:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 320
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ДРАМА

Съд, прокуратура и полиция забъркани в имотен спор

Антоанета Стаменова засипа властите с жалби и въпроси за смъртта на баща си, починал само ден след продажбата на софийския му апартамент
СНИМКИ: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
---

"Обръщам се към вас с надеждата, че в страната ни не може да се вършат престъпления и те да останат ненаказани." Така започва една от многото жалби на Антоанета Цанкова Стаменова, адресирани до различните нива на родното правосъдие. От 1999 г. насам жената засипва съдебната ни и другите власти с жалби, молби и искове. Целта й е да разбере истината за смъртта на баща си, издъхнал на 9 февруари 1999 г. далеч от дома си. Антоанета настоява да се разнищят докрай и действията на ред длъжностни лица, довели до продажбата на бащиния й апартамент ден преди неговата смърт. Досега усилията на дъщерята са родили едно гражданско дело за продажбата на апартамента. И едно прокурорско произнасяне напоследък, че има данни за престъпление, извършено от служител на МВР. Антоанета си е извоювала и правото да обитава бащиния апартамент, докато по случая не се произнесе съдът. "Ще вървя докрай, докато някой не бъде наказан", категорична е жената.

-----------------------

60-годишният Цанко Петков Цанков умира на 9 февруари 1999 г. във Видин, докато гостува на роднини - син на първи братовчед и неговото семейство. Братовчедовият син Петър Петров е служител на видинското РДВР, дъщеря му Диана Стоянова е говорител на РДВР.

Причината за смъртта, посочена в смъртния акт, е "цироза на черния дроб". Единствената дъщеря Антоанета по това време е в ЮАР заедно със семейството си. И пост фактум научава, че баща й е починал. Месеци по-късно тя открива гроба на родителя си във видинско село. Проучванията на Антоанета и съпруга й по болници и поликлиники показват, че Цанко Цанков не е отбелязан с чернодробното си заболяване. Софийските му съседи пък разказват, че през зимата на 1999 г. той се оплаквал, че не му достига въздух и го болят краката. Но отказвал помощ, а през февруари дори наченал ремонт на апартамента си. Твърдял също, че никъде не иска да ходи, нито да пуска чужди хора в къщата си.

Антоанета Стаменова надали щеше ребром да постави на съдебната власт въпроса за смъртта на баща си, ако



не се бяха разиграли и други събития



На 24 януари 1999 г. Цанко е откаран от роднините във Видин. Впоследствие се обяснява, че искали да се погрижат за болния човек и да му осигурят лекарска помощ. Това казали роднините й на домоуправителката на бл. 3, вх. Ж в квартал "Модерно предградие", където живее Цанко. Самият той не се е обадил на съседите, с които другарувал от години - още докато на мястото на блоковете се издигали техните къщи. Впоследствие постройките са съборени, а собствениците - овъзмездени с апартаменти. "Бяхме много близки от години. Чудно ми стана, като разбрах, че е заминал ей така. Пък и никой не видя кога са извели Цане от блока", разказа съседката Ангелина Тасева. Затова пък всички видели, че седмици след смъртта на Цанко през февруари млада жена и мъж пълнят чували с вещи от апартамента и ги хвърлят на боклука. Изкарват дървени мебели и ги оставят пред входа, откъдето набързо ги прибират чевръсти роми. "Отидох да ги питам какво правят и дали знаят, че Цанко има дъщеря", разказва Ангелина. Мъжът отговорил, че купил апартамента и не било нейна работа да се интересува. След това при съседката ходили и представители на фирма да я питат дали апартаментът на Цанко наистина се продава, както им било обявено.

Пак съседи звъннали на майката на Антоанета, с която Цанко се развел преди години, и я уведомили за ставащото. Майката се обадила на дъщерята в ЮАР. Когато Антоанета се прибрала, заварила опразнено жилище. Останал само макетът на старата къща и една сватбена снимка. Липсвали дори семейните албуми и писма.

През есента на 1999 г. от ЮАР се прибира и мъжът на Антоанета, Лъчезар. Семейството ликвидира бизнеса си в чужбина, където държали под наем гараж за ремонт на автомобили. Двамата започват да изясняват какво се е случило. Установяват, че



на 8 февруари 1999 г. апартаментът на Цанко е продаден



от племенницата му Диана Стоянова на Димитър Калайджиев от Гоце Делчев за 8 млн. стари лв. при данъчна оценка от 14 442 200 стари лв. Сделката е изповядана пред нотариус в София. Издадено на 12 юни 2000 г. удостоверение от община Гоце Делчев пък сочи, че Димитър Калайджиев и Диана Стоянова междувременно са станали съпруг и съпруга.

Оказва се също, че пред софийския нотариус Весела Ивчева е представено пълномощно, издадено от видинския нотариус Цветанка Димитрова на 29 януари 1999 г. Според него Цанко Петков Цанков упълномощава Диана Петрова Стоянова да го снабди с документ за собственост върху апартамента му в София, да го представлява пред данъчните от столичната община "Връбница", както и да продава апартамента "от мое име и за моя сметка на лице, което намери за добре и на цена, определена от нея". На пълномощното е отбелязано също, че Цанко го подписал в "дома на упълномощената". Издадени впоследствие 2 удостоверения от нотариус Цветанка Димитрова сочат, че в общия регистър на кантората й е вписано пълномощно на Цанко Цанков за Диана Стоянова,



в което не се споменава нищо



за продажба на апартамента. А по закон в регистрите се отразяват всички дадени с пълномощното права. Това отговаря на Антоанета и шефката на Съвета на нотариусите Елена Еленкова, сезирана с жалба по случая. Но добавя, че според нотариус Димитрова вероятно при вписването бил допуснат пропуск от служител в кантората, който вече бил уволнен. И толкова. Пред "Сега" Цветанка Димитрова каза същото - че имало пропуск от уволнен служител. Но категорично обяви, че въпреки разминаванията представеният от Диана Стоянова документ бил валиден. Обратното твърдят юристи, с които се консултира "Сега" - за да е валидно упълномощаването за продажба, то трябва да е вписано и в нотариалните регистри.

Междувременно на 2 февруари 1999 г. до НОИ - гр.София е подадена молба от Цанко Цанков да му прехвърлят пенсията на видински адрес. В София отказват - усъмняват се във валидността на молбата.



Пропуск лъсва и в нотариалния акт за продажба



на апартамента от 8 февруари 1999 г. - в документа с различен печатен шрифт е дописано, че купувачът на жилището Димитър Калайджиев е изплатил сумата от 8 млн. стари лв. на купувача "чрез пълномощника му". Въпросната добавка можеше да мине и за дребно нарушение, ако не беше законът. Но в Гражданския процесуален кодекс изрично пише, че нотариалното действие е нищожно при няколко нарушения на правилата. Едно от тези правила е, че при поправка, прибавка или съкращения в нотариалния акт се прави изрична забележка, която се подписва. Нуждата от отделно подписване и подпечатване също е потвърдена от шефката на нотариусите Елена Еленкова.

Във въпросния нотариален акт дописването не е подписано, нито подпечатано. А комплексна експертиза установява, че прибавката не е написана на пишещата машина, използвана от нотариуса, в чиято кантора е подписан актът.

Още през 1999 г. Антоанета завежда гражданско дело заради дописването в нотариален акт и настоява продажбата да се обяви за недействителна. На 6 юли 2001 г. съдията от столичния градски съд Бързачки осъжда Диана Стоянова да плати на Антоанета 8000 лв. плюс лихвата по тях, считано от 25 май 1999 г. Понеже сумата не била подарена от починалия Цанко Цанков и трябвало да се върне на наследничката му. Съдията обаче отхвърля искането нотариалният акт за продажба да се обяви за нищожен, понеже дописването се отнасяло само до плащането на апартамента. Това решение е оспорено пред столичния апелативен съд.

Отделно Антоанета е пратила десетина жалби до районната прокуратура във Видин, тази в София, до апелативна прокуратура, касационна прокуратура и до главния прокурор за събитията около смъртта на баща й. Всички сигнали се препращат до Видин. Оттам няма никакъв отговор. Жената пише и до правосъдното министерство. Оттам отговарят само, че дописването в нотариалния акт станало преди окончателното му подписване. Как е установен този факт, не се обяснява.

Напоследък обаче от случая



се е заинтересувала столичната районна прокуратура



На 11 февруари т.г. прокурорът Владимир Филипов уведомява Антоанета Стаменова, че е препратил материали във военна прокуратура, понеже имало данни за престъпление от служител на МВР. Според Филипов в случая имало данни, че Диана Стоянова е съставила неистински документ - молбата от името на Цанко Цанков за прехвърляне на пенсията.

"Имам много какво да кажа по този случай. Но няма да правя никакви коментари, докато не приключи гражданското дело", обяви самата Диана Стоянова пред "Сега". Същият отговор тя даде и на запитването дали знае, че материали са препратени във военна прокуратура.
 
Това е вторият оцелял предмет от вещите на Цанко Цанков - стара семейна сватбена снимка.
6659
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД