:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Чиновниците вземат със 126 лв. повече от частния сектор

Със 126 лв. са по-ниски заплатите в частния сектор от тези в обществения, показва националната статистика за второто тримесечие.

731 лв. е средната заплата в обществения сектор през юни т.г., което е увеличение от 3.7% за година. Въпреки по-големия годишен ръст от 11% в частния сектор получават едва 605 лв. В сектор "Държавно управление" средното възнаграждение е 792 лв. през юни, почти колкото и през април. През май обаче статистиката е отчела забележителен ръст само за един месец. Тогава в държавните ведомства са получили средно 850 лв. Няма обяснение на какво се дължи този краткотраен скок, тъй като в края на март кабинетът драстично ограничи някои придобивки за държавните служители, включително сумите, които им се полагат за облекло.



Още - в "България"
14
2398
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
09 Август 2010 21:54
Да уточним - обществен сектор, това какво е?
Държавните служители САМО или учители, лекари, дейци на културата?
Да се обобщава "чиновниците" е малко...
--------------------------
Блогът на Генек
09 Август 2010 23:40
Обществения сектор са много неща, като чиновниците са малък процент от него. В общественият сектор са военните и МВР с голямите заплати, но и учители и медици. В общественият сектор освен бюджетни организации има много фирми, които се самоиздържат и имат печалба. Колко взимат чиновниците е трудно да се каже, но нищо чудно да взимат около 400-500 лева. Ако заплатите в общественият сектор не нарастнат драстично в най-скоро време, ще имаме нов отлив на работещи там и на желаещи да работят в обществения сектор, после всички ще се жалваме, че "онези там търтеи" не ни обслужват бързо и качествено за без пари.
09 Август 2010 23:45
матряла продължава да верва - много ясно шибаната хадминистрация трябва да умре не си дава сметка кой точно в администрацуята му върши работа и кой си играе на потомствен директор в нея с привилегиите и хубавата заплата..
да мрът и тъпите лекари - така де тия боклуци как си позволяват да взимат 300лв заплата и рушвети да искат? да живее здравната каса!! УРА, УРА, УРА
какво му трябва в края на краищата на матряла - лекари???; учени???; учители???; ентелуегенция???;
твърдо НЬЕ! - шофьоре, парантие, мелуеционери и хармия
10 Август 2010 00:01
В Агенцията по заетостта редовно се публикуват конкурси за висшисти, примерно юрист, више, 337 лева брутна заплата.
Нема по-висока заплата от 450 лева и то на началници с бая опит и стаж.
Та не знам как са я направили тая сметка.
Ако държавата не плащаше на специалистите си мизерни суми, и частният бизнес щеше да се бръкне за малко повече.
Излиза, че най-скапаният работодател е държавата.
А статистиката ни е по-зле и от съда.

_________________________________
http://www.kaily.dir.bg-На запад работят добре, ако плащат добре. А у нас само работят, а ако пък и плащат е добре.
10 Август 2010 00:30
След като мие добре известно на колко месеца "чиновниците" си получават заплатата, ми соатва само да кажа да витаковам частния сектор. Каквито бяха кокошкари и смотаняци, такива си и останаха. Па за калпак и турско-гръцките стратегически кръвопийци...
10 Август 2010 04:47
Аз съм държавен чиновник, но искам да напиша тука едно мнение по друг въпрос. Просто го споделям-нищо повече-не искам да споря с никого.


Когато се провеждат първите демократични избори, печели БСП.


Но после се появиха някои съмнения, излезе по телевизията човек, който работи в БАН и каза за някакви проблеми в програмата за преброяване........започна да говори и цитира имена....аз неговото име не си го спомням но изглеждаше почтен човек и според мен не лъжеше......


Спомням си че май имаше Сдружение за честни избори, говореха и в предаването Всяка Неделя, и Кеворкян бше в това Сдружение.......сигурно и Димитри Иванов беше още в предаването Всяка Неделя.......

Аз съм на 37 години всичко си спомням много добре.....

В Бъгария, българите си гласуват много добре според мен.....ако се преброява правилно всичко е наред.....

Но ако някой е пипал при обработката и преброяването на гласовете е много жалко и гадно......

То и Андрей Луканов го убиха......по някакви причини....

Аз не искам да споря с никого и нямам намерение да пиша и да чета повече мнения......

САМО СЕ НАДЯВАМ ВИНАГИ ДА СЕ БРОЯТ ЧЕСТНО ГЛАСОВЕТЕ И ВСИЧКО Е ок
10 Август 2010 08:34

Ма разбира се, че заплатите в частния сектор ще са по-ниски. Нали видехме какви никакви обороти се отчитат по морето проз сезона. Колко чорбаджии плащат минимални заплати на работниците си , а на ръка им броят още. Но по принцип сега в кризата не си правят труда и да им доплащат- щото работници бол.
10 Август 2010 08:49
Прав си, малинас. Докарват си до 350 лв. (с очите си видях) бакшиши крупиета и пр. слугинаж, в което превърнахме децата си, по морето. Просто т.нар. частен сектор в голямата си част е "сив". В останалата част - откровени сайбии. За огромно съжаление почтените хора със семеен бизнес (има такива, слава Богу) в момента едва свързват двата края. Що се отнася до т.нар. публичен сектор, като сложиш в кюпа всичките - даскала на село, сестрата в държавната болница, министъра, полицаите, дето ни г/пазят и пр., може и мноооого високи осреднени суми да получиш.
10 Август 2010 08:49
пълни глупост и бая маниполативно заглавие в стил вац. и продавачките в повечето базари и молове взимат повече пари от бая квалифицирани кадри от бюджетната сфера. особено с това ново правителство, дето сравнява броя ползвани болнични в частния и държавния сектор.
10 Август 2010 10:06
Хайде, да не ги жалиме. Много малко са хората в т.н. "Обществен" сектор, които заслужават каквато и да е заплата.

Сърдити, неефективни, некадърни, мързеливи и доста често - злонамерени са масата от чиновници с които съм имал вземане-даване през последните години. И малкото изключения са само за да потвърдят общото правило.

Често се налага да обяснявам на поредния чиновник, че аз (като данъкоплатец) съм му работодателя и че заплатата му не идва от въздуха. Ще се изненадате колко от тези чиновници всъщност изобщо не осъзнават този факт. Частникът е гад, които има много пари и трябва да бъде тормозен - това им е манталитета на масата чиновници.

Трябва да има здраво сеч в апарата - и аз съм съгласен чиновника да взима (примерно) 2000 лева заплата, но да са по-малка бройка и да работят ефективно - и най-вече да помагат на бизнеса, а не (както е в момента) да се спъва на всяка крачка.

10 Август 2010 11:03
А акао се изкарат на светло укритите доходи на частниците, каква ли ще е статистиката тогава ? Тъй като 2/3 от доходите на частницит не се обявяват ето каква ще е равностметката - 731 лв в обществения сектор срещу 1815 лв в частния сектор. Ето това е реалното съотношение. Мога да ви дам веднага десетина реални примери, но не съм на хонорар в НАП.
10 Август 2010 11:41
огромната част от неефективната работа в държавните и общински институции се дължи на нормативната база пълна с множество изисквания и късаща нервите и на служители и на граждани. проблемът на повечето граждани е в липсата на информираност, проблемът на служителите е че си гледат изискванията за да си пазят г.за. Проблем е напр. правилото че служителите нямат право да дават съвети при попълване на документи дори и да става дума за някоя немощна баба. пък и нали си представяте възмутената опашка ако някой служител почне бавно и полека да обяснява кое как е на поредния с неправилно попълнени документи. бил съм и от двете страни на барикадата и е доста трудно да обясниш "защо тази кола вдига над 100км/ч. след като е боядисана в зелено?". а сигурно и аз съм задавал подобни въпроси като отивам някъде с инфо от някой мой човек дето го е правил същото (ама не съвсем). а и друго нещо. ами през юни видях обява за НВИМ (мечтата ми) - 343лв. основна за експертен персонал без ръководни ф-ии във финансовото звено. а някой даже очаква усмивки и умилкване за тези пари, при положение че за 3 пъти повече не получава това дори от банкова касиерка??? на всеки изживяващ се като работодател на администрацията бих казал - толкова плащаш мой човек. след като си преценил че човекът който ти подава кутията цигари през прозорчето трябва да взима повече - не се оплаквай.
10 Август 2010 12:44
Чиновниците вземат със 126 лв. повече от частния сектор


И това, след като бяха налети милиарди в бизнеса -нали бяха намалени данъци, осигуровки, нали смятаха, че в резултат на това бинесът е получил повече от 10 млрд, е, как става така, че хем бизнесът получава пари, хем не създава работни места, хем и на малкото заети заплатите са по-ниски?
За сметка на това се увеличава броят на къщи, коли и яхти, струващи милиони в евро, увеличава се броят на милионерите в банките...
10 Август 2010 16:51
И не само това , hamer мили ...
В дебата за днешния ни общ живот , никой от нас не сторва дребното си усилие дори , да "датира" Системата , в която го върнахме . Не ни тревожи , че бизнесът у нас е понятие за откровено цинично трупане на лично богатство , присъщо за отдалечени в годините , периоди от стопанската история на третата ни държава . Спрямо реалното време на глобалния свят , нашата "система" се оказва в тежък анахронизъм , водещ и към реални режими на нейното самоунищожение , но и фактите за тях , също не ни тревожат , вече . ...

Редактирано от - beagle на 10/8/2010 г/ 17:01:10

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД