:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Премиерът Пааво Липонен се обяви срещу "енергийния империализъм" в ЕС

Финландия брани атомните централи

Хелзинки смята, че кандидатките за ЕС трябва да опазят своите АЕЦ
Европа трябва да запази атомните централи заради енергийното разнообразие и за да не се превърне в "допотопно чудовище", заяви пред в. "Файненшъл таймс" финландският премиер Пааво Липонен в необичайна защита на атомната енергетика. Той обвини държавите от Европейския съюз, че налагат "енергиен империализъм" на кандидатките за членство.

"Изключително нечестно" е да се принуждават източноевропейските страни, които се стремят към ЕС, да затворят централите си, строени по съветска технология, отбеляза финландският премиер. Финландия все още използва един реактор по съветска технология и той е "най-безопасният в света", заяви Липонен.

Той предупреди също, че прекалената зависимост от вноса на природен газ от Русия неминуемо ще доведе до покачване на цените. Финландия е единствената държава от ЕС, която възнамерява да строи нова АЕЦ, припомня британският всекидневник.

"Как става така, че някои се опитват да превърнат ЕС в допотопно чудовище, зависещо от въглища и природен газ? Трябва да запазим атомните централи като една от възможностите", цитира вестникът финландския премиер.

Страните, които решиха постепенно да се откажат от атомната енергия, и най-вече Германия и Швеция, в действителност се опитват да избегнат бързото разграждане на тази енергийна система, тъй като иначе рязко ще се увеличи нуждата от изкопаеми горива.
15
544
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
20 Февруари 2002 01:44
Bravo. Niama li koi d poslusha finlandskia ministar? I bez tova Evropa ne ni iska, zashto li i se natikame? Toma Tomov hubavo pisa che ne ni triabva da vlizame v Evropa. Ako jivot i zdrave se stabilizirame sled 10-15 godini moje i da mislim za zakrivane na elecrtotsentralata. NE ni triabva da si gubia Turtsia kato energien pazar i da vnasiame tok ot Rumania
20 Февруари 2002 08:58
AEC triabva da se iskliuchat po celia sviat.Tiah ne biva da gi obiaviavame sa obekti na "nacionalna gordost"
Bes raslika koi gi e stroil--opasni sa vsichki : semetresenia,teror,avarii,che i krainite otpadxci lxchat i niama kxde da gi saraviat.
Ima alternativni energii i ako BG se saeme otsega s tiah,shte ima goliama prednina.
20 Февруари 2002 10:48
Мдааа и да се върне света към енергийната зависимост от нефтените и газовите полета, чрез които една или две свръхсили ще си прокарват задкулисто политиката и управляват световната икономика.
Само така - глобализация му е майката... Глобализация и поддържане на напрежението в Иран или Ирак или Афганистан - абе където и да е стига да е на майната си...
20 Февруари 2002 11:51
Ano 3,
Moderen nachin na energoproisvodstvo sa: 1).."viatxrna -ima gi po cialsviat,dori i vxv Finlandia
2).Slxncheva,s kolektori-sxshto gi ima po cial sviat.
3).Semna toplina-aparati sa obmiana na semnata toplina rabotiat po cial cviat.
4).Toplite isvori,te se sreshtat chesto u nas,a mnogo ot tiah si tekat "ei taka"
Ima i stari bxlgarski issledvania sa vpriagane na morskite vxlni-sxshto neischerpaema energia.Sega ima opiti v Irlandia.Tasi forma na dobiv e oshte utopia-mxchno se obhvashrta.
Taka shte se isplxsnem,pone otchasti ot manipulaciite na petrolnite kompanii.A shtom nie imame vBG goliam potencial na inteligentni mosxci...eto ti rabota sa tiah,che i sa spomagatelni rab.mestaroisvodstvo,plasment,reklama.
Sa tasi prednina govoria,a ne sa oblagite na lukoil,Shell i drugite tam.
Rasumen posdrav.
20 Февруари 2002 12:06
E. T. се усмихна!!!
20 Февруари 2002 13:06
toiaga, що за ограничено мислене? Страх те е, значи, да не ти светне дирника от малко радиацийка, но да се задуши планетата от пушеците и замърсяването - да!
Всъщност, и въглищата, и ядрения разпад са опасни. Но ключовата дума във фразата "ядрен разпад" е втората - "разпад". Защото бъдещето е на атома, в лицето на ядрения синтез, който е наполно безопасен...
20 Февруари 2002 13:07
Браво на Швеция ! За жалост нашите политици (ЛИЗОГЪСССЦИ) няма да си вземат поука и вместо да си запазим хубавия АЕЦ ще си платим като попове , за да ни го УНИЩОЖАТ и вместо да печелим от износ на електричество ще си внасяме на двойни и тройни цени !
20 Февруари 2002 13:43
BRAVO NA FINLADCITE,BE TAPAK.CVEDITE CACTO CA DUPEDAVCI.EDINCTVENO FINLANDIA KASVA COBCTVENOTO CI MNENIE OTKRITO I NE CA V EU,SACTOTO CE YVASAVAT DOCTATACNO,OPITVAT CE DA NI OTVORJAT OCITE OCTE PREDI DA SME CE NABUTALI V KUPA,CJALA ISTOCNA EVROPA,CE VLISANETO V EU OSNACAVA ISPALNJAVANE NA SAPOVEDI NESAVICIMO OT INTERECITE NA D-VATA,AKO NE-CANKCII.ECTECTVENO CTE CI GLEDAT NA PARVO MJACTO TEHNITE.KATO CI SATVORJAT AEC PARVO BOGATITE DARSAVI-NIE CTE GI POCLEDVAME-DA DADAT PRIMER GADOVETE.MA-NE-TRAJAT CI.A VCICKI SNAEM CE CVECIA E BILA NEUTRALNA CAMO NA HARTIA I E ISNACJALA CTMANA I ORASIE SA HITLER
20 Февруари 2002 15:10
G-n Ivailo,
dobre che si prisnavate , che ste nachinaesht.Vijdam ,che i cheteneto vi satrudniava-as nikxde ne sxm spomenaval sa vxglishta ili semno maslo.
Na rasumni rasmishlenia i vxspitan ton vie otgovariate s isrechenia ot dirnika...vashia sobstven ured sa obmiana na mnenia.
20 Февруари 2002 18:53
Toiaga, napalno te podkrepiam za alternativnite nachini za proizvodstvo na energia. Ima samo edin malak problem-lipsa na pari za razrabotvaneto na tezi proekti. Eto zashto mislia che triabva da iznasiame atomna energia i da vlagame prihodite v stroej na alternativni tsentrali. Taka che zasega spored men e po razumno da si zapazim Kozlodui



20 Февруари 2002 19:13
Samo AEC mu e majkata!

ЗКПЧ-др.Радул
20 Февруари 2002 20:22
Абе "тояга" трябва да си много невеж
за да говориш, че алтернативните източници
на енергия /вятър, вълни, гейзери и тн./ могат
да конпенсират АЕЦ. Що не се заинтересуваш
какъв процент от енергията в Франция се
добива от алтер. енергия. Знаеш ли в Япония
колко АЕЦ има - 60!!! /страна в която екалогията е
приоритет и има достаъчно технологии за алтер. енергия/
Само на българина някой тъпак като му свирне
И той веднага тръгва.
Българите трябва да се гордеят с АЕЦ Козлудуй,
и всеки който твърди че тя тябва да се закрие е национален предател.
20 Февруари 2002 21:24
Подписвам се под всяка дума на Анонимен #3
20 Февруари 2002 22:57
S AEC se gordeat samo komunistite
20 Февруари 2002 23:04
aai,
Nevejata ste vie, a na tova otgore ste i nedalnoviden.
Sled 10 godini AEC po sveta shte se prepoloviat.Ako do togava ne puknete ot sloba,shte se uverite.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД