:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,546,336
Активни 124
Страници 3,282
За един ден 1,302,066

Подслушване и таен свидетел ще са достатъчни за присъда

Опозицията изостави битката за най-спорните текстове в НПК и така помогна за приемането им
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Правосъдният министър Маргарита Попова сравни възможността обвиняемият сам да иска съд с амнистия и определи това като "тежка корупционна врата".
Данни от специални разузнавателни средства (СРС) и таен свидетел ще са достатъчни за произнасяне на присъда. Този и други спорни текстове в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) гласува вчера парламентът след тежки дебати и 5-часово заседание.Окончателно през пленарната зала, не без помощта на опозицията, минаха и едни от най-атакуваните от адвокати и правозащитници идеи. Депутатите от БСП и ДПС демонстративно напуснаха пленарната зала, след като в НПК бе записано, че може да има присъда, основаваща се само на данни от СРС и показанията на свидетел с тайна самоличност. Досега това не бе достатъчно за присъда - изискваха се и други доказателства, като явни свидетелски показания, самопризнания, документи и т.н. Все пак депутатите запазиха забраната съдът да се произнася само въз основа на информация от СРС.

"Комбинацията между две тайни доказателства е недопустима", обяви депутатът от БСП Янаки Стоилов. Той нарече текста "неофашизъм", защото по време на фашизма технологиите не били така добре развити. "Ако такъв текст съществуваше тогава, Георги Димитров нямаше да получи оправдателна присъда от Лайпцигския процес", разпали се Стоилов. Колежката му Мая Манолова нарече текста "полицейщина", защото ще има възможност да се фабрикуват доказателства. От трибуната тя разказа и кулоарен афоризъм - че 41-вото НС е 41-во РПУ. Лидерът на ДСБ Иван Костов, който при първото четене на проекта също бе против текста, обаче бе размислил. Той обясни на колегите си, че много често при най-тежките престъпления като "поръчването на смъртна присъда от мафиотски бос" заповедта се издава еднократно. Затова, както и при подкупа, СРС-тата били безалтернативен източник на доказателства.

Въпреки заплахите и предупрежденията текстът мина с 84 гласа "за", 53 "против" и 2 "въздържал се".

Отсъствието на ДПС и БСП обаче помогна да мине друг противоречив текст, който не бе подкрепен от ДСБ и "Атака" - възстановяването на т.нар. вечен обвиняем. От НПК отпадна възможността, ако някой е бил обвинен за тежко престъпление повече от 2 години, да поиска сам делото му да влезе в съда или да бъде прекратено.

Екатерина Михайлова (ДСБ) се изказа против, защото текстът е преграда срещу рекетиране от страна на разследващите. "Не може едно обвинение да се протака много дълго. Говоря като човек, който го е изпитал на гърба си (визира делото срещу съпругата си Елена Костова, завършило с оправдателна присъда, бел.а.). Щом злоупотреби са вършени в една държава, те ще се извършат пак", каза и Иван Костов.

От ГЕРБ обаче защитиха отпадането. "Ако искаме да станем европейска държава, контролните органи трябва да работят, както трябва. Има инспекторати. Който се чувства ощетен, да подаде жалба", препоръча Анастас Анастасов. "Престъпността става все по-тежка. Понякога експертизите се бавят по 6 месеца, а съдебните поръчки - с години", подкрепи го и Димитър Лазаров. Правосъдният министър Маргарита Попова сравни възможността обвиняемият сам да иска съд с амнистия и определи това като "тежка корупционна врата". "Ще останат много бонуси на престъпниците. Нелогично е заради мързеливите да не наказваме престъпниците", пледира Попова емоционално.

Преди БСП и ДПС да напуснат залата, след час дебати с 85 гласа "за", 40 "против" и 10 "въздържал се" бе въведен резервният адвокат. Той ще се назначава от прокурора или съда по дела за тежки престъпления, когато е от изключително значение производството да бъде проведено в разумен срок. Той обаче ще може да упражнява правата на защитник дори и без съгласието на клиента си, когато титулярят адвокат е бил редовно призован, но не се е явил по неуважителна причина.

"Това е текстът "Вишински", един от най-мракобесните текстове, който може да се появи в български закон, защото обвинението назначава защитник на обвиняемия", заяви Христо Бисеров (ДПС). Той прогнозира, че ще се появи професия "адвокат провокатор". Явор Нотев ("Атака") определи текста като "незаконосъобразен" и "широко отворена врата за дела в Страсбург".

От ГЕРБ обвиниха Бисеров, че манипулира депутатите и резервният адвокат ще е използва в изключително редки случаи, когато адвокатурата или обвиняемият саботира процеса. Освен това защитникът е длъжен да съгласува тезите си с обвиняемия и ако няма съгласие, той може да бъде отзован.

----------------

ГЛОБИ

----------------

До 300 лв. (сега до 100) може да бъде глобен свидетел, който не се яви в съда, а откаже ли да даде показания - до 1000 лв. (сега 500 лв.). За неявяване или отказ да дадат заключения вещите лица ще са заплашени със санкция до 500 лв., а не с до 200 лв., както е сега. Когато делото се отлага без уважителна причина заради страна, свидетел или вещо лице, съдът ще им налага глоба до 1000 лв., а не до 500 лв.
79
3743
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
79
 Видими 
25 Март 2010 21:08
Той обаче ще може да упражнява правата на защитник дори и без съгласието на клиента си

Кой изпечен престъпник им плати за да може да излезе сух от водата и при най голямото доказано престъпление ? Достатъчно е адвокатът му да не се яви, служебната му защитата да е без негово съгласие за да получи след това не само оправдание, но и тлъсто обещетение.
-
Тези или са много тъпи или работят явно за престъпността.
25 Март 2010 21:36
Не мога разбра защо ритат срещу сересетата като доказателство в съда?Ква "полицейщина" и "фашизъм"/впрочем, каква ни е точно ползата, че били оправдали другаря Димитров, получава се, че еко не бяха го оправдали, леле, какъв ужас и колко страшно щеше да бъде...като в Одеса миналата година, от вица за заека и вълка/, ако има запис, законно направен след разрешение от съд, на който някакъв другар/или господин/казва някакви неща, които не са за казване?
Честно, не разбирам.И Костов е прав.Някой казал по телефона другиму:я му светете маслото на тоя, ама не, другарката Мая каза, че това не може да е доказателство, трябва милицията да намери друго, по-силно, или този първият да получи мозъчно кукуизпиване и да подпише саморъчно, да, аз, долу-такова, казах така.От умрял писмо по-често се получава.Има даже истински случаи.
Сигурно считат, че е много подло ти да си говориш, както майка ти те е родила, а некви подлеци хем да те слушат, хем да те записват, хайде холан, къде дават така!
Като търговията с гласове; о, да, престъпление е, о, голямо и сериозно е, ама със сересета не може се доказа, а как точно - не обаждат.
Тия от бесепето големи правозащитници се извъдиха.Айде, тия от депесето не ме изненадват толкуз, щото те нали се движат за права и слободи, та е некак си естествено, даже бих казал естественно.
Или не съм прав?
А това за резервния адвокат някой профи да го коментира, щото в тия правни дебри не е лесно за редовия гражданин да се ориентира.
25 Март 2010 21:41
А това за резервния адвокат някой профи да го коментира, щото в тия правни дебри не е лесно за редовия гражданин да се ориентира.
Правните тънкости са си за профитата, но редовият гражданин вижда, че най-често делата се отлагат и протакат с години по повод някакво отсъствие на адвоката - веднъж бил хремав, втори път имал час при маникюристка...А като има обвиняемият десетина адвоката, все на някой нещо такова ще му се случи. И трябва да се търси начин това да се спре. Дали това е начинът, не знам.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
25 Март 2010 21:50
СРС-тата могат да се използват за доказателство, но само ако преди това бъде ясно разписан начин, така че да не могат да бъдат манипулирани. Щото мога да ви извадя видеоклип как си пиете уискито в лунен кратер. За звука още по-лесно.
-
Освен това е безсмислено. Има достатъчно начини на изразяване при които всичко може да бъде казано, уговорено и поръчано и да не се казва нищо нередно. Нали никой не си прави илюзията, престъпниците ще могат да бъдат изловени със СРС-та ? Освен ако СРС-тата не са манипулирани, разбира се. Но това пък означава не правосъдие, а режисирани активни мероприятия.
25 Март 2010 21:55
А за резервният адвокат, ако искаха да го направят, както трябва, то можеха да задължат всеки адвокат да представи списък от свои заместници и да бъде задължен под яки санкции, да осигури някой от тях при свое отсъствие по уважителни или неуважителни причини. Можеха да задължат и подзащитният, когато наема някой адвокат по презумпция да приема, че може да бъде защитаван и от някой от заместниците на адвоката.
-
Сега както са го направили скандално нарушават правото на защита. Все едно да ме натресат да защитавам тезите на Митев, без неговото съгласие. Че нали веднага ще му сменя номерата на всичките му бусове.
25 Март 2010 22:00
А, за тебе знаем...
25 Март 2010 22:02
Ловкия,
за кой и какво знаеш ?
25 Март 2010 22:11
Че ти искаш да направиш мръсно на Митев.
25 Март 2010 22:15
Никога. Просто ще защитавам тезите му така както ги разбирам, че би трябвало да се правилни, а не както той си ги разбира. Още повече, че любимците му считат това за правилно, а значи и той, като железен войник на партията не би имал нищо против.
25 Март 2010 22:21
Е как ще защитаваш тезите му, като ги смяташ за погрешни?
Значи ще защитаваш своите тези.
25 Март 2010 22:23
Е нали и аз тва казвам. По повод адвокат за защитава някого против волята му.
25 Март 2010 22:31
Някой май е гледал Rock'N'Rolla
25 Март 2010 22:51
Явно изхождаш от идеята за адвокатска защита тук, на нашата територия.
Щото аз съм чувал, че по принцип адвокатът трябва да защитава клиента си независимо от собствените си разбирания и критерии за добро, лошо, редно и нередно.
И ако Митев си иска табелите, ти ще трябва да убедиш уважемия съдебен състав от тулупи, че тия табели са табелите...
25 Март 2010 22:57
Много ми е интересно какво е това животно "таен свидетел" и как точно ще свидетелства в съда. Ще му организират декоративна кабинка ли в съдебната зала?
В белите държави има "защитен свидетел" и защитата му отговарят гл. прокурор, спец. комисии... Ние тук ще свидетелстваме тайно, щото не можем да си опазим свидетелите.
25 Март 2010 23:07
Уф, ай дано най-накрая мръдне и съда и почнат да ги вкарват в затворите, поне малце възмездие докат съм още жива.
Байгънясах иначе в тая държава на корупция, а корумпираните от Марс.
Корумпираните от Марс, корупцията от Венера, българите за лудница, а съдиите вятър ги вее на бял кон.

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
25 Март 2010 23:22
Абе, я ми обяснете, аз ли си фантазирам, или наистина само преди 2-3 дни една агитка пееше в хор: съдът не е виновен! Пожарникарят има законодателната власт - да променя законите и да оправи нещата. Ако не го направи - значи не иска да има правосъдие.
Що сега така се обръща лопатата?
25 Март 2010 23:34
Ловкия,
тоя закон ще се прилага тук, а не в Рая, където всички са ангели небесни.
-
Даже има и още нещо - служебните защитници, назначавани пряко волята на подзащитния, трябва да са удобни на назначаващите ги за да бъдат викани пак. Щото ха познай, ако някой служебен защитник си приема работата присърце и затрудни обвинението или съда, дали ще бъде повикан пак.
25 Март 2010 23:40
Сократ-май,
работата на съда зависи изцяло от работата на Народното събрание и законите, които то приема. Щото съдът работи точно по закона.
-
Проблемът е, че днешните промени в НПК са глупави и постигат точно обратният на желаният ефект. Бланково оневиняват всички обвиняеми, защото им отнемат основното право за справедлив процес - правото на защита.
А това право е гарантирано не само от българската конституция, а и от множество международни актове, ратифицирани и от България и които не само са част от вътрешното законодателство, но имат и приоритет пред него.
-
Всички проблеми на работата на съда и на правосъдието могат да бъдат решени от Народното събрание, чрез законодателството, но те не го правят. Правят глупости, а не обмислени и полезни неща.
26 Март 2010 00:07
Брайтман,
Не искам да споря по същество просто защото не съм толкова вещ в материята.
Ако правилно те разбирам - смяташ, че подходът е правилен, но не и конкретните мерки.
Вероятно така ще кажат и авторите на изказванията, за които споменах.
Няма лошо. Дори би било добре да се развият тук мнения как, аджеба, да се променят законите, та високопоставените апаши да станат по-уязвими.
Подчертавам - по-уязвими, а не по-защитени.
26 Март 2010 00:08
По повод как елементарно се манипулира СРС.
-
Приятел полицай. Кара с превишена скорост. Спират го катаджиите. Скоростта е записана на радара и записът не може да бъде изтрит. Пускат го. На негов въпрос как ще се оправят със записа му отговарят - много просто, ще спрем следващият, който минава и ще го глобим въз основа на този запис.
26 Март 2010 00:10
какво е това животно "таен свидетел" и как точно ще свидетелства в съда.


каквото е по цел свет - witness anonymity му викат. хората пишат цели трактати по въпроса, само да има кой да чете. ма имането на ехидно мнение е по-лесно.

по темата - на мен не ми е ясно колко ще има полза от тия промени, особено от служебния защитнк - ако можеше да се разчита на съдиите, по-добро решение щеше да е нещо като мириканското contempt of court да има - възможност за съдията да начука каските на адвокатите, ако леката хрема им е по-важна от делото.

брайти, радвам се, че познанията ти по темата за срс са толкоз обширни, колкото и тия по генетика (т.е. нема ги никви).
26 Март 2010 00:13
Ами мотнират камери+радар и няма мърдане.
А катаджиите отиват да регулират на Сточна гара.
Трябва само воля...
26 Март 2010 00:13
Ако правилно те разбирам - смяташ, че подходът е правилен, но не и конкретните мерки.

Точно така. Дори по-горе посочих начинът по който можеха да въведат резервният защитник, без с това да нарушат правото на защита.
-
Повтарям - можеха да задължат всеки адвокат да представи списък от свои заместници и да бъде задължен под яки санкции, да осигури някой от тях при свое отсъствие по уважителни или неуважителни причини.
Можеха да задължат и подзащитният, когато наема някой адвокат по презумпция да приема, че може да бъде защитаван и от някой от заместниците на адвоката.
26 Март 2010 02:26
можеха да задължат всеки адвокат да представи списък от свои заместници и да бъде задължен под яки санкции, да осигури някой от тях при свое отсъствие по уважителни или неуважителни причини.

Това как точно си го представяш? Хубаво, дава списък от колеги, обаче това значи, че всеки от тия 10 трябва да е в течение на делото, за да може да замени "оригиналния" адвокат в рамките на деня. Че те някои дела са цели томове. И понеже вероятно всички тези 11 адвоката ще са си един на друг в списъжите, всеки трябва да има по 11 дела в главата си. Е нЕма как да стане - а ако има, аз пък бих мрънкал и съдил държавата в Страсбург - че защитника ми е претоварен с информация, нарушава се правото ми на защита
Това с анонимния свидетел не знам как ще вирее в български условия, но е факт, че в света го има.Не че го защитавам промяната, но как си представяте сега някой да свидетелства лице в лице с месната мутра в малък град/село? С ушите си съм чувал хора да разправят неща от сорта - "... и да го осъдят, и да леши 5 години - на 6-тата ще си дойде и ще ме запали докато спя". Като резултат - дерибеите са ненаказуеми.
26 Март 2010 02:38
баче това значи, че всеки от тия 10 трябва да е в течение на делото, за да може да замени "оригиналния" адвокат в рамките на деня. Че те някои дела са цели томове.

Ами този въпрос трябва да бъде отправен към парламентарното мнозинство, което днес гласува поправката. Аз само предлагам начин същото това да е по начин, който не нарушава правото на защита.
-
И все пак теоретично предварително определен от титулярният адвокат защитник има много по-големи шансове да има представа от делото и дори може да бъде задължен да е подготвен, отколкото резервен защитник назначен на момента и против волята на подзащитния.
26 Март 2010 06:07
Ква генетика те блъска, за кви СРС познания видя да са засягани тук.
-
Спец съм по аудио и видео обработка и монтажи. Знам какво съществува и като шпионска техника и технологии.
тва казвам и аз, напред си с матряла отсекъде. сигурно и от футбол и коли разбираш.
26 Март 2010 06:21
simo
26 Март 2010 06:42
Хубаво е да си имаш много никове. Винаги има кой да те самопоздрави за някой глупост.
26 Март 2010 06:45
Симо -
Именно! Говорим за България, колеги!
А със СРС-та всичко се постига. Аз лично видях как тиранозавър изяжда човек. Да, бе - в "Джурасик парк". Та не се учудвам вече на никакви "доказателства".
А снощи гледат за някакъв антроморфизъм - метод за изграждане на образите, използван още в "Уилоу".
Но аз имам конкретно предложение. Какво ще си играем на подобни закони? Дето в Страсбург веднага ще отвхърлят. И ще има обезщетения - на конвейр.
Направо сталински тройки. Влиза, четат му, "Подпиши!" - в лагерях!
Шаламов, впрочем, разказва на какво тото е минал. Оказва се, ч е съдиите предварително написали присъдите - без имената. И, който влезе от едната врата - пет години, от другата - десет без право переписки.
Обобщение: В България сме! Български полицаи, български прокурори, български следователи, български съд, български полити....ъъъъ, престъпници...
Което ме кара да съм скептик по отношение на правосъдието ИЗОБЩО!
----------------------------------------- ----------
Блогът на Генек
26 Март 2010 08:40
Еййй, двайсе годинки димукряция бадефа отидоа на правно-айдушката правна
Ся последен стожер на димукряцията е димукрятът-агент от Първо главно към шести отдел агент Гоце
26 Март 2010 08:48
Брайти, нема веке леб за тебе тука Бате, фатай влака и при Чичо Фичолини заминавай, щото на нас тука ни умразна платоническата съдебна
26 Март 2010 08:53
Аз съм прост човек! Не разбирам от закони, не разбирам от право, ама чета и се чудя! Може ли в едни и същи промени, в един и същи ден направени, да има такива неща!? От едната страна, се дава право на прокуратурата и съда да назначават адвокат, щото делото не трябва да спира по никакъв повод, пък после....прокуратурата има право да протака делата колкото си иска и няма да има вече задължение да приключва разследванията си в разумен срок! Т.е. ако иска прокурът да протака, за него може, пък ако си го помисли подсъдимия, не ставаааааа! Както казваше Дочо Булгуров, за кучета и котки може, за прасета не може! Пък уж в Конституцията пише, че и двете страни в процеса били равнопоставени....
26 Март 2010 08:57
Да протестират точно синчетата и внуците на червените"кхмери", които изтрепаха сума ти и народ из лагерите , заради анонимни доноси или разказан виц-просто е цинизъм!
26 Март 2010 09:34
Данни от специални разузнавателни средства (СРС) и таен свидетел ще са достатъчни за произнасяне на присъда.

*
По принцип нещата се размърдват в правилна посока, защото някак си да се иска разрешение от някой за да го запишеш и ползваш записа като доказателство е несериозно, нооо, но.
*
То е като в математиката. Ако даннните от разузнавателни средства и свидетел са ноебходими и достатъчни за съд (това предполага факти а не фалшификации), то няма как да не е виновен бъдещият клиент на прокуратурата. Внимание да се обръща на фактите, защото чрез комбинации могат да те вкарат в затвора без да знаеш защо.
*
Ако не се забравят корупционните възможности и опит и тази добра идея може да свърши с поражения за невинни жертви. Примерно правната норма с придобитото имущество в БГ е пълен абсурд. В белите държави трябва гражданинът на доказва, че имуществото е придобито от негови икономически дейности при платени данъци и ненарушаване на закона. В БГ държавните органи трябва да докажат на гражданина, че имуществото е от престъпна дейност. Е ама така е добре, понеже политическата фекалия и помия се е напасла с/приземила имущество и не доказва на никой от къде. Даже премиерът слънце ще узаконява приземеното чрез 10% данък, смееееех.
26 Март 2010 09:57
Ползата от служебните защитници ще е не от тяхната защита, а че титулярните защитници няма да се скатават, защото ще знят, че това няма да отложи процеса. А пък като вторична полза млади адвокатчета ще трупат опит.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
26 Март 2010 09:59
За използването на СРС съм твърдо ЗА. Такава е практиката в много демократични държави. Технически е възможно да се докаже дали записът е манипулиран.
За резервния адвокат - също. Не може с процедурни хватки да се губи времето на съда и да се пилеят парите на данъкоплатеца. Адвокатът трябва да е длъжен да си осигури предварително заместник в случай, че е възпрепятстван да присъства на делото.
А за тайния свидетел нещата трябва да се обмислят много прецизно. От една страна никога не е имало достатъчно свидетели да дават показания срещу мафията, но от друга, защитниците трябва да могат да се запознаят с показанията и да задават въпроси. Номерът със "защитен свидетел" няма как да стане в България, защото смяната на самоличността в такава малка държава едва ли би гарантирала достатъчна защита на свидетеля.
Сегашната практика показва, че осъждането на някоя мутра е по-скоро изключение, отколкото правило. Ако не се направят промени в НК, тази практика ще продължава и в бъдеще.
26 Март 2010 10:20
Драги приятели.
Виждам много тревоги за невинните жертви на прокурорски манипулации.
Да разбирам ли, че се боите например от сериозната заплаха Сократ да бъде пратен на съд с фалшифициран запис, показващ как пъха във вътрешния си джоб една бала пари?
Да ви кажа честно - може да стане. Ама защо? Сократ е врабче и никой няма да пука по него с топ. Ако толкова накриви капата на някого - ще му пратят онези с чуковете. Разбирате го много, ама много добре.
Въпросната мярка засяга едрите лешояди.
Тук вече разбирам тревогите ви. Наистина може един едър лешояд да прецака друг едър лешояд. Макар че - съгласете се - и онзи няма да се даде без бой.
Само че, знаете ли, не мога да споделя вашето съчувствие към "правилния" лешояд.
Казано с две думи - това трябваше да стане. Лешоядите да почнат да се самоизяждат, вместо братски да се редуват върху мършата, в каквато превърнаха целия български народ.
Натиснете тук
Иначе ще трябва да си сменим герба на ето това:
Натиснете тук
26 Март 2010 10:23
Нали никой не си прави илюзията, престъпниците ще могат да бъдат изловени със СРС-та ?Аааааа, какъв виц!
Браво, Светльо
26 Март 2010 10:55


Тук присъстващи правозащитници не се безпокоят за живота на явния свидетел и неговото семейство? Силно са притеснени, че престъпници могат да се "набедят" със записи на разговори или на скрити камери.
Уважаеми съфорумници, техниката е толкова напреднала, че всяка манипулация върху записа може да бъде отчетена. Защо правото никога не е на страната на жертвата?

26 Март 2010 11:43
Не е притеснително признаването на СРС-та за доказателства в съда. Това даже е похвално. Притеснително е възможността човек да бъде осъден със запис и показания на таен свидетел. Още по-притеснително е, че свидетелят може да остане таен и за съда, не само за адвокатите на подсъдимия.
Не е притеснително, че така ще осъдят някой бос на организираната престъпност. Притеснително е, че така дребните риби ще бъдат изкарани босове и ще им пришият всичко.
Представете си - хващат един за банков обир със запис на телефонен разговор. Някой негов познат, обвинен за нещо дребно срещу индулгенция се навива да даде показания, че хванатият е направил всички обири през последните години.
Възможно ли е?
Напълно.
26 Март 2010 12:17

Popangelov,
Според мен по- притеснтителното е, че досегашните свидетели (защитени) след като станат известни на защитата и съдиите, изведнъж получават амнезия или пък скоропостижно получават инфаркт.
26 Март 2010 12:24
Абе сегашното положение е нетърпимо, но лечението на една болест не бива да е по-вредно от самата болест.
Не може съдията да издава присъда на базата на показания на анонимен свидетел.
Това е правен абсурд.
26 Март 2010 12:31
Колега Пopangelov,
*
тази ситуация се регулира чрез закона на коронния свидетел, нещо което го няма в БГ.
*
Този закон бе предложен в политическата програма на "Идея за Б-я" през 2005 преди изборите. Този закон дефинира защитата. Един свидетел не може да бъде анонимен. За кого е анонимен и кой и как му се доверява в съда???!!
26 Март 2010 13:18
Представете си - хващат един за банков обир със запис на телефонен разговор. Някой негов познат, обвинен за нещо дребно срещу индулгенция се навива да даде показания, че хванатият е направил всички обири през последните години.

Не и ако адвокатът на подсъдимия има право да разпитва свидетеля пред съда за да се разбере доколко показанията му са истински. Има начин да се скрие самоличността на свидетеля: екран пред него и модулиране на гласа му.
Това би могло да бъде крачка напред в борбата срещу тежката криминална престъпност.
26 Март 2010 13:39
баче това значи, че всеки от тия 10 трябва да е в течение на делото, за да може да замени "оригиналния" адвокат в рамките на деня. Че те някои дела са цели томове.Въобще не значи това, защото резервният адвокат всъщност трябва да следи само дали се спазват процесуалните права на обвиняемия, т.е. дали няма процесуална пречка да се даде ход на делото или да се проведе поредното съдебно заседание. А ако за същинската част от съдебните заседания когато се разпитват ключови свидетели, или са пледоариите на защитата или четенето на присъдата, "оригиналният" адвокат отсъства, тогава по-добре е обвиняемият да го смени. Такъв адвокат не му трябва.
26 Март 2010 14:09
Всичко разбрах и за СРС та и за адвокати и за защитени свидетели и прочие . Само не разбрах уреден ли е статута на " Кошаревския" свидетел защото в САЩ се кълнат с ръка на библията че не лъжесвидетелстват ама в БГ няма Библия а има понятие а и цяла професионална гилдия от Кошаревски свидетели които ако земат че станат тайни и защитени няма да стигне бюджета на страната да изплаща обещетения от към Страсбург.
26 Март 2010 16:44
Абе, я ми обяснете, аз ли си фантазирам, или наистина само преди 2-3 дни една агитка пееше в хор: съдът не е виновен! Пожарникарят има законодателната власт - да променя законите и да оправи нещата. Ако не го направи - значи не иска да има правосъдие.
Що сега така се обръща лопатата?


Сократ-май,
щото лопатата е програмирана - винаги против пожарникаря.

26 Март 2010 16:49
Щото съдът работи точно по закона.


Брайтманчо,
кой съд, приятелю? Този който е непрекъснато обект на критика от ЕС? Ах тези гадини, как може да критикуват съда!

По повод как елементарно се манипулира СРС.
-
Приятел полицай. Кара с превишена скорост. Спират го катаджиите. Скоростта е записана на радара и записът не може да бъде изтрит. Пускат го. На негов въпрос как ще се оправят със записа му отговарят - много просто, ще спрем следващият, който минава и ще го глобим въз основа на този запис.


А това наистина е елементарно. Щото Брайтманчо не е разбрал, че на този запис не излиза номера на автомобила, който допълнително е спрян. Ама важното е да се спори.

26 Март 2010 16:58
Нещо не разбрах - същата ли партия, дето е за осъждане на основание само запис на СРС е тая, дето иска да импиийчва Гоце, че разгласил на сайта си протокола на официална публична среща на президента с министъра на финансите, изрично поискана от премиера, пред свидетели, в президенството, в работно време, с включени микрофони и стенограф, седнал срещу министъра?
Обяснете.
Круела?
26 Март 2010 17:00


Тук присъстващи правозащитници не се безпокоят за живота на явния свидетел и неговото семейство? Силно са притеснени, че престъпници могат да се "набедят" със записи на разговори или на скрити камери.
Уважаеми съфорумници, техниката е толкова напреднала, че всяка манипулация върху записа може да бъде отчетена. Защо правото никога не е на страната на жертвата?


малинас,
защото жертвите не плащат, плащат извършителите.

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД