:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 236
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Избухна скандал около произхода на Абдуллах Гюл

Противоречиви твърдения за произхода на президента Абдуллах Гюл станаха повод за скандал в Турция, писа в. "Заман", цитиран от агенция "Фокус".

Той е завел дело за морално обезщетение в размер на 1 лира срещу депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия. Джанан Арътман намекна, че майката на Гюл не била от турски произход и изповядвала религия, различна от исляма. Думите й дойдоха в отговор на острата реакция на държавния глава срещу кампания за искане на прошка от арменците заради "събитията" в Османската империя през 1915 г. " Това, което направи Абдуллах Гюл президент, тоест президент на турската нация, не е неговият произход. Проверете етническите му корени по линия на неговата майка и ще видите", посочи Арътман пред в. "Радикал". Тя твърди, че майката на Гюл била с арменско потекло, но семейството пазело това в дълбока тайна.

Междувременно тя се закани да публикува документите и сведенията за произхода на майката на Гюл, с които разполага, ако срещу нея бъде заведено дело. Арътман изрази съмнение в данните от регистрите за гражданското състояние на президента. Според нея най-сигурният начин за доказване на нечий произход са ДНК тестовете.
387
6513
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
387
 Видими 
24 Декември 2008 01:04
Ами какво да кажем за нашите управници - българоубийци, като повечето не са с нашенска вяра, да не говорим за вярата на майките им.
24 Декември 2008 01:26
...майките им...!
24 Декември 2008 01:46
Гюл. Тази фамиля сама по себе си говори, че тоя е някъде от казанлъшко.
24 Декември 2008 02:11
Наи доброто доказателство за произхода му се доказва от размера на хуя.Ако е 2 см значи е арменец......
24 Декември 2008 03:27
Етническата Принадлежност на човек е два вида:
1.Обективна- тази, която може да се докаже и с ДНК анализ, включително!Тя е една-единствена до края на живота на човека!
2.Субективна- тази, която човек/ или родителите му/ си САМОопредели! Тя НЕ е една-единствена до края на живота на човека- човек може да си я САМОпроменя колкото пъти си ще!
Обективната етническа принадлежност на човек НЯМА значение за Правото- за Правото има значение само Субективната Етническа принадлежност на човек! Но, изглежда, някъде по Света / и у нас, май?!/ Обективната етническа принадлежност има значение за Политиката, макар, че НЯМА значение за Правото?!
За разлика от Етническата Принадлежност на човек, НАЦИОНАЛНАТА Принадлежност на човек е САМО обективна- Гражданството/по паспорт/ на човек обективно сочи Националната му принадлежност! Например, всички, които са български Граждани/по паспорт/ са БЪЛГАРИ- независимо, че, по Етническа Принадлежност/обективна или субективна/ са "българи", "турци", "евреи", "цигани", "руснаци" и т.н.! Така е и в САЩ- там всички са сащци/"американци"/ по Национална принадлежност/ Граждани на САЩ са по паспорт/, независимо, че са "ирландци", "поляци", "шведи", "БЪЛГАРИ", "ТУРЦИ", "китайци", "руснаци", "англичани", "италианци" и т.н. по Етническа Принадлежност! КАЗАХ!
24 Декември 2008 06:41
Етническа принадлежност не може да се докаже с ДНК анализ.

Първо, етносът не е биологическа, а културна характеристика - включва (чувство на) културна идентичност с определена културна група, често (но не винаги) и език, религия и културна традиция.

Второ, ДНК анализ може да докаже с известна точност произхода на даден индивид от дадени родители, но не и да даде изчерпателна характеристика на една съвременна популация. 85% от изменчивостта на човешката ДНК се наблюдава в рамките на една популация, и само 15% - между популациите. Границите между популациите са силно размити. Турците са генетически много близки с арабите, арменците, кюрдите, гърците и другите си съседи - въпреки различията в езиците и религиите. Изследванията на специфични маркери, за които четем в последните години, определят принадлежност към някаква група (клан), образувал се на някакво място преди минимум 10-15 хил. години - когато никой от днешните етноси не е съществувал, нито днешните езици и религии.

Голяма част от днешните турци са потомци на хора, които до 19 в. не са знаели турски (вкл. арменци). Новотурският етнос е все още незавършен проект. Затова и голямото ожесточение, скоето турската република налага "тюрклюка" като основен принцип на държавността (като няма религиозен или монархически принцип). Така е и в Гърция, и и в Румъния.
24 Декември 2008 07:15
starija hush:
24.12.2008 г. 02:11:18 Наи доброто доказателство за произхода му се доказва от размера на хуя.Ако е 2 см значи е арменец......


От съждението се разбира, че не за първи път ползваш езикомера си.
24 Декември 2008 08:16
Първо, етносът не е биологическа, а културна характеристика - включва (чувство на) културна идентичност с определена културна група, често (но не винаги) и език, религия и културна традиция.

Оамериканчено дрънкане! Демек, Фичлемето е станал американец по етнос. Евтино!
И са с Обама от един етнос. Туй расови белези - не се броят. Впрочем, мюсюлманите така смятат. Който е "правоверен" - той е от едната-единствена общност.
Съответно - който е с американски паспорт /и правоверен - вярва в единствената и неповоторима, вечна империя, ръководена от американската мечта / - той е американец по етнос.
24 Декември 2008 08:56
Как Турция иска да става член на ЕС с президент, който демонстрира "острата реакция ...... срещу кампания за искане на прошка от арменците заради "събитията" в Османската империя през 1915 г. А освен това завежда дело и се чувства обиден затова , че имало намеци майка му да е арменка...Такава държава, с такъв народ и политици не са за ЕС- да си останат там, където са- в Азия!
24 Декември 2008 09:09
Значи, ако единият от родителите на човек произхожда от семейство с религия, различна от исляма е голямо петно в Турция. Нямат ли си Комисия по дискриминация?
24 Декември 2008 09:19
Етническата Принадлежност на човек е два вида:
1.Обективна- тази, която може да се докаже и с ДНК анализ, включително!Тя е една-единствена до края на живота на човека!

То и обективната политическа и партийна принадлежност може да се докаже с ДНК анализ.

Редактирано от - Oraсle на 24/12/2008 г/ 10:41:15

24 Декември 2008 09:45
Хъш-
Има и пичове-арменци де!!
Хъш джан!!
24 Декември 2008 12:44
Да, Бенедикта е напълно права! С тези етно-религиозни средновековни схващания държавата Турция В МОМЕНТА не е достойна за член на една модерна общност.
24 Декември 2008 13:43
ЧИЧО ФИЧО,
/:/ "Етническа принадлежност не може да се докаже с ДНК анализ.
Първо, етносът не е биологическа, а културна характеристика - включва (чувство на) културна идентичност с определена културна група, често (но не винаги) и език, религия и културна традиция...."
......................................... .....................................
НАЙ-първо, Етническата Принадлежност предполага и включва ОБЩ Родов Корен, общи прадеди, Племенност! Всички други "показатели" за Етническа Принадлежност са "доуточняващи" и съпътстващи!
А Общ Родов Корен/ОРК/ може да се докаже с ДНК анализ! КАЗАХ!
П.П. Впрочем, по твоята логика/?!/ и понеже твърдеше за "Американска Култура", значи, според теб, има "американски Етнос" ли- щото, по другите ТВОИ показатели/ "чувство", език/ ! Или, според теб, например, българи-християни, българи-мюсюлмани и българи-атеисти или, пък, турци-мюсюлмани, турци-християни и турци-атеисти са от РАЗЛИЧНИ Етноси ли?! Или, може би, атеистите са хора БЕЗ Етническа Принадлежност?! Впрочем, я дай малко уточнение относно туй твойто културна характеристика - включва (чувство на) културна идентичност с определена културна група, От какво зависи туй "Чувство" и преходно ли е то?!
Я го дай малко по-сериозно! Ти сега с Чувство за "американска" Културна Идентичност ли си или с такова за БЪЛГАРСКА?! Ти сега от "американски" Етнос ли си или от български! А на децата ти СЕГА, в Америка/по-конкретно- в Северна Америка, а още по-конкретно- в САЩ!/ какво Чувство за Културна им ЕТНИЧЕСКА Идентичност им предлагаш, създаваш и внушаваш!
Само питам- НЕ пипам!
24 Декември 2008 14:04
Истинските турци (т.е. тези не от арабски, гръцки, арменски, български
произход) са хазари приели исляма. Между тях има много светлооки, със светли коси и бяла кожа . Както знаем останалата част от хазарите са приели юдаизма и сега се водят за "евреи" (ешкеназита), без да имат нищо общо със семитите евреи (сефаради), тъй като те са юдеи, но не са семити. Такива (хазари-юдеи) са и "евреите" в Холивуд, банкерите, медийните магнати, руските олигарси. Така, че хазарите-евреи и хазарите-ислямисти са от едно котили и това определя еднаквият им почерк на поведение. Нито хазарите-юдеи, нито хазарите-ислямисти са успели да дораснат до нация, а са се залепяли като кърлежи за създадени от други нации, държави и ценности.
Поради затормозващия ефект на исляма върху развитието на човека и обществото хазарите-ислямисти (наричащи се турци) са далеч назад в своето развитието в сравнение на хазарите-юдеи (наричащи се евреи), но хищническата им природа го обединява. В момента България е попаднала под игото на такова пагубно обединение между хазари-юдеи и хазари-ислямисти и резултатите са налице.
В момента хазарите-ислямисти се мъчат да присвоят цялата история на човешката цивилизация създала Европа и Централна Азия под егидата на Велика Турция, а хазарите-евреи да присвоят библейската историята на
семитите-евреи, без да се отказват от владичеството си и контрола над целия свят чрез банки, медии и директно участие във върховете на власта.
Не по вече от 20 мил хазари-юдеи във света контролират над 85% от богатствата на света, владеят политическите и икономическите лостове в най-развитите държави, практически владеят цялата идейно-пропагандна машина.
Още толкова хазари-ислямисти се представят като половинмилиарден етнос с притенции за създаване на нова империя, в която е включен и Булгаристан.
24 Декември 2008 14:22
Само в средите на автентични малоумници произхода може да представлява толкова важен въпрос и да е повод за "обиди" и тежки разследвания. Добре е, че при нас има само определени среди с такава нагласа и те имат второстепенно значение - нещо като гарнитура на политическата манджа, без която не е вкусно. Също не е за чудене, че са огледален образ на турския си вариант и най обичат да обиждат като нарекат опонента си "турчин".
Другото лошо е, че и нашия президент Гоце произхожда от едно и също място с тия борци за етнически права, но според мен засега издържа мъжки на изкушенията. Може би отвличането на вниманието му с лов и екскурзии по екзотични места да помага.
24 Декември 2008 15:33
Генек,
Расата няма нищо общо с етноса, а и самото понятие "раса" според съвременната генетика няма голям биологичен смисъл. Много видни генетици смятат, че расата е повече социален конструкт, изграден на обществени отношения, а не на биологично релевантни различия между хората. Заблудил съм се, че ника ти иде от "генетика", а явно иде от "генсек".

Параграфе,
Етносът НЕ предполага общ биол. произход - ето нашия български етнос е съставен от хора без общ произход - българи, славяни и други. Общия биол. произход може да се проследи с ДНК анализ. Всички хора на земята вероятно имат общ произход - по женска линия от "митоходриалната Ева" и по мъжка - от "Y-хромозомния Адам". Клановете, определени от генетичните маркери, са разклонени родове, произхождащи от един прародител. Но в наше време членовете им принадлежат към различни етноси. Никой клан не съвпада с границите на някой етнос или държава. Общият прародител е живял в старо време, когато днешните етноси, езици и религии не са същестували. Човек може да спада и към различни кланове според различните си маркери. Миграцията и смесените бракове в наше време скоро може да направят много трудно да се установи произхода на индивида от някой точен географски регион.
24 Декември 2008 16:12
Тази депутатка е с чалната уста макар че има вид на културна жена от евротип.Сега Абду прилича на арменец но това не му пречи да бъде президент на Турция.
24 Декември 2008 16:15
Много видни генетици смятат, че расата е повече социален конструкт, изграден на обществени отношения
Тези обществени отношения вероятно са някакви ритуали на боядисване на кожата?

_______________________
Блогът на Манрико
24 Декември 2008 16:24
Не бе Манрико,
От както има ново момче президентче фичката приема всеки африканец за бро и гледа на себе си като част от новото управленско семейство.

Какво значи там някакъв си гръбнак или старо закостеняло определение като нация или раса.....важното е да си правилен така де - бай ви ганя не е будала
24 Декември 2008 16:42
Чичо Фичо,
(1)"Турците са генетически много близки с арабите, арменците, кюрдите, гърците и другите си съседи" С други думи, твърдиш, че представителите на даден етнос са "генетически" близки и помежду си, т.е имат общи елементи в гените, които ги отличават от други етноси (примерно от испанците) дори ако принадлежат на една раса.
(2)"Етническа принадлежност не може да се докаже с ДНК анализ."
(3)ДНК анализ е анализ на гените, определя генетическата близост на даден индивид до зададена база за сравнение.
---
Очевидно поне едно от тези твърдения не е вярно. Най-вероятно е грешно е (2), например Натиснете тук
24 Декември 2008 17:17
Не твърдя, а е установено, че генетичните кланове не съвпадат с етносите. Хора от един генетичен клан (един общ маркер) могат да са от различни етноси и даже раси. Хората от един етнос, но от разни региони, са по-различни помежду си генетически от хората от разни етноси от двете страни на границата.

Бай Иване,
Не отговаря на истината, че ешкеназките евреи са "хазари". Хазарите (тюрки) живеели по долното течение на Волга и северния бряг на Черно море след българите на Аспарух, но от 10 в. насетне земите им били залети от други народи - маджари, кумани, печенези, монголи, "татари". Тези земи влязоха в Русия след победите й над Ордата и Османската империя в 16 - 18 в.
Ешкеназите, както показва името им, се формирали в Германия (а по произход са от Леванта) и по време на религиозните войни (17 в.) се разселили и в Полша, тогава хаотична и по-безопасна. С поделбите на Полша в 18 в. Русия за пръв път получила територия с евреи - дотогава била практически Judenfrei. Така пише и Солженицин - "200 лет вместе", от поделбите на Полша в края на 18 в. до края на 20 в. Руската "черта оседлости", дето живеели евреите, е западната периферия на Русия - от Вилнюс през Минск и Киев до Кишинев - Литва, Беларус, източна Полша, западна Украйна и Молдова, далече от бившите хазарски земи.

Светли типове сред ешкеназите се срещат главно в бившата Русия и Полша, по-малко в Унгария и още по-малко в Германия. Сред хасидите в Бруклин например в Краун хайтс любавичерите от Русия (Украйна) са светлокестеняви до рижави, в Боро парк бобоверите от Полша са руси и синеоки, в Уилямсбърг сатмарите от Трансилвания и Буковина са тъмнокоси с редки рижави петна. Някои мислят, че светлостта им иде от смесване с местните славяни, други - че от генетичен дрифт и сексуална селекция или дори естествен отбор в студения климат. Те са все от селски райони, дето дрифта може да е бил значителен.

Сред ешкеназите обаче има много повече хора с явни левантински (семитски да кажем) черти, всеки ден ги срещам в Ню Йорк, особено от немските евреи, вече американизирани. Такива са очевидно и Дик Фулд, и Бърни Мейдоф, и Морт Цукерман.

Че днешните турци са хазари също е пълен произвол. Турците са дошли от Средна Азия зад Каспийско море. Но центъра на османското княжество е в западен Анадол, и още в 14 в. те са били смесени с другите анатолийски народи. Анатолия и Кавказ имали най-голямото разнообразие от народи от древността, елинизация почти не е имало извън крайбрежията. В империята били заселвали и маса хора от Балканите - българи, босненци, сърби, албанци. Османския двор бил разноетничен, жените на султаните били все европейки, често славянки. Не знам откъде си чул, че хазарите били светли, но сред турците има много други места, отдето може да има светли хора. Но в Истанбул повечето хора са си тъмни, често доста по-тъмни от българите.

Османлиите създали държава, която станала приемник на източната Римска империя и на арабския халифат. Не е ясно какво значи, че турците не са дорасли до държавност. напротив, тюрките били държавен народ, както виждаме и от нашата история.
24 Декември 2008 17:21
Манрико,
Свързани са не с боядисването на кожата, а с робството и колониализма, казват генетиците. Имах преди няколко години тема на форумец по въпроса, намери я.
Расовите различия са биологически малозначителни, това се има предвид. Културните различия са големи, но и се обясняват не с генетиката, а с природните условия на средата - вж. Jared Diamond, "Guns, Germs and Steel" (1997).
24 Декември 2008 17:26
Фичльо,
с твоя ник може дасе прави много гаргара. Но не виждам смисъл - ти сам си я правиш.
Значи
Расата няма нищо общо с етноса, а и самото понятие "раса" според съвременната генетика няма голям биологичен смисъл. Много видни генетици смятат, че расата е повече социален конструкт, изграден на обществени отношения, а не на биологично релевантни различия между хората.


Няма да те питам отде изкопа тая тъпня. Явно нейде в гуглето или уикито някой си направил шега и баламите лапат като патета горещи ла*на. Нито пък кои са тези "видни генетици" - ще напишеш: Смит, Джонсън, Джей Доу и т.н.
Манрико ти е отговорил точно. Негрите са черни заради п0леменните отношения, белите заради християнската култура, жълтите поради наличието на много глина в региона.
Щеше да е смешно, ако не беше жалко. И как ще кръстосаш любовта си към негъра Обама и еврейна Станишев - твоите НОВИ кумири? Та по средата да се получи някакъв мелез - нелепо присаден като повеляновче в Манхатън?
Жан Кюизоние - "Етнология на Европа" - говори, че още древните гърци /но не сегашните манхатъновци! / са правели разлика между народ /етнос/ и територия, народ и религия, народ и език, народ и население. "Гърците ни оставят тълкуванието, че етническата същност на един народ, чрез която той се обособява, не се заключава нито в езика, нито в територията, нито в религията".
Вярно, не сме завършили комунистическа философия, но не рупаме доматите с колците!
А по твоето "определение" излиза, че циганинът е "етнически българин", турчинът също, за арменци, руснаци, евреи, заселили се тук /у нас, не у вас!/ да не говорим.
Фичо,
чети не само копнатото тук и там! А понякога и мисли! Макар да си свикнал от
ФФ на комунистическата методология на дискусията - замеряне с цитати. На "видни" марксисти, демократи, генетици, банкери, портиери, консули за месец.

Редактирано от - генек на 24/12/2008 г/ 17:31:50

24 Декември 2008 17:29
Свързани са не с боядисването на кожата, а с робството и колониализма, казват генетиците.

Мда, кризата от Уолстрийт яката е ударила шапките в манхатън!
Хващат арабите роби - боядисват ги в черно. После ги купуват янки - поддържат боята. И в Америка пак ги лъскат, та накрая негрите стават антрацитени. Но, ако рекат - избелват се. Както вече го направи един.
Малей, тоя човек не чете сам какви глупости ръси! Язък, имах високо мнение за него, ама сега...
24 Декември 2008 18:04
Benedicta и другите форумци, има голяма грешка в статията, как никой не е забелязал, спора възникна заради това, че Гюл НЕ реагира на кампанията за "прошка"и каза, че това е нормално в демокрациите, за разлика от премиера Ердоган, който остро се противопостави на кампанията, заради това че Гюл не реагира, Арътман намекна, че защитавал арменците заради произхода си, това е истината, трябва да бъдем точни, за да не се получат други неща....

24 Декември 2008 18:20
СОЩ подивяват?
Генек
24 Декември 2008 18:54
Чичо Фичо що се касае за хазарите в исторически план е почти така както го пишеш, но това са подробности, в които може да се загуби главното. А главното е, че така самонареклите се "евреи" които владеят икономически, политически и идеологически света са в действителност поюдейчени хазари, нямащо нищо общо с поюдейчените семити (евреи).
Що се касае за турците - турците, които управляват Турция, от както съществува са ислямизирани хазари. Те са по малко от 10% от турското население. Останалото е смесица от други тюркси племена, араби, гърци, арненци, българи и всичко останало което са забърсвали. Турската нация още не се е състояла истински - механичен сбор от завладени племена не правят нация, особено когато се управляват от хазари.
Любовта между хазарите юдеи и хазарите ислямисти никога не е изчезвали и България е била 5 века жертва на тяхната любов. От 2001 год и до ден днешен България отново е в прегръдката на тяхната любов.
Ешкеназитата са наистина западноевропейско название, но на хазарите юдеи. Част от нашите ешкеназите са дошли тук след като са били прогонени от там. Другата част, сефарадите, са дошли при нас от Южна Европа и тук, както
и по света са се измешали. За това се срещат юдеи със светли очи, руса коса и семитски нос.
За етиопските черни юдеи да не говорим че съвсем ще го оплескаме с гените.
24 Декември 2008 19:01
paragraph39, няма два вида етн.принадлежност, това което описваш е нацията, и така без да усложняваме много нещата, аз твърдя, че етническата и расова принадлежности не се променят, променя се националната принадлежност, българите и турците са от европеидната раса, пример за промяна на нацията са българите, прабългарите принадлежали към турската нация(произхождат от тюркски племена, колкото и да не приемат някои това), по-късно част от прабългарите се преселват на балканите, там се срещат със славяните, смесват се с тях в малка степен но биват асимилирани от славяните и по такъв начин преминават на славянската нация, затова днес българския народ се води от слав.народи, а волжските българи си останали в турската нация....

24 Декември 2008 19:03
Боже, Гот, Аллахх прости ни простотиите!
24 Декември 2008 19:13
Бай иван, арабите, гърците, арменците не са тюркски племена, а българите са от тюркски племена, ти по този начин изкарваш всичките етноси турци...

24 Декември 2008 19:24
....и да знаете, че турците-ислямисти и юдеите въобще не се обичат, а светските турци имат добри отношения с евреите, заради демокрацията...

24 Декември 2008 19:35
Генек,
Ти си глупак, но просто да ти е. Весели празници
24 Декември 2008 19:36
Бай Иване,
Няма нищо вярно в приказките ти. Бъди поздравен, весела Коледа.
24 Декември 2008 20:15
Фичлеме,
простащината е последната защита на неграмотните кретени!
24 Декември 2008 21:59
YAGEN,
/:/ "...paragraph39, няма два вида етн.принадлежност, това което описваш е нацията, и така без да усложняваме много нещата, аз твърдя, че етническата и расова принадлежности не се променят, променя се националната принадлежност, българите и турците са от европеидната раса, пример за промяна на нацията са българите, прабългарите принадлежали към турската нация..."
......................................... .....................................
Ако ще ми опонираш/това Зяадължение ли ти е?!/, прочети първо какво съм написал, а чак след това пиши ОПОНЕНТизми! Или, ако опонираш на някой друг форумец, НЕ пиши обръщение към мен!
Писал съм, че само СУБЕКТИВНАТА форма на Етническа Принадлежност/"Етническо САМОопределение" се нарича!/ е променима- субективно, по желание и кеф на
човека! ОБЕКТИВНАТА/фактическата/ форма на Етническа Принадлежност е НЕпроменима- човек НЕ може да си промени Рода, Племето, Народа, Кръвта, Гена и т.н., които определят Обективната Етническа Принадлежност!
Расата, за която споменаваш, е съвкупност от Етноси/ БЕЗ да става въпрос за Държава и Нация!/! Но... В една Раса може да има и има МНОГО Етноси, но един Етнос НЕ може да бъде едновременно в повече от една Раса! Ето защо, един негър, мчакар и да е станал Гражданин на Швеция, НЕ може да стане "швед" по Етнос, нали!
Аз също твърдя много отдавна тук/ти от мен ли го прочете?!/, че Националната Принадлежност/сиреч, Гражданството по паспорт- т.е., Права и Задължения на човек по Конституцията и Законите на държавата на една Нация!/ МОЖЕ да се променя!
Разбирам къде те "стяга чепика"- искаш да чуеш и прочетеш, че българите са били част от ТУРСКАТА Нация, нали! Ето, казвам ти: ДА, били са- когато е НЯМАЛО държава България, понеже е била завладяна от Османската империя! Винаги съм твърдял, че НЯМА ли държава- НЕ може да става въпрос за Нация! А по-горе съм обяснил защо- заради Гражданството, Правата и Задълженията по държавна Конституция и държавни Закони!
Дали "ПРАбългарите са принадлежали към турската Нация"/както ти твърдиш/- това да го кажат историците! Ако е нямало ПРАбългарска държава, но е имало турска, и ПРАбългарите са били Граждани на тази турската държава- да, съгласен съм в този случай с това твое твърдение!
Ерго, Етническата Принадлежност/обективна или субективна- по-горе съм ги определил!/ НЯМА нищо общо с понятието "Държава" и "Гражданство"/по паспорт/ и ОБЕКТИВНАТА Етническа Принадлежност е една-единствена за човек да края на живота му!
А Националната Принадлежност, напротив ВИНАГИ ИМА общо, единствено и само, с понятието "Държава"/ и Гражданство- по паспорт/- и НЯМА нищо общо с понятието Етнос и Етническа Принадлежност, и е ПРОМЕНИМА/доброволно или доброзорно- при завладяване на държавата от друга държава на друга Нация!/! НЯМА "етнически чисти" Нации- в Нацията влизат и са част от нея ВСИЧКИ Граждани на държавата на тази Нация, НЕзависимо от Етническата им Принадлежност! А Гражданите на държавата на една Нация обикновено се наричат с името на тази държава/ а преди това, държавата е получила и носи името на ДЪРЖАВНОТВОРНИЯ Етнос в тази държава!/: например, германци-Германия, руснаци-Русия, българи-България, турци-Турция, албанци-Албания и т.н.! Сиреч, в България ВСИЧКИ нейни Граждани са БЪЛГАРИ по Национална Принадлежност, макар и да са "българи", "турци", "цигани", "евреи", "руснаци", "гърци" и т.н. по Етничеуска Принадлежност/обективна или субективна/! КАЗАХ!
24 Декември 2008 22:25
ЧИЧО ФИЧО,
/:/ "Параграфе,
Етносът НЕ предполага общ биол. произход - ето нашия български етнос е съставен от хора без общ произход - българи, славяни и други. Общия биол. произход може да се проследи с ДНК анализ..."
......................................... .....................................
Май, ще трябва да уточниш какво имаш предвид, когато говориш за Етнос и Етническа Принадлежност! Или да ми отговориш на въпроса/уточняващ/: може ли един Етнос да е "разположен" в повече от една Раса?! Би трябвало да може- аз така разбирам твърдението ти?!- тъй като НЯМА значение дали има "общ биологичен произход"?! Така ли?! Ако да, значи негър може да е, например "швед" по Етнос- това ли твърдиш?! Ако това твърдиш, аз се оттеглям от този Спор с теб!
А това, че всички хора на Земята произлизат от Адам и Ева/ биологично и библиологично!/ го знаем всички! Даже някои знаем/ така ни учеха при "Комунизма"!/, че човеците Адам и Ева, пък, произлизат биологично от МАЙМУНИТЕ "Адам" и "Ева"! И к`во от това?! Дървото на Човешкия Род има ЕДИН корен/биологичните и библейските Адам и Ева/ ЕДИН ствол, и едно стъбло, но МНОГО клони, клонки и... връхчета/Етносите/! Общата Култура, Език, Бит, Религия и прочие на хората от един конкретен Етнос е СЛЕДСТВИЕ на общо БИОЛОГИЧНО клонче и връхче, а НЕ е Причина! НЕ слагай каруцата пред коня! Например, мексиканци, перуанци и прочие в Латинска Америка са си били съответните Етноси там много преди да им бъде наложена на всички тях ОБЩА европейска Религия- Католицизъм и Език/испански, португалски/ и съответната европейска Култура! Нали?! А източните германци/ ГеДеРейците/, например, са имали 45 години "социалистическа Култура" и са били, в Мнозинството си, атеисти- но са си били германци по Етнос, нали?!
Ерго, ОБЩИЯТ племенен и родов произход/общи прадеди/ правят хората да са от един Етнос ОБЕКТИВНО! А ОБЩИЯТ им Език, Култура, Религия и прочие е Следствие от общият им племенен и родов произход- който, впрочем, МОЖЕ да бъде доказан с ДНК анализ! КАЗАХ!
24 Декември 2008 22:29
Викат ме вече на Коледната трапеза!
Отивам!
..........
25 Декември 2008 02:03
Весела Коледа на всички! Моите Ксения и Оксана са ми направили тиквеник от папая с орехи (не можах да намеря тиква), облизах си пръстите. Как да не им харесаш гените на тези жени, макар че хазарите и през тях са минали и оставили крадливото си семе.
25 Декември 2008 03:48
Днес давам форумния Нобел за тъпня по генетика на наш Фичо. По-голям майстор на шашмата във форума няма. Ако го питаш може да ти обясни, че днес имаш XZ хромозомки, така де с пишка, а утре като нищо може да те изкара с мишка (XX). Според политическата доктринка на големия брат. Няма коментар и речник на земята, да опише способностите на наш Копърфийлд Фичлендски.
25 Декември 2008 16:29
Тоя Фичо здраво го е ударил краха на американската мечта, ябълката и прочие алабализми....
Белким водещият му офцер се е запазил читав.
Добре , че такива всезнайковци като него утекоха от България и смърдят контролирано само във форумите.
25 Декември 2008 17:13
Не му се сърдете - фичо се слага на новата администрация - приготвил е голям черпак и се надява да го пълни редовно.

_________________________________________ _ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.

Редактирано от - rki на 25/12/2008 г/ 17:14:09

25 Декември 2008 19:09
Весели празници на всички

26 Декември 2008 05:28
Само два коментара:
1. По повод опитите за определяне на етническата принадлежност с ДНК анализ - преди няколко години американска фондация правеше ДНК тестове сред помаците в Родопите с цел дефинирането им като отделен не само етнос, но и нация. Не знам докъде са я докарали, сведенията изведнъж пресъхнаха. Явно не са открили това, което търсят, а и не са успели да уйдурдисат резултатите достатъчно добре.
2. Бай Иване, по магазините тикви колкото искаш. Е, няма ги декоративните оранжеви от Тенксгивин, ама те и не са вкусни. Опитай рускинчетата да спретнат тиквеник от да кажем "спагети скуош", резултатът може и да е интересен. Освен това има и ейкърн и едни такива белезникави тиквета, които вършат работа. А и може да опиташ с плънка за тиквен пай, само да добавят орехи (и захар, ако го искаш по-сладичко).


_________________________________________ _
Господи, дай ми мъдрост, за да разбирам съпруга си
Дай ми любов, за да му прощавам
Дай ми търпение, за да се справям с настроенията му
За сила не те моля, Господи,
Че току-виж съм го пречукала, копелето
26 Декември 2008 10:41
wwwe
[Златен]
24.12.2008 г. 09:09:57 Значи, ако единият от родителите на човек произхожда от семейство с религия, различна от исляма е голямо петно в Турция. Нямат ли си Комисия по дискриминация?


Това са хора фанатици смятащи, че от Исляма по-хубаво няма.
Толкова ли са слепи да видят, че никой по света не смята мохамед за пророк?

Не може един мъж на 54г. да се ожени за 9г. момиче, да прави секс и да мине за пророк.
Това е престъпление достойно за най-строго наказание.
И сега в ислямския свят мъже доста по-възрастни се женят, за момичета като просто платят $7-8хил. долара на семейството й....

И това го считат за нормално ..... и ще искат да се смята за нормално в ЕС....

26 Декември 2008 10:58
FANI,
/:/ "...преди няколко години американска фондация правеше ДНК тестове сред помаците в Родопите с цел дефинирането им като отделен не само етнос, но и нация...."
......................................... .....................................
Като отделен Етнос могат да ги докарат помаците тия от Фондацията!
Но като отделна Нация?! НЯМА как-засега!
За да са Нация, трябва преди това да си имат "помашка" Държава/ или да са имали някога, но завладяна им от друга държава-в такъв случай ще става въпрос за национален Етнос/!
Докато, например, при "македонците", ДНК-анализ може да ги докара, че са "българи", всъщност, по Етнос, но те са МАКЕДОНЦИ по Националност- защото има/ и докато я има/ държава Македония!
Апропо, "национален Етнос" е Етнос, принадлежащ към една Нация и е/докато е!/ НЕразделна част от нея, който Етнос, обаче, ИМА "негова" държава другаде-"Държавнотворен" или преобладаващ е там!- или е имал "негова" държава, но тя е била завладяна от друга Държава на друга Нация! Такива "национални Етноси" в България са турците, арменците, евреите, гърците и т.н.! Такива "национални Етноси" в САЩ са ирландците, поляците, германците, италианците, шведите, китайците и т.н.!
"НЕнационален Етнос" в България са, например, циганите, а в САЩ са северноамериканските индианци, ескимосите от Аляска!
Проблеми могат да създават на една Нация и на Държавата й тъкмо "националните Етноси" в нея- особено, пък, ако "техните" държави са СЪСЕДНИ на тази държава и Нация- в случай, че има мераци, искания и тенденции за териториално Отцепване от Държавата-"мащеха" и последващо Прикрепване към Държавата-"майка" на съответния "национален Етнос"! Ерго, в този случай, тъкмо, става въпрос за "Национализъм"- в НЕГАТИВЕН аспект, от гледна точка на Нацията и Държавата й, от която ще става Отцепването! Но, от гледна точка на държавата, към която ще става Прикрепването, този "Национализъм" е нещо добро, разбира се/! Т.е., "Национализмът" може да е ЛОШ, но може и да е ДОБЪР- зависи от Гледната точка! КАЗАХ!
26 Декември 2008 11:30
истина7, когато информацията е грешна се получават и грешни резултати, аз по-горе посочих едната грешка, но се оказа че има и втора грешка, майката на Гюл не може да е от друга религия, ако ще да е арменка, защото първото условие да се омъжи за турчин-мюсюлманин по онова време е да си смени религията и името, всичките ви информации са грешни, затова не знаете истината и малко сте с предразсъдъци, от къде знаете, че Мохамед е правел секс с 9 годишно момиче, може ли да ми отговорите, защо Мохамед е взел много жени?

26 Декември 2008 12:04
YAGEN,
/:/ "...майката на Гюл не може да е от друга религия, ако ще да е арменка, защото първото условие да се омъжи за турчин-мюсюлманин по онова време е да си смени религията и името..."
......................................... .....................................
Може ли да уточниш за кои години става въпрос, като казваш "по онова време"-много ми е любопитно?! И докога се е проточвало/до кои години/ и дали още е "онова време"?! А?!
Освен това, друг път си твърдял/ абсолютно погрешно!/, че щом човекът е мюсюлманин, значи е турчин- а сега казваш "не може да е от друга религия, ако ще да е арменка..."?!
26 Декември 2008 13:17
всичките ви информации са грешни, затова не знаете истината ,


Турското експертин yagen извадило големият балтия и маа наред Ако не е потвърдено нещо си от турската академия на науките и нейния айенин yagen, не фаща дикиш


Откъде сме били знаели че Мохамед е правил секс с 9 годишно момиче? Верно бе, как може да знаем - нали не сме били там да им светим, нито пък са правили частни порно филми (като с Парис Хилтън) тогава... Няма начин, това ще да е злостна антиислямска пропаганда. Има обаче една подробност - yagen надали е чувал, че покрай корана им има и други свещени книги - хадиси, които са описание на живота на мохамед (нарочно с малка буква). Та в тия хадиси пише твърде интересни неща, като например:


Book 008, Number 3311:

'A'isha (Allah be pleased with her) reported that Allah's Apostle (may peace be upon him) married her when she was seven years old, and he was taken to his house as a bride when she was nine, and her dolls were with her; and when he (the Holy Prophet) died she was eighteen years old.


Написано е на не особено сложен английски, така че и yagen да може да го разбере и да не задава повече тъпи въпроси
[/quote]

Редактирано от - Trigger_happy на 26/12/2008 г/ 13:19:47

26 Декември 2008 13:23
Triger, пиши го на български за да те разбера и ми отговори на въпроса...

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД