:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,280,142
Активни 95
Страници 31,837
За един ден 1,302,066
Дискурс +

Трима финансисти в едно студио (без да броим водещия)

Девствен лес, необезчестен от регулации, бистри финансови потоци, природна хармония...
Нова телевизия, "Здравей България". Разговор с трима емблематични финансисти, посветен на идеята на Волен Сидеров за държавна регулация и таван върху лихвите на банките. На финала дискусиантите постигнаха пълно единодушие относно ролята на държавата във финансовите пазари и принципите на дивата природа, съотнесени към финансово-икономическата джунгла.Лора Крумова, НТВ: Значи сега от целия разговор вие се опитвате да ни убедите тримата, че поскъпването на лихвите е много хубаво...

Владимир Каролев: Не сме казали такова нещо, казваме, че е обективен процес и че намесата в този процес ще доведе само до по-лоши неща. Регулацията в миналото я е имало и сега я има някъде. Когато има регулация на нещо, то почва да липсва и става по-скъпо. Независимо за какво става дума.

Емил Хърсев: В икономиката няма добро и лошо. Нека да започнем пак да припомняме. Това са оценки, които се лепят от неикономисти на икономическите явления. Всеки един процес той има в себе си различни компоненти, различни въздействия и в никакъв случай не е хубаво да ги определяме с добро и лошо. Това е обективен процес. На някой му харесва да вали дъжд, понеже ще поникне трева, друг обаче ще го намокри. Но явлението дъжд не е нито добро, нито лошо в някакъв плурализаторски аспект. Искам да обърна внимание само на това, че...

НТВ: Това ще доведе ли... до необезпечени кредити повече?

Хърсев: О, не, не, в никой случай не вярвам в момента особено някой, който и да било, банка или небанков кредитор да допусне необезпечени кредити.

НТВ: От една страна. А от друга страна?

Левон Хампарцумян: В момента сме в ситуацията - парен каша духа. Всъщност в банковия сектор, особено някои банки преди кризата доста оптимистични и агресивни в раздаването на кредити, понеже се опариха от това нещо, което, слава Богу, това не застрашава стабилността на системата, а техните печалби само. Защото трябва да... да не ви занимавам с тая работа, но горе-долу са изяли печалбата за една година напред. Примерно ...

НТВ: И сега са много внимателни.

Хампарцумян: И сега са много внимателни по поговорката парен каша духа.

НТВ: Обаче ще доведе ли до това хората да не могат да си погасяват кредитите?

Хампарцумян: Ами тези хора, които си загубят работата, които загубят волята да се борят, за да намерят нещо друго такова, ще имат затруднения, да. И фирмите също, които бизнесът им не е построен, структуриран правилно, ще имат затруднения.

НТВ: Добре, добре, тук трябва да сложим точка.

Хампарцумян: И за съжаление това са и процесите в гората. Когато отидете в природата, има една конкуренция между видовете, вътре във всеки един вид, между растенията и животните. Такъв е животът.

НТВ: Е нали уж трябваше да сме излезли от гората.

Хампарцумян: Напротив, напротив, това мисля, че е идеализирано представяне на света. Светът е конкурентен, той по една или друга причина е леко по-нареден, отколкото една гора, но принципите са същите.

Каролев: Само едно изречение. Ако светът беше по-близо до гората, т.е. ако нямаше намеса на държавата, такава, както няма намеса на държавата в природата, в гората, светът щеше да бъде по-богат.

НТВ: Накрая слязохте на моя език.

_______

ПП. И поздрав за всички, които ще хващат гората - http://www.youtube.com/watch?v=o1tj2zJ2Wvg
8
1842
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
02 Юни 2010 22:55
Марш в Сомалия тиквеник, там държава няма.
03 Юни 2010 00:21
Тримата глупаци и Красавицата..
Ах!
03 Юни 2010 07:11
Аз си мислех че икономистите СЕ ОПИТВАТ да правят нещо та икономиката да служи на хората. Оказва се обаче че според баш тъпанарите сбрали се на моабет с красавицата, хората служат на икономиката, а "икономистите" съзерцават отношенията в природата и гледат да живеем природосъобразно
03 Юни 2010 10:15
Ангеле, съгласен съм с теб за Сомалия.Даже мога да му уредя транспорт до там!!
03 Юни 2010 11:39
Каролев: Само едно изречение. Ако светът беше по-близо до гората, т.е. ако нямаше намеса на държавата, такава, както няма намеса на държавата в природата, в гората, светът щеше да бъде по-богат.

Ох колко си прав Каролев, колко си прав - сам не знаеш. Де да беше така - да си затрае малко държавата - 2-3 дни само стигат, не изобщо, такава гьостерица за банкерските ви наглости щяхте да изядете, че години сетне нямаше да ви минава през ума за "пир по време на чума".
03 Юни 2010 13:45
Знам, че се повтарям, но все пак:
Икономиката зависи от икономистите толкова, колкото климата зависи
от метеоролозите
03 Юни 2010 18:18
Това ми звучи като: "Елате в Замундата, обратно във джунглата!"
Но това не е нормална джунгла. Тук са намерили условия хищни фирми да притискат и изнудват хората по всякакъв начин и държавниците ни вече традиционно си им помагат. Купят например плодородна земя и инсталират фотоволтаици или ветрогенератори и ти правят добро: спестяват ти вредни емисии, а ти продават продукта си за 70 и повече пъти по-висока цена от познатия ни преди 20 години евтин ток. И какво ли не още - например лихвите на банките. И това в никакъв случай не е нормално.
Що се отнася до твърдението, че
Икономиката зависи от икономистите толкова, колкото климата зависи от метеоролозите
, смея да твърдя само, че метеоролозите могат да дадат сведения за промените, които се очакват, но не и да променят климата. Познаването на промените, законите и т. н. дават сила на хората, когато се съобразяват с тях! Така че нужни както икономисти, така и метеоролози. Разбира се, кадърни!
08 Юни 2010 13:36
Тия направо си плачат за национализация и изправяне до стената !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД