:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,566
Активни 476
Страници 2,011
За един ден 1,302,066

Обама обяви война на Уолстрийт

Президентът на САЩ предложи радикални реформи за банковия сектор
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Американският президент Барак Обама и представители на неговата администрация обясниха пред журналисти в Белия дом новите ограничителни мерки за банковия сектор във Вашингтон.
Американският президент Барак Обама на практика обяви война на Уолстрийт, след като представи серия от мерки за контрол върху банките и ограничаване на рискованите сделки, писа британският в."Таймс".

Мерките, които бяха окачествени като най-мащабните регулаторни действия след Голямата депресия от 30-те години на миналия век, имат за цел ограничаване размера и обхвата на американските банки и финансовите институции. Те предполагат провеждане на реформи в системата на финансовото регулиране, които да дадат повече сигурност на данъкоплатците и вложителите и да не допуснат повторение на кризата от 2008 г. Според дългосрочните планове на президента на САЩ е необходимо да се установят лимити на компаниите във финансовия сектор, както и да се наложи забрана за използване на собствен капитал на търговските банки за инвестиционна дейност. Предвижда се търговските банки да нямат право да притежават хедж-фондове за преки инвестиции, да не инвестират в тях, нито да ги консултират.

"Не бива да позволяваме отново банките да се отдалечат от основната си мисия - да служат на клиентите си", заяви Обама. "Решимостта ми да реформирам системата се засилва, когато виждам рекордните печалби на фирмите, които твърдят, че вече не могат да отпускат заеми на малкия бизнес, не могат да поддържат ниски кредитни лихви и не могат да върнат парите на данъкоплатците, които ги спасиха от фалит", каза още Обама. Той обвини банките, че са предизвикали най-тежката икономическа криза след Голямата депресия в опитите си за реализиране на бързи печалби, и обеща американските данъкоплатци повече никога да не бъдат превръщани в заложници на банките. Президентът на САЩ категорично заяви, че е готов "да води сражение" с банките, но да наложи нови ограничения върху тяхната дейност. Барак Обама предложи новата система от ограничения да бъде наречена "Правилото на Волкер" в чест на един от икономическите му съветници и бивш директор на Федералния резерв Пол Волкер.

РЕАКЦИЯ

Предложенията за нови ограничения в дейността на банките изправиха на нокти служителите в банковия сектор в САЩ. Индексът Dow Jones затвори с 2 пункта спад, като това е най-ниският показател от октомври м.г. Също така падна курсът на акциите на най-големите американски банки Goldman Sachs, JP Morgan и Bank of America, което показа, че фондовият пазар болезнено реагира на новия подход на американския президент.
40
2555
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
22 Януари 2010 23:36
Регулацията на фин. сектор е необходимост. Но да се забранява на банките да държат хедж фондове и прайвът екуити фондове и да правят пропрайътъри трейдинг - е популистко предложение с несигурна изпълнимост и ефективност. Обама се поддаде на популисткия гняв срещу банките - "тлъстите котараци" - на фона на всеобщото бедствие.

Гневът на хората иде от неспособността на Обама да приложи сериозен стимул в реалната икономика. Обама е центрист, търси консенсус, и това го прави неподходящ за задачите, които искат радикално действие. Хилари си беше по-добрият кандидат - сега това е ясно предполагам на всички. Обама е на път да оака и здравната реформа.
23 Януари 2010 03:00
Аз го намирам за способен пич Г-н Обама.Браво за решението му да контролира действията на банките демек вързан поп мирно село.
23 Януари 2010 03:06
Индексът Dow Jones затвори с 2 пункта спад, като това е най-ниският показател от октомври м.г.



Не с 2 пункта, а с 2 процента. Редакцията се е престарала с внимаването.


Иначе съм сигурен, че сега пак ще наизлязат маймуните като Дж. Сорос, за да обяснят колко фатално ще е за икономиката ако им се попречи при следващата криза да спечелят още 5 млрд.
23 Януари 2010 03:34
Обама обядва ла~на на Уолстрийт
23 Януари 2010 04:47
Много е прав Обама, Чичо Фичо. Банките трябва само да обслужват клиентите си, а не едновременно да ги обслужват и в същото време да играят срещу тях, както се получава досега.
23 Януари 2010 06:08
Един от катализаторите за имотната криза беше "невинното" рефинансиране на имоти без изплатен и долар от принципала.Банките с охота(Бенк оф Америка пук с най-голяма охота) рефинсираха къщи купени със зироу даун и изплащани години наред под формата "интерес онли".Всичко живо се юрна да взима "кеш" срещу невъзможноста да покрива бъдещите месечни плащания.От друга страна банките регестрираха бум на "сделки" и прибраха рекордните бонуси.Сега същите тези банки се чудят какво да правят с огромният масив от имоти в статус на "форклоужър" и " шорт сел".Къщи продадени за $150 000 и рефинансирани до $220 000 се продават на "шорт сел" за $80 000. Но-о!! Бонусите са прибрани, а собствениците - изритани...Между другото сега е момента да се купи имот в САЩ. Чудесни къщи за по $60 000 $80 000.Говоря за три спални и две бани + гараж. Някой и с басейн.Не се майтапя! Ако има желаещи мога да помогна...е-мейла ми е винаги отворен...
23 Януари 2010 06:40
три спални+2 бани+гараж+кухненски бокс+трапезария+хол+гараж, но нямам басейн, иначе щях да помисля , че говориш за моята къща.Иво , тя мойта е в България де, ама ако има мераклия за 120 000$, майлът ми също е отворен
23 Януари 2010 06:48
Ми нищо ново. Обонго е във война с банките не от вчера. Безпросветен социалист.


Не знам обаче кога Барито ще нарита Майкрософт, Яхуууу и останалите виртуалисти. Където и да напишеш името "Обама" , спелчекъра моментално го подчертава за грешка и препоръчва "Osama", "ABM", "Omar", "Alma" и всичко останало, но не и Пророка.
23 Януари 2010 06:58
Насе, финансовият гений от Меден рудник се позагуби напоследък. Можеше и да те огрее.


Засега обаче имаш само един опшън. На живо върви "Hope for Haiti Now". Звъниш на 1-877-99-HAITI и даряваш.
23 Януари 2010 07:32
Като напишеш Обама на кирилица и излиза "обама еврей".
23 Януари 2010 08:44
Марионетката реже конците си? Блъф за публиката.
И на какво ще се крепи?
--------------------------
Блогът на Генек


23 Януари 2010 09:36
И аз това се питам. Тия конци, който действително е опитал да ги среже добро не е видял.
23 Януари 2010 09:51
"..основната си мисия - да служат на клиентите си..." АААА егати вица.
Основната мисия на банките е да изкарват пари.
23 Януари 2010 10:11
Обама обяви война на Уолстрийт
.....
и след войната..импийчмент.
Американеца не признава от кумува срама че Негър няма квалификацията и емоционалната нагласа да бъде президент на бяла Америка.
Защото американските негри, с известно историческо оправдание, не вярват на белите и мразят
предишните си господари робовладелци.
Оттам и злобата на Обама към тези институции които направиха Америка най
богатата страна в света.Оттам и безразличието към сигурността на "белият"
23 Януари 2010 11:42

Обама обяви война на Уолстрийт

Най-после - крайно време беше! Макар че надали!

Всъщност, тези ограничения може и да свършат някаква работа, но само временно, докато финансовите "инженери" не измислят начини за заобикалянето им. Също така, основните недостатъци на съвременното банкиране се запазват, макар и малко намалени. Един от тези големи недостатъци е банковата мултипликация благодарение на която срещу 100 лева депозит банковата система може да произведе до 900 лева кредитен ресурс. Това на практика обезценява депозита и съответно труда вложен за заработването му като създава многократно по-голяма парична маса, която вдига цените нагоре. Това е фундаментално положение, което е в основата на ненормално високите (спрямо действителните разходи) цени на жилищата. Но не само. Всичко, за което хората са склонни да вземат заем (например леките коли), също поскъпва значително.

От друга страна, от това поскъпване не се възползват всички. Така например, от скъпите жилища печелят главно предприемачите (чрез печалбата) и банките (чрез лихвите), а бачкаторите, макар и с относително добри заплати, печелят много малко. Например, по мои груби изчисления, в България, труда вложен в един квадратен метър жилищна площ е не повече от 40 евро, а този квадратен метър се продава (в момента) за 800 и нагоре евро. Т.е. кредитирането дефакто води до много силна диференциация на доходите и социално неравенство. Т.е. кредитирането дефакто е антисоциална дейност. Поради което трябва да бъде ограничено максимално. Не случайно лихварството е забранено във всички религии. Господ трябва да е бил наясно с тези ефекти още преди 2 хиляди години. За разлика от сегашните икономисти и политици, между които и Обама.


____________________________
Всеки, който вярва, че експоненциалният растеж на паричната маса може да продължи до безкрайност, в един ограничен свят, е или луд или икономист
23 Януари 2010 11:46
Григор Груев
[Начинаещ][27]
23.1.2010 г. 07:32:27 Като напишеш Обама на кирилица и излиза "обама еврей".

На мен, като прост, не ми излиза това. К'ъ съм си Грую...(GrooYou)

Редактирано от - Dundaky на 23/1/2010 г/ 11:47:07

23 Януари 2010 13:40
Пенке, не съм сигурен, че сметката ти с 40 евро на кв. метър за труд е вярна. Само цената на проектирането е над 10 евро.
23 Януари 2010 15:01

Имам предвид труда само за построяването (физическото). Освен това, тази сметка е за апартамент в многофамилна сграда.

____________________________
Всеки, който вярва, че експоненциалният растеж на паричната маса може да продължи до безкрайност, в един ограничен свят, е или луд или икономист

Редактирано от - Пенка от Прокатния на 23/1/2010 г/ 15:32:11

23 Януари 2010 15:30
банките само гледат да прецакат клиентитеси но не и да им помогнат
23 Януари 2010 17:01
Идеята е хубва - няма кво да си кривим душичките. Сегашното положение е абсурден конфликт на интереси и едностранни правила в които банките имат право да приберат парите и нямат задължения. Все едно профсъюза на лекарите да отговаря за здравните застраховки. Или една от страните по делото да бъде същевременно адвокат на другата страна.
*
Но и преди идеята да се въведе ред в кредит картите беше добра, но резултата беше бързо и значително влошаване. Затуй Барак трябва да се занимава с неща от които разбира и всички имаме полза. Има и такива. Добре би било примерно да отдели повече време да обикаля из Америка и да агитра за демократите. На този фронт положението все още е много лошо и той доказано е в състояние да помоне на страната си.
23 Януари 2010 20:23
Намеса на Държавата в икономиката често е фатална.
Към нея трябва да се подхожда особено внимателно...

А че Обама няма да свърши нищо реално в УСА, е много вероятно.
23 Януари 2010 22:57
Анастаси Сиров, здравей!Точно така , друже, 3 спални, 2 бани, трапезария, кухня, малко патио и една кола гараж. Заден двор 12 на 20м. преден 6 на 20м.
Обща обитаема площ 1200sqf или 133кв.м(без гаража), драйв-уей за две коли.Точно такава къща си очаква купувача за $65000. Има и доста като нея, че и по-добри...Разбира се така наречения "шорт сел" отнема всъщност доста време - 3 и повече месеца, но какво от това?Подписваш предварителен договор без финансиво обезпечение, предоставяш документите , които банката изисква и това е.Апропо каква е температурата сега в България?Защото тука е 22 целзий И ще остане такава до юни, когато ще се позатопли

Редактирано от - ivo kunchev на 23/1/2010 г/ 23:02:58

23 Януари 2010 23:08
Намеса на Държавата в икономиката често е фатална.

Според моето скромно мнение няма нещо невъзможно на този свят, нищо не е толкова зле, че да не може да се обърка още повече!
24 Януари 2010 02:03
Г-н Фичо изглежда държавата няма достатъчно финансови възможности за медицински застраховки.Не мисла че Г-н Обама няма желание така че не го обвинявай предварително.Разбери президента преставлява нацията но той не управлява нацията а партията която е на власт.Така че партията ако предцени че няма финасови възможности за поетите от него обещания може нарочно да сложи по слаб кадидат за да загуби мнозинство.Така с един коршум два заека запазва си престижа и си слага тенекия на гъза че за неуспеха е по силната опозиция.
24 Януари 2010 09:36
/:/ "Намеса на Държавата в икономиката често е фатална...."
......................................... .....................................
Държавата трябва да УЧАСТВА в Икономиката!

ТРЯБВА, например, да има държавни БАНКИ, държавни ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ фирми, държавни ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИ фирми, държавни нефтопреработвателни ПРЕДПРИЯТИЯ и техни БЕНЗИНОСТАНЦИИ, държавни МЕСОКОМБИНАТИ, държавни ТАХИМЕТРОВИ фирми и т.н.
А трябва да ги има тези държавни фирми и предприятия, първо, за да осигуряват Доход на държавата! И второ, за да могат те да влияят на ЦЕНИТЕ на пазара! А ще могат, защото държавата може да си позволи да произвежда, да дава кредити, да застрахова и т.н. и на по-малко Печалба/при НЕдъмпингови цени!/- и, като участник в Пазара, другите участници ще се налага да се съобразяват с Цените на държавните фирми, банки, застрахователи и прочие! Участието на Държавата в Пазара ще пречи и на уговарянето мужду частниците на КАРТЕЛНИ цени, както и на монополни частни такива!
24 Януари 2010 09:56
Барак Обама разкритикува решение за отмяна на ограниченията за финансово участие на корпорации в избори в САЩ
24 януари 2010 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама разкритикува рязко решението на Върховния съд за отмяна на ограниченията за финансово участие на корпорации в хода на федералните избирателни кампании, предаде агенция Ройтерс.
„Това е истински удар по демокрацията”, заяви Обама в своето седмично обръщение към нацията. По думите на американския държавен глава, „решението на съда създава неконтролируем приток на замесени с чужди интереси пари в американската демокрация”.
„Лобистите за съмнителни инициативи ще имат нови лостове, с помощта на които ще могат да харчат милиони за реклама и убеждаване на избрани длъжностни лица да действат в техен интерес, както и да наказват тези, които откажат”, допълни Обама. На 21 януари 2010 година Върховният съд на САЩ постанови да бъдат отменени ограниченията за независимо спонсориране от корпорации на федерални избирателни кампании, действащи от 1990 година.

24 Януари 2010 10:22
ТРЯБВА да има държавни БАНКИ, държавни ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ фирми, държавни ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИ фирми, държавни нефтопреработвателни ПРЕДПРИЯТИЯ и техни БЕНЗИНОСТАНЦИИ, държавни МЕСОКОМБИНАТИ, държавни ТАХИМЕТРОВИ фирми и т.н.

С крака в червеното блато и глава в червена мъгла- напред към светлото минало...
24 Януари 2010 10:38
BENEDICTA,
По времето на "светлото минало" НЯМАШЕ частни банки и предприятия!
Ерго, ИМАНЕТО на държавни банки, застрахователни фирми, производствдени предпирятия и т.н., но НАРЕД с частните такива, НЕ е връщане към "светлото минало" , а е крачка към "по-светло Бъдеще"!
НЯМА причини Държавата и политическата Класа да се издържат САМО от Данъци, Акцизи, Мита, Такси, Глоби и т.н.- защото това очевидно и логично води до постоянното им ПОВИШАВАНЕ/за сметка на хората/!
А е важно и другото, което съм казал- и което ти НЕ си правиш труда да коментираш!- че чрез ДЪРЖАВНИ банки, застрахователи, електроразпределители, производители и т.н. Държавата, чрез нейните Цени/ с калкулирана по-ниска Печалба в тях!/, може да влияе ПОСТОЯННО оздравително и отрезвително на Пазара- в полза на Гражданите- купувачи, кредитополучатели, застраховащи се и т.н.! Схващаш ли?!
24 Януари 2010 11:12
ти НЕ си правиш труда да коментираш!- че чрез ДЪРЖАВНИ банки, застрахователи, електроразпределители, производители и т.н. Държавата, чрез нейните Цени/ с калкулирана по-ниска Печалба в тях!/, може да влияе ПОСТОЯННО оздравително и отрезвително на Пазара- в полза на Гражданите- купувачи, кредитополучатели, застраховащи се и т.н.! Схващаш ли?!

За чия сметка ще е това параграфе, освен за сметка на данъците на същите тия граждани, от които ще се изземва, за да се поддържат ниски цени на държавното производство...? И ето къде ще се наливат тези данъци...
Като пример за държавно предприятие ще ти дам Булгартабак- жертва на партийни игри, назначения, финансиране на партийни каси и прочие екстри. Това е съдбата на всяко държавно предприятие...Мерси- няма нужда.
24 Януари 2010 15:02

ivo kunchev,
забравил си да кажеш трите най-важни нещата за къщата (на шорт сел):
1. Локация
2. Локация
3. Локация
?


____________________________
Всеки, който вярва, че експоненциалният растеж на паричната маса може да продължи до безкрайност, в един ограничен свят, е или луд или макроикономист
24 Януари 2010 15:52
Пенке, ти да не си некой брокер на недвижими имоти с тая локация ?
24 Януари 2010 17:19

Не бе Ку-Ку, просто съм чела съм Доналд Тръмп. Он така е рекъл. Ама може и да не е така, знае ли човек...


____________________________
Всеки, който вярва, че експоненциалният растеж на паричната маса може да продължи до безкрайност, в един ограничен свят, е или луд или макроикономист
24 Януари 2010 18:15
ivo kunchev
"Обща обитаема площ 1200sqf или 133кв.м..."

1200 (square feet) meters = 111.483648 m3
24 Януари 2010 18:51
Волкер има голяма репутация, но "правилото" му нямаше да спаси "Лимънс", които си бяха чисто инвестиционна фирма и пак отидoха на кино.
24 Януари 2010 21:24
Никола Михов, мойта преценка е приблизителна.Изхождам от това, че 1кв.м. е горе долу 9sqf. Все пак благодаря за уточнението!
24 Януари 2010 21:35
Пенка , най-общо локацията е Сент Питърсбърг, Флорида.Не изпускайте момента!!чужденец и без документи за пребиваване в САщ, може да си закупи имот.Единственото условие да плати кеш, тоест без финансиране.По този начин отпада задължителната застраховка и остава само данък сгради. Годишна вноска...Не се колебайте!! Бате Иво ще ви помогне да заживеете в един нов нов свят.Свят на дайкири и ска музика, безкрайни бели плажове и 12 месеца гарантирани одежди - тениска, шорти и (евентуално) джапанки!!!Насам, Насам премръзнал и обезверен народе!!
24 Януари 2010 21:42
Ако държавата не може да регулира икономиката тогаваза какъв г...ей съществува.В света на абсурда в който живеем американците стават социалисти, руските комунисти капиталисти, евреите войници германците търговци.Американците вървят по този път по който ние и руснаците се връщаме.Може и да се срещнем някаде по-средата тъй като всяка нация в исторически моменти на опасност за оцеляването й поне през 20 век прибягва до социализма -друг въпрос е каква разцветка ще му се даде- кафява/щото и те са социалисти, червена, оранжева или европейска -сравнително нова.Синята помия с кафяв оттенък вече явидяхме.Сливането на банковия с промишления капитал и образуването на финансова олигархия като последен стадий на капитализма очевидно не е маркситка пропаганда.Между другото едно социологическо изследване в Англя показва, че една санитарка в болница допринася с 5 лири месечно върху брутния продукт, а един банков чиновник генерира загуба от 15 лири месечно.Ето за това говори Обамата за края на една дефектна система.

tode3n
25 Януари 2010 17:00
„Дженерал мотърс” обмисля строеж на нов завод в Китай
25 януари 2010 | Агенция "Фокус"
Шанхай. Автомобилната компания „Дженерал мотърс” обмисля да построи нов завод в Китай, за да отговори на нарастващото търсене на страната, която се превърна в най-големия автомобилен пазар в света през изминалата година, предаде Ройтерс.
Плановете за строеж на завода обаче няма да бъдат реализирани през настоящата година, посочиха от компанията, която през 2009 година е продала 2, 72 милиона автомобила в Китай. През 2010 година американската компания очаква да реализира около 3 милиона продажби в азиатската страна.

25 Януари 2010 17:07
Е, к`ва стана тя?!
"Националноотговорният" демократичен сащски капитал изоставя сънародниците си-сащци да затъват в Безработица, а отива да дава работа в "комунистически" Китай и да строи и продава там маркови автомобили на работещите за шепа ориз гладни и боси китайци?!
Щото, нали, КОМУНИСТИЧЕСКИ Китай Депресия и Криза НЕ го лови!

Редактирано от - paragraph39 на 25/1/2010 г/ 17:29:19

06 Август 2010 05:28
И докато Обама е зает с борбата срещу еврейското надмощие на американските финансови борси, Китай усъвършенства техническите възможностти на старите съветски СС-21 и СС-23, които са в основата на прототипа на супермощна анти-самолетоносачна ракета.
САЩ се страхуват, че новото китайско оръжие ще преобърне баланса на силите в Тихия Океан.

натиснете тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД