:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 322
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Отличниците започват, но тройкаджиите побеждават

Снимка: БГНЕС
Стартът при отличниците е летящ. По-късно обаче свръхочакванията за успехи ги нареждат на по-задна линия.
Някои деца винаги постигат отлични резултати в училище, а на други все нещо не им достига. Но пораснали именно те стават лидери. Защо блестящият старт невинаги е залог за успехи в по-нататъшния живот? Възможните отговори са няколко, смятат психолозите.



Пленник на чуждите очаквания



Стремежът всичко в живота да се прави за "отличен" се заражда още в ранното детство. Това е една от типичните прояви на юношеския максимализъм - расте способното дете, всички го хвалят, радват му се и постепенно то също започва да се радва на себе си. И иска да прави всичко по-добре от останалите - а ако не може, предпочита въобще да не го прави.

Така човекът става своеобразен пленник на чуждите очаквания. Всички очакват от него успех и той с всички сили се старае да оправдае тези очаквания - просто не може да си позволи да бъде неуспял. Но разбира се, в живота има и провали. Те безспорно са неприятни, но не са повод за изпадане в депресия или изчезване на желанието и волята. Именно това обаче може да се случи с отличника, който няма опит с пораженията и загубите.

Пораснал, такъв човек най-често е много предпазлив и внимателен - той не рискува да носи тежестта на лидерството, а предпочита да бъде помощник, експерт, аналитик. Той не е в състояние да взима решения в условия на недостиг на информация.

Отличникът първо трябва да анализира всичко, да го обмисли. Той не си и помисля да излезе от границата на своята компетентност. Затова се страхува да не реши задачата неправилно. Той върви по строго установения път и не може самостоятелно да завие в едната или другата посока.



Който пие шампанско...



Съвсем друго е при тройкаджията: той от ранно детство знае какво представлява неуспехът. Често е срещал трудности при разрешаването на различни задачи, временно е понижавал своя статус, но се е справял с трудностите и неудобствата и се е радвал на постиженията. Всичко това го е направило гъвкав и психологически устойчив.

Тройкаджията смело се втурва в нови и рисковани начинания, не се страхува да излезе извън рамките на собствената си компетентност, тъй като дори не подозира колко голямо е неговото незнание. Отличникът, за разлика от него, обмисля последствията от всяка своя стъпка и ако не знае как да разреши задачата, не се залавя с нея.

Но бившият "среден" ученик смело се хвърля във "врящия котел" и печели, а отличникът не рискува и не пие шампанско. Той се страхува да се залови с нова работа, защото временно ще се окаже в ролята на дилетант, а това не е приемливо за него.

Тройкаджията не се страхува, че може да "бледнее" - на него му е все едно какво си мислят за него останалите - той е свикнал с това, но пък именно то го прави социално независим.

Според психолозите, основните качества, които правят тройкаджията успял човек, са три - вътрешна независимост от мнението на другите, гъвкавост и наличието на цел.



Примерът на барон Мюнхаузен



Може ли отличникът да се промени? Да, но няма да бъде лесно. Първото, което трябва да направи, е да се погледне отстрани и да поговори със самия себе си. За тази цел е полезно да се води дневник. Препрочитайки старите си записки, опитайте се отстрани да разберете какви сте и какви искате да станете. В психологията този подход се нарича рефлексия.

По-примитивен вариант е разглеждането на старите снимки: "Ето какъв съм бил някога, не такъв като сега! Какво исках тогава? За какво мечтаех? Защо не се получи?"

Вторият път е диалог с някого за себе си. Разбира се, препоръчително е събеседникът ви да бъде опитен психолог. Опитайте се заедно да поразмишлявате защо не сте успели да се реализирате във всичко, в което сте искали.

Третият вариант е сами да си задавате въпроси: какво в моя живот не е добре, какво ми пречи да направя това, което никога не съм правил? И накрая какво искам да направя за себе си в този живот?

Ако успеете да осъзнаете до какво може да ви доведе страхът от неуспех, ще откриете в себе си сили за пробив.



-----------

Страницата е подготвена със съдействието на http://www.zdrave.bg
4
1875
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
19 Септември 2008 09:07
Тази статия поставя каруцата пред коня!
Списателят не пита за наболели проблеми като:
1. Защо у нас образованието е неадекватно спрямо действителността?
2. Защо успехът не се постига с научно и логическо мислене, а с юркане, връзки и малко кьотек?
За сравнение с нормалния свят проверете стартовите заплати на прясно завършилите Йеил, или пък къде са учили (макар често и недозавършили) доста отвъдокеански милиардери.
Мнението, че "отличникът няма опит с пораженията" и, че зависи от мнението на другите е глупост. Нищо пък не разбрах за връзката между поставянето на цели или гъвкавостта и образованието.
19 Септември 2008 09:27
Лунчо, да не се разочароваш, но Йеил е завършил и сегашния президент на УСА.
В айви-лигата се учиш да разтегаш локума, там те подготвят да плющиш с камшика по гърбовете на робите, т.е. да бъдеш лидер както е модерно да се казва.
Йеила е нещо като MBA.
19 Септември 2008 11:05
Тази статия е валидна за просташката родна България.С тройки никъде посвета няма да попаднеш в университет а без висше си головодняк.Посочете ми един такъв в чужбина да е успял.В Бг то обаче всичко е възможно ще се завърши филиала на УНСС във Враца или в Ловеч.Ако тати е мутра или политик хоп готово идва успеха.По голяма глупост от това не бях чел
19 Септември 2008 14:47
Статията е много точна, но не бива да се схваща буквално! Авторът едва ли е имал предвид тези юнаци , които през цялото си образование "бягат плътно в трети коридор". Става дума за такива, които имат цел и ако някой предмет не ги кефи, се отнасят с него формално, но по любими предмети са богове. Познавам много такива типажи и точно те станаха лидери ! Апропо , най-нещастната прослойка са хората тип- математик, защото всичките математици в гимназията сега са пълни лузъри.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД