:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 422
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Трудовоправна кантора

Може да се уволнява заради липса на образование

Съдът контролира дали работодателят е злоупотребил с правата си
"Работех като старша медицинска сестра. След като болницата стана фирма, бях уволнена, тъй като съм нямала нужното образование или квалификация. Аз обаче не получих копие от новата длъжностна характеристика. Смятам, че всичко беше нагласено така, че да бъда уволнена от работа, въпреки че имам висше икономическо образование - модул "Здравен мениджмънт". Управителят на болницата счита, че и средно медицинско образование е достатъчно за старша сестра. Как да защитя правата си? От общината не ми обръщат никакво внимание. Само съдът ли ми остава като защита?"

Пита Спаска Хитринова от София



От писмото става ясно, че прекратяването на трудовия договор е станало на основание чл. 328, ал. 1, т. 6 от Кодекса на труда (КТ). Този текст дава право на работодателя с предизвестие да уволни работника или служителя поради липса на необходимото образование или професионална квалификация. Тези изисквания задължително трябва да бъдат въведени по надлежния ред в щатното разписание или да са записани в нормативен акт.

Безспорно е, че само работодателят има право на преценка кога да се намалява или увеличава степента на образование и квалификация в зависимост от икономическото състояние на фирмата и тези нови критерии най-точно да обслужват търговските интереси на предприятието.

Щатното разписание на предприятието не подлежи на съдебен контрол като документ, съдържащ волята на ръководството за решаване на определени задачи. Това обаче не означава, че директорът или управителят може да злоупотребява с правата си и всеки месец да прекроява щатното разписание и да си измисля произволно образования или квалификационни курсове или да увеличава или намалява годините трудов стаж за съответната трудова дейност.

Не трябва да се забравя, че прекратяването на трудовия договор по чл. 328, ал. 1, т. 6 от КТ е в условията на "невиновна невъзможност" за работника да изпълнява трудовите си задължения, т.е. в случая нямаме нарушения или други провинения от страна на работника. Промяната в изискванията може да е отразена в нормативен акт (законов или подзаконов), в действащото щатно разписание или в самата длъжностна характеристика.

Обективният характер на уволнението налага внимателен подход на работодателя в две направления, когато:

1. променя щатното разписание и

2. преценява образованието и квалификациите на работника или служителя спрямо критериите за длъжността, които са променени.

Преди да подготви заповед за уволнение, работодателят е длъжен да връчи срещу подпис на работника или служителя писмено предизвестие. Без този задължителен документ той не би могъл да направи и следващата крачка, а именно да издаде заповедта, която трябва да бъде мотивирана и конкретизирана. Това се налага от преценката на работодателя по целесъобразност за промяна на изискванията на определена работа.

Съдебната практика на Върховния касационен съд е наложила съдилищата да проучват всички данни и факти, както и да съобразяват правилната им квалификация при уволнението на работника. Съзнателното променяне на изискванията за образование и квалификация с единствената цел да бъде отстранен работник или служител е злоупотреба с работодателски права. От писмото на читателката става ясно, че в нейния случай образователната степен е намалена от висше (общо) на средно специално (медицинско) образование. Читателката притежава висше образование със здравна насоченост, а работодателят е приел, че тя не съответства на неговите критерии (въведени и в щатното разписание) за образователен ценз. Това обаче е злоупотреба с правомощие и само съдът може да даде справедливост, ако бъде сезиран от уволнената в 2-месечен срок от връчване на заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение.

Накрая за пълнота на темата ще спомена, че много близо до споменатия по-горе начин за прекратяване на трудов договор е разпоредбата на чл. 328, ал. 1, т. 11 от КТ - поради промяна на длъжностната характеристика. Тя също е продукт само на работодателя. Той може да видоизменя характеристиката, когато това се налага от обективните обстоятелства по развитие на фирмата. Ако т. 6 на чл. 328 КТ се отнася само за изисквания за образование и квалификация, то в т. 11 се включва правото на работодателя да въвежда промяна на всякакви други изисквания/критерии при изпълнението на работата. Достатъчно е работникът да не съответства на тях, за да е налице основание за прекратяване на трудовото правотношение. Длъжностната характеристика обаче трябва да бъде приведена в действие. Последното означава да бъде издадена от компетентен орган в кръга на правомощията му, да е датирана и подписана от него с конкретизация за коя/кои длъжности се отнася, да е връчена на работника или служителя за запознаване по реда на чл. 62, ал. 3 във връзка с чл. 127, т. 5 от КТ. И да бъде даден на работника или служителя разумен срок да представи на работодателя си например необходимите документи за придобити умения за работа с Интернет, удостоверение за степен (ниво) на владеене на чужд език и др. А те, след съпоставяне с новите критерии в длъжностната характеристика, да покажат дали завареният работник или служител съответства на променената длъжностна характеристика.
4405
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД