:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Родният бизнес смята европарите за недостъпни

1/5 от фирмите нямат оръжие срещу кризата
61% от българските фирми смятат, че средствата по еврофондовете не ги засягат. Това сочат резултатите от изследване на бизнес климата, съобщи вчера шефът на агенция "Естат" Иво Желев. Според проучването през последните 12 месеца едва 1/5 от родните фирми са изпълнили една или повече обществени поръчки. Като основни причини да смятат европарите за недостъпни мениджърите посочват малкия капацитет на компаниите си и съмненията, че конкурсите са нагласени. "Не знам какво е съотношението, но допускам, че предубедените по отношение на процедурите са повече", обясни Желев.

Западащите фирми вече са два пъти повече от проспериращите, отчита още изследването. Според данните през последните години съотношението е било 1 към 3 в полза на проспериращите. Заради кризата обаче сега тенденцията се обръща. Вече се е изравнил и броят на оптимистично и песимистично настроените мениджъри. "Това се случва за първи път от 2003 г. През миналата година подобряване са очаквали 44%, а влошаване - 12%, сега резултатите са изравнени. Няма острови на благополучието - едните са зле, другите още по-зле", коментира Желев.

Около 20% от фирмите в България нямат предимства, които биха им помогнали в борбата с кризата, сочат данните. Според авторите на изследването трите основни показателя, които биха могли да гарантират успешно справяне с рецесията, са дългосрочни договори, принадлежност към стабилна мрежа от клиенти и доставчици и стратегически партньорства. Едва 17% от фирмите обаче могат да се похвалят с такива предимства. 2/3 от компаниите пък са в средно положение.

Въпреки растящата безработица бизнесът все още страда от липса на квалифицирани кадри. От недостиг на хора се оплакват 74% от мениджърите. Броят им не е спаднал спрямо миналата година, когато липсата на качествена работна ръка беше определена като най-голямата от години.

Бизнес климатът в България не е бил толкова лош от 2002 г., установява още проучването. Въпреки това мениджърите посочват подобрение от гледна точка на данъчната политика на кабинета. В същото време обаче всеки пети бизнесмен смята, че може да пострада заради предстоящата смяна на правителството. Всеки трети пък съветва да не се започва бизнес в България.
4
1391
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
24 Април 2009 06:26

Льошо положение, льошо...



____________________________
Спортът е опиум за народите!
24 Април 2009 08:11
И на зле отива.
24 Април 2009 08:12
Ако някой си мисли, че е виждал бюрокрация да се опита да кандидатства за пари по някоя EURфонд. Тогава ще разбере що е бюрокрация в действие! Разказват ти игрите, едно нещо се пише на 3-4 отделни формуляра с различни наименования, няколко поправки на договори и 1-2 години разтакаване. Отделно са "комисионните", които са 10-20%, в зависимост от това дали искаш да имаш по-голяма сигурност за това, че ще ти се одобри проекта. Наистина фирмите трябва да имат административен капацитет (да имат един-двама служители, които да се занимават само с това) за да усеят да спечелят проект.
24 Април 2009 12:27
Заколете Триглавия Змей!!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД