:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 353
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Фамилия

"Рошавата гарга" е семейна сплав от мода и поезия

Дизайнерката Албена Александрова облича красотата в дрехи, а баща й Лозан Такев - в стихове
Снимка: Александър Михайлов
Гарга утре,

днес,

преди

свободата предпочита.

Гарга в клетка не седи,

в модна дреха

тя отлита...



Авторът на тези рими е Лозан Такев. Името му е добре познато в писателските среди - той е бивш служител на БНТ, поет, сатирик, в момента заместник на Румен Овчаров от БСП. По-интересният факт около автора на "Надпартиен секс", "Клюки по мобифона" и "Сатира без ДДС" е, че той е бащата на Рошавата гарга. В буквалния смисъл. Дизайнерката Албена Александрова, която превърна хубавата нашенска поговорка в име на модната си къща и почти в свой псевдоним, е дъщеря на Лозан и Виолета Такеви, но е взела за фамилия името на дядо си - Александър.

Повече от 10 г. тя се изявява на модния подиум с успех, преди броени дни дори спечели най-престижната "Златна игла" за стилист на годината, но никога не е попадала в медиите като дъщеря на Лозан Такев. А освен кръвна връзка двамата ги свързват и много други неща.



Филологията - любов по наследство



Лозан Такев е завършил българска филология в СУ. Съпругата му Виолета, с която са заедно от ученици, е руски филолог. Така съвсем естествено Албена се насочва към руската филология. Признава, че е правила опити да влезе в Художествената гимназия, а по-късно и в академията, но не й провървяло. Днес тя почти е осъществила тази мечта - на път е да получи дипломата си от Пловдивския университет по специалността "Синтез на синтетичните изкуства". "Филологията не беше родителска амбиция. Напротив, аз много обичах литературата, вкъщи непрекъснато четях. Като ученичка дори прописах стихове", признава Албена. Част от творбите й през 1996 г. излизат в сбирката "Десет стихотворения". Рецензент, естествено, е Лозан Такев. "Много строг беше", подхвърля шеговито Албена. Тя продължава да пише и дори повечето презентационни материали за медиите преди ревютата й също са в поетична форма.



Професия поет



Най-младата поетеса в рода е Албена, най-старият поет е дядо й Александър, който пишел рими на фронта, а най-професионалният - Лозан Такев. Той прописва спонтанно като ученик любовни стихове. "Лириката не е най-силната ми страна. Аз съм преди всичко журналист. Затова членувам в СБЖ, а не в Съюза на писателите", обяснява Лозан Такев.

Дълги години той работи в БНТ като главен редактор на направление "Детски и младежки програми". Напуска на 1 април 1992 г. доброволно, по политически причини. "Беше времето на Асен Агов. Спряха няколко предавания само защото в надписите фигурираше моето име. Бях червен и недолюбван", спомня си с прискърбие поетът, който е запланувал да направи шоу "10 години извън телевизията" със спрени предавания.

Впрочем, преди 10 ноември Лозан Такев не се възползва от властта и има малко издадени книги. Странно, но демокрацията го направи известен, както се шегува един негов колега. След промените Такев издава над 50 книги, повечето сатира. Много се гордее със своя роман в епиграми "Слана". Най-екстравагантното му произведение е "Господари на мълчанието. Царска сатира. Книга първа" - бележник с празни бели листове, който сега Лозан Такев попълва, вдъхновяван от "мълчанието" на царските депутати. Част от книгите му са продукт на издателска къща "Александрова дизайн", собственост на дъщеря му.



Интересът към модата - по майчина линия



Ако поетичните наклонности у Албена Александрова са наследство от баща й, то интересът й към модата е от майка й. На една от първите семейни снимки се виждат Виолета и дъщеричката й, грабнала сп. "Лада". "Майка ми работеше в модна къща "Лада" и аз прекарах детските си години в шивашките цехове. Всяко излишно парче плат прибирах у дома, където шиех дрехи за куклите си и после правех ревюта."

"Албена рисуваше прекрасно и се захласваше по хубавите дрехи. Знаех си, че ще избере професията на дизайнер", признава днес баща й.

След като се дипломира в университета, Албена минава през школата по моден дизайн, където я обучава големият наш стилист Георги Колев. Своя модна къща тя не създава веднага. За кратко стажува в БТА, а после няколко години работи като преводач в "Кинтекс", където се запознава с бъдещия си съпруг Антон Салджийски.



Ако ще е гарга, да е рошава!



"Един ден през 1991 г. Албена дойде у дома да ми каже, че е направила своя модна къща "Рошавата гарга". Дори аз бях малко изненадан от избора на името. "Татко, каза ми тя, нали винаги си ме учил да бъда максималистка във всяко отношение. Ако ще е гарга, да е рошава."

В първите години Албена има не малко куриозни случки около името на марката й. "Някои влизаха в бутика с подигравателна усмивка, други ме поздравяваха за избора на име, а един човек ме попита: знаете ли къде е модна къща "Рошавата кокошка?" Днес мнозина я наричат Гаргата или Гарджок. Най-куриозният случай е с покана от Париж, върху която е изписано Мадам Рошав. "Трудно е да се преведе поговорката на чужд език, а в Париж определението "рошав" им звучи като фамилно име", обяснява Албена.



Модната къща - покрив за цялото семейство



Албена е дизайнер. Тя разработва колекциите и посреща клиентите, сред които са имена като Диляна Грозданова и Стефка Костадинова (рекламното лице на гаргата за 1999 г.). Освен това договаря моделите на Соня Рикел, Жан-Шарл Кастелбаджак, Нина Ричи, Ханае Мори, а доскоро и на Ив Сен Лоран - марки, които представлява за България. В централата на Ив Сен Лоран дизайнерката дори е била на стаж.

Лозан Такев, освен в политическия живот, участва активно и в дейността на "Рошавата гарга". По повод 10-годишнината на модната къща поетът написа дузина стихотворения, издадени в сборника "Ревю". Майката на Албена пък отговаря за рекламата. Съпругът на дизайнерката - Антон Салджийски, се занимава със свой търговски бизнес, но взема отговорните решения по търговските въпроси на модната къща. Брат й Момчил, фотограф по професия, също дава своя принос. Дори синът на Албена - Александър, който в момента учи в колеж в чужбина, й помага с разработването на компютърни програми.

"Задружни сме, държим един на друг - като истинско семейство", казва с гордост Албена Александрова. И има защо да се гордее - в наши дни е трудно да успееш в професията си, но още по-трудно е да се съхраниш като човек и да запазиш отношенията си с най-близките.
6387
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД