:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 223
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Франция наруши антирасистките директиви на ЕС

Ако съюзът иска да е нещо повече от сдружение за стомана и въглища, трябва да отдели на човешките права подобаващо място в своята политика, казва шефът на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Красимир Кънев
Красимир Кънев е един от учредителите и председател на Българския хелзинкски комитет за защита правата на човека от 1992 г. насам. Той е завършил философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В периода 1989 г. -1991 г. е член на КС на СДС от "Екогласност". През 1990 г. -1993 г. сътрудничи на канцеларията на президента Желю Желев в екипа на съветника по етническите и религиозните въпроси. От 2005 г. е член на борда на Фонда на ООН за защита на жертвите на изтезания, а от 2008 г. е негов председател.



- Г-н Кънев, организираното връщане на български роми от Франция стана повод за много коментари в Европа и в нашите медии. Как си обяснявате факта, че правителството прие доста сдържано този акт?

- Действително това мълчание и липса на отношение от страна на българските власти е странно. Все пак става въпрос за български граждани, чиито права са нарушени от действията на друга държава - вече има такива твърдения от много сериозни организации. Мълчанието на нашето правителство прави лошо впечатление на фона на това, което правят румънските власти, които още от самото начало на този процес направиха няколко изявления, включително и президентът им. Една част от тях бяха двусмислени, а друга част бяха в правилната посока, засягайки важния аспект за провокирането на сериозни ксенофобски настроения към ромите във Франция. А това отношение няма как да не засегне и други граждани на България и Румъния, не само ромите.

Очевидно българското правителство, както и всяко друго, иска да запази своите добри отношения с една от най-големите и влиятелни страни-членки на ЕС. Отделно от това голяма част от българите вярват, че каквито и репресивни мерки да се предприемат срещу ромите, дори да са неоправдани и незаконни, какъвто вероятно е случаят, те са правилни само защото засягат ромите. Т. е. налице е едно много широко споделяне на най-различни предразсъдъци по тази тема и по тази причина, ако българските политици решат да защитават ромите, няма да спечелят особена популярност сред обществото. Третият фактор за това поведение е, че все пак става дума за малък брой роми, които се експулсират от Франция.

- Това не е ли един притеснителен знак, имайки предвид и предстоящата среща между Франция, Италия, Великобритания и Белгия на 6 септември. Има ли опасност да се стигне до подобни рестриктивни мерки и срещу други български граждани, които търсят работа в Западна Европа?

- Във всички западноевропейски страни ксенофобските настроения срещу източноевропейците се засилват, особено в резултат от икономическата криза. Вероятно е тази среща да доведе до някакви мерки, макар че аз не виждам какви точно биха били те на фона на общата тенденция след няколко години напълно да се открие пазарът на труда за граждани от Източна Европа.

- А ЕК не трябва ли да предприеме някакви действия от гледна точка на европейското право?

- ЕК е неоправдано мълчалива по този въпрос, тъй като има сериозни основания да се смята, че европейското право е нарушено, по-специално - Директива 2004/38. Тя урежда въпроса за установяването на граждани от ЕС в приемащи страни, както и възможностите за тяхното експулсиране. Очевидно е, че френското правителство се мъчи да заобиколи тази директива, колкото и да не приема, че изгонването на ромите представлява експулсиране. То започна още когато президентът Саркози разпореди разрушаването на тези незаконни лагери. Френското правителство не би приело термина "експулсиране", тъй като тази директива предвижда много сериозна защита срещу подобни действия в ЕС. Тя не допуска например експулсиране на деца, което вече стана факт. Изисква и тази мярка да бъде основана изключително на индивидуалното поведение на всеки човек. Не на последно място тази директива предвижда даването на възможност за съдебна защита срещу експулсиране.

От тази гледна точка френското правителство реши да заобиколи тази процедура като, "купи" ромите с по 300 евро.

- В този смисъл свалянето на отпечатъци на излизане от Франция не е ли директно нарушение на човешки права?

- Вземането на биометрични данни трябва да бъде обосновано с някакви много сериозни съображения, свързани с опазване на обществения ред, предотвратяване на престъпления, защита на националната сигурност. Аз не знам по какъв начин френското правителство би могло да обоснове такава мярка в тази ситуация.

- При толкова много спорни моменти в този казус Франция може ли да претърпи някакви санкции от ЕК за нарушаване на човешките права?

- ЕК се ограничи с това, че ще наблюдава този процес, незнайно как. Други санкции в тази връзка биха могли да дойдат от Съвета на Европа или от Съда за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ). Но аз се съмнявам, че това е възможно, тъй като става въпрос за "доброволно" репатриране, а и тези хора (ромите - б. р.) не са изчерпали никакви вътрешноправни средства, за да се защитят. От друга страна, има сериозни основания да се смята, че става дума за колективно експулсиране, което е забранено от Европейската конвенция за правата на човека, при това - на дискриминационна основа, тъй като се визира само една етническа група. Това съвсем откровено расистко поведение се изрази в изявленията на Саркози и в последващите действия на правителството им да се нарочи само една етническа група за експулсиране. Той дори обвърза тези хора по един доста расистки начин с извършването на много сериозни престъпления - трафик на хора, склоняване на деца към проституция и т. н., без някой от тях изобщо да е осъден за такова нещо. Но за съжаление механизмът за разглеждане на такива индивидуални жалби в Страсбург изисква изчерпването на вътрешноправните средства в съответната страна, каквото в случая не е налице.

- Като говорим за човешки права, да погледнем българската реалност. Постоянните арести и противопоставянето между изпълнителната и съдебната власт до какво водят?

- Изключително много ме притеснява тази ситуация, най-малко в два аспекта. Единият е свързан с безпрецедентната атака срещу съдебната власт, каквато не помня от 1989 г. насам. Изпълнителната власт не може да управлява без съдебната. Не може да се създаде адекватен обществен ред без взаимодействие със съда. Другият аспект е този безпрецедентен разгул на полицейския произвол. Едно даване на свобода на действие на полицията без адекватен контрол. Виждаме и резултатите от това - тези кадри на полуоблечени хора, проснати с белезници на земята, които се показват по всички телевизии. Това са абсолютно недопустими действия на полицията - да показва така арестувани хора и да ги обявява за престъпници, преди да има каквато и да е съдебна санкция. През последните месеци при нас постъпват не малко жалби от граждани за полицейско насилие. Те обаче не се разследват нито от полицията, нито от прокуратурата.

- Какъвто е случаят в Кърджали...

- Да, и не само. Съвсем наскоро получихме едно писмо от МВР, свързано с техен видеоклип, на който полицай заплашваше арестант, че "много ще боли". Ние писахме тогава на вътрешния министър и получихме отговор, че няма да се предприемат никакви действия спрямо въпросния служител, защото това били думи, които той казал, за да насочи задържания към евентуалната наказателна санкция, която го заплашва. Не че ще бъде бит, какъвто очевидно е контекстът на казаното.

Става дума за една безнаказаност. Полицейското насилие у нас поначало е безнаказано и е такова от години. И за да вървим напред във върховенството на правото, и ние трябва да се справим с този проблем. Такива са указанията и на много международни органи - Комитета срещу изтезанията на ООН, Европейския комитет срещу изтезанията, има много решения на ЕСПЧ, свързани с полицейско насилие. Това е проблем, срещу който правителството трябва да се изправя и да го решава, а не допълнително да развързва ръцете на полицията. Ние правим изследвания всяка година с помощта на анкети сред лишени от свобода и нивото на оплаквания от полицейски произвол се запазва устойчиво високо от 2004 г. насам.

- Смятате ли, че настоящето правителство ще вземе някакви мери за ограничаването на полицейския произвол?

- Аз съм силно скептичен, че това правителство ще предприеме нещо по този въпрос, но в далечно бъдеще съм сигурен, че това ще се случи, тъй като България е част от Европа. Тези практики са все по-малко толерирани на Стария континент, а и в света. За съжаление и тук виждаме една не съвсем конструктивна роля на ЕК, съдейки по последния й доклад, който силно акцентира върху успехите в борбата на правителството ни с престъпността. Но изобщо не бе отбелязано, че тези успехи са свързани и с едни много сериозни нарушения на човешките права. Говоря не само за полицейското насилие, а и за негативните изменения в НПК, които бяха направени през април т. г. Аз очаквах да видя в доклада на ЕК нещо по този въпрос. Изобщо, ако ЕС иска да стане нещо повече от сдружение за стомана и въглища, той трябва да отдели на човешките права едно подобаващо място в своята политика.
51
3117
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
01 Септември 2010 20:21
Директивите на ЕС закони ли са?
А на Саркози му пука за някакъв правозащитен пигмей, намерил място за паразитиране върху циганския "проблем".
------------------------------
Блогът на Генек
01 Септември 2010 20:42
Директива № 2000/43/ЕО, предвижда създаване на специализирани органи и процедури, осигуряващи бърза и ефективна защита срещу неравно третиране на расов и/или етнически белег.
01 Септември 2010 20:45
Прочетено някъде:

...Върховният административен съд (ВАС) прие решение, с което не призна действието на български закон за сметка на европейска директива...
Натиснете тук
01 Септември 2010 21:23
Къде бе интервюираният господин миналата година, когато Берлускони (правителството му) прие специални закони по повод безобразията на румънските цигани в Италия (конкретен повод - убийството на момиче от румънски мангал) ? Доста избирателен подход, ако ще е принципен в позицията си по темата ...


Нещо мирише на гнило (поръчково) това интервю, защо ли ?!?
01 Септември 2010 22:02
Такива като Лили Иванова трябва да ги съдят за укрити данъци, а не да им дават още към заграбеното и може би профуканото, а може би инвестираното... Колкото пари са минали през ръцете на такива като Лили, ако си бяха плащали данъците върху доходите, както ние баламите правим - огромни пенсии щяха да си имат. Само 150 000 хонорар щяла да вземе от Нова, а и се искали 500 000. За колко часа работа средностатистическия данъкоплатец (който трябвало да плати новата завишена пенсия на такива като Лили) ще изкара 150 000? И колко още хора му висят на врата да ги храни, облича, учи, да им плаща лекарствата?
01 Септември 2010 22:05
Съжалявам!

Изобщо не разбрах как се отвори тази статия и ми се пейстна съобщението тук. Моля за извинение.
01 Септември 2010 22:08
Европейските директиви са по-задължителни от българските закони. Ако националните закони не са в съзвучие с европейското законодателство (което включва Директивите), проблемът си е на националните закони, а раздаването на правосъдие в страните на ЕС става по европейското законодателство.
01 Септември 2010 22:11
Друг е въпросът, че всеки има право да се пази от скитници, крадци, джебчии, просяци, проститутки... Но няма право да се пази от цигани. А циганите, както си знаем са с български паспорти и няма начин да се докаже по документи, че са цигани. Всеки крадец може да каже: "Циганин съм затова ме депортират. Затова ме съдят..."
01 Септември 2010 22:24
Хората , които се занимават с този /не питайте кой , а всеки , който си помислите/ и подобните му проблеми в общия ни живот , отдавна се изявяват като откровено задържаща системното му решаване , негова съставка . Не сетим ли "мравуняка" им , както и какво ще ги правим подир разравянето му , по-добре да не захващаме Въпроса . Доста от тях бяха в Младата интелигенция на Дългия преход към капитализъма . Сега не са в млади , ама факта , че оцеляха им хартисва в дори . Иначе , Проблемът си стои , а те са му пазачите - в по-образно , като на Кота 0 в "Белене"...

Редактирано от - beagle на 02/9/2010 г/ 00:17:12

01 Септември 2010 23:02
На снимката един кривозащитник, набарал хелзингска маса с хлябче и порцийки. Ама го натискат и да си ги заработи, а не съвсем да го оставят по цигански..
01 Септември 2010 23:56
Красимир Кънев е един от учредителите и председател на Българския хелзинкски комитет за защита правата на човека от 1992 г. насам.
Да разбираме че до споменатата година всичко с правата на човека в България е било наред ( според Кънев , де )
02 Септември 2010 00:11
Абе там няма ли някакви избори, някакви нови назначения - тоя е абсолютен "феодален старец" - 20 години шеф на Хелзингския комитет. Егати нахалството... Иначе за пръв път е прав!
02 Септември 2010 00:23
ivankin в мили ,
Въпросът отдавна не е до "в прав ли бива еди кой си или в крив" , а до "каква я свършихме и като в как да я оправим" , Длъжността ни по него . Реч е за такава промяна , в коята не бива да участва голямата част от днешните дейци , които се изявяват в тези ниши на общия ни живот ...

Редактирано от - beagle на 02/9/2010 г/ 00:38:44

02 Септември 2010 01:13
Само да попитам интервюирания господин-правозащитник:
ако хора от една "етническа група" ГРУПОВО престояват и преживяват в чужда държава ПОВЕЧЕ от разрешеното в тази държава време(над 3 месеца, в случая), какво следва да направи с тези хора-НАРУШИТЕЛИ тази държава?!?
ВАРИАНТИ:
1. да ги накаже за нарушението им и да ги експулсира
2. само да ги накаже за нарушението им- но те ще продължават да са в нарушение и след наказването!
3. само да ги експулсира(каквото прави сега Франция)
Подвъпрос: НЕ е ли вариант №3 най-приемлив за тези нарушители?!
Само пиТам- НЕ пиПам!
02 Септември 2010 01:34
Стига вече с тези жалби!Законът-за всички еднакъв! За циганите - също! Във Франция, България или на луната! Щом франсетата могат да бутат незаконен катун - и ние трябва да можем. И да го правим.
02 Септември 2010 01:37
пара, експулсирането е наказание, батковото, т.е. между твойте 1, 2 и 3 нема разлика.
02 Септември 2010 02:03
SIMO,
/:/ "пара, експулсирането е наказание, батковото, т.е. между твойте 1, 2 и 3 нема разлика. "
......................................... ......................................... .............
"Експулсирането" НЕ е Наказание(поне по българския НК не е!), а е "принудителна административна мярка"! НЕ ми е известно дали в НК на Франция "експулсирането" е Наказание- т.е., да е посочено, като такова, във френския НК?!
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
...
Чл. 37. (1) Наказанията са:

1. (нова - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) доживотен затвор;

1а. (предишна т. 1 - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) лишаване от свобода;

2. (нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г., в сила от 1.01.2005 г. - изм., бр. 26 от 2004 г., в сила от 1.01.2004 г.) пробация;

2а. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 92 от 2002 г., отм., бр. 103 от 2004 г.);

3. конфискация на налично имущество;

4. глоба;

5. (отм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.);

6. лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност;

7. лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;

8. (отм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.);

9. лишаване от право на получени ордени, почетни звания и отличия;

10. лишаване от военно звание;

11. обществено порицание.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) За най-тежките престъпления, които заплашват основите на републиката, както и за други особено опасни умишлени престъпления като временна и изключителна мярка се предвижда доживотен затвор без замяна.


Редактирано от - paragraph39 на 02/9/2010 г/ 02:04:41

02 Септември 2010 02:08
"Експулсирането" НЕ е и Административно Накаание(поне по българския Закон)
ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ
изм. ДВ. бр.32 от 28 Април 2009г
...
Чл. 13. За административни нарушения могат да се предвиждат и налагат следните административни наказания:

а) обществено порицание;

б) глоба;

в) временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност
02 Септември 2010 04:05
а бе само на мен ли ми изглежда, че използваме членството си в ес, за да си махнем от главата проблема с ромското битие? в момента в зап. европа циганите са равноправни граждани на страната, в която са се родили независимо от ксенофобията на населението. нашите цигани са равноправни бг граждани и наша грижа е да ги убедим да учат, работят и спазват законите като нас. а и от франция връщат само роми, които са в някакво нарушение, напр. не работят. затова брюксел "само наблюдава" - това му е основната работа, преди да реши да се намеси.
02 Септември 2010 04:56
колкото и да не приема, че изгонването на ромите представлява експулсиране. То започна още когато президентът Саркози разпореди разрушаването на тези незаконни лагери.

Нещо не схванах - законно ли е да се разрушат незаконни лагери или е експулсиране, което е незаконно ?
02 Септември 2010 05:00
Във всички западноевропейски страни ксенофобските настроения срещу източноевропейците се засилват,

Незаконните цигански лагери на сред френските паркове и омърлянето им с отпадъци, както и развиването на традиционен ромски бизнес (джебчийство, кражби, проституция) засилват или намаляват ксенофобията ?
-
Ако я засилват, то разрушаването на лагерите и депортирането на ромите не са ли действия насочени към борба с ксенофобията ? Не трябва ли да се борим с ксенофобията ?

Редактирано от - Brightman на 02/9/2010 г/ 05:02:04

02 Септември 2010 06:12
Господинът пропусна да каже кои фундаментални права на ромите са нарушени. Може би правото да направиш катун в някой парк и да осереш пейзажа?
02 Септември 2010 06:15
Репортер,
я не прехвърляй от болната глава на здравата! Изобщо не е наша грижа да ги учим да работят и живеят нормално.
Фактически, ти твърдиш, че това са някакви същества, стоящи по-ниско от човека. И трябва да бъдат обучавани на това, което нормалните хора възприемат от обществото без да претендират диващината да бъде официализирана.
За тоя. Вижте биографията. Поредният син скакалец, налазил трапезата.
В периода 1989 г. -1991 г. е член на КС на СДС от "Екогласност". През 1990 г. -1993 г. сътрудничи на канцеларията на президента Желю Желев в екипа на съветника по етническите и религиозните въпроси

А от 92 е правозащитник. Какво е правил преди 1989 година?
Правилно забелязва колегата - дотогава всичко наред ли е било? В коя дупка се е бил сврял нахалникът, най-безочливо раздаващс ега акъл?
Моля, спестете ни следващи срещи с подобни нищожества! Нека си ги разглеждат студентите-биолози в час по безгръбначни земноводни.
---------------------------------
Блогът на Генек

02 Септември 2010 07:16
- Вземането на биометрични данни трябва да бъде обосновано с някакви много сериозни съображения, свързани с опазване на обществения ред, предотвратяване на престъпления, защита на националната сигурност. Аз не знам по какъв начин френското правителство би могло да обоснове такава мярка в тази ситуация.
Дрън, дрън, ами българското правителство какви сериозни съображения има да взема биометрични данни от всички български граждани, при това гражданите си плащат "услугата"?
02 Септември 2010 09:00
От такива нищоправещи тунеядци сме на това дередже...
02 Септември 2010 09:06
Не може да се иска хем отговорността да е лична (правилно!), хем правата да са колективни (неправилно!). Изобщо, време е щатните правозащитници да вдянат, че привилегиите за едни са дискриминация за други. Те не, че не са вдянали, ама пусти щат... Понятия като "позитивна дискриминация" са обикновени идиотизми, а "политическата коректност" е другото име на лъжата. И също така е добре щатните правозащитници да вдянат, че раждането на деца и обучаването им в джебчийство не е и не трябва да бъде професия. Минималната мярка за решаване на въпроса е незабавно прекратяване на всякакви помощи за трето, четвърто, пето, шесто, седмо и т.н. дете.
Разбира се, трябва да се прекратят и помощите за производство на негоден тютюн. А също така и на годен, не че се среща често у нас. И държавата да не спасява предприятията-убийци на пишман бизнесмени, както и да гътне незаконните постройки. Наред - катуни, хотели върху дюните, паметници на терористи, барбекюта и всичката останала смрад. Иначе няма оправия, изчезваме без остатък, а тогава и крадливите групи граждани ще пострадат, щото няма да има кой да ги храни.
Бъдете здрави!
02 Септември 2010 09:27
Красимир Кънев ще е добре да бъде халосан по главата с тухла от някой негов пиян питомец, докато му обяснява колко го защитава. Боклук най-чиста проба се тия.
02 Септември 2010 09:28
Доката има хитреци и , като Красимир Кънчев & няма да има решение на проблема!
02 Септември 2010 09:42
Не мога да се сетя кой точно въведе в обръщение у нас невярното твърдение че нямало колективни права. Доколкото си спомням беше при обсъждането на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, за да се отхвърлят правата на малцинствата у нас за самоопределение /принципно е правилно че у нас няма национални малцинства, но другото е невярно/.
Колективните права са си нещо естествено за защита правата на малцинствени групи. Стремежът, обаче, на френските власти да отдели циганите от другите имигранти е безсмислен, защото тука не става дума за малцинствените им права, а за нарушаване на обществения ред, сигурност и здраве. Сарко си плаща данък на популизма. Защо в Германия няма цигански катуни? Ами защото никой не позволява да се правят такива - това е спазване на закона, а не да ти дават веднъж на 5 години 300 евро защото си циганин.
02 Септември 2010 09:51
Колективните права са си нещо естествено за защита правата на малцинствени групи.

Я дай нещо линкче, че да се просветлим тук - кой, кога, в какъв закон или конвенция е признал колективни права?
Щото ние, нали, необразование...
Мишо Константинов -
02 Септември 2010 10:43
в момента в зап. европа циганите са равноправни граждани на страната, в която са се родили независимо от ксенофобията на населението.
добре де, къде тогава останаха приказките за общия европейски дом. Ето защо ЕС няма да просъществува. Как можеха в СССР и САЩ различни националности безпрепетствено да ходят където си искат, а в ЕС не може. Ако са нарушили дадени права за дадена страна да ги накажат и толкова, а в бъдече да се изработят общи закони, за тези случаи, както в САЩ има федерални и щатски закони. Докато в ЕС се делим на Западни и Източни на англичани, французи, германци и българи и румънци няма да имам истински ЕС.
02 Септември 2010 11:02
Излиза че аз правя същата грешка като френските власти да приемам че циганите са група със специфични права, които налагат по-различен подход спрямо тях, отнесено към другите имигранти, което наистина може да попадне под критиките са разпоредбите за борба с различните форми на расизъм.
Колкото до колективните права, конвенциите на ООН и Съвета на Европа хем допускат съществуването им, хем никъде не ги закрепват с конкретен текст. Голямо шубе!
02 Септември 2010 11:09
Господинът пропусна да каже кои фундаментални права на ромите са нарушени. Може би правото да направиш катун в някой парк и да осереш пейзажа?


Например правото за свободно движение на хора в рамките на европейския съюз.
Ако го няма, всичко е френско лицемерие. И нека не ни критикуват когато искахме да вземем мерки и да не ги пускаме да излизат зад граница. Пълен фарс.
02 Септември 2010 11:47
Демек разпоредбите за ограничаване на правата за защита на обществената сигурност и здравето се отнасят за индивидуалните права, не за колективните /доколкото има такива/.
02 Септември 2010 13:18
reporter : "а бе само на мен ли ми изглежда, че използваме членството си в ес, за да си махнем от главата проблема с ромското битие? ... циганите са равноправни граждани на страната, в която са се родили независимо от ксенофобията на населението. нашите цигани са равноправни бг граждани и ... брюксел "само наблюдава" - това му е"

В тъй беше , ама е пред свършване , една от "стратегиите" ни при комплектоването на българския керван за Дългия поход към капитализъм . Циганите ги изритахме от него с дискретното намерение от Кръглата маса на 1990г. , попътно и в системно да ги експортираме по Континента , но като му влезем . Стана , ама само в началото . Оказа се , че циганите не се свършват , връщат се , че и взеха тотално да се десоциализират . Сега требе да мислим , не за "равноправното" им гражданско положение /у дома/, дето си го нямат поначално и в персонално и в "колективно" дори , а като сурии овце , да ги събираме и вкарваме в Обществото , което си измислихме/?/ , без тях в него . Ние не сещаме какво чудо ни предстои , но и никой не помръдва , в превантивно да го пресрещне . Кланяме на Цоцзополското "чудо" и в толкоз ...

Редактирано от - beagle на 02/9/2010 г/ 13:24:33

02 Септември 2010 13:52
historian:"Не мога да се сетя кой точно въведе в обръщение у нас невярното твърдение че нямало колективни права. ... Колективните права са си нещо естествено за защита правата на малцинствени групи . "

Зад понятийните ни препирни и каламбури , които раждаме в тях , ние просто крием социалната ни леност и нежелание , в полезно и модерно да си решаваме проблемите . Работата не е , да те пратя при Параграфа или всеки друг фен на "равноправието" пред Закона , те да ти се сторят в обяснение на проблемата . Само ще кажа , че един словесен каламбур от тези , за които вметвам в отпред , не следва да е причина , нищо да не вършим за реалната промяна на "положението" . От години , кучето ми лае за отказ от самостойното прилагане на понятията за "етническо" и "етнически групи" в системата на общия ни живот , като вместо тях налагаме коректното към общата ни Идея за едната националност , понятие за "етносоциално" и "етносоциалните групи" , които имаме в Обществото ни . Но няма и дума в реакция , защото турим ли Етносоциалния подход , на мястото на днешния Етнополитически , автоматно и според диференцираното третиране на етноподробностите в дома ни , ДПС и циганските партии трябва да изчезнат от неговото социално пространство , за да сторят място на Гражданското съдържание на общия ни живот в Национално Общество . Оттам и Национална Държава ! Анадъм , Приятелю ? ...

Редактирано от - beagle на 02/9/2010 г/ 13:56:38

02 Септември 2010 14:30
Анадък, бийгъл. Така си е, ама те етносите взе да им харесва да са си етноси, със свои партии, свои квоти, свои права, свои финансови фондове и т.н. А и ние си викаме тоя нарушил закона, ама щото бил ощетен от съдбата да се роди в катун. Туй несъмнено налива вода в мелницата на тия дето искат равенство пред закона. Ама като затворът се напълни с цигани, почваме да си викаме ама що тъй. И идват специалисти, разни -лози и викат, че така ставало с циганите и трябвало към тях да се подходи специално.
И като се намеси политика, дето иска да е в съзвучие с настроениятана избирателите си, и те да гласуват за него, па и Хелзинкския комитет, та на човек му се приисква да живее в епоха с по-нормални и насъщни проблеми.
02 Септември 2010 14:46
Глупости на таркалета. Етноса си искал партии, майчин език ... тинтири минтири.
Етноса иска да папка и спинка и да кърши гюбеци. Ако може без да работи.
Като не може, почва да работи помалко. Колкото да изкара за папкането и гюбеците. Това при нас, щото етноса винаги е много специален. Партии и мйчин език искат определена бройка тарикати, не е задължително да са от етноса, ама келепира е задължителен. толкова от мен за тези исконни въжделения на етноса.
02 Септември 2010 14:55
Жена му се казваше димитрина петрова - препадаваше марксистко-ленинска философия и късаше на изпитите онези, гдето не знаеха мъдрите мисли на др. ленин. Може да се е развел с нея - не ми се е мяркала последните 15-ина години.
02 Септември 2010 15:00
Този человек следва да бъде предаден на подопечните му.
02 Септември 2010 16:09
Тезата, че на експулсираните цигани им било нарушено ...правото за свободно движение на хора в рамките на европейския съюз”, изкривява нещата.
Това им право щеше да бъде нарушено, ако НЕ ги бяха допуснали да влезнат във Франция.
Ако те се бяха поразходили като туристи и се бяха върнали, или пък ако се бяха устроили на работа (в съответствие със законите! В което не влиза плячкосването на поразия и пр. „самодейност”), никой нямаше да ги закача, но случаят е различен – те са нарушили законите и този факт би трябвало да сложи точка на станалата вече досадна дискусия по въпроса.
02 Септември 2010 16:25
Всички цигански апологети- у Факултето !
От жълтите павета е много лесно да грачиш за общочовешки права, свободи и разни харти.
02 Септември 2010 17:10
В ivankin мили ,
Не ти се мярка от в доста години , щото е в Унгария . Дърпа и сочи циганските пари за Булгаристан , от тамошната централа на вуйчо Сорос ...
02 Септември 2010 17:11
chown мили , в абцолютно прав биваш . Там може и дисертации да се пишат ...
02 Септември 2010 17:27
Бе какво го обвинявате тука Саркози за това че бил много строг и несправедлив и че Франция постъпила много лошо с нашто и румънското граждан? Аз ако бях, щях като разбутам катуна и всички у панделата за нелегално пребиваване. Следва вземане на биометрични данни, щото у панделата няма искам-неискам. Следва щателен обиск на катуна и семейството и изясняване от къде са всички открити кинти и ценности??? Конфискация на незаконно придобитото. Глоби по закон за всички установени нарушения и разбира се мощен презграничен шут (не с 300 евро, а с минус толкова евро колкото струва билета и забрана за пребиваване в страната за 10 години)... Всичко по закон. Който не му харесва - е го Страсбург!
02 Септември 2010 17:35
А въобще не разбирам защо трябва да се поощрява аборигенщината от някой самородни (но появили се чак през 1992 г.) правозащитници! Тоест от една страна знам че това се финансира и е доста сладко, но пък е доста егоистично да се бичат проекти и кинти, и да се нагнетява и поддържа едно обществено настроение, което не позволява ЗАКОННОТО справяне с проблема. Егоистично и обществено безотговорно. Освен това на "защитаваните" в дългосрочен план се отнема възможността за интеграция, защото се снема общественият натиск и (както казах по-горе) се поощрява нарастването на циганията навсякъде и във всичко...
02 Септември 2010 17:37
...в зап. европа циганите са равноправни граждани на страната, в която са се родили независимо от ксенофобията на населението.

репортер, прав си, наистина са равноправни. Те и у нас са равноправни. Даже малко ПО-равноправни от "другите" българи! Но, то е друга тема.
Тук дето съм, са мноооооого даже равноправни! Ама едни наши приятели имат фирма за недвижими имоти и преди няколко месеца се принудиха да махнат всички табели от имотите под наем, защото собствениците им не желаят да ги дават на цигани. При това тукашните мангали са толкова далеч от нашенските си братчеди, че ако бяха у нас такива сигурно щяхме да сме много щастливи. Но, фактите са си факти. Тук също не ги желаят нито за съседи, нито за наематели.
02 Септември 2010 17:37
Между впрочем, след нашите приятели и другите агенции махнаха табелите си. Сега в целия град можете да видите само табели "За продажба"! А в агенциите много внимават и по телефона не дават информация за имоти под наем. Що ли?
02 Септември 2010 19:00
Шуменско в мили ,
И песът да ти рекне в нещо : Циганите тук ни идат в "по-равноправни" , защото им се полага в компенсация . Ние сме им длъжни , в качеството на етнодоминат , който не решава проблема си с тях и не само , но и не сеща какво да прави по въпроса . От това , което споделяш за "неравноправието" на българина , кучето ми тегли тежък и в дълбоко верен извод , че ние не припознаваме Циганския проблем , като наш общ , Български . Така и при нерешаването му , овреме и системно , в годините нататък и пепел ще си сипем по главите . Иначе , Циганският въпрос не е изолирано явление . Той е във Формулата на основното противоречие в през този век . А то е , Предизвикателствата на Исляма , без съобраз със "софтуера" , в който ни се явява ...

Редактирано от - beagle на 02/9/2010 г/ 19:07:35

02 Септември 2010 20:55
Beagle, благодаря за вметката и сигурно си прав. Ама то е дълга тема и ми идва малко множко в края на работния ден, та викам: ха майната му на всичко, утре пак ще ги дъвчем всякакви! Върви му удари едно за изпроводяк на деня, аз мисля да приключвам и черпя едно питие, макар и виртуално!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД