:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 450
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
3 министерства решиха притежаването на колко дрога не е престъпление

Законни са 2,5 дози хероин

Количествата са съобразени с нуждите на наркоманите, целта е да се ударят пласьорите
2 и половина дози с хероин или 2 цигари с марихуана ще станат легални за носене в джоба. В четвъртък Министерският съвет ще гласува проектонаредба, която ще определи количеството на наркотичните вещества, които няма да се смятат за пласьорство. Предложението е в нея да бъдат записани 3 г марихуана (достатъчни за 2 яки цигари), 50 мг хероин (равни на 2,5 дози), 250 мг кокаин. Изброен е цял списък с известните на пазара видове дрога.

Проектонаредбата внасят заедно здравното, вътрешното и правосъдното министерство.

В Наказателния кодекс няма ясен критерий какво означава "еднократна доза", поясни правосъдният министър Антон Станков. Според него това позволява на съдиите широко да тълкуват закона - дали дозата, с която е заловен престъпникът, е еднодневна или едногодишна.

Така мнозина наркодилъри отървават затвора.

"Предложението е за еднократна доза да се приеме количеството, което се взема наведнъж от наркотично зависимия", каза здравният министър Божидар Финков. Определянето на дозите е станало след провеждане на анкета сред наркомани и след допитване до други страни, с които контактува Националният съвет по наркотични вещества. Ние сме завишили с 25-30% дозите, тъй като при повечето наркомани има пресищане и за тях това са нормални количества, допълни Финков.

"Благодаря на две съдийки, които ме насочиха по какъв начин да оправим бързо и ефективно нещата - чрез наредба, а не чрез промяна на НК." Това каза главният секретар на МВР ген.-майор Бойко Борисов, който е инициатор на проектодокумента. Ние целим да ударим пазара на наркотиците, а пристрастените ще бъдат лекувани, поясни генералът.

Ще бъдат актуализирани цените на наркотиците, ползвани като мярка при съдебни дела. В действащата наредба са записани следните цени за 1 кг и за над 91-процентно концентрирано вещество: хероин - 250 000 лв., кокаин - 280 000 лв., марихуана - 4000 лв.
1732
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД