:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,352,534
Активни 186
Страници 14,218
За един ден 1,302,066

Брюксел отчете: София спря пасивната съпротива срещу ЕС

Еврокомисията е доволна, че държавата е склонила да гони престъпниците, но резултатите все още са оскъдни заради съда
Европейската комисия (ЕК) за пръв път ще отчете днес в годишния си доклад за България, че препоръките й съвпадат с политическата воля на държавата. Предишната пасивна съпротива на властите срещу натиска от Брюксел за борба с организираната престъпност и корупцията на високо равнище е заменена с "готовност да се прилагат изискванията", които от години се повтарят в докладите на ЕК по контролния механизъм за правосъдие и вътрешни работи. Само България и Румъния са под специално наблюдение по този механизъм, въведен заради тях през 2007 г., когато бяха приети в ЕС.

Задоволството на ЕК идва главно от старанието на изпълнителната власт, която демонстрира политическа воля, докато липсата на достатъчно резултати се приписва най-често на слабости в съдебната власт. Както предаде кореспондентът на БНТ в Брюксел Асен Инджиев, разполагащ с доклада, тази разлика личи особено много в раздела, отнасящ се до борбата с организираната престъпност. Там пише: налице са много обвинения, а присъдите се броят на пръсти; не са изпълнени препоръките за създаване на специализирани съдилища.

ЕК е особено ентусиазирана от приетата Концепция за наказателна политика. "Така, както е замислен новият Наказателен кодекс, ще направи работата на съдебната система по-ефективна, защото ще декриминализира дребни престъпления", смята комисията. Тя отправя две ясни критики към съдебната система: магистратите не са достатъчно активни в делата за организираната престъпност и корупция; все още не всички съдилища качват в интернет страниците си решения и присъди, което е необходимо за тяхната отчетност пред обществото.

За борбата с корупцията ЕК пише, че не са изпълнени препоръките отпреди година за саморазследване в съдебната система и администрацията при твърдения за корупция, както и че не се е подобрила защитата на подаващите сигнали за корупция. Препоръките са: съдебната практика в случаите на корупция по високите етажи на властта да се подобри и систематично да се разследват връзките на организираната престъпност с административни органи; да се създаде орган с правомощията да установява и налага санкции в случаи на конфликт на интереси.

В тази част докладът отправя още няколко препоръки:

- успешно прилагане на Стратегията за съдебна реформа за по-добра квалификация на магистратите;

- специализирано обучение на магистрати и полицаи в областта на борбата с финансовите измами и организираната престъпност;

- създаване на агенция, която да наблюдава и контролира изработването на медицински експертизи, с които често се злоупотребява за блокиране на съдебни дела.

Настоява се да бъдат разширени пълномощията на съвместните екипи за борба с организираната престъпност и да се засили ролята на комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Според Брюксел е необходимо да бъдат извършени законодателни промени за по-бързо отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, като се следва принципът за "конфискация, неоснована на присъда".

Еврокомисията очаква да получи от България нова оценка на риска при прилагането на законите в областта на обществените поръчки. Според нея е наложително по-добро сътрудничество между администрацията, натоварена с обществените поръчки, и съдебната система.

За разлика от България Еврокомисията отчита в Румъния недостиг на политическа воля за борба с корупцията на високо равнище. Тя е разочарована от решението на Букурещ да разтури Националната агенция за интегритет (честност), чиято задача бе да изкарва на светло имуществото на големците и да им иска сметка как са забогатели. Агенцията бе разпусната през април по решение на Конституционния съд, който сметна, че тя посяга на свободата на личността.
26
3116
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
19 Юли 2010 19:51
Еййй, що толкова рано почна да се публикува вестникът бе? Сега сичкото дудукариат след такава новина цяла нощ няма да спи, ще има дране на рубашки и червени прашки

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
19 Юли 2010 20:32
ма ти не пишеш ли тука само у работно време? за сега кой ти плаща?
19 Юли 2010 21:03
Нема ли ефективо, там у панделата, сичкото си е бошлаф работа, само
19 Юли 2010 21:07
На оружие, туварищи!
19 Юли 2010 23:35
Аз три пъти го прочетох и не разбрах какво точно се е случило....
За борбата с корупцията ЕК пише, че не са изпълнени препоръките отпреди година за саморазследване в съдебната система и администрацията при твърдения за корупция, както и че не се е подобрила защитата на подаващите сигнали за корупция. Препоръките са: съдебната практика в случаите на корупция по високите етажи на властта да се подобри и систематично да се разследват връзките на организираната престъпност с административни органи; да се създаде орган с правомощията да установява и налага санкции в случаи на конфликт на интереси.

То хубаво, ама къде трябва да пляскам??
20 Юли 2010 08:12
Ако Брюксел ни хвали нещо не е наред, внимавайте.
20 Юли 2010 09:07
Според Брюксел е необходимо да бъдат извършени законодателни промени за по-бързо отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, като се следва принципът за "конфискация, неоснована на присъда".

Те тава нема да стане та ако ще Бойко три пъти да се отрече от БКП. Или нема сми.
20 Юли 2010 09:29
Мацо, а като ни критикуват от къде Брюксел, тогава всичко наред ли е? И за кого би било наред?
20 Юли 2010 10:53
Препоръките на Брюксел опровергават всички мнения на форумните "експерти" за специализираните съдилища, наказателното законодателство и т.н. - и доказват, че това, което "тиквата Боко" прави, е правилно!
И експертите са се изпокрили - поне под тази статия ги няма!
Ако все пак надигнат глас - ще проумея напълно що е то "червени дудуци"!
20 Юли 2010 11:00
Аз пък виждам тук една смешна вувузела с "желязна" логика в хвалебствията на брюкселското унижение.
20 Юли 2010 11:08
Е, на който сътрудничеството с Брюксел му се вижда "брюкселско унижение", а родното беззаконие и "родния капитализъм" - нещо по-добро от "унижението", едва ли разбира от музика!
20 Юли 2010 12:47
то разбира от музиката на вувузела само...
20 Юли 2010 13:05
Лилола, както предполагам добре знаеш, първият метод, използван от психолозите за изучаване на психиката е самонаблюдението.
Защо не опиташ този метод за да изучиш интересуващото те явление.
20 Юли 2010 13:46
Другарете загубили дар слово....
Споко таваршчи, не е риба, саде пожарникарския шланг
20 Юли 2010 13:52
Ами че съдът и сега много добре си сътрудничи с държавната администрация - почти всички малоумни решения на чиновниците получават съдебното одобрение. За сметка на това блюстителите на закона получават парцелче на морето, хижичка в планината, а някои направо пари в брой. Между ВАС и държавната администрация стои още една суперкорумпирана институция - КЗК. Та нали през обществените поръчки се източват държавните (и общинските) пари. Няма как този приятен процес да не се обгрижва от корупционери като КЗК и ВАС. Ако въобще е вярно, силно притеснителни са препоръките на ЕК за засилване сътрудничеството. Това ще доведе до още по-приятни присвоявания, но този път за Бойковата чета.
20 Юли 2010 14:04
Младежо( ) , какво разбираш под КЗК? Ако имаш пред вид Комисията за защита на конкуренцията, тя какви чак толкова правомощия има?

Редактирано от - myrmorko на 20/7/2010 г/ 14:08:03

20 Юли 2010 14:11
АлександърМатросовци на изхвърлените от властта партийки на тройната коалиция, докладът на ЕК ви зове да се хвърлите с голи гърди срещу аргументите му и да умрете със смъртта на героите!

Редактирано от - THX_1138 на 20/7/2010 г/ 14:11:56

20 Юли 2010 14:25
Да, myrmorko, точно Комисия за защита на конкуренцията имам предвид. Всички процедури по възлагане на обществени поръчки се обжалват пред КЗК. Нещо като 1-ва инстанция. Вече решението на КЗК може да бъде обжалвано пред ВАС (нещо като 2-ра инстанция). Разбира се, КЗК почти винаги решава делата в полза на т.нар. "възложители" (разб.администрацията), а пък ВАС почти 100% потвърждава КЗК. Последната се произнася срещу възложителите само когато те не са й приятни. Такива са предимно общините, Здравната каса и т.н. Най-хубавите решения на КЗК се наблюдават, когато са получили пари от кандидат-изпълнител. Помниш ли поръчката с катерите на ИАРА (изп.агенция по рибарство и аквакултури)? Там честният бизнесмен еди кой си спечелил поръчката при един директор, но "за нещастие" бил уволнен. Новият директор прекратил поръчката, но честният частник обжалвал пред КЗК и тя отговорила: "не може да прекратяваш процедурата, а трябва да си купиш катери от този честен човек". Ей този скандал е свързан с чудесната КЗК и корумпираните чиновници там. Особено Петко Николов.
20 Юли 2010 15:39
" Ѳ се още не всички съдилиӉ а качват в интетнет стрбниците си решенѺ я и присъди, коҵ то е необходимо за тяхната отчеӂ ност прҵ д обществото"
По-правилно е да се напише, че единствено ВАС и .....( тези съдилища сигурно се броят на пръстите на едната ръка) си публикуват актовете на електронните страници. Нямам идея дали грешката е в доклада или в Терзиев, ама това инфо няма нищо общо с истината.
20 Юли 2010 15:47
gery7, решенията на ВАС се публикуват не благодарение на тъпите съдии, а благодарение на USAID. Това беше направено от Владислав Славов (като председател на ВАС), а сегашният кон се опитва да се изкара прозрачен и "голем борец с/у корупцията в съдебната с-ма". Всъщност е затънал до гуша в рушветчийство (не че Славов беше света вода).
20 Юли 2010 16:48
София не е спряла своята "пасивна съпротива" срещу ЕС ! За такова спиране е нужно на всички нас , а на правителството на Бубойко и в най-актуално , в добре да ни уврат телешките глави , именно за отколешната Системна нужда , която имаме - В най-дълбоко да реформираме Структурата на водене и управление на общия ни живот в демократично Общество !!! Като казвам това , някой мислят песа ми едва ли не в "кух контрареволюционер" , без да им стига акъла да сетят , че и в най-сетне трябва да спрем да носим "вода в кошница" , каквато е в същност , архаичната Структура на общ живот , който "практикуваме" от век и половина , гаче сме все още в Монархия , а от тази гледна точка и в същото , каквото бива и собствено Тоталитарното , в което бяхме . В най-добре разберете - България се нуждае от най-дълбоко модернизиране на своята Политическа система - най-малко , за да се равни структурно , по редовия европейски образец и нищо повече . Кой да мисли за тази очевадна потребност на общия ни живот , Дами и Господа , че и в конституционалисти ?...
20 Юли 2010 16:55
Светльо мили ,
В най-сетне и ти се замисли по тоз въпрос . Кучето ми в съвсем само взе да го оставяш , а по горния повод гледам някой практикуващи многознайковци , вече и за "междуинституционални нападки и войни" взеха да си говорят . Кой да сети Системния Проблем , който ни мори ? ...

Редактирано от - beagle на 20/7/2010 г/ 17:06:04

20 Юли 2010 17:36
Cardozo e Sa, не съм писала тук, за да приписвам заслуги на когото и да било от ВАС, а защото считам, че е некоректно да се пише, че не всички съдилища публикуват актовете си на електронните си страници, когато се случва точно обратното- публикуват ги единици.
20 Юли 2010 17:53
Баф , че и на междуучрежденски дискусии , в свидетел ставам ...
20 Юли 2010 19:48
Нека си кажем и в накратко - твърде много идат , малоумниците с дипломи из родната ни Съдебна система . От тях , ние сме в наша длъжност и инициативи за Промяна да очакваме ?...

Редактирано от - beagle на 20/7/2010 г/ 19:51:08

21 Юли 2010 10:18
gery7, извинявай! Не сме се разбрали. Просто исках да кажа, че публикуването на съдебните решения от ВАС не е резултат от осъзната необходимост за публичност и контрол от страна на обществото. То е следствие от поредния проект, който се отчита като "тежка физическа дейност", отмъкване на някой хонорар и доставка на PC-та. И в този смисъл те подкрепям напълно - публикуването е случайно, не е трайна практика и следва това спешно да се разреши.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД