:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Булгартабак", ВМЗ и "Монтажи" стават частни тази година

2009-а бе почти нулева за приватизацията
Приходите от раздържавяване тази година трябва да стигнат поне 200 млн. лева, а основен принос за това ще имат сделките за холдингите "Булгартабак", "Монтажи" и "Вазовските машиностроителни заводи" в Сопот (ВМЗ). Такива са плановете на Агенцията за приватизация (АП) за 2010 г.

Ведомството се надява до края на годината да намери нови собственици поне на 10 предприятия с преобладаващо или изцяло държавно участие и да изтъргува десетки миноритарни пакети във вече преобладаващо частни дружества. В списъка за очаквани т.г. продажби са още оръжейният търговец "Кинтекс", НИТИ, "Промишлено строителство", "Експомед", която изнася медицински кадри в чужбина, 75-те процента на държавата в Слънчев бряг и др.

Според АП има потенциал и за повече сделки и приходи от приватизацията. Експертите твърдят, че ще дойдат допълнителни 250 млн. лв., ако акциите на държавата в трите компании, които държат електроразпределителната мрежа на България, отидат в частни ръце. Още около 500 млн. лв. пък могат да донесат успешни сделки с миноритарни пакети от "Българския енергиен холдинг" или с акции на съставящите го дружества.

От 2008 г. насам приватизацията постепенно замря. През 2008 бяха сключени едва 5 сделки за държавни предприятия, през 2009 - само една, а тази година засега резултатът е нулев въпреки амбициозните намерения на правителството. Според закона за бюджет 2010 раздържавяването трябва да донесе 201.5 милиона приходи, които ще захранят най-вече пенсионния Сребърен фонд. Приватизацията е и антикризисно оръжие на кабинета "Борисов". Според плана с 60 мерки на правителството от нея т.г. се очакват около 250 млн. лв.

През 2009 г. АП успя да договори едва около 3.5 млн. лв. - от продажби на 44 дребни остатъчни пакета и от единствената по-сериозна сделка - за ЦНСМ. Агенцията се надяваше да спазари държавни акции и дялове за около 225 млн. лева през 2009 г. Планът обаче се провали заради кризата и поради смяната на две правителства.
11
2145
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
16 Май 2010 23:29
е, ако направят приватизацията през борсата, а не чрез пряко договаряне, съвсем вече добре ще е за всички (без някои чиновници, управници, но тях, предполагам, може да ги прежалим)
17 Май 2010 00:44
Те така или иначе ги продават за да им вземат пари, тия фирми вече не струват нищо, повечето от тях затова и са останали държавни, защото с тях далавери особени при продажбата не могат да се направят. А Булгартабак, ВМЗ, Слънчев бряг, също са съсипани и не струват нищо, нито на борсата, нито под масата.
17 Май 2010 01:03
Стига грабене !!! Върнете ЕРП-тата и останалите ценни за България активи а за продаване на нови не си и помисляйте !!! Не можело договорите на ЕРП-тата да се пипат, добре тогава, почвайте да ги глобявате докато ги заболи главата и сами ще предложат да ги (по)върнат. Нямали били печалба ?!? Моля ? Огън бий!
17 Май 2010 07:52
Аха, ГЕРБ откри топлата вода.
Интересно защо не ги приватизираха по-рано, по този начин дупката в бюджета би била по-малка.
За съжаление безработицата ще се завиши с тези приватизации, но е необходимо с цел удължаване живота на тези индустрии.
Държавата обедня, пък и правителствата от 1989 г насам нямат никаква реална перспектива по отношение на бизнес климата, още повече да успешно менажират икономика в условията на реалния капитализъм.

пц Ало пищещият над мен...какво национализиране те гони - нали погребахме комунизма в 1989 ?!
Всички наопаки - ти накриво
17 Май 2010 11:11
Приходите от раздържавяване ще бъдат точно толкова, колкото по времета на "разбойническо-ментарджийската"приватизация на Костов, т.е.-от над 30 млрд.долара активи в държавата постъпиха 2 млрд...Което е несравнимо по мащабите си грабителство.За днешните остана само да оглозгат костите на уж калпавата социндустрия и да внесат свеж герберски полъх в политически шарената редица на родната олигархия.Останалите, както си е редно, ще духаме супата.
17 Май 2010 12:07
Като стана въпрос за приходи, нека да се свърже темата и със съкращенията на разходите.
Кому е нужна вече печално известната АП, както и роилата се от нея Агенция за следприватизационен контрол ?
Ако има все още нещо за доразграбване, по-добре е да си го вършат самите ресорни министерства и ведомства. Хем ще си носят персонално отговорността.
Защо да хрантутим едни 300 лапачи в тези изчерпани агенции, които реално изяждат и малкият ефект от приватизацията.
17 Май 2010 14:15
И пак ще настане едно частничко, едно хубавичко, едно евтиничко, едно богатичко....ум да ти зайде!!!
17 Май 2010 21:27
Уважаемият Оболенски,
пише:
"разбойническо-ментарджийската"приватизация на Костов, т.е.-от над 30 млрд.долара активи в държавата постъпиха 2 млрд...Което е несравнимо по мащабите си грабителство.

Да ама Костов е от власт имащите Победителите не ги съдят. Друг въпрос е какво е останало от Булгартабак, ВМЗ и Монтажи. Едни дългове - това не са онези мощни структури, които диктуваха някога политиката. Напротив, сега държавата иска да се освободи от тях. А се пишеше и говореше за стабилизация, за развитие за помощ от страна на власт имащите, понеже старото правителство не си било свършило работата и т.н. Няма осъден за безстопанственост и лош мениджмънт. Световната криза идва като дюшеш на властта да се освободи от тези безпереспективни колоси.

Не Костов, а групова отговорност, на всички правителства, които си правеха експерименти, бавно и безкомпромисно вземаха пасивно участие в очевидното изоставане на бившата соц икономическа структура. Всичко тръгна от Кремиковци. Даже в момента се доказа при проверка, че Дамбовските юнаци крият метал в шлака. Лупи води дълги преговори със сума ти индийци, украинци - Живаго, но само като разбра за огромният камък, скрит в тази червена могила, избяга та се не видя заедно с милионите си. А имаше пересректива да се намърда на европейския пазар откъм БГ зона. Не успя.

Машиностроителният бранш в БГ е западнал до такава степен, че просто няма бълкарска стока - чисто българска, която да издържа конкурентно на пазара.
Може би има, но % - но издържа тези критериите. Жалко, но е факт.
17 Май 2010 22:08
Едни дългове - това не са онези мощни структури, които диктуваха някога политиката. Напротив, сега държавата иска да се освободи от тях.

Това навремето го прозря и Ванчо Костов, а сега му дърляте оная работа
18 Май 2010 13:26
Пикачу
19 Май 2010 10:32
...почвайте да ги глобявате докато ги заболи главата и сами ще предложат да ги (по)върнат. Нямали били печалба ?!? Моля ? Огън бий!


Тук уважаемият господин показва темперамент, на артилерийски началник, но в икономическата война, подобни команди предизвикват смях Нещо повече, не можеш да вземеш на босия цървулите, понеже повечето боси и голи са неплатежоспособни да издържат на незнамкви си глоби.

Не са виновни, че икономическата изолация се отрази крайно зле на свикналите да доят "златната кокошка", когато носеше златни яйца беше добре, а когато иска храна за да живее - НЕ. Ми трябва да се изясни кой какви интереси има в тази държава и да се каже ясно - нямаме нужда от това производство - на тезгяха и на пазара, който му трябва ще плати, но като види дълговете естествено бяга, защото няма сметка да поддържа първо задлъжняло, второ със съмнителна остатъчна стойност предприятие. Самите мега структури бяха социалистически тип и си останаха такива въпреки желанието на много от власт имащите правителства да ги променят, но това не става и няма как да стане с една формална заповед на ниво министерство. Като стана ясно, много министри са се опитвали да направят така, че да изглежда перестройката в икономиката по-явна, но на практика са задълбочили кризата в това, че те не съответстват на нормалните изисквания в количествено и в качевствено отношение.

Какво би станало, ако Иван Костов не бе продал БГА Балкан? С този овехтял самолетен парк, просто българските самолети със съмнително продължен ресурс просто щяха да се разкапят по време на полет, както 30 годишния Ан24 в Афганистан. Така е и с другите важни за времето си икономически субекти.

Реджеп бил пиян - ми напил се човекът, като продадат Булгартабак холдинг -и некаквиси доведат до крайност тютюневата промишленост - то ще се затрият цели региони тютюнопроизводители, те къде ще търсят спасение - пирати ли ще стават?

За ВМЗ нямам думи - кой работи без да му плащат? Няма такива животни, само там се говори, че все още вигитират някави пролетарски архидинозаври, които еле еле вързват двата края - де с бой де с юмруци се млатели по порталите.
На всички стана ясно, че ВПК се източва! И министър Младенов и Трайчо Трайков и Симеон Дянков разбраха това, но с поставянето на по-строг режим, което е почти излишно няма как да се стимулира една изоставена кауза. За да получиш трябва да инвестираш и то дългосрочно. Къде са ИНВЕСТИЦИИТЕ във ВПК то? Останаха като пожелания да се оправи времето, понеже имало по-важни направления. По тази логика блаженни са вярващите, че ще се оправи важната част от икономиката, която можела да бъде доходоносна.

АП - е паразитна структура - солидарен с Пикачу А колко още подобни също вегитират в системата - много са, а конкурентно производство - НЯМА

Редактирано от - zamislen на 19/5/2010 г/ 10:34:37

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД