:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,443,062
Активни 141
Страници 14,484
За един ден 1,302,066

Топлата вода спира и в Бургас, Плевен и Враца

Бизнесменът Христо Ковачки не се издължи на "Булгаргаз" и поиска нова отсрочка
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Икономическият министър Петър Димитров официално обяви вчера, че "Булгаргаз холдинг" се преобразува в "Български енергиен холдинг". В него влизат още дъщерните дружества "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Булгартел" наред с НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток-2" и Мини "Марица Изток". В бъдеще държавните дялове в ЕРП също може да минат към холдинга.
Неплатен борч на бизнесмена Христо Ковачки към "Булгаргаз" ще остави жителите на Бургас, Плевен и Враца, включително детски градини и болници, без топла вода и парно за неопределено време. Кранчето ще спре навръх националния празник 22 септември. Ситуацията в момента е в задънена улица. Газовото дружество чакаше обещаните пари до края на вчерашния ден, а Ковачки заяви, че няма да ги преведе и иска нова отсрочка до 15 ноември.

Дългът на Ковачки е около 12 млн. лв. от 1 октомври 2007 г. до 31 август 2008 г., заяви вчера по Нова телевизия изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. По-късно от офиса на Ковачки съобщиха, че задълженията на трите дружества всъщност са по-малко - 7 570 000 лв. от минали години и 1 750 000 лв. от авансовите фактури за септември. "Имаме гаранционни писма от топлофикациите за плащане до 19 септември, сега подхванаха друг рефрен", възмути се Гогов.

Междувременно вчера Ковачки изненада "Булгаргаз" като обяви пред медиите, че е изпратил в четвъртък писмо, с което иска нова отсрочка - до 15 ноември. Тогава газовото дружество можело да си вземе парите направо от задълженията на НЕК към Ковачки. "Нямаме нищо против, но ако господин Ковачки и неговите топлофикации се съгласят да не ползват природен газ до 15 ноември", отсече Гогов. Енергийният бос отвърна, че газовото дружество проявява двоен стандарт, защото притиска частните му топлофикации, а не тази в София, чийто текущи задължения са 70 млн. лв.

Междувременно изтича и срокът, в който "Топлофикация - София" трябва да се разплати с "Булгаргаз" - края на септември. Тези дни шефът на софийското дружество предупреди, че има реална опасност софиянци да останат без парно и топла вода. Това ще стане дори ако "Булгаргаз" врътне кранчето наполовина. Икономическият министър Петър Димитров повтори вчера тезата си, че само общината може да спаси положението като вдигне капитала си в "Топлофикация" със 70 млн. лв. Те ще отидат за погасяване на борча към "Булгаргаз", а държавата е готова още идната седмица да намали своя дял в собствеността на дружеството. Столична община има излишък от 120 млн. лв. и може да вземе парите оттам, каза Димитров. Ако топлофикациите спрат да работят, енергийната система на страната ще издържи, предположи министърът.

Преди ден официално започна спирането на топлата вода на софиянци в сгради, чиято събираемост на сметките е 10 на сто. 66 такива здания вече карат само на студена вода. От "Топлофикация" обещаха да не спират крана на длъжници, които масово са се втурнали да си плащат сметките. Сред некоректните софиянци са общински съветници, депутати, хора от издателския бизнес, като сметките им са по 15 000 лв., твърди Димитров.
7
3026
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
20 Септември 2008 08:21
Безплатен обяд няма. Тази история обаче може да има и положително въздействие. Българите да се понаучат да живеят колективно. Повсеместният индивидуализъм и пълна изолация от всичко реално ни лишават от много блага.
20 Септември 2008 09:05
И какво излиза частните топлофикации и те са на един хал със софийската която е държавно-общинска. Приватизацията не помага явно.
20 Септември 2008 10:25
Явно и за "бизнесмена" Ковачки е важи правилото: "Където пипне - трева не никне"
20 Септември 2008 15:23
Към Ники Кънчев: поканете го пак тоя "бизнесмен" на коледно благотворително шоу! Да не забравите и Н. Банев и съпругата му Мария (известен отскоро меценат). И им се мазнете и ни ги пробутвайте за модел в живота.
21 Септември 2008 10:44
Кой гарантира влоговете на обикновенните граждани в Първа инвестиционна банка, Общинска Банка и СИ-банк

Бизнесмена Христо Ковачки обявен в несъстоятелност от „Булгаргаз”в Бургас, Враца и Плевен и ще спре подаването на синьо гориво в понеделник сутринта стана, ясно от думите на Димитър Гогов.
Кредитния милионер не е в състояние да изплаща кредита си към кредиторите. Слуховете за фалита на Първа инвестиционна банка идват от огромните кредити, които трезорът е отпуснал на бизнесмена Христо Ковачки. Това твърдят запознатинати с историята. Банкерът Цеко Минев и Мая Георгиева са отпуснали над 500 милиона лева на енергийния бос за последните три години. Ковачки обаче не си връща парите, а банкерите се чудят как да си вземат обратно милионите. Че нещо около банката не е наред, говори красноречиво фактът, че Цеко Минев неотдавна е продал яхтата си в Гърция. Плавателния съд "Азимут"
несмена Христо Ковач- банкерът спазарил за 4 милиона евро. Ковачки е собственик на ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград, "Брикел" и "Атоменергоремонт". Той е концесионер и на мините "Бобов дол" Конролираният от бизнесмена Христо Ковачки консорциум "Енергия МК" спечели търга с явно наддаване за"ТЕЦ Бобов дол" за 100 млн. лева и "Ораново" и собственик на мини "Станянци", "Бели брег", "Открит въгледобив - Перник", "Черно море", "Бели брег", "Ораново". мини "Балкан"-Твърдица Негови са и топлофикациите в Бургас, Враца, Сливен, Плевен и др. Повечето от енергийните фирми на Ковачки са закупени от Агенцията за приватизация. Собственост на бизнесмена са и веригата "Магазини Европа", консервният завод "Сторко" - Плевен, малки дялове от Общинска банка и едноименния застраховател. Има и три ски проекта около Самоков, нагазващи резервата "Рила", стои смесеното дружество "Надар 2006", в което фирмата на Ковачки "Ел Ем Импекс" и община Самоков държат равни дялове.
От писмото на коалицията от екосдружения става ясно, че Ковачки е придобил 3000 дка горски държавни масиви в Рила, оценени 24 пъти по-евтино от реалните пазарни стойности. Фирмите, за които е установено, че са получили държавни гори в обхвата на проекта, са "Грейд 2004", "Агросим" и "Ел Ем Импекс". Справка в публичния регистър СИЕЛА сочи, че те са свързани с Христо Ковачки. Останалите имоти с формата на писти са заменени с неустановена до момента фирма./ швейцарските банки вече обявиха, че не финансират ски курорти толкова ниско заради промените в климата/.
Общинска банка в която са акциите 3 общински фирми - "Пътища и съоръжения", "ВиК" и "Софинвест" . Четири компании са закупили документи за планираната продажба на 65% от Общинска застрахователна компания. Това са Ел Ем Импекс, Zavarovalnica Triglav d.d. , Любляна, Минна Компания ЕООД и Магазини Европа АД. Трите български компании са контролирани от Христо Ковачки. Общо 4.195 млн. акции, или 65% от застрахователя, ще бъдат продадени с търг, насрочен за 6 ноември 2008 г. Пакетът представлява акционерното участие на Столичната община, "Софийски имоти" ЕАД и "Паркинги и гаражи" ЕАД. Началната тръжна цена е 9.6 млн. лв., която се оферира в левове, а стъпката за наддаване е 400 хил. лв. Депозитът за участие в търга е парична вноска в размер на 960 хил. лв. За първите пет месеца на 2008 г. Общинска застрахователна компания има премиен приход в размер на 3.4 млн. лв., което отговаря на 0.58% пазарен дял в общото застраховане.
Роденият в Самоков енергиен бос купи рудника за кафяви въглища „Ковин" в Крушевац за 16 милиона евро, приватизира и втория по големина в Сърбия завод за автомобилни гуми „Трайъл" за 12 милиона евро. Ковачки закупи и още 5 други предприятия, а инвестициите му в съседната държава вече надхвърлят 100 милиона евро.Гриша Ганчев, по подобие на Христо Ковачки, също се е ориентирал към енергетиката. Преди година и половина босът на „Литекс комерс" купи от Ковачки каскада „Искър" и прилежащите й ВЕЦ-ове „Пасарел" и Кокаляне". Някогашният борец работи в енергетиката с френски партньори и специалисти и се явява като консултант и гарант в повечето енергийни проекти. Най-голямата сделка на Гриша Ганчев в тази област е покупката на каскадата „Пиринска Бистрица" плюс ВЕЦ-овете „Пирин", „Спанчево" и „Самораново". За тях преди 4 години бяха платени 30 милиона долара.
KBC и акционерите на "Стопанска и инвестиционна банка" (Цветелина Бориславова и инвестиционният фонд Novator, основан от исландския милиардер Тор Бьорголфсон) подписаха споразумение за придобиването от KBC на пакет от 75% от капитала на "СиБанк", за 295 млн. евро. KBC Bank възнамерява да поиска отписване на СИБанк от публичния регистър на КФН. СИБанк се знаело още от преди няколко месеца, че я чака фалит.
22 Септември 2008 01:17
Тц, нема да запре!Ковачки ще плати на когото трябва в коалицийката, и те ти социално правителство, да му мислят децата ни....
22 Септември 2008 08:22
Борисов: Спира се парното в градове, където кметовете са от опозицията
Натиснете тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД