:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,439
Активни 565
Страници 1,884
За един ден 1,302,066
Снимка: IMPACT PRESS GROUP
Хиляди миряни се стекоха в Троянския манастир, за докоснат за здраве чудотворната икона Мария Богородица Троеручица, която всяка година се изнася по време на литийно шествие по случай големия християнски празник Успение Богородично.
125
2772
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
125
 Видими 
16 Август 2008 08:35
Броят на компютрите и мобилните телефони се увеличава, простотията не намалява.....
16 Август 2008 08:41
Що бе, пич? Кво ти пречат хорицата?
Ако непременно ти трябва контраст, за да проличи колко си УМЕН, кажи си го в прав текст: "Аз съм много умен".
И ще ти олекне.
16 Август 2008 09:58
Прав си хинине. Сократе, ти вярваш ли, че има бог, който е създал света за 6 дни, а на седмия си е починал, че Исус е негов син, че Мария е заченала непорочно и че ако се молим редовно, ще измолим божията благодат? И че ако пипнем иконата на снимката ще сме вечно здрави? И да тези хорица ми пречат, защото като мнозинство определят накъде да върви Бъгария, определят посоката и на моя живот, изискват да се съобразявам с вярванията им, а те не се съобразяват с моето неверие.
16 Август 2008 10:03
Вярата в Бог, в молитвите и т.н. е едно. Вярата, че ако пипнеш една картина или ако изядеш една чорба, ще оздравееш, е нещо съвсем друго, за мен - горе-долу на нивото на първобитното шаманство.

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
16 Август 2008 10:05
Бай Вълчане,
Притискаш ме здравата.
Ще ти отговоря.
Вярвам в едно. От личен опит съм се убедил, че има нещо повече от онова, в което ни убеждава диалектическият материализъм. Какво е то - не бих се нагърбил да ти отговоря. Може би душа, може би някакъв неизвестен вид материя, свързана с човешката мисъл. Не знам.
И във всеки случай, повярвай ми, на мен много повече ми пречат съвсем здравомислещите мутри. Много повече ми объркват живота.
Една новина от чужбина мина тия дни съвсем незабелязано: в България имало ДВЕСТА ХИЛЯДИ милионери. Хайде сега, сравни ги с тия хорица. И не ми разправяй, че милионер се става лесно - взимаш една ябълка, продаваш я, купуваш две...
П. С. Брех, додето отговоря, изскочил Манрико.
Сега ще ме подпука.

Редактирано от - Сократ-май на 16/8/2008 г/ 10:07:01

16 Август 2008 10:10
Манрико,
Пардон за горното.
Чак сега ти видях изказването в друга тема.
16 Август 2008 11:33
Може би има пряка връзка между 200 000-те милионера и хорицата на снимката. Защото тези хорица са мошенници. Те не вярват и в бог. Вярват в нещо свое си, може би душа. Цял живот ядат и пият до насиране и се е*ат с когото срещнат, злословят, заговорничат, завиждат, правят мръсно на когото срещнат и стигнат. И като дойде някакъв църковен празник, или им се случи някакво нещастие тръгват по църкви, манастири, врачки, палят свещи, целуват икони, завиват пъпове, ядат миши лайна. Ако оздравеят продължават да правят каквото са правили преди.
16 Август 2008 11:33
Хинин

----------------------------------------- ---------------------------------------
Броят на компютрите и мобилните телефони се увеличава, простотията не намалява.....

За този постинг



Но вчера си бил сънлив, не си ме следил вчерашните ми действия както трябва и затова си написал следното:


Митев, хайде напиши нещо за смяна на номерата на колите! От вчера не си писал нищо по въпроса...

Или пък аз съм се научил да бъда по-прикрит в подмолните си действия срещу правителството. Бъди жив и здрав!
16 Август 2008 11:42
Бай Вълчане,
Като че говориш логично. Но не знам дали е точно така. Ако става дума за някаква сляпа и тъпа маса, сигурно си прав. Ако вярват в Бог, там въпросът е съвсем отделен. Защото много малко от вярващите (особено по-възрастните) гласуват за комунистите - още помнят, че беше почти забранено.
А иначе... въпросът за религията е страшно дълбок и в този форум са се проваляли всички опити да бъде разнищен. В края на краищата как да поставим върху едно блюдо на везните баба Пенка от Челопечене и президента Буш, например ("На Бог се уповаваме", както знаеш).
За себе си - пак ти казвам: не знам, имам само неясното чувство, че има нещо, наречено Бог, но то далеч не е онзи Бог, за който ни говорят всички видове църкви.
А дали да има православна църква у нас например - там ще задълбаем в такива води, че ще се хванем за гушите.
16 Август 2008 12:48
Броят на компютрите и мобилните телефони се увеличава, простотията не намалява.....

Аха!
И какво като са се увеличили компютрите и мобилните телефони???Това на какво трябва да бъде признак??Като си прост какво би казал по един мобилен телефон ако ще и 5 000 лева да струва??Или който има по-скъп компютър ще напише нещо по-качествено на него??Или тези със скъпите лимузини по пътищата са по-добри шофьори??Що за мерки и теглилки??Въпроси, въпроси....
16 Август 2008 13:00
Сократе,
Бог има и само човек който не иска, не вижда или не усеща този факт.Но разбира се в България е много по-разпространено комплексарското мислене от типа: "Аз съм си най-голямата работа и не може нищо да има над мен или пък по-съвършено от мен".Разбира се тези "персони" най-много крякат и когато видят, че някой друг може и да не е съгласен с този начин на мислене и да се опита да види нещата в дълбочина, да намери други ценности и смисъл в живота си освен имоти, пари, скъпи вещи и чалга.Аргументите са железни:"Ти видял ли си Бога?Говорил ли си с него?Ами как можеш да вярваш на нещо което не си нарязал с ножа и не си излапал с вилицата?" и т.н.Опитай се да откриеш Бога.Няма да ти е никак трудно и после сам ще усетиш разликата.
Бъди здрав!!
16 Август 2008 13:05
Е6,
Сега вече стой тук и гледай сеир!
16 Август 2008 13:11
Сократе,
Не знам дали ми вярваш, ама знам предварително какво ще видя.Тук съм!Няма страшно....
16 Август 2008 13:20
има господ, ем дръвен! опознаеш ли го, че усетиш разликата
16 Август 2008 13:22
Е6
"......Аргументите са железни:"Ти видял ли си Бога?Говорил ли си с него?Ами как можеш да вярваш на нещо което не си нарязал с ножа и не си излапал с вилицата?" и т.н.Опитай се да откриеш Бога.Няма да ти е никак трудно и после сам ще усетиш разликата."

Богът може да бъде открит само в човешки глави, които не обичат да мислят критично към поднасяната информация. Мой хазаин, православен свещенник на българската църква в Прага, отец Роман Петров, казваше: Всеки човек, който има средно образование или по-високо от средно образование и е вярващ, е патологичен случай!
Аз повече от 50 години се опитвам да видя някои от действията на този Бог, които карат вярващите да мислят че го има, но не би. За вярващите е достатъчно това, че от малки са им втълпили в главичките, че има Бог. За да повярвам, на мен са ми нужни доказателства, че това което му се приписва, е истина. Трябват ми факти, а не приказки подобни на тези от 1001 нощ за непорочното зачатие и прочие чудеса. Предложете неопровержими факти и аз ще се съглася с Вас, пък ако ще помолете и Бога, в който вярвате, да Ви помогне в спечелването на още един грешник за лоното на църквата.
Много пъти съм отправял този призив, но никой досега не ми е поднесъл такива факти, докато факти, опровергаващи приписваните му характеристики има в изобилие. Що не вземете да прочетете книжката на Марк Твен "Писма от земята"?
Животът ми досега ме е убедил, че онзи, който е казал, че религията е опиум за народите, е бил много, ама много прав.
А може би ще ми докажете с факти, че хилядите, които са се докоснали до "чудотворната икона" са престанали вече да бъдат клиенти на здравната система, защото се наслаждават на крепко здраве?
16 Август 2008 13:32
Mitev,
Е щом твоя хазаин е казал, че няма Бог - пред това БЕЗСПОРНО доказателство просто онемявам и наистина вече съм най-убеденият атеист.Това, че много други учени вкл. Айнщайн, Нютон (поствал съм го и тук но не ми се търси сега) и т.н. са признавали Бога разбира се е без значение.Един съвет ако позволиш: Избирай си много внимателно кого да слушаш.
"По делата им ще ги познаете"....
16 Август 2008 13:33
Това и очаквах.
Хайде сега, ако ми кажете защо озверявате, ще бъда наистина доволен.
16 Август 2008 13:49
Простотия,
Не се и съмнявам, че имаш поне два мобилни телефона.А и компютър...
16 Август 2008 13:52
колку дал господ, толку имам
16 Август 2008 13:55
Добре де, а Господ играе ли на зарове?

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
16 Август 2008 13:56
аллахуекбер
16 Август 2008 13:57
E6


Mitev,
Е щом твоя хазаин е казал, че няма Бог - пред това БЕЗСПОРНО доказателство просто онемявам и наистина вече съм най-убеденият атеист.Това, че много други учени вкл. Айнщайн, Нютон (поствал съм го и тук но не ми се търси сега) и т.н. са признавали Бога разбира се е без значение.Един съвет ако позволиш: Избирай си много внимателно кого да слушаш.
"По делата им ще ги познаете"....


Много избирателно реагирахте на постинга ми. А срещу имената на Айнщайн и Нютон могат да се изброят много имена на велики мислители, които са на обратното мнение. Съветът Ви към мен да избирам много внимателно кого да слушам не приемам - аз слушам всички, които говорят с мен, включително и Вас, а не само тези, които мислят като мен или подобно на мен. След това обикновено мисля върху чутото и според способностите си отсявам това, което мога да възприема като вярно, и това, което според мен не е вярно. По този пункт, да слушам само това, което ми изнася, не искам да приличам на Вас. Но аз Ви попитах за неопровержими факти, а Вие предпочетохте да се позовете на Айнщан и Нютон, без дори да ги цитирате. Засега не сте убедителен, но не съм и очаквал друго. Бъдете жив и здрав!
16 Август 2008 13:58
те и един фес се яви... и он си носи собствен господ
16 Август 2008 14:02
От толкова много мислене да стигнеш от университетски професор до амбулантен търговец с микробус със стари номера...Не е добра реклама за мисленето.

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
16 Август 2008 14:04
манерко я кажи ти като васпитаник на филосовско-математическио факултет, има ли господ или нема
16 Август 2008 14:06
Аз да ти кажа: то е като оръжията за масово поражение на Саддам. Едни викат "има", други викат "няма".
После се бият помежду си за правата вяра.
А един от тия, дето викаха "няма", стигна дотам, че цяла нощ бъхти пеш през една гора, додето намери място да си пререже вените.
16 Август 2008 14:08
Сократ май:
"Една новина от чужбина мина тия дни съвсем незабелязано: в България имало ДВЕСТА ХИЛЯДИ милионери."


Сократе, ако тия двеста хиляди милионери имат средно по 2-3 милиона, то за другите седем милиона остава да имат най-много по една хилядарка. Изглежда някой е бил по-щедър на нулите при бройката на милионерите.
16 Август 2008 14:13
Manrico

От толкова много мислене да стигнеш от университетски професор до амбулантен търговец с микробус със стари номера...Не е добра реклама за мисленето.


Манрико, вече Ви признах за гений, но не знам дали сте прочели вчерашния ми постинг. Инак поне едно е сигурно, че не съм получавал куфарчета с пари, както и че не съм си изневерил на принципите, дори и да не мога да мисля в стил Манрико.

Сигурен съм обаче, че след като един университетски преподавател е бил и амбулатен търговец с микробуса си със стари номера, той по-добре познава действителността отколкото влюбения в себе си компютърен гений.

Редактирано от - Mitev на 16/8/2008 г/ 14:44:29

16 Август 2008 14:15
Mitev,
Давай на "ти".Тук не сме в Парламента.
Всъщност неправилно съм се изразил.Трябва да избираш на кого да ВЯРВАШ.Можеш да слушаш когото си щеш а и най-добре е всички.Сега да преминем към доказателствената част.
АЛБЕРТ АЙНЩАЙН
„Колкото по-дълбоко човек прониква в тайните на природата, толкова по-голяма става неговата почит към Бога.”
МАКС ПЛАНК
Създател на квантовата теория
„Вярата в Бога е необходима както за религията, така и за науката. В сферата на религията Бог стои в началото на всяко размишление, а в сферата на науката Той стои в края. За религията Бог представлява основата, а за науката Той е короната на всяко размишление, което е насочено към мирогледните философски въпроси.”
ЕРВИН ШРЬОДИНГЕР
Създател на вълновата механика
Научната картина не може да ни каже нито дума за физическата болка и физическата наслада, за възприемането на червеното и синьото, за възприемането на горчивото и сладкото. Науката не знае нищо за красивото и грозното, за доброто и злото, за Бога и вечността.
Науката претендира, че може да отговори на въпроси от тези области, но нейните отговори са твърде често толкова глупави, че ние не сме склонни да ги приемаме сериозно.”
ВЕРНЕР ХАЙЗЕНБЕРГ
Създател на квантовата механика.
„Първата глътка от чашата на природните науки прави човека атеист, но на дъното на чашата го очаква Бог.”
ГУЛИЕЛМО МАРКОНИ
Изобретателят на радиото
Аз съм горд, че съм християнин. Аз вярвам не само като християнин, но и като учен. Един безжичен апарат може да предаде в безкрая някаква вест, а човешкият дух може чрез молитва да изпрати към вечността невидими вълни, които постигат своята цел пред Бога.”
МАКС БОРН
Нобеловата за 1954 „за своите фундаментални изследвания в областта на квантовата механика и в частност за статистическата интерпретация на вълновата функция”.
„Много от учените вярват в Бога. А онези, които казват, че заниманията с наука правят човека атеист, са вероятно някакви жалки хора.”
ЧАРЛЗ ТАУНС
Изобретателят на лазера
Науката се интересува от това как нещата функционират, тя изследва историята и развитието на Вселената. Религията се занимава с въпросите за абсолютния смисъл, за отношенията между хората и за отношенията между хората и Бога.
УИЛЯМ ФИЛИПС
Американският физик Уилям Д. Филипс (род. 1948) печели Нобеловата награда за 1997 „за своя принос към развитието на методите за изстудяване и улавяне на атоми с помощта на лазери”.
Също така, аз съм убеден, че Бог ни се разкрива в известна степен благодарение на нашите научни изследвания върху сътворения свят.”

16 Август 2008 14:19
Това са малка част от мненията на (забележи) НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ ПО ФИЗИКА!!!Там дето се вижда, пипа и доказва... Да чуем (прочетем) твоите доказателства
16 Август 2008 14:21
Митев,
За милионерите мога само да ти кажа, че беше линк от солидно западно издание - не запомних кое, но съм сигурен, че ако запиташ форумците, ще ти го изровят веднага.
Но и по-малко да са - не виждаш ли какво е безумието им? Не виждаш ли как грабят под закрилата на правителството. И прилагат на практика гениалното прозрение на Лем от "Едем" за анонимната власт (чел ли си го?).
И в допълнение към Е6 - само недей да цитираш така наречените "либертени", който навремето са разкатали фамилията на цяла Франция. Отричането на Бог (и на сексуалния морал) за тях е било само необходима тактика по пътя към гилотината.

Редактирано от - Сократ-май на 16/8/2008 г/ 14:23:12

16 Август 2008 14:21
Простотия,
по-полека, че нали знаеш приказката:
"Бог дал мобилен телефон, Бог взел мобилен телефон"...
16 Август 2008 14:21
Много хора не разбират целите на религията. Религията е учение за морала на едно общество. Религиозните книги са писани за да се обясни образно на простия човек какво е добро, какво е лошо и т.н. Само, че много хора, които цял живот са учени на "здрав разум", гледат на религията като някаква панацея, която ще им излекува болежките, ще ги направи по-плодовити и т.н. Така, че религиозното и светското образование трябва да вървят ръка за ръка, за да може едно общество да се нарече цивилизовано.
И се вижда какво става у нас, когато в едно общество няма морални закони. Тогава и писаните закони не помагат.
16 Август 2008 14:24
Е6, добре, разбрахме, че евреите декларират силна вяра в Бог, но това си го знаехме и досега

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
16 Август 2008 14:25
Е па да бяхте прочели новината за 200те хиляди милионери, да разберете, че става въпрос за пенциите с апартаменти в центъра

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
16 Август 2008 14:30
В България има 200 000 милионери, повечето от които живеят в София. Това съобщава вестник "24 часа", като се позовава на публикация в британския сайт "Хоум овърсийз".

Аз лично не вярвам на това съобщение.Към британската преса (особено таблоидите) трябва да се подхожда предпазливо.200 000 е голяма бройка за България.200 000 по 1 000 000 прави 200 000 000 000 (какво не се споменава) но доста голяма цифра.Още шповече, че има милионери с по няколко милиона...
16 Август 2008 14:33
Манрико,
Ами може би затова ръководят и света (евреите)
16 Август 2008 14:38
Айде прочетох го цялото.Британско издание което съветва хората да инвестират в недвижими имоти.Не ми вдъхва сигурност:
В британското издание се посочват седемте държави, в които е най-добре да се инвестира в недвижими имоти. "Хоум овърсийз" цитира доклад на инвестиционната компания "Астън Лойд".
Броят на милионерите е използван като основен аргумент, който трябва да убеди купувачите да насочат поглед към българската столица.
Вторият най-луксозен град е Варна, където през изминалата година са вложени 30 млн. евро във вили, апартаменти, магазини и яхтени пристанища.

Натиснете тук
16 Август 2008 14:38
Сократ-май


Митев,
За милионерите мога само да ти кажа, че беше линк от солидно западно издание - не запомних кое, но съм сигурен, че ако запиташ форумците, ще ти го изровят веднага.
Но и по-малко да са - не виждаш ли какво е безумието им? Не виждаш ли как грабят под закрилата на правителството. И прилагат на практика гениалното прозрение на Лем от "Едем" за анонимната власт (чел ли си го?).
И в допълнение към Е6 - само недей да цитираш така наречените "либертени", който навремето са разкатали фамилията на цяла Франция. Отричането на Бог (и на сексуалния морал) за тях е било само необходима тактика по пътя към гилотината.


Те, милионерите в България, бяха още повече преди деноминацията на лева.

Националното богатство на България, намиращо се в ръцете на отделните хора /извън това, което е държавна собственост/ не е толкова голямо, че да има толкова милионери, това исках да подскажа с предишния си постинг. Друг е въпросът, че при инфлационното надуване на цените, може скоро да достигнем отново такива числа.
16 Август 2008 14:48
Митев,
Всъщност има ли смисъл да се заяждаме взаимно?
Хората са го измислили - разделение на религията и държавата. Дори комунизмът не успя да изкорени вярата - значи основателна или не, тя е потребна с нещо на хората. Не сме опряли точно сега до решаване на въпроса с националната религия (макар че е забатачен до безбожие - и как не, като по едно време бяха сложили по въпроса да отговаря човек, който казваше "свещеноливница".
Други са ни грижите - включително и с номерата (казвам го без майтап).
Аз винаги съм бил за консенсуса. Преди време щяха да ме изядат във форума, като казах, че през 89-90 година е имало начин партийната маса да тръгне в разумна посока и това беше предотвратено чрез заплахата с "мръсните брадати седесари".
Има много народ за бой - за поповете да се караме по-късно.
16 Август 2008 14:59
E6

Mitev,
Давай на "ти".Тук не сме в Парламента.
Всъщност неправилно съм се изразил.Трябва да избираш на кого да ВЯРВАШ.Можеш да слушаш когото си щеш а и най-добре е всички.Сега да преминем към доказателствената част.


Добре Е6, нека бъдем на "ти".
Ти ме заливаш със серия от цитати. Те могат да впечатлят човек, който е свикнал да се прекланя пред авторитети и да приема казаното от тях за вярно. Ще ти призная, че на мен още като млад много ми допадна девизът на Маркс от неговата "изповед", който гласи "Де омнибус дибитандум" - тоест съмнявай се във всичко, подлагай всичко на проверка. Много по-впечатлен щях да бъда, ако ми беше привел не всичките тези цитати, а поне едно доказателство, което са дали тези гениални в своите области мислители, за наличието на бог. Пък и не е било лесно при господството на църквата да се рискува с атеистични твърдения, защото църквата не е признавала светските авторитети, когато са рушали Неговия авторитет и съответно ги е преследвала.
Аз не съм готов с такава серия от цитати, защото считам, че не е нужно да се замеряме с цитати, а с факти. Не случайно акцентирах върху фактите, но ти засега не ми предлагаш факти. Все пак предлагам ти още веднаж, прочети тази неголяма книжка на Марк Твен "Писма от земята". В първата и част са публикувани девет писма на архангел Сатанаил до архангелите Михаил и Гавраил. Гениалният Марк Твен е избрал формата на писма от заточения на земята за злословие по адрес на Него Сатанаил до другите двама архангели. Всичко е построено върху Библията. Приятно четене.
16 Август 2008 15:06
Митев,
Пак ти казвам - излишно е да спорим. Защо? Защото ти си човек с характер и съвсем основателно държиш на своите убеждения.
Представи си (ХИПОТЕТИЧНО!) че ти кажа, че ми се е явила Богородица и съм разговарял с нея. Напълно логичната ти реакция ще бъде да ме пратиш да се прегледам (както най-вероятно бих реагирал и аз при подобен случай).
Искам да кажа, че единственият начин да се убедиш в нещо - както ти сам казваш - е да го пипнеш. Спорът става излишен докато ти сам не решиш да измениш мнението си. Всякакви приказки за едно или друго веществено доказателство биха били неубедителни за теб - най-вече защото са точно това: приказки.
Аз не знам някой в този форум да е променил позицията си вследствие на чуждите мнения (нека ме поправят, ако греша). Най-много някой да е променил тактиката си (случвало ми се е).
16 Август 2008 15:09
Сократ май:
"Има много народ за бой - за поповете да се караме по-късно."

Сократе,
предпочитам около мен да има само попове, но нито един Станишев, Доган, Кобург, Костов, Муравей и т.н. /да ме прости плеядата неспоменати членове на политическата мафия/ които грабят народа. През вековете църквата също е грабила и е била често най-богатият субект в държавата, но сега поне не граби, пък и не упражнява насилие. Мисля, че за поповете няма да се караме, а ще спорим, но главният проблем сега наистина е как да се отървем от политикомутренската мафия. А ако имаше наистина всемогъщ бог, който да обича хората, нея нямаше да я има.
16 Август 2008 15:17
Сократ-май:
"Представи си (ХИПОТЕТИЧНО!) че ти кажа, че ми се е явила Богородица и съм разговарял с нея. Напълно логичната ти реакция ще бъде да ме пратиш да се прегледам (както най-вероятно бих реагирал и аз при подобен случай)."


Сократе,
преди много години сънувах следното: нощно звездно небе, в него високо, високо разперила ръце в бяла рокля лети без да движи ръцете жена в бяло, на сън си мисля, че това е Дева Мария, а тя от небето ми казва: "Ти си голям дявол" и леко ми се заканва с пръст.
Ако на сън ти се случи нещо такова, не бих те пращал на лекар. Ако ми кажеш, че си бил буден и си я видял и разговарял с нея, няма пак да те пратя при лекар, а просто няма да ти вярвам, докато не я видя и аз. А след това вероятно ще трябва да отида на преглед за да ми кажат дали няма разстройство на личността ми.
16 Август 2008 15:22
Ми вярвайте си в каквото искате. Това не ме интересува до момента в който по телевизията съобщят със сериозен тон: "днес е успение богородично. Празникът се празнува от православни и католици. На този ден божията майка, на 46 годишна възраст, е напуснала земния свят и се е присъединила към сина си на небето". Или пък полулуди бабички обясняват как някаква "чудотворна" икона на този ден започвала да "се бие". После се оказва, че тези бабички хващат иконата и започват да я удрят в главата си. И това било "чудо". А вестник Сега публикува снимка на тълпа, която се бута да докосне икона която била "чудотворната икона Мария Богородица Троеручица".
Но телевизията не обяснява на кое небе се е присъединила божията майка към сина си и има ли опасност там да ги блъсне самолет. Никой не проверява как "се бие иконата" и вярно ли е това, което дърдорят бабичките. Нито пък вестникът пояснява какви чудеса е сътворила чудотворната икона Мария Богородица Троеручица, как са документирани и доказани тези чудеса. Това не са новини или информация. Това е гола пропаганда.
16 Август 2008 15:23
Митев,
Което казвам и аз.
Няколко дребни случки от личния ми живот са ме накарали да усетя, че има нещо повече от материалното. Далеч са от видения, стигмата и пр. Просто повод за основателно съмнение.
Но това да ни е кусурът. В момента най-голямата ни болка не е вярата, а Неверието с главно Н. Нямам предвид религията, а съсипването на вярата в политическата система (която, формално погледнато, не е много лоша) и вярата, че може да се появи честен политик.
16 Август 2008 15:26
Митев,
Някои неща се проверяват индиректно и чисто персонално.Иначе би било много елементарно.Все пак говорим за ВЯРА а не за ЗНАНИЕ или ПОЗНАНИЕ.Последнитe цитирани от мен Нобелови лауреати са учени от по-новото време (f.x. последният е от 1997-ма) така, че не приемам аргумента, че изказванията им са повлияни от Църквата.
Това, че предпочиташ свещеници около тебе вместо политици е само върхът на един айсберг.Ето това което ще ти постна (според мен) би ти помогнало да разбереш нещата по изначално.Щом си чел и Маркс (това е друга много голяма тема) ще разбереш нещата моментално:
Ето какво казва Солженицин при получаването на Нобеловата си награда за литература през 1970 г.: „Светът никога не е виждал толкова организирано, военизирано и радикално злонамерено безбожие като това, което е практикувано от марксизма. Главната движеща сила във философската система на Маркс и Ленин е омразата към Бога; тази омраза е в сърцето на марксистко-ленинската психология и е много по-опасна от всички техни икономически и политически програми. Войнстващият атеизъм не е просто случайна или маловажна част от идеологията на комунизма; атеизмът не е следствие от комунизма, а е негов фундамент. Ето на този фундамент е стъпило здраво нашето общество и никой не е в състояние да го поклати от там”.
На същия фундамент е стъпило и българското общество и, съдейки по омразата към Бога, маскирана като свещен атеистичен гняв, поколенията на комунизма и на прехода нямат никакви шансове да се помръднат от там. Всяко пост-явление е рожба на майка си, така и пост-комунистическият атеизъм е заченат в сумрака на октомврийската революция и сталиновия терор. С единствената разлика, че от рутината е станал по-повърхностен и самоуверен. Нищо, че е нахлузил демократични и либерални одежди – тонът на дискусиите през последните седмици показа, че само кожата си е сменил, но нрава не.
16 Август 2008 15:28
Да де, ама има разлика в представите на един образован човек за БОГ (вселенски разум) и наивистичните схващания, че една икона може да бъде целебна или чрез молитви към Господ може да се промени битието. Из цял свят по светите места се стичат милиони хора, много от които болни с надеждата да се излекуват. Сред толкова много от тях все се случва някой да оздравее, но това едва ли е чудо, след като се случва и други тежко боли да оздравеят без да са посетили светите места.
Така отново ще се върнем до един от основните въпроси на философията за първичността на материята или разума. Въпрос, на който няма как да се даде еднозначен отговор поради ограничеността на човешкото познание.
Човек може да вярва в Бог без да е непременно религиозен (да изповядва някаква религия), защото наивистичните представи за света не могат да бъдат възприемани безкритично.

Редактирано от - Cruella de Vil на 16/8/2008 г/ 15:32:36

16 Август 2008 15:33
Сократе,
На прав път си:
Двама велики физици: Джеймс Джийнс (1877-1946), който поддържа, че законите на природата са неточни, като по този начин поставял под съмнение детерминизма, и Артър Стенли Едингтън (1882-1944), който прилага в астрофизиката теорията на относителността, стигат до един и същ извод: вселената прилича повече на голяма Мисъл, отколкото на голяма машина: “Ние откриваме, че Вселената ни дава доказателства за една контролираща Сила, Която работи с оглед на определени цели и има нещо общо с човешкия ум.”
16 Август 2008 15:40
Круела,
Няма да говоря за явлението в световен мащаб (например Мексико, Испания, Италия и пр.).
Но като гледам само у нас, струва ми се, че до голяма степен се дължи на отчаяние от живота. Защо на тези хора не е оставена и капка вяра в живота - това е въпросът, за който трябва да спорим, а не онова, към което са се насочили после.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД