:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Фамилия

Методи Манченко има баскетболен кош и в къщи

Известният журналист вдига рейтинга на спорта по БНТ над този на кеча по bTV
Името на спортния журналист Методи Манченко феновете почти винаги свързват с баскетбола. И има защо. Той е човекът, който лансира в телевизията изявите на извънземните от НБА и вече 10 години ги коментира, като предаванията се радват на огромна популярност. От два месеца 36-годишният Манченко е и.д. шеф на редакция "Спорт" в БНТ и програмата му е претоварена, но дори това не може да го откаже от баскета.

Три пъти седмично в точно в 7,00 ч. той се събира с приятели за редовния мач. Даже и в дома си журналистът има миниатюрен баскетболен кош, в който понякога мята топката. Но само понякога, защото в апартамента уредът няма къде да бъде закрепен за постоянно. Методи, съпругата му Елена и синът им Васил живеят в сегашния си дом от 1995 г. Тогава младото семейство продало предишния си апартамент и купува сегашния в стара кооперация, строена през 1960 г.

"Апартаментът бе избран от съпругата ми. Нейна беше решаващата дума, защото е в бранша - има фирма за недвижими имоти", разказва Манченко.

При наложилото се почти пълно прекрояване на вътрешното пространство отново ръководната роля взима Елена - дизайнът е изцяло неин.



Тя решава всички стени да са в бяло,



пак тя избира осветителните тела и мебелите. Стара в къщата е само холната гарнитура. "Използвахме тази от предишния ни дом, само я дадохме да се претапицира. Стана много свежо", разкрива журналистът.

Сред образцовия ред в дома обаче има един кът, в който цари лек творчески безпорядък - при персоналния компютър. Това е мястото, където Манченко прекарва доста време в работа или сърфиране из Интернет. Когато столът е свободен, малкият Васил пък играе на компютърни игри.

Пак по хрумване на съпругата Елена почти навсякъде по стените висят картини. Идеи за авторите дава и сестрата на Методи - Дарина Манченко, една от най-известните модни дизайнерки в България. По този начин домът е украсен с произведения на Румен Рачев, Христо Тодоров, Любен Димитров. На централно място има картина и от дългогодишния приятел на семейството Панчо Малезанов.

"Откакто сме завършили апартамента, той е любимо място за събиране на цялата рода. На всяка Бъдни вечер сме у дома всички роднини - моите и на Елена", разказва Манченко.

И като става дума за рода, трябва да споменем бащата на Методи. Именно от Васил Манченко води началото си



любовта на фамилията към баскетбола.



Манченко-старши е бивш национален състезател, участвал е на две поредни олимпиади - в Хелзинки`52 и в Мелбърн`56. След това става спортен журналист и е най-добрият баскетболен тв коментатор у нас дълги години. "Всяка събота и неделя бях с баща ми по залите и нямаше начин и аз да не се захвана с журналистика", спомня си Методи, който навремето също е тренирал баскетбол (сега по неговите стъпки в "Академик" върви и синът му Васил).

Манченко и досега помни първия си материал - естествено за баскета, написал го е за тогавашния вестник "Средношколско знаме", когато е бил в 7-и клас. "Вторият беше очерк за моя добър приятел, тогава обещаващ баскетболист, а след това дългогодишен национален състезател Роберт Гергов", допълва Манченко. Истинската журналистическа работа обаче за него започва след уволнението от казармата през 1985 г. Той постъпва във вестник "Народна младеж" като момче за всичко, но цял живот ще е благодарен на завеждащия спортния отдел в изданието Андрей Кожухаров, от когото е научил много за професията. Следват няколко години в най-големия спортен седмичник "Старт". И там има свои учители - главният редактор Недялко Донски и заместилият го впоследствие Георги Николчев, който по-късно загина при катастрофа на рали "Албена".

При старта на първия частен вестник у нас - "24 часа", Методи е един от първите, преместили се да работят там. "Усетих, че в журналистиката става нещо ново и отидох, а школата, която преминах там, ми даде много", твърди той.

В началото на 1994 г. Методи е в ядрото, създало спортния всекидневник "7 дни спорт", утвърдил се за кратко като най-големия в областта. След кратка пауза, в която е завеждащ спортния отдел на вестник "Стандарт",



Манченко се връща в "7 дни спорт"



и става негов главен редактор. Преди 2 години обаче напуска окончателно и пробва друг вид дейност - прави Интернет-изданието на вестник "Дневник". Но и в този период не се отдалечава от голямата си любов - баскетбола - и коментира мачове за зрителите на Нова телевизия.

И въпреки че по-голямата част от кариерата му е минала в печатни издания, настоящият тв шеф казва, че е на "ти" с телевизията от 1991 г. "От малък ходя в сградата на БНТ с баща ми. Даже сега секретарката на новините Нели ми казва "Миченко", както съм се представял като малък", спомня си Методи.

Сътрудничеството му в БНТ стартира през 1991 г. Оттогава са и колегиалните му контакти със светилата в спортната тв журналистика - Николай Колев-Мичмана и покойните вече Никола Ексеров и Цветан Алипиев, на които той ще е вечно благодарен за наученото. По това време стартират и станалите легендарни "НБА Екшън" и "Мач на седмицата от НБА", а инициатор за тях и техен първи коментатор е Манченко.

"Фен съм на НБА от 1985 г., когато Георги Глушков отиде да играе в САЩ. Аз правех интервюта с него, посрещах го на летището, когато си идваше - разказва Методи. - Постепенно



дойде идеята да показваме НБА по телевизията.



За да стартират тези предавания, много помогнаха Сашо Диков и Нери Терзиева. В началото в "Маратон" на Сашо пускахме малки репортажи с новини, остарели с по няколко дни, но нови за българския зрител. Купувах вестник "Интернешънъл хералд трибюн" и оттам ги взимах. После БНТ закупи пакета, предлаган от НБА, и така започнахме."

Интересите на Манченко обаче далеч не се изчерпват само с баскетбола. Сега като шеф, макар и и.д., на спорта в телевизията той има амбицията да утвърди спортните предавания като едни от най-гледаните. Покрай зимната олимпиада Методи въведе за първи път студиа с гост-коментатори, както и всекидневни репортажи от Солт Лейк Сити. Некомандированите за игрите спортни журналисти от БНТ начело с шефа са се разделили на два екипа, които се редуват нощем, за да осигуряват преките излъчвания на състезанията. Резултатите обаче не закъсняват и олимпийските студиа се радват на висок рейтинг. Според пийпълметричните изследвания на ТВ План-TNS само за една седмица той е скочил от 7,9 на 9,1%,



което отговаря на 1,734 млн. зрители.



Манченко не пропуска и любимите си предавания за НБА. И за тях въвежда гости в студиото - най-често цели баскетболни отбори плюс някоя българска звезда в този спорт. Резултатите не закъсняват и в края на януари "НБА Екшън" вече застига по рейтинг предаването за кеч "Първична сила" по bTV - 6,6 срещу 7,0%.
 
Картина от дългогодишния приятел Панчо Малезанов краси хола.
 
Малкият Васко бележи в портативния баскетболен кош, който баща му е домъкнал чак от САЩ.
 
Семейство Манченко в пълен състав.
12637
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД