:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 311
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата ожесточи санкциите срещу неизрядни работодатели

Инспекцията по труда успява да събере само 30% от наложените глоби
Гълъб Донев
Ако работодател наруши трудовото законодателство и не изплати наложената имуществена санкция или глоба в срок до 1 месец, дължи лихва в размер на основния лихвен процент на БНБ плюс 20 пункта.

Това предвиждат промени в Кодекса на труда, одобрени на второ четене в социалната комисия. Досега върху глобата се начисляваше само размерът на основния лихвен процент на БНБ, или средно около 5%.



Целта е да се намали броят на неизрядните фирми, да се увеличи събираемостта на глобите, както и да се ограничи сивата икономика.

"В момента от сумите по наложени глоби и имуществени санкции са събрани едва 27 до 30%, останалите 72-73% въобще не се събират, което е около 15 млн.лв.", каза неотдавна шефът на Главната инспекция по труда (ГИТ) Гълъб Донев.

От Българската стопанска камара веднага обявиха, че не са съгласни с промяната, и поискаха 20% да се премахнат. В отговор социалното министерство припомни, че при затруднения шефовете нарушители могат да поискат разсрочено плащане на глобата. Суми до 5000 лв. могат да се разсрочват до 2 г., а над тази сума - за максимум 3 години. Но и за периода на разсрочването, нарушителят дължи същата лихва като тази, която му се начислява, ако не се издължи в срок.

Трудовите инспектори да получават доста по-малък процент от сумите, събрани от глоби от фирми нарушителки на трудовото законодателство, отколкото в момента, предвиждат още промените в КТ. Според сега действаща наредба те могат да бъдат стимулирани допълнително с до 50% от всички събрани глоби. Новите текстове в КТ предвиждат инспекторите да получават максимум 35%. "За тази година са планирани 2.5 млн. приходи от глоби", съобщи Гълъб Донев. Това означава, че инспекторите могат да добавят към заплатата си към 168 лв. на месец, или над 1000-1500 лв. на година.

"За 10-те месеца на годината са проверени 23 000 предприятия, като нарушенията в тях са над 160 000, т.е. падат се по 7-8 нарушения на едно предприятие", отчете още Донев. Нарушенията, свързани с безопасността и здравето при работа, са около 70%, а тези, касаещи трудовите правоотношения - около 30%. До момента от ГИТ са съставили 8299 акта. От тях в сила са влезли 6661 наказателни постановления.
7
4148
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
07 Декември 2008 23:30
сетиха се те, че било хубаво да се спазват законите
08 Декември 2008 09:17
...дължи лихва в размер на основния лихвен процент на БНБ плюс 20 пункта....От Българската стопанска камара веднага обявиха, че не са съгласни с промяната, и поискаха 20% да се премахнат.

Под пункт се разбира БАЗИСЕН ПУНКТ - т.е. една стотна от процента.Когато пунктът е равен на един процент изрично се пише ПРОЦЕНТЕН ПУНКТ.Хайде научете се да пишете недвусмислено най-сетне.20 базисни пункта са 0.2 процента , а 20 процентни пункта са 20 %.
08 Декември 2008 09:28
Заплатите на полицаите да бъдат в зависимост от стойността на направените от самите тях глоби на нарушителите. Сега си получават заплатите като пенсии....Мързи ги да пишат актове.Тротоарите и зад забранителните знаци има купища пари за вземане!!!
08 Декември 2008 10:29
Бой по чорбаджиите изедници дет ни пият кръвчицата и ни карат да бачкаме по 300 часа месечно за 300 лева.И то ни осигуряват на минималната заплата и ни удържат осигуровките кой сака да го осигуряват.А те живеят кат бурнейски махараджи!!!! Затвор за нарушаване кодекса на труда-те това му е мамата.
08 Декември 2008 12:30
Безсмислено разваляне отношенията с бизнеса в края на мандата...
Или някой не си е изпълнил обещанията и следва ответен удар?..
08 Декември 2008 12:33
Колкото по-малко работодатели, толкова по-малко работещи и толкова по-малко глоби и санкции. По-малко работодатели, повече безработни... Има и друг вариант: Всеки българин - самоосигуряващо се лице.
08 Декември 2008 12:46
"Що е % и има ли той почва у нас" - фундаментален труд на Мин.Фин., подготвен за печат в съответствие с препоръките на БСК, ПИБ, ОББ, ДСК и т.н. и пр. .
Ще бъде публикуван "в края на деня" 07.06.2009г., и по-точно в "началото на деня" 08.06.
Дотогаз - супата...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД