:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 367
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Хамас отхвърли речта на US президента за Близкия изток

Буш: Палестинците да сменят Арафат

Призив към Израел да спре заселническата си политика
Президентът на САЩ Джордж Буш постави тежки условия за създаване на палестинска държава. В дългоочакваната си програмна реч за Близкия изток завчера той призова палестинците да сменят сегашните си лидери с нови, "некомпрометирани от връзки с тероризма", и да създадат демократични институции, за да могат да имат държава до три години.

Условията за временна палестинска държава и за нейните международни функции ще бъдат договорени между следващото палестинско ръководство и израелското правителство, каза още Буш.

От кабинета на израелския премиер Ариел Шарон съобщиха по повод речта на Буш, че "след като палестинската власт се реформира и начело на палестинците застане ново ръководство, ще се създадат условия да бъдат обсъдени начини за придвижване напред с дипломатически средства".

В декларация на палестинското ръководство се приветстват идеите на Буш като "сериозен опит да се даде тласък на мирния процес".

Саеб Ерекат, помощник на Арафат, подчерта пред Си Ен Ен, че палестинският лидер е избран пряко от народа и че Буш трябва да уважава този избор. Еракат съобщи, че Арафат е подписал декрет за организиране на президентски избори в началото на идната година.

Радикалната палестинска групировка Хамас отхвърли речта на Буш като "произраелска" и обеща да продължи борбата си срещу еврейската държава.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан приветства новата стратегия на Буш за Близкия изток. Неговият говорител Фред Екхард заяви, че смяната на палестинското ръководство може да се решава само от палестинския народ.

Говорител на британския премиер Тони Блеър заяви, че палестинският народ трябва да избира своите лидери.

Едно към едно

"Мирът изисква ново и различно палестинско ръководство, за да може да се роди палестинска държава", изтъкна Буш. Той каза, че до края на годината в палестинските територии трябва да се състоят демократични избори.

Президентът поиска от Израел да се изтегли на позициите си отпреди две години и да спре изграждането на нови и разширяването на старите еврейски селища на Западния бряг и в Ивицата Газа. Буш подчерта, че в дългосрочна перспектива Израел трябва да се изтегли зад границите отпреди войната в Близкия изток през 1967 г.

Буш не предложи рецепта за бъдещето на Ерусалим и съдбата на бежанците.
 
Палестинка плаче край сринатата си къща по време на атаката на израелската армия в град Хеброн на Западния бряг вчера рано сутринта. Убити бяха четирима палестински полицаи. Израелската армия заяви, че е открита фабрика за бомби в града, в която били намерени колани с експлозиви, използвани при самоубийствените атентати, и заредена кола-бомба.
3
406
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
26 Юни 2002 04:58
Какво означава държавен суверенитет? Има ли такъв изобщо?
Международният съдия Дабълю, в тон със съдийството на световното, извади червен картон на Арафат. Даде отревисто да се разбере, че играта може да продължи само след напускането на терена и стадиона изобщо от Арафат. Както и във футбола, за изваждането на червен картон не се пита треньора или хората, избрали капитана.
Международните отношения са футболен мач, човешкият живот и милиони съдби футболна топка. Така ли си играха с България през 1876, а по-късно ... .
26 Юни 2002 06:35
Бива американско нахалство, бива, ама това вече е супер. Дори и американски вестници пишат, че речта на Буш е като писана от Шарон. Че всичко плащат чифутите е ясно, че Шарон поръчва музиката - също, но чак толкова брутално ... Значи Хитлер е спазвал повече разни отживели междудържавни условности
26 Юни 2002 09:17
Що плачете бе - това е демокрацията, истинската демокрация - да искаш един народ да се откаже от лидера си, защото на теб и твойте интереси така им било по-добре, както и да се вземе решение от народните избранници в същата тази демократична държава да убият друг лидер/ пък бил той и диктатор /...
На това му казвам аз демокрация ! Пък после се чудят защо имало 11 септември ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД