:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Засега не се предвижда по-евтина електроенергия за бедни

Цената на тока ще се променя два пъти в годината

Първото поскъпване вероятно ще бъде от 1 юли
Наредбата за образуване и прилагане на цената на тока предвижда преходен период и прилагането на различни типове формули за изчисляването. Това става ясно от проекта на наредба за ценообразуването, внесен в Министерския съвет.

Под преходен период се разбира моментът, в който тарифите за бита и за промишлеността ще се изравнят. Конкретно време, през което трябва да стане това, обаче не е посочено. Дотогава цената за бита се определя по формула, която няма да включва отчисления за ядрени и екофондове, както и някои от инвестиционните разходи и възвръщаемостта им, а само преките разходи за производство. След края на преходния период във формулата вече влизат всички икономически показатели.

До края на преходния период токът за бита ще се променя два пъти в годината - от 1 април и от 1 октомври, с еднакъв процент. Всяка година до 30 юли производителите на електроенергия внасят в Държавната комисия по енергийно регулиране (ДКЕР) своите разчети за разходи за следващата година, а до 30 септември комисията ги утвърждава или им иска допълнителна информация. До 10 ноември трябва да са изготвени цените за бита.

Тази процедура обаче се изтегля в първото тримесечие през първата година от прилагането на наредбата, пише в текста й. Това означава, че през 2002 г. първото поскъпване ще бъде около средата на лятото, най-вероятно от 1 юли.

В наредбата никъде не се споменава за минимално количество ток, което социално слаби битови абонати трябва да плащат по по-евтина тарифа. Според експерти подобни квоти и прилагането им трябва да се решават от социалното министерство.



ПРОГНОЗИ

Синдикатите настояват цялото население или поне по-бедните да ползват от 100 до 150 киловатчаса месечно ток по старите тарифи след увеличението. Още тази година пък трябвало да се започне компенсиране на доходите с процент, равен на поскъпването на енергоносителите. Това стана ясно след вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. От КНСБ смятат, че токът за битови нужди тази година ще поскъпне с около 20%. Докато се изравни с цената на промишления ток, ще трябва да има увеличения от най-малко 10% всяка година. Синдикатът смята, че изравняването ще трае най-малко 2-3 години.
557
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД