:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

САЩ преговарят с Литва за противоракетния щит

Вашингтон бил отчаян от протакането на преговорите с Полша
СНИМКА: РОЙТЕРС
Литовският президент Валдас Адамкус(вдясно) разговаря с полския си колега Лех Качински по време на среща на двамата край литовската столица Вилнюс в началото на тази седмица. Двамата са засегнали и въпроса с американската ПРО в Европа, съобщиха местни медии.
САЩ водят разговори с Литва за евентуално разполагане на нейна територия на част от американския противоракетен щит (ПРО), ако преговорите с Полша не завършат с успех, съобщи в. "Файненшъл таймс".

Варшава постави на Вашингтон трудни условия, за да приеме 10 ракети прехващачи, които американците искат да разположат в Европа. След като Русия каза, че ще насочи свои ракети срещу Полша, ако тя допусне американската база, Варшава поиска САЩ да дадат милиарди долари за модернизиране на противовъздушната й отбрана. Щатите заявиха, че ако преговорите с Полша се провалят, те ще потърсят друго място за ракетите си. Според дипломати Вашингтон е все по-отчаян от неотстъпчивостта на поляците.

Пред Ройтерс главният полски преговарящ Витолд Вашчиковски потвърди, че САЩ са в преговори с Литва за ПРО. Предложението за обсъждане на въпроса е било направено през май от литовския министър на отбраната Петрас Вайтекунас. Вашчиковски каза, че полската страна е знаела за литовското предложение. Потърсен от Ройтерс за коментар, Вайтекунас е отказал да даде информация. От литовското МВнР вчера съобщиха лаконично, че само се интересуват от проекта, но не водят преки преговори със САЩ да разположат на своя територия елементи на ПРО.

Говорителят на Държавния департамент Том Кейси заяви, че експертът по контрол на въоръжението Джон Руд е бил в Литва преди две седмици и е обсъдил състоянието на преговорите с Варшава. На въпрос дали Литва може да бъде смятана за алтернатива при провал на разговорите с Полша Кейси заяви: "Това би било преувеличение на какви да е разговори, които може да сме провели с правителството на Литва". "Важното в случая е, че продължаваме дискусиите с поляците и смятаме, че сме много близо до споразумение. Очакваме то да бъде постигнато скоро, затова не смятам, че ще се нуждаем от алтернатива", добави той. Източник, близък до полската страна в преговорите, каза, че американците не са поставили официално на Варшава краен срок, но добави, че краят на юли е последният шанс полското правителство да приеме сделката.

САЩ се обърнаха към Киргизстан с молба за разширяване на военната база "Манас", предаде междувременно агенция Регнум. Заради това днес в Бишкек ще пристигне зам.-помощникът на държавния секретар на САЩ по въпросите на Централна Азия Джордж Крол. Според някои източници официален Вашингтон се е обърнал към властите в Киргизстан с намерение да разшири въздушната база "Манас" и е помолил ръководството на страната за допълнителни 300 хектара земя за изграждането на нови обекти на базата.

НАПРЕЖЕНИЕ

Литовският парламент одобри проектозакон, който забранява изобразяването на нацистки и съветски символи и изпълнението на националните химни на Третия райх и СССР, предаде ДПА. Приравняването на съветските символи с нацистките разгневи Москва. Руският президент Дмитрий Медведев подписа указ за отмяната на визите за хиляди жители на Латвия и Естония, предимно етнически руснаци, които нямат статут на граждани на съответните страни, пише в. "Время новостей". Така над 500 000 от тях ще могат да пътуват в Русия без визи.
106
2274
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
106
 Видими 
18 Юни 2008 23:09
Не го дочетох до края, ама работата лъсна, от Чехия, ракетите ще пр, аят завой и ще удрят вашите САЩисти...Смях, за кого да се "залепя"...Ха ха.
18 Юни 2008 23:42
Литва:
ПРО - in, Сърп и Чук - out
Братушките пикаят газ и се държат за жлъчката с кисела гримаса

Редактирано от - Dinain на 18/6/2008 г/ 23:42:54

19 Юни 2008 00:07
експертът по контрол на въоръжението Джон Руд

Ясно е защо искат да разполагат ПРО - за "контрол на въоръжението", май!
19 Юни 2008 00:09
Миле,
стана ли ти ясно, че при демокрацията можеш да кажеш и <не>, ако не ти е изгодно. Въпрос на преговори, въпрос на заплащане. Който е добър търговец пИчели, който не е, гледа от страни и се вайка за реакторите си.
А едно време репликата бе една - "слущаю и изпълняю"
19 Юни 2008 00:16
Слвед маханато наедин паметник, едни имаха загуби за икономиката няколко стотин милиона. Сметнете каква ще е загубата при нещо малко по-сериозо.

Редактирано от - Локи на 19/6/2008 г/ 00:35:32

19 Юни 2008 00:29
Динаин,
Който е про- му натресват ПРО! Че мразиш Русия знаем - ама какво се кефиш на тия комплексари - литовците. Винаги мобилизирани, но все от външни сили. Един набор от Русия, после от СССР, после от Райха, после пак в краснознаменната, сега пък от САЩ. И там пълни с такива като нашите дето лелеят Велика България - по тяхному Велико литовско херцогство /княжество/. И за тях е голяма гордост да намерят в рода си еврейски корени - както и за тебе. Абе, ти да не си литовски евреин? Току виж пра-пра --дядо ти е съпровождал литовския обоз по пътя към Куликовското поле. Но тъй като литовците се върнали безславно, останал с пропуснати ползи... Това би обяснило и омразата към руснаците?

Редактирано от - Потапов на 19/6/2008 г/ 00:33:53

19 Юни 2008 00:40
Потапов, омразата ми към руснаците е известна единствено на русофили като тебе
Сега, никак не мисля че прибалтийците са комплексари, заедно с финландците и поляците, даже много им се кефя - как са били мачкани и тъпкани от с векове от могъщи съседи (особено един космат съсед от изток), но не са се претопили или пречупили, а са оцелели. Особено от финландците медведът много дебело дърво е ял, ама това е друга тема.
Че нациите се сплотяват, и въобще се създават под външния натиск, трябва да ти е ясно отдавна. Че бившите републики сега са на вълна реваншизъм/реатроактивен реакционизъм - тоже. Там рушат паметници и псуват комунягите със страст. Сравнявам го с нашенските дудуци, дето още лижат червен задник. И двете са лоши, ама второто е по-лошо. За сметка на това пък комплексите спрямо Осм. империя/Турция за много подобни на латвийските спрямо СССР/Русия. Какво ще кажеш - комплексари ли са българите?
19 Юни 2008 00:47
А как са мачкали защо забравяш? - Може би защото от това мачкане са се стреснали руските княжества и се пръкнала мечката?
19 Юни 2008 01:00
По-скоро от монголското мачкане. С хаванче. Та сега руснаците ли са комплексари?
19 Юни 2008 01:14
От много емоции изтърваш нишката. А тя е: "Вашингтон бил отчаян от протакането на преговорите с Полша".
Фокусирай се. Отчаян!
19 Юни 2008 01:20
Аха, отчаян, спор няма. Ако не сложи ПРО-то в Полша, САЩ се срива. Въпрос на живот и смърт, последна надежда му е
19 Юни 2008 01:23
Аха, значи е силно ентусиазиран.
19 Юни 2008 01:42
hamel,
сега е време да турим ПРО-то в България за отваряне на реакторите, а?
Някои ще получат ортикария обаче.
Пара, какво ще кажеш, а?
19 Юни 2008 01:45
Апропо, и без това вашето момче е на посещение във Вашингтон, няма да се връща с празни ръце я! Това даже и Тато не си го позволчваше...
19 Юни 2008 01:48
Може, бе. И без да отваряме реакторите, пак може. Колко му е.
19 Юни 2008 01:50
Важното е да се уважаваме, нали?
19 Юни 2008 01:52
Е, ний сме уважени отвсякъде
19 Юни 2008 01:58
А чувствувате ли се задоволени?
Не за друго, ама нали знаеш, преди уважението трябваше да е на високо ниво и за всички страни според възможностите.
19 Юни 2008 03:02
Сега, дайте да се разберем веднаж завинаги, визирам Гарамечо, Динчо, те са сега на сцената...Няма русофили и русофоби в България и никога не е имало...Има българофоби и българофили...От де се обаждаш бре Динчо?!... от Исраель, Гарамелчо ти от де се обаждаш бре?! от майната си в САЩ или Джърмани, Шпаньолко и прочие...Що чините там бре?! правите кариера/или копаета там, или берете портокали/ еми правете си я, слугувайте, но мълчаливо, а вие кряскате тука, тоз такъв, оня онакъв...Хайде холън от ратаи пот не щем..., а акъл никогиш...Панимаете или анадън му...Ха ха
19 Юни 2008 03:09
That's geneck speaking, not our Milcha
19 Юни 2008 03:24
Динчо, т, ва на "американски идиш" ли требе да е...Бъди здрав момче, щото както се е заформила иранската главоблъсканица, министърот не мой реагира бързо да ви прибере...Не дай бог... Саваот...!
19 Юни 2008 03:36
19 Юни 2008 04:28
Да му мисли Иран. ПРОто се изнася все по-близко и по-близко до гранците на Иран. Няма мърдане - иранските ракети ще го закъсат.
19 Юни 2008 05:54
Ами логично е да ги разположат в Литвa, те са по-близко до Иран!Нали от Иран щеха да бранят еуропейското пространство, кво се чудите толко гарамеловци такива?

Редактирано от - 44magnum на 19/6/2008 г/ 06:01:30

19 Юни 2008 06:55
Каква Литва, какво ПРО.
Данианците са откупили не само тях а и това парче от форума.
Стръвни като вълци, хиляди провокационни постинги,
Бягайте от тук, спасявайте кожата слугинска.
19 Юни 2008 07:37
"Предложението за обсъждане на въпроса е било направено през май от литовския министър на отбраната Петрас Вайтекунас."
Точно както предложението за американските бази у нас беше направено от Соломон Паси, след което американците се подърпаха, понасландисваха, па накрая кандисаха за да не ни счупят хатъра.
19 Юни 2008 08:00
До специалиста по товарните камиони,
оди го обясни това на Пентагона. Кажи им защо трябва да си разполагат ракетите по-близо до границата с Иран. Ще те изслушат.
Ходи да обясниш и на братушките колко трябва да ги е страх от десет ракети разположени срещу тях. И те ще те изслушат.
После се върни да докладваш.
19 Юни 2008 08:06
До Миле,
Има българофоби и българофили...

Знам го това Миле. Филе и фобе.
Преведено на български ние и вие, или на вашенски - ний и вий.
Ясно и просто като за каманист. С това се изчерпва кръгозора.
19 Юни 2008 08:14
Някои форумци се чудят къде да се изпразнят. И те са все едни и същи , стига да се появи Русия в някое писание. Настръхват им космите от това .
Момчета , но в статията не се визира Русия - или се празните косвено, вече на бивши съветски републики?
19 Юни 2008 08:56
Литовският парламент одобри проектозакон, който забранява изобразяването на нацистки и съветски символи и изпълнението на националните химни на Третия райх и СССР
Най-сетне една достойна постъпка! Отдавна трябваше така, ама всички да го признаят и то официално! Всякакви ЕС-ове, НАТО-вци и прочее институции! И най-вече - БГ-парламента... Ако въобще е останала и капчица истински такъв...
19 Юни 2008 08:57
А, Динко легнал! Ставай и бързо в уикито да уточниш понятията - монголците са по-отдавна, литовците "по-скоро"...
19 Юни 2008 09:18
"забранява изобразяването на нацистки и съветски символи и изпълнението на националните химни на Третия райх и СССР"

А ние кога?
19 Юни 2008 10:01
Кои ние?
19 Юни 2008 10:12
Ние българите. За савецките флигорни - "хей тамо лодка" и в Наварасийск.
19 Юни 2008 10:30
Въртите, сучите и пак Русия ви е в главите. За Американското отчаяние се приказва в статията бе. Те най-накрая, ще поискат в Русия да си цопнат ПРО-то. Кво цвилене щеше да има, ако снощи шведците бяха били. Амъ сигъ - тишина. Той съдията подпря руснаците.
19 Юни 2008 10:56
Ааа, разбрах - "Психиатрията - на психарите!"
19 Юни 2008 11:06
Мале, мале - бай ви Данчо сравни СССР с Осм. Империя. Брех простотия, брех. Ама как все се намират такива сред българския род не мога да разбера.
*
Иначе, без СССР сега нямаше да има нито Литва, ни Лотва, ни Лютва, ни каквито и да е там. Създадоха им държава, развиваха им езика - даже ги електифицираха. И то въпреки, че онези есесовци си горяха съседите по площади и лагери и викаха хайл хитлер с вътрешно удоволствие дето и немците не са изпитвали.
*
Аз ако бях в Лутва, Ливония, Латвия, или тем подобно сигурно щях да си ходя с една от онези "модерните" фланелки дето пише СССР и има сърп и чук (дето станаха много актуални в последно време). За да се види как в Европейския Съюз (в 21ви век) се отнасят към различното мнение.
19 Юни 2008 11:07
Как е, чешете ли си ПРО и анти- то? Хубаво ли ви е?
19 Юни 2008 11:58
То пък едно ПРО.........
Бушовото драпа да си прибере комисионната преди да са му ритнали менчето, На всичкото отгоре , звероподобния руски генерал с адинь гектар морда и фуражка колкото пол'вин'та Люксембург, който пиеше плутониева водка, рупаше суров уран, пърдеше ураниев хексафлуорид, пикаеше тежка вода, чистеше си зъбите с Топол-М и после меташе гюбеци и казачоци цисто гол на полюса на студа, само по фуражка, обер-злодея, архи-врага и страшилището за полските и чешките слабонервни госпойци - генерал-полковник Ю.Балуевски го пратиха на синекура и сега нема кой да стряска до посиране пановете и ксендзовете. Поради тия причини Бушовото си търси нови балъци, на които да пробута ПРО-то, пък руснаците са обявили конкурс за ВРИД обер-злодей, зер бизнес-ангажиментите требе да се изпълняват. Интервюто включва контролен тост с адно кило водка "Стратегическая", от картошки садени в двора на Чернобилската АЕЦ и варена в активната зона на реактора на изведената от употреба подводница "60-лет Великого Октября". Мезето е ситно набацан плутоний от утилизирана бойна глава на СС-20 "Сатана", разредител - тежка вода от водородна бомба. Да фнимавате - по-малко и с повече мезе.
19 Юни 2008 11:58
Отиваме още по-насевер, щото Иран е северна държава
19 Юни 2008 12:19
Според дипломати Вашингтон е все по-отчаян от неотстъпчивостта на поляците

Кой ви е казал, че пазарлъкът с евреи е лесен?...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
19 Юни 2008 12:32
Кондолиза при Буш:
- Г-н президент имам една добра и една лоша новина.
- Кажи добрата.
- Войната в Ирак свърши.
- Добре сега кажи лошата.
- Победи Иран
19 Юни 2008 12:45
Веднага пращам един контейнер носни кърпички хуманитарна помощ. Ако не стигне, имам една стара жилетка...
19 Юни 2008 13:02
зимата е далече, навън е топло, има време сателитите да си поиграят на независими и да запишат лесни точки пред електората преди поредното зимно въртене на кранчетата да ги върне в реалността


Редактирано от - Pavlik Morozov на 19/6/2008 г/ 13:03:42

19 Юни 2008 14:03
товарищ Маузер,


19 Юни 2008 14:08
Иначе, без СССР сега нямаше да има нито Литва, ни Лотва, ни Лютва, ни каквито и да е там. Създадоха им държава, развиваха им езика - даже ги електифицираха.

Янтарчо, това откъде си го наизустил - съветското букварче ли? Едно към едно с писанията на Душко. Що нямаше да я има Литва без СССР?! От немците ли я "спасиха" братушките?
Е па, през 20-и век на няколко пъти така опитваха да "спасят' и финландците, ама яко гризнаха дървото, а Финландия се отърва на косъм от "спасяването". Поляците и те още си спомнят колко пъти ги е "спасявал" медведът. Сериозно погледнато, тоя мотив със спасяването е наложен от съветската пропаганда през 20-те години, за да се задържат граничните области на бившата империя. Например широко се прокламира как през 19-и век братушките-християни са спасили Грузия от.... да, от османско или персийско владичество. (сега раздвоен ли си?) И затова грузинците трябва да са вечно признателни на спасителите си, нали?
Заеби тъпата си съветска пропаганда. Кажи по-добре как така всички съседи на платинено-рубинената питаят такива топли чувства към медведа, изключая Беларусия. Като почнем от север на юг: финландци, естонци, латвийци, литовци, поляци, чехи, унгарци, украинци, грузинци, чеченци, дагестанци и един куп други кавказци. Обясни го тоя феномен, ако обичаш.
19 Юни 2008 14:12
Маузер, мен не ме изненадва че Бушот се опитва да си пробута установките където може. Ако не помага, не вреди, в най-лошия случай някой контрактор се е облажил, а разходите ги плаща данъкоплатеца. Разбирам го.
Чудно ми е друго - защо Русия така се пеняви за тия установки, гаче става дума за нападателно оръжие.
19 Юни 2008 14:14
..финландци, естонци, латвийци, литовци, поляци, чехи, унгарци, украинци, грузинци, чеченци, дагестанци..



Че как иначе да си сковат държавиците, освен на здрава анти основа?
19 Юни 2008 14:16
Товарищч Маузер,
Що Ви говорите? - кило водка "Стратегическая"
19 Юни 2008 14:36
Смятам, че е крайно време Русия да изгради ПРО в Сирия.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД