:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,288,065
Активни 100
Страници 862
За един ден 1,302,066

Държавата ще стимулира работата до 68 години

След 7 години производителността на труда да достигне 50%, планира социалното министерство
Социалното министерство планира чрез серия мерки да стимулира хората в пенсионна възраст да работят по-дълго. Възрастта за пенсия обаче няма да се вдига. Това става ясно от актуализираната стратегия по заетостта за 2008-2015 г., която бе представена вчера от екипа на социалния министър Емилия Масларова. Акцентът в нея е върху качеството на заетостта.Средната възраст за излизане от работната сила да стане 68 години до 2015 г., предлагат от министерството. В момента мъжете се пенсионират на 63 г., а жените - на 59 г. и 6 месеца, но на практика излизат от работната сила на 64.1 г.

Една от мерките за по-дълга активна трудова дейност е повишаването на тежестта на всяка година трудов стаж. През февруари т.г. правителството удвои процента, който се полага за всяка година стаж след придобиването на право на пенсия. Така 1 година работа след пенсионна възраст вече е равна на 3 г. осигурителен стаж. Целта е да се стимулира отлагането на пенсионирането. Пенсионерите, които са решили да продължат да работят, имат право и на безплатно обучение.

"Всички мерки за стимулиране на удължаването на трудовия живот ще се конкретизират в специален план за действие по стратегията", уточни Елка Димитрова, експерт в социалното ведомство. Например могат да се осигурят по-добри условия на труд за възрастните работници, по-гъвкаво работно време, да се поемат транспортните им разходи и др. "Може да се договори дори, че служителят няма да бъде уволняван, ако например закъснее малко за работа, тъй като е ходил на лекар", каза още тя.

Заетостта при възрастните от 55 до 64 г. да се повиши от сегашните 42.6% на 52% през 2015 г., е записано още в стратегията. Общата заетост пък трябва да достигне 72% за същия период. Според плановете на социалното министерство производителността на труда трябва да се повиши с цели 15% - до 50% през 2015 г.

Всички регистрирани безработни лица ще бъдат включени в активни мерки и програми до 6 месеца след регистрацията им в бюрата по труда, а за безработните младежи срокът да бъде 4 месеца.

От социалното министерство са планирали и да подобрят връзката между заплащането и резултатите от труда. "Идеята е възнагражденията на служителите, които са минали през обучение, да бъдат обвързани с резултатите от квалификацията им", поясни Елка Димитрова. Предвижда се и преразглеждане на системата за обезщетения при безработица, за да се компенсира в по-голяма степен загубата на доход. Неотдавна от Българската стопанската камара предложиха обезщетенията за безработица да се увеличат значително, като обаче срокът за изплащането им се намали.

"Целите на актуализираната стратегия са доста оптимистични, 72% коефициент на заетост през 2015 г. е възможен само ако през всички тези години дотогава растежът на икономиката се запази на 6%, а това едва ли ще стане", коментира Пламен Димитров от КНСБ.
246
14398
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
246
 Видими 
25 Април 2008 23:59
Юнаци... Средната продължителност на живота за мъжете в БГ е 68 години и полвина, а пенсионната искат да я направят 68. За още 5-6 години да се вдигне средната продължителност до 70 години. Значи - плащаш 40-45 години на дръжавата, тя ти отпуска подаяние 2 години (ако ти излезе късмета).
Милите ми те дебилчета...
26 Април 2008 00:04
Ми Йезуит - това е единия вариант. Другият е да спрат да крадат от Бюджета.
Познай кой от двата ще се реализира.
26 Април 2008 00:34
Средната продължителност на живота за мъжете в БГ е 68 години и полвина, а пенсионната искат да я направят 68.

Никакъв проблем. Още Бисмарк е постъпил така през 1889 г., когато е бил изнуден да основе първата пенсионна система в света.
When the German Chancellor Otto von Bismarck (in office from 1871 to 1890) introduced Germany’s first social security system in 1889 — and the world’s first old-age social security program — the average life expectancy of a German man was around 72 years.
The retirement age, however, was set at 70*.

*През 1916 г. - намалена на 65 год. и непроменена до днес.
** Информацията в Уикипедията по въпроса е тотално сбъркана.
Йезуите, иначе можеш да сметнеш че шансовете ти да пукнеш преди пенсия са доста добри (около 50%) и да заключиш че не си заслужава да заделяш за целта

Редактирано от - Dinain на 26/4/2008 г/ 00:45:34

26 Април 2008 00:43
Ами аз това и правя - всеки индивид с два грама мозък в главата може да сметне, че за примерно 35-40 години ако заделя 50-100 лева на месец и ги влага консервативно, се получава прилична сума, която ще си е само негова като одъртее. Ще има да си харчи, и кат пукне - за децата ще остане неизхарченото да пият по бира за бог да прости дъртия...
А грижовната дръжава ще му даде около 1:10 от тази сума като пенция, ако има въобще късмета да вземе нещо, преди да е гушнал босилека...
26 Април 2008 00:49
Малко, но пък за неограничен срок - теоретично ще получаваш редовна държавна пенсия, дори ако доживееш до 1000 години Със собствено осигуряване пък винаги съществува възможността да се окажеш прекалено жилав, да изядеш спестяванията и да пукнеш от глад накрая
Майтап де. В държава като България наистина е по-добре сам да се осигуряваш, но как ще избегнеш да плащаш на държавата? Ще бачкаш на черно?
26 Април 2008 00:50
ако Масларова ни осигури службички като на ГИНЬО ГАНЕВ може и до 100 години да работим

янко 57
26 Април 2008 00:55
Малко, но пък за неограничен срок - теоретично ще получаваш редовна държавна пенсия, дори ако доживееш до 1000 години

Вярно си е. Затова дръжавата се старае всячески да отвъди пенциите...
Иначе си прав, ако работиш и го правиш в България, нема начин да избегнеш обгрижването от масларовки и други подобни. Затуй - осигуровки на минималната заплата.
26 Април 2008 00:57
Dinain
[Златен]
от Oman

Общо мнения: 4762

Малко, но пък за неограничен срок - теоретично ще получаваш редовна държавна пенсия, дори ако доживееш до 1000 години
`
`
Ъхъ, само дето не си сигурен, дали когато се пенсионираш пенцията ша ти стига за леб.
26 Април 2008 01:07
Затуй - осигуровки на минималната заплата.

Пък си говорим за укриването на данъци. Кръгът е омагьосан - ората крият, в бюджета паре нема и пенциите малки -> ората виждат че не си заслужава да заделят и крият -> в бюджета паре нема и...
26 Април 2008 01:16
Кръгът е омагьосан, но причината не е криенето на данъци, а демографията.
За да се разсече Гордиевият възел трябва или да се вдигне рязко пенсионната възраст, или да се премине от разходно-покривна към капитало-натрупваща система, пък пенсиите на сегашните и на част от бъдещите пансионери да ги поеме бюджета, финансирайки ги от общите постъпления. И без това се реализират рекордни излишъци и се краде като за последно.
26 Април 2008 01:36
Вярно си е омагьосан кръг. И дембелите, управляващи дръжавата, само го бетонират още повече с решенията си.
Иначе има един лесен метод за излизане от кръга - изтрепват се всички пенции. Така с един куршум - два заека - ще започне натрупването на пари за нормални пенсии на оживелите, и БСП ще загуби гласоподаватели и власт.
26 Април 2008 01:36
Кръгът е омагьосан, но причината не е криенето на данъци, а КРАДЕНЕТО от бюджета, чрез ОБРЪЧИ ОТ ФИРМИ!!! Когато виждаш как с твойте данъци:
1.Малсарова сключва сделки с мъжа си за милиони
2.Шефа на Пътищата дава милиони на брат си
3. Зам-министър с пет различни самоличности участва в 20 фирми се разхожда из Африка
.
.

естествено ( и ПРАВИЛНО!!!) е да откажеш да плащаш данъци. Докато не спрат да крадат и не реформират системата- осигуряване на минимална работна заплата, защото всеки лев който им дадеш, те открадват 90ст, а само 10ст отиват за пенсии.
26 Април 2008 01:36
rki, и аз съм учил "икономика между поколенията", айде без магически формули, моля. Рязко вдигане на пенсионната възраст - ще се приеме от електората на кукуво лято. В Германия се канят да я вдигат поетапно с 2 години, а докато свършат (2029-а някъде), life expectancy-то ще се е вдигнало с 3. Или пък минаване от pay-as-you-go към индивидуално осигуряване. Ако беше толкова просто и ясно, да са го направили всички отдавна.
26 Април 2008 01:40
естествено ( и ПРАВИЛНО!!!) е да откажеш да плащаш данъци. Докато не спрат да крадат и не реформират системата

Историята показва че не става нищо подобно, ами вместо това държава се разпада на феодални владения и се получава нещо като африканския модел. Както е оня лаф - тъкмо научих магарето да не яде и то взе че умря
.Шефа на Пътищата дава милиони на брат си

Тук нека сме коректни. Не му е дал милиони, а поръчки без търг за милиони
26 Април 2008 01:41
Динайн - нито е просто, нито е ясно. И е много трудно да се прави пенсионна реформа.
За съжаление, демографските тенденции в България са безмилостни и трябва да се търси кардинално решение.
Естествено това си е мое мнение, а не присъда от последна инстанция.
26 Април 2008 01:41
Да се надяваме, че няма да стигнем до африканския модел.
26 Април 2008 01:41
ХА-ХА-ХА. Представяте ли си някоя правителствена или общинска служба с чиновници на 68-70г възраст които ви обслужват на едно гише. Досега и без това бяха флегми и се правеха че не чуват, сега обективно вече ще имат оправдание за това. А другарката Масларова и без това нищо не работи. Така че и да не я пенсионират до 100 г в министерството и да я мумифицират там никой няма да разбере. Въпросът е , че другарите комунисти искат да им работим до гроб, за да могат техните изчадия да харчат парите на данъкоплатеца в чужбина.
26 Април 2008 01:42
По "лошото Живково време" пенсионерите не само взимаха добри пенсии и живееха добре, но беше масова практика да помагат на децата си - било за почивка на морето ще дадт по някоя "двайсетачка" на децата, я за вноската за кола или апартамент ще помогнат. Колцина от пенсионерите днес имат тази възможност?... Но, пък, тогава не бяхме свободни, викате! А днес по-свободни ли сме?! Ех, защо ли ми се иска тая свобода да я припозная като Румен Петков шадраванче!?...
26 Април 2008 01:48
Не няма да стигнем Африканския модел скоро! Много напреднал е! Отдавна сме сами.

Някой например вече емигрираха в Африка. Една Веска, сещате ли се в ЮАР, там са и част от парите за пенсии
26 Април 2008 01:55
Почнат ли спомените за лимонадата по 6 ст. и кебабчето по 20 - време е за сън
26 Април 2008 01:55
Dinain
[Златен]
от Oman

Общо мнения: 4767

Да се надяваме, че няма да стигнем до африканския модел.

Създадено: 26.4.2008 г. 01:41:49
`
`
Е това би било манна небесна за бюджета.
Това бе цинично, но истината е, че пенсиите се изплащат от данъците събирани от населението и най-вече от работещата част от него. При сега съществуващата тенденция на все повече правоимащи (пенсионери) и все по-малко работещи фалитът на системата ще настъпи след десет до петнадесет години най-късно.
26 Април 2008 02:25
Да, ама БГ пенсионера ше живее с БГ пенсия в УСА-то. КЪм 2015-та 1 Лев = 30 Доларес .
26 Април 2008 02:38
То хубаво да си заделя човек и сам да се оправя ама като има закон който те принуждава да наливаш в каса, която не е сигурно, че ще е пълна след като се пенсионираш, какво правим? Освен че бараме меча
26 Април 2008 03:15
Най-голямата пенсия е тази която се получава най-дълго време.
26 Април 2008 04:23
Те в БГ на 40 и нещо не ги вземат на работа, те на 68г. Гледат да уморат старците тва е работата.
26 Април 2008 04:34
Пенсията, Застраховката, Лихвата...
Все великолепни изобретения на
Дианиановия богоизбран род. Законни кражби в колосални размери.
Допреди 60 год в БГ огромно количество хора живееха без пенсии, без заеми и без вноски за доктор до невъзможна за днес старост. Всеки беше чорбаджия на себе си, по-беден или по-богат но собственик не пролетарии с кредитни карти и дългове за къщи, коли и дрънкулки за по два живота.
26 Април 2008 04:38
И не се залъгвайте с ниския долар.
Това е също работа на богоизбраните.
Много скоро ще му излезе през носа на еурото.
26 Април 2008 05:29
И за ниския, и за високия долар са виновни йодеите!!!
26 Април 2008 05:30
Какъв проблем виждате, че толкова се разшумяхте?
Нали четете:
'...Възрастта за пенсия обаче няма да се вдига.
Който иска ще работи, който не иска - няма.
И в Америка пенсионната възраст сега е 66 и ше расте, но ако останеш да работиш в пенсионна възраст ще получаващ 7% прибавка към пенсията (Social Security) за всяка година работа (до 70 години).
26 Април 2008 05:53
не виждам баничката, та вместо нея - държавата ще симулира работа до 68 години
26 Април 2008 07:07
Хубава идея, но...

1. Дали ще можеш?
2. Дали ще искаш?
3. Дали теб ще те искат (демек дали ще те оставят)?

Всичко останало е Dust in the wind.
26 Април 2008 07:34
Да се направи задължителна възраст за мъже и жени 65 години! Никой в Гърция, Германия и др. страни не протестира!хора на 62-36 години са активни, пътуват, спортуват...ако е флегма и на 30 ще е такава!
26 Април 2008 07:49
...
26 Април 2008 08:20
Нашите управници предлагат схеми, които се обмислят и вече прилагат в ЕС. Не виждам поводи за недоволство след като възрастта 68 години няма да е задължителна, а ще зависи от желанието на хората. Не всеки е трудоспособен след 60-65 години така, че нека всеки да решава сам за себе си.
Лошото е друго - създаването на прекалено големи стимули ще идва отново от държавния бюджет и пенсионния фонд. Ако разходите за държавата станат прекалено големи не виждам ползата от такова оставане на работа.
26 Април 2008 08:20
Българин, постевен в японски условия, ще изкара и над 100 години. А японец при български?
Направили експеримент. Поставили българин в кучешки условия. Оцелял, че се и смял. Поставили куче в нашенски условия. Даааа - не е хуманно!
А сега отивам да купя памперси - да има, като продължа да работя след 65-те. Проблемът е как да запомням къде отивам. А още по-големият - защо съм там!
26 Април 2008 08:35
Тук някои бъркат средната продължителност на живота със средната възраст на пенсионерите. Средната продължителност на живота се намалява от умирането на млади хора и деца, даже новородени.
26 Април 2008 08:41
Да отбележим, че това предложение го прави СОЦИАЛНОТО, ЛЯВО правилтелство.
Да живей социализма, да живей БСП!
26 Април 2008 08:44
Mъ..мъъъ...мъ...момомоля...шшшшщоо нъ убиждддатттее въ въ въвъзрастттниитеее?....Кккъкккво исссках ддда кккажа?...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
26 Април 2008 08:57
Кога най-после пенсионната система ще стъпи на справедливостта?
До кога хора , които едва събират 5 години трудов стаж и то сигурно от социални програми, ще получават минимална пенсия?До кога ще бъдат съизмерими тази пенсия и пенсията на човек работил 40 години и плащал данъци , в съотношение 1 към 1, 5 ?
26 Април 2008 08:58
Тази мярка е правилна. Най-точният показател за проблема е общият брой пенсионери в момента - 2, 5 милиона, които са колкото работещите. Такава система е претоварена и работещите трябва да плащат огромни осигуровки. Единственото решение е вдигане на пенсионната възраст, и то доста по-бързо да стане, а не до 2015 г.
26 Април 2008 09:07
Как ще стимулира?С безплатно погребение ли?
26 Април 2008 09:16
Пенсионерите, които са решили да продължат да работят, имат право и на безплатно обучение.
е уредихме се
26 Април 2008 09:19
Ама защо няма да я дигат? Кво им е станало на тия хора?
Ами да я дигнат до 79 г. (без ДДС) - толкова ще се облекчи бюджета и ще се генерират средства за човешки пенсии!
26 Април 2008 09:36
Интересно е да се направи анализ на мненията...Почти половината от тях настояват за повишаване годините за работоспособност, като начин за решаване на проблема с натрупване на средства в държавния пенсионен фонд - Тук прозират най-малко две разбирания: Първо - че е по-важно да е добре "държавата " - образно казано подразбирай утопично-социалистическото разбиране за държава и първенствуването на общото над индивидуалното...Второ - виждането, че получаването на пенсия е социална функция на държавата...Основните слабости на този модел са много но според мен важното е че не се взема под внимание разликата в качеството на положения труд в зависимост от възрастта като цяло и неработещ механизъм за справедливо отчитане на приноса на отделния човек във фондообразуването а оттам и изкривяване в размера на пенсията...
Другото виждане - Цял живот внасям насила отчисления за пенсия а я ползвам няколко години я не...И - аз работя, внасям, пък накрая други дето не са пипвали да поработят - взвемат по- голяма пенсия...Това мнение е в другата крайност - Моето си е мое - чуждото не ща...Индивидуализма засилен за сметка на солидарността в групата...
Личното ми мнение е че държавата като функция на народонаселението трябва да бъде принудена да създаде норми за минимален праг на съществуване и върху него да изисква отчисления към пенсионния фонд, като размера се актуализира в зависимост от финансовите резултати на бюджета. Така ще се осигури екзистенцминимума - нещо като минималната заплата на Игнасио Същевременно трябва същата тази структура - държавата - да създаде сериозни данъчни преференции за изграждането на паралелни пенсионни фондове, контолирани и гарантирани от нея чрез инструментите за данъчен и финансов надзор. Само по този начин недоверчивите като мен могат да предприемат крачката към допълнително осигуряване за черни дни...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
26 Април 2008 10:09
Довчера пискаха срещу пенсионерите, че заемали работните места и затова безработицата при младите била висока.
Сега запяха нова песен.
Вероятно това ще да е прословутия "лев завой у дясно"...
.
Най-добре виетнамците да дойдат, така поне Б.Б. ще си реши проблемът с бездомните кучета
26 Април 2008 10:14
Мненията за основните характеристики на пенсионната система зависят от:
1.Дали в момента си на 20, 30, 40, 50, 60 години или вече си пенсионер.
2.Каква заплата или съответно пенсия получаваш.
3.В какво физическо (и психическо) състояние се намираш.
4.Имаш ли собственост и каква.
5.Имаш ли допълнителни доходи и какви.
6.Семейно положение.
7.....
Когато всички изброени постигнат с консенсус единно становище , което съответно бъде прието от управляващото мнозинство и превърнато в закон, ще настъпи вечен мир и спокойствие. Според мен това не може да стане по-рано от началото на 4-то хилядолетие.
26 Април 2008 10:22
3.В какво физическо (и психическо) състояние се намираш...

Това ми хареса
Сега остава да накараме бабите да раждат
26 Април 2008 10:25
Змей, според мен може да се каже и по-просто:
1. Дали искаш пенсията ти да идва от това, което си изработил и си заделил за старини или
2. Искаш да живееш на нечий чужд гръб.

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
26 Април 2008 10:47

Всички сте много силни на думи за увеличаване н пенсионната възраст.Сегашните пенсионери са живели по Тодор Живково време и може да изкарат да 79 години, но кой от вас е влизал напоследък в болници.Те са пълни с хора между 40-50 години, и тези хора не са болни от ангини.Кой с инфаркт, кой с рак.Това е поколението, което трябва да работи до 68 години.И не ми говорете, че положението се оправя.Всичко идва от това, че сегашните работодатели не се интересуват от здравето на работниците си.Мислят си-- друг ще дойде-я пък те работниците взели да измират.Преди да вдигнат пенсионната възраст да вземат да опровят здравеопазването и условията на труд.И най-вече да обучат новите чорбоджии, че щастливия работник е добър работник и ще направи повече за фирмата отколкото ако се държат с него, като с куче.
26 Април 2008 11:36
Комунистите вече се уляха. Искат невъзможни неща. А замислят ли се за бъдещето си, че може на следващите избори да са аут от властта?!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД