:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,682,191
Активни 240
Страници 11,547
За един ден 1,302,066

ЧЕЗ призова клиентите си да не се оплакват публично

Само 7000 рекламации имаме за 3 месеца, твърдят от дружеството
Снимка: Велислав Николов
В най-големите жеги служителките на това бюро за плащане на сметки за ток в София настояваха гражданите да чакат реда си вън от климатизирания им офис.
Многобройните оплаквания на клиентите на ЧЕЗ от новите прогнозни сметки за ток бяха коментирани вчера от регионалния шеф на компанията за България като силно преувеличени и направени не където трябва. "Когато в Германия клиентите на E.ON са недоволни от сметките за ток или в Австрия се оплакват от EVN, а в Чехия - от ЧЕЗ, те ходят да правят това в самите компании. Не мога да разбера защо в България всички ходят да се оплакват първо в медиите", заяви вчера шефът на ЧЕЗ за България Любош Павлас.

Наскоро компанията засече електромерите на своите близо 2 млн. клиенти за първи път от 3 месеца насам и на мнозина прогнозните сметки за следващите три месеца се оказаха нереални. Опитите на хората да се оплачат в самата компания първо минават през автоматичния телефон 0700 10 010, на който поне в 90% от случаите се обажда автоматично записан глас. В същото време от две години насам центровете за обслужване на клиенти, както и касите за плащане непрекъснато намаляват.

"Аз съм готов да се извиня за всяка грешка поотделно, но техният брой не е голям. От 2 милиона фактури има само 7000 рекламации през последните три месеца", каза Павлас. Според него там, където има грешки, те са допуснати от служители, а не вследствие на формулата за изчисляване на прогнозните сметки. Тя отразява реалното потребление и е много подходяща особено за клиенти, които нямат големи промени в консумацията, каза той. Грешките според него са предимно при новите клиенти. При тях ЧЕЗ изчислява най-често по 169 лв. прогнозна сметка, тъй като нямат история на потреблението, откъдето да се види каква е реалната им консумация. Проблемът е обаче, че ЧЕЗ счита за нови клиенти и хора, които просто са променили името на титуляря на сметката.УЛТИМАТУМ

Във връзка с публикуваната в "Сега" статия "И вторите прогнозни сметки за ток са пълни с грешки" ЧЕЗ изпрати отворено писмо до вестника със следните въпроси:

Какво разбира в. "Сега" под "втори прогнозни сметки"?

За какви опашки и пред кои офиси на ЧЕЗ в Западна и Северна България имате информация?

Колко сигнала от недоволни граждани свързани със сметките за електроенергия има в. "Сега"? Моля да предоставите списък с конкретни имена.

Моля да предоставите всички сметки на проверени от в. "Сега" изравнителни фактури на клиенти на ЧЕЗ, които показват, че изчислението е невярно.

Моля също така да уточните какво разбирате под "огромно количество грешки", какъв процент от абонатите на ЧЕЗ са проверени от в. "Сега" и колко грешки сте установили?Бележка на редакцията:

Вестник "Сега" посъветва всички свои читатели, оплакали се от неточни прогнозни сметки, да подадат жалби в електрическата компания и в ДКЕВР. Така че ЧЕЗ не се нуждае от списък с трите имена на недоволните, а просто трябва да отговори на жалбите на своите клиенти.

За разлика от шефа на ЧЕЗ Любош Павлас ние не сме учудени и от факта, че българите предпочитат да се жалват първо в медиите, а не в ЕРП-тата. Да подадеш жалба в ЧЕЗ не е лесна работа. Репортер на вестника лично стана свидетел как във вторник в 14.30 часа служителите в центъра на ЧЕЗ в "Красно село" изгониха чакащите клиенти извън климатизираното помещение. Обяснението бе, че при толкова много хора климатикът не смогва да охлажда. Затова жалващите се софиянци трябваше да изчакат на рекордната жега.

Така че ултимативният тон на ЧЕЗ в случая е най-малкото неуместен. В. "Сега" няма никакво намерение да върши работата на електрокомпанията или ДКЕВР - например да проверява всички сметки и да изчислява какъв процент от тях са с грешки. Но няма да премълчава слабостите в работата на ЧЕЗ или на която и да било друга компания, които очевидно се оправят само след обществен натиск.
14
5703
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
06 Август 2008 23:59
Ай-ай - от ЧЕЗ са се почуствали засегнати. Как тъй ще пишат, че има сгрешени сметки, а гадните клиенти смеят да се опрлакват.
Колкото до "втори прогнозни" - сега са засекли за предните 3 месеца - т.е. 2 месеца са го карали на "гледачка".

Редактирано от - Локи на 07/8/2008 г/ 00:00:59

07 Август 2008 05:20
ЧЕЗ ще бъдат принудени да напуснат БГ. Натискът върху тях ще се увеличава, още повече че допускат и такива елементарни PR грешки. Остава да видим на кого ще продадат дела си в ЕРП-то...
07 Август 2008 06:49
Нека друг каже по темата за мълчанието и послушанието:
Светът, привикнал хомот да влачи,
тиранство и зло и до днес тачи;
тежка желязна ръка целува,
лъжливи уста слуша със вяра:
мълчи, моли се, кога те бият,
кожата да ти одере звярът
и кръвта да ти змии изпият,
на бога само ти се надявай:
"Боже, помилуй - грешен съм азе",
думай, моли се и твърдо вярвай -
бог не наказва, когото мрази...
07 Август 2008 07:15
Тия от ЧЕЗ са невероятни наглеци!!!!! Измамата от ЧЕЗ е като за световно. Само в нашия вход от 23 апартамента бяха сгрешени показанията на повече от половината и то в пъти. В околността честотата на "грешките" беше същата. Е как не сгрешиха в наша полза, а само в тяхна? Само си помислете - 2 млн абонати. При тази МАСОВОСТ, си помислете колко пари авансово се опитват да приберат ЧЕЗ и какъв доход могат да им донесат само ако престояват по депозити за половин година. И въобще да не се правят на гръмнати - само 7000 жалби имали - колко хора отиват да се оплакват - всеки мърмори и си трае.
Хайде ЧЕЗ, като са такива отворковци , да направят статистика колко домакинства са покачили потреблението си в месеците, които предхождат първата прогнозна сметка и средно с колко са го покачили - ще им блеснат кирливите ризи тутакси. А не да поставят ултиматими на медиите.
Отгоре на всичко са с претенции, че се оплакваме в медиите!! Аз лично се оплаках първо при тях - няколко пъти - само ми потвърдиха, че ще ми спрат тока - нищо повече. После се оплаках още на 5 места - нищо. ЕДИНСТВЕНО в. Сега взе отношение по въпроса. Е оттук нататък ще се оплаквам първо във медиите - нямам време за губене с малоумни чиновници.
07 Август 2008 07:30
ДКВЕР да направят следното!!!!!!
Могат да изискат данни от ЧЕЗ за потреблението на клиентите! Да направят статистика колко домакинства са покачили потреблението си в месеците, които предхождат прогнозните сметка и средно с колко са го покачили!!!!
Ако се окаже, че през април, май и юни, за описаните сметки, потреблението е завишено с 10% 15% 20%, че и повече - ще е ясно като бял ден, с колко се опитват да се финансират неправомерно ЧЕЗ. А нека ЧЕЗ да изнесат и статистика за жалбите - били 7000 - с колко % са се повишили спрямо предходен период. И това е показателно, макар че нищожна част от ощетените абонати се оплакват при тях. И да не прехвърлят отговорността върху служителите си - не им прави чест!
07 Август 2008 07:46
Ултимативният тон на ЧЕЗ си е съвсем уместен, след като получи електроразпределението в една трета от България за жълти стотински, а в тъпата държава няма никакъв следприватизационен контрол. Така че могат да си разиграват коня както си искат и не само те.
07 Август 2008 08:06

Много бързо се побългариха, бе.То бива талант, ама толкоз не бива.Докато не си оправят отношението с клиентите, като с бели хора ще се оплакваме в медиите и ще разпространяваме, че са некоректни към потребителите.
07 Август 2008 08:25
Не е луд този, който яде баницата. Запитайте се кой му я даде. Ако новосъздаденото ДАНС иска да свърши нещо, сега е момента. ДКЕВР нищо не прави. Защо ли ?
07 Август 2008 09:10
Палче за СЕГА и адекватната журналистика!
07 Август 2008 09:43
Альо, "ЧЕЗ" ли е насреща?
И на вас да ви го...таквоз...
Който се е заял с вестника, хаир не е видял!
Факт!
07 Август 2008 10:00
ironia също такаДКЕВР, да поиска и данни от НЕК и ЕСО колок ток са продали и пренесли на ЧЕЗ, за да могат да засекат данните за потреблението, а и също колко е произвела за общесвения доставчик ТЕЦ ВАРНа(собственост на ЧЕЗ)и колоко е изпълнила ковтата си, то тогава ще се види кой кум, кой сват и кой на булката брат .Те ЧЕЗ си мислят, че са в като Чехия със 70% от пазара и държат монопола., къде е еврокомисаря за защита на потребителите г-жа Кунева да ими дръпне една проверка и финансово санкционира.
07 Август 2008 11:05
еврокомисарката кунева пренарежда супермаркетите и крие шоколадите по задните рафтове....къде време да се занимава с нещо толкова дребно като терора на един монополист в родната БГ! а, да не забравя, някой вероятно трябва да я сезира...защото тя милата от заиграване с китайски играчки и шоколадчета не знае какво става тук...ако е така - да я сезира ДКЕВР, да я серира НЕК или баба Къта от Долно Нанагорнище искат да свърши работата? Няма как, защото жената след като си плати сметките, няма пари да иде до "клиентския център" в областния град, че да се оплаче и да й бъде заведена рекламацията от ЧЕЗ!!!!
Браво на СЕГА за тона!
07 Август 2008 11:08
ЧЕЗ и нему подобните - вън от България! А който ги е докарал тук - в затвора!
10 Септември 2008 14:06
защо ЧЕЗ призовава абонатите си да не се оплакват публично?Защото знаят че са трудни за откриване.А тук няма скрито покрито и жалбоподателите ще излязат повече от 7хиляди, а?а задавали ли са си въпроса господата от ЧЕЗ като изчисляват авансовите сметки на база предна година/месец къде съм аз тази година че да плащам нещо което не съм ползвала?От 4 мес.съм в Чужбина.Идва ми авансова сметка от 75лв.Защо да ги давам след като 5 м ме няма и нищо не съм ползвала.къде отиват парите ми и сигурно ще ме карат да плащам още, а и на всичкото отгоре съм и лишена и искат такса от 40лв, а аз не съм ползвала ток...преди да замина си платих всички сметки?А , обяснете ми вие от ЧЕЗ и господа управляващи, дето изпродадохте всичко , от което се печелеше , че да си сложите в джоба по някой лев , щото незнаете до кога сте, как ги правите тия работи?А?
Няма ли най-сетне да махнете това тримесечно отчитане бе некъдърници такива?отивайте си в ЧЕХИЯ и там си отчитайте и на 36м.ако искате!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД