:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 559
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Трудовоправна кантора

Работниците не се уволняват при преобразуване на предприятие

Договори се прекратяват само при пълна ликвидация на дейността
"Работех в общинска фирма, но ненадейно ми прекратиха трудовия договор с обяснението, че фирмата се ликвидира. Връчиха ми заповед за уволнение, но не мога да се съглася с написаното в нея, защото на мястото на фирмата общината създаде друго предприятие и работата си продължава. Дори бяха назначени нови хора, а ние старите и по-опитни работници бяхме уволнени. Какви са правата ми? По какъв начин да се защитя, тъй като желая да се върна на работа?"

Пита Чанка Йорданова от София



В Кодекса на труда (КТ) се предвидени специални основания за прекратяване на трудовия договор от работодателя с предизвестие. В конкретния случай той е уволнил работничката поради ликвидация на предприятието. Това основание е уредено в чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ - при закриване на предприятието. В случая се изисква пълно преустановяване на работата.

От писмото става ясно, че дейността въобще не е прекратявана, напротив - създадено е друго предприятие или фирма, чрез която е продължена без никакво прекъсване трудовата функция. Може работодателят да не познава съдържанието на разпоредбата "при закриване на предприятието" или



отново да е налице злоупотреба с работодателски права



Възможна е и трета хипотеза - работодателят неправомерно да смесва ликвидация на фирмата чрез преобразуването й в друг търговски субект по Търговския закон със закриване на предприятието по КТ. Законодателят е категоричен, че под закриване на предприятието следва да се разбира пълното прекратяване на работата и никаква функция не може да остава и да просъществува след решението за пълното закриване. Ако наистина е създадена друга фирма, която под ново име да извършва същата трудова функция и сходен предмет на дейност като закритата фирма, то няма никакво пълно закриване на предприятието. В този случай всички работници и служители запазват трудовото си правоотношение.

Съгласно чл.123 от КТ трудовото правоотношение с работника или служителя



не се прекратява при:



- вливане на едно предприятие в друго,

- сливане (уедряване) на предприятия,

- разпределяне на дейността на едно предприятие между няколко предприятия,

- преминаване на обособена част от едно предприятие към друго,

- смяна на собственика на предприятието или на обособена част от него,

- отдаване на предприятието или обособена част от него по наем, аренда или концесия.

В посочените случаи работодател е новият собственик, наемател, арендатор или концесионер.

По смисъла на Кодекса на труда "работодател" е всяко физическо лице (или едноличен търговец), юридическо лице или негово поделение, както и всяко друго организационно и икономически обособено образувание (предприятие, учреждение, организация, кооперация, стопанство, заведение, домакинство, дружество и други подобни), което самостоятелно наема работници или служители по трудово правоотношение.

Под прекратяване на трудов договор по чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ следва да се разбира не само юридическото прекратяване/заличаване на фирмата от съда, а и



обективното прекратяване на дейността



В конкретния случай обаче се премахва старото наименование и се създава ново име. Което много прилича на "сливане" на предприятия/фирми. При тази хипотеза отпада едно старо наименование и се ликвидира една стара структура (на фирмите, които се сливат), при запазване на дейността и се създава нова структура с ново наименование. Налице е пълно правоприемство не само в щата, в трудовата дейност, но и, видно от писмото, на дълготрайните материални активи - от старата към новата фирма. Работодателят грубо е заобиколил закона, като е уволнил работници и служители, които произволно и без законов критерий е отстранил от работа. Той е бил длъжен да запази трудовите правоотношения на заварените работници и служители при промяна на работодателя. Всъщност той (работодателят) е един и същ - под различни наименования се извършва социално значима трудова функция от търговски фирми.

Решението за създаване на новата фирма на мястото на предишната (преобразуване на старата фирма в общинско предприятие) е



взето от един и същ собственик (принципал) -



общинският съвет. В действителност работата като трудова характеристика, обем и съдържание е една и съща и е записана в предмета на дейност за изпълнение от търговски субекти, създадени последователно във времето от общинските съветници. Новата стопанска структура би могла да си направи ново щатно разписание съобразно определените й бройки и фонд "Работна заплата" от общината. Ако се окаже, че старата структура не съответства на решението на общинския съвет, може да се пристъпи към съкращаване на работниците и служителите, а не работодателят да ги заблуждава, че имало закриване на първото предприятие.



Начините на защита срещу подобно посегателство



е работодателят по молба на работника или служителя и по своя инициатива сам да си отмени заповедта за прекратяване на трудовия договор. Това той може да стори преди внасяне на искова молба в съда срещу незаконната заповед за уволнение. Това всъщност е и втората възможност на работника или служителя - да отнесе трудовия спор за разглеждане от съда и да иска признаване на уволнението за незаконно и да разпореди неговата отмяна, възстановяване на работника предишната работа и обезщетение за времето, през което останал без работа поради това уволнение (за не повече от 6 месеца). Исковете в съда се подават в 2-месечен срок от връчването на заповедта на работника или служителя за прекратяване на трудовото правоотношение.
4289
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД