния сектор на Турция, съобщиха руски медии. По данни на "Ди пресе" американската Агенция за противоракетна отбрана (MDA) иска да установи там предвижен мобилен радар, като досега САЩ са използвали само един подобен радар, който е разположен в Калифорния.

Малко след това зам. държавният секретар за международната сигурност в Държавния департамент Джон Руд опроверга да е имало подобни преговори между САЩ и други страни. Той заяви през нощта в сряда, че в момента не се планира провеждането на преговори за разполагане на ПРО с други държави освен Полша и Чехия. Руд обаче призна, че планираните в двете страни съоръжения не са в състояние "да защитят всички съюзници". Уязвими от атаки от Иран остават Гърция, България, Румъния и Турция. На срещата на НАТО през април в Букурещ ще бъде обсъдено "как може да се избегне тази заплаха". По повод възраженията на Русия Джон Руд заяви, че с Москва е разговаряно и е обменена информация, която показва, че съоръжението не е в състояние да се противопостави на руски ракети.

РАЗНОГЛАСИЯ

Заради вътрешни разногласия НАТО ще отложи решението дали да изгради свой противоракетен щит за защита на районите в Европа, които няма да бъдат покрити от планираната система на САЩ за ПРО, предаде Ройтерс, като се позова на служител от алианса. "Не смятам, че на срещата в Букурещ ще бъде взето решение. Нито една страна не настоява за решение по реална програма", каза помощник генералният секретар на отдела за инвестиции в отбраната на НАТО Питър Флори. "Въпросът е колко ще струва, колко ефективен ще бъде, как ще се вмести в представата за борбата срещу оръжията за масово унищожение," каза Флори. Той подчерта, че Русия, която твърдо се противопоставя на американския план, няма думата в окончателното решение за противоракетен щит на НАТО, но добави: "Това определено е елемент от нашето решение".
21
2077
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
14 Март 2008 01:21
Най-добре е ПРО на САЩ да е в Израел!
14 Март 2008 02:19
По ефтино и практично от БГ няма да намерят.
14 Март 2008 02:32
По-евтини за корумпиране, по-продажни и по-послушни от българските управници НЯМА да намерят!
14 Март 2008 02:58
Параграфе, в Израел вече си имат бе. Да не мислиш че ще чакат чича Сам да им го бута
14 Март 2008 03:13
Спокойно, и в България ще има. И ние сме на добро място.
14 Март 2008 08:57
Да потърсят великия лобист СолМонката. Той ще им уреди всичко безплатно за сметка на това, което е останало от държавата
14 Март 2008 10:01
Тоя 1 милиард, сега или като падне още долара?
14 Март 2008 10:03
Всъщност май планът е: печаташ пари и с парите разполагаш ракети - който иска да се оплаква
14 Март 2008 11:19
САЩ обграждат руските граници с военни съоръжения. САЩ се готви за война с Русия, прави съюзници и мрежа от бази.
Да е ясно за какво става дума.
14 Март 2008 12:42
И тия ще свършат, като СССР...
14 Март 2008 12:53
Глупости!
Навремето Хрушчов "спазари" ракетните площадки в Куба срещу тези в Турция!
В момента е "междинен" период - "Мечо-Пух" все още не е на власт в Русия, Обама и Хилари все още са "на кантар", а в същото това време руския ГЩ и Пентагона си "мерят" едни работи!
Тъй де...
"Нищо ново под слънцето"!
14 Март 2008 14:41
Ами ПРО, на тоя Гейтс и на началникът му Буш,
големият им дерт са Иран, Ирак и Авганистан.
Ако бяха дали С.Ирак на Турция,
Аскерът щеше да им помогне като влизаха.
Сега С.Ирак пак ще си го вземат Турците,
ама те да му мислят как ще се изнасят.
Излизането е по трудно от влизането.
Виж за това може да им помогнат Турците.
Даже и ако влязът в Иран може да им помогнат.
Ама ако дадът С.Иран на Азерите.
Защото си е техен и там в Каспийския регион живеят окжло 25 мил. Азери.
Ама Аскер за Афганистан никога няма да им дадът.
Защото там живеят много Тюркмени и Узбеки т.е. братя.
Там си има Аскер, ама като миротворител.
Даже напоследък мижевите европейски войници,
почнали да слагат по машините си Турски знамена.
Защото единственно по Турския флаг не стрелят.

14 Март 2008 15:01
Охо, гледам нещо Огуры го раздава "Гео-такованкана"!
Отворко, я кажи, знаеш ли какво има в Инджирлик, ей-тъй...приблизително

14 Март 2008 15:29
А така. Зам да си пия ракийката спокойно по чадъря!
14 Март 2008 16:38
Огуры,

бе брадчед малко ли са ви кюрдите в Турция та и тия в Ирак са ви притрябвали
За тях Чичо Сам други планове има .
Надявам се амариканците да са ви обяснили че ако не наосичвате ракетите и самолетите в правилната посока те няма да запалят
14 Март 2008 19:38
Преди да започне една война се струпват войски и военни съоръжения, но никога не се дислоцират противоракетни и радарни системи, като интродукция за едно нападение. Така че война ще има във вашите спомени от 45-те по-бедни години. Тогава войната се състоеше всеки ден, не само по радиото и "независимите" вестници, като "Разбойническо Дело", "Отечествен Фронт", "Земеделски глас" и "Кооперативно село", но и в часовете по Гражданска Отбрана.
14 Март 2008 19:54
Dinain- много си заблуден, бе братко!
14 Март 2008 22:54
Не е заблуден, просто е ортодоксален-някои даже биха казали казионен.Иначе иска да го приемат за ЦИНИК, ама само , кога става дума да громи Арабелите и мръсните комуняки
14 Март 2008 22:59
Казано , честно щатите могат да разполагат всичко, което им е позволено на територията на , която и да е суверенна държава.Същото се отнася за държавите , които са със статут на сателити, или статут на марионетки, или там , където са в условието на неизбежно гостуване
14 Март 2008 23:11
Трей, много ги обичам отворковци като тебе, дето пускат бомбата и бягат. Ти пък си много грозен, брато, сега сме квит. Ако имаш нещо конкретно да казваш, казвай.
А с Вратари дето все влизат в грешната врата съм свикнал вече. Вратар, тук е баничарницата, ако търсиш фризьора, пробвай втората барака отляво.
15 Март 2008 00:43
Обама най-желан за президент на САЩ
Повечето американци искат следващият им президент да бъде представител на Демократическата партия, показва социологическо проучване, публикувано във в. "Уолстрийт джърнъл".
Според допитването 50% от американците искат следващият президент да е демократ, а 37% предпочитат републиканец. Помолени да изберат между републиканеца Джон Макейн и демократите Хилъри Клинтън или Барак Обама, двамата демократи са предпочитани, макар че републиканецът ги следва на близко разстояние.
В случай на двубой Макейн-Обама демократът би спечелил срещу републиканеца с 47 срещу 44%. При двубой Макейн-Клинтън бившата първа дама печели, но с по-малка разлика - 47 срещу 45% в нейна полза.
47% от всички анкетирани, независимо от политическите им предпочитания, имат "много положително" или "по-скоро положително" мнение за Макейн. При Хилъри Клинтън процентът е 45. При Барак Обама подкрепата е най-висока - 51%. И тримата претенденти за Белия дом са с по-висок рейтинг от настоящия държавен глава Джордж Буш./в.."Монитор"-15.03.2008/
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД