:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парламентът закри следствието въпреки конституцията

Бивши магистрати ще могат да се връщат без конкурс в системата, решиха депутатите
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Шефът на правната комисия Янаки Стоилов (на заден план) подсказваше на съпартийците си при гласуването на промените в закона за съдебната власт.
Парламентът пренебрегна логиката на решенията на Конституционния съд и с промени в съдебния закон на практика закри следствието. Окръжните следствени служби стават отдели към прокуратурите. Остава националното следствие (НСлС), но то ще е подчинено на главния прокурор. Сегашният директор на НСлС Бойко Найденов ще довърши мандата си (до есента на 2012 г.) като зам. главен прокурор.

От опозицията разкритикуваха промените с мотива, че следствието става административно зависимо от прокуратурата, което ще пречи на неговата работа. "Между следствието и прокуратурата има доста неизяснени взаимоотношения, което ще затрудни допълнително досъдебната фаза", коментира Елиана Масева (ДСБ). Според нея административното подчиняване на следователите на държавния обвинител е доста опасна тенденция. "Ако се търси работа на следователите, трябва да се разширят компетенциите им", каза още Масева. Според ДСБ следствието и прокуратурата трябва да са в изпълнителната власт, за да подлежат на контрол. За това също е необходима промяна на конституцията.

Правомощията на следователите бяха драстично орязани преди 3 години с новия НПК, който повери разследването на дознателите в МВР. Част от следователите, които са несменяеми магистрати, тогава бяха преназначени като прокурори и съдии. Останаха обаче около 500 души, които на практика само получават магистратската си заплата, без да имат работа.

Парламентът реши още, че ако някой е бил магистрат поне 5 години, но е напуснал системата, може да се върне без конкурс. "За кого ли се прави тази поправка", питаха се юристи вчера. Депутатите приеха предложението на Масева назначаването на административни длъжности да става чрез тайно гласуване. Вносителите от Министерския съвет бяха заложили явно. Темата, че вотът за шефове трябва да бъде открит, отвори министърът на правосъдието Миглена Тачева. После обаче и самата тя се отметна от становището си. През следващите месеци Висшият съдебен съвет трябва да назначи около 200 шефове на всички нива в системата, тъй като изтича мандатът на настоящите. И досега процедурата винаги е била тайна.

Това е третото изменение на ЗСВ от приемането му през лятото на 2007 г.



ДЕЖА ВЮ

В ЗСВ за пореден път бяха разписани структурата и функциите на прословутата Единна информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП). Ако някога заработи, тя ще позволи лесен и бърз достъп и обмен на данни между прокуратурата, МВР, МО, ДАНС, министерствата на правосъдието и на финансите. В тази система от 1995 г. насам са потънали над 14 млн. лв.
14
2076
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
24 Април 2009 06:46
Ей, на това следствие не му намериха място. То, ако могат ще закрият и него, и прокуратурата, и съда. Не, че са много опасни за властимащите, ама така - за всеки случай.
Пък за газенето на Конституцията да не говорим. Примерът с 8-те % е показателен. ще има и други.
24 Април 2009 07:36
и ето новата безмерна наглост -някое бившо величие поадвокатствало малко, или пък е било на друго угодно постче (депутат или зам.министър) ще се метне на хубавото местенце (което, както знаем се освобождава при пенсиониране - сиреч до напикаване) след изборите се очаква масово нахлуване по съдилищата на бивши депутати, защото мнозина от тях ще останат извън парламента. Мнозина техни колеги и приятели вече са без депутатска службица и чакат "навън"... По съдебните зали ще затропкат онези, които години наред създаваха законовата база на правния хаос, на който сме свидетели.
24 Април 2009 08:22
БАТКО пак е щастлив...
24 Април 2009 08:23
СДС са виновни за хаоса в съдебната система, май?
24 Април 2009 09:26
Не си спомням управленците от ДПС и подчинените им подлоги от БСП, някога да са се съобразявали с Конституцията на РБ.С някоя друга да, но не и с тази.
24 Април 2009 10:04
И да ги местят следствието и да не го местят, все тая. След 1989-та година седерастите разгромиха и съдебнта власт и в обозримо бъдеще няма да имаме нормален съд, прокуратура и следствие. СДС имаха полза от хаоса - можеха да грабят безнаказано и не само те разбира се.
24 Април 2009 13:57
Че то парламента с дупетатите са си в постоянен конфликт с Конституцията. Тук няма нищо изненадващо!
24 Април 2009 14:04
Ще ми се да отбележа факта, че гласуването на закони противоречашти на действащата конституция е твърде честа практика, след "приемането"на последната.Поради този "факт" е редно да се прояви разбиране от страна на управляваните, което и правят вече към 20 /двадесет/ години.Та, както казваше любим до скоро наш държавник - да ни е честита новата придобивка!
24 Април 2009 15:18
„В ЗСВ за пореден път бяха разписани структурата и функциите на прословутата Единна информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП). Ако някога заработи, тя ще позволи лесен и бърз достъп и обмен на данни между прокуратурата, МВР, МО, ДАНС, министерствата на правосъдието и на финансите. В тази система от 1995 г. насам са потънали над 14 млн. лв.”
Тези 14 млн.лв. са ПОТЪНАЛИ за да НЕ ВЛЕЗЕ В ДЕЙСТВИЕ СИСТЕМАТА

24 Април 2009 16:53
Провадийското ТКЗС даде на Варненския районен съд председател. През 2001 Симеон си я цани от “Слънчев бряг” АД за зам.министър, а когато патрона и си подаде оставката, дамата с вид на ротен старшина, стана министър на правосъдието от квотата на НДСВ. Близката до туризма и далаверата госпожа отдавна има фикс- идея: В съдебната власт да остане само съдът, а прокуратурата да бъде подчинена на... изпълнителната власт. Защо ли? Защото хората, които са били в изпълнителната власт знаят какво са натворили в промишлеността, селското стопанство и транспорта, какво са лобирали по отношение на закона за енергетиката, или икономиката, по отношение на стратегически важни отрасли като БТК, електроснабдяване и т.н. Същите те съсипаха, каквото имаше за съсипване. Те откраднаха, каквото имаше за открадване. И продължават да крадат и съсипват. Те са причината в България да не влезе напоследък и един евроцент. Естествено е ( ако не дай си Боже, бъдат разследвани) да искат да бъдат разследвани от служби или хора, които са в пряка административна зависимост от Изпълнителната власт.


В България услужливи помощници винаги се намират. При второ четене на проектопромените в Закона за съдебната власт тримата депутати - Татяна Дончева, Марина Дикова и Христо Бисеров предложиха Независимото Следствие да премине на административно подчинение към Прокуратурата. Вместо Висшия съдебен съвет, само с поправката да може да се преназначи директора на НСлС за заместник главен прокурор, а останалите следователи и служители - във ВКП и окръжните прокуратури. Чисто и просто..като къпан млиционер.


От Следствието предупредиха, че Националната следствена служба не е Провадийското ТКЗС, което може да бъде ликвидирано от ликвидационен съвет, и че суспендирането на Конституцията е опасен акт.. Но газенето на закони, в това число и на основния закон, си е отколе любимо занятие на депутатите (бивши и настоящи). И на Изпълнителната власт, естествено.


Странното обаче е, че нито една политическа сила – във властта или в опозиция, в Парламента или извън него, не се осмели да защити Конституцията. Странно е и мълчанието на медиите.
24 Април 2009 17:00
Каквото и да ви говорят, винаги става дума за пари:
Натиснете тук
24 Април 2009 17:03

Все пак какво пише в Конституцията за следствието?
Има ги/следователите/ в раздела Съдебна власт, заедно с съдии и прокурори и .... толкова. Изброяват се съдии, прокурори, следователи и нищо конкретно за следствието. Та къде е нарушена Конституцията?
24 Април 2009 17:14
Чл. 128.
(Изм. - ДВ, бр. 27 от 2006 г.) Следствените органи са в системата на съдебната власт. Те осъществяват разследване по наказателни дела в случаите, предвидени в закон.
Чл. 129.
(1) Съдиите, прокурорите и следователите се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност от Висшия съдебен съвет.
(2) Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2003 г.) С навършване на петгодишен стаж като съдия, прокурор или следовател и след атестиране, с решение на Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите и следователите стават несменяеми. Те, включително лицата по ал. 2, се освобождават от длъжност само при:
1. навършване на 65-годишна възраст;
2. подаване на оставка;
3. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление;
4. трайна фактическа невъзможност да изпълняват задълженията си за повече от една година;
5. тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.
(4) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2006 г., обявена за противоконституционна от Конституционния съд - бр.78 от 2006 г.)
----------------------------------------- ---------------------------------------
Решение №3/ 2003 на Конституционния съд.
Натиснете тук
24 Април 2009 17:52
Ако си спомняте, имаше писмо от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за желанието им, злоупотребите със средства от еврофондовете да се разследват от НСлС. По време на посещението си у нас директорът на ОЛАФ, Франц-Херман Брюнер го потвърди. Американците пък предлагаха всички дела за пране на пари да бъдат разследвани също от НСлС.


Ако леко перефразираме другаря Джугашвили: Има Независимо Следствие, има проблем. Гужа Тачева си защитава работодателите и менторите.



Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД