:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата ще нарежда на лекарите какви лекарства да изписват

Новите идеи на здравното министерство противоречат на европейската практика и ще генерират корупция
Държавата възнамерява да изземе от лекарите решението какви медикаменти да се изписват на болните и да им спусне единни задължителни стандарти, които те трябва да спазват. Идеята е да се утвърдят алгоритми за лечението на болестите, които да указват какви видове препарати и в какви дози се предписват при всички състояния и болести.



Нещо подобно са клиничните пътеки на здравната каса, в които също е описано кои болести се лекуват в болница, кои са задължителните процедури при лечението, колко е минималният престой и какви специалисти са нужни.

Промените са предвидени в Закона за лекарствата в хуманната медицина и са подготвени от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Алгоритмите ще бъдат описани в наредба към закона. От нея ще стане ясно доколко ще се дава свобода на лекарите да избират определена терапия. Тъй като в мотивите към законопроекта не пише защо се налага нововъведението, може да се допусне, че по този начин министерството цели да ограничи размера на средствата, които плаща за лекарства заедно с НЗОК. Алгоритмите обаче могат да генерират по-голяма корупция сред фармацевтичните компании.

В момента лекарите - и в доболничната помощ, и в болниците, имат относителна свобода на избор какви медикаменти да предписват. "Не може централизирано да заместиш решенията на хиляди лекари. Това е планова икономика. Освен това винаги е по-трудно да корумпираш хиляди лекари, така че да "изберат" даден медикамент, отколкото да подкупиш един централен орган", коментираха представителите на фармацевтичния бранш.

Правилата ще бъдат подготвени от нова структура - Държавна комисия по лекарствените продукти и медицинските изделия към Министерския съвет, която ще обедини сегашната агенция по лекарствата и аналогичните структури в здравното министерство. "Освен че ще спуска новите стандарти, комисията ще следи за спазването им, а при отклонения от алгоритмите ще глобява медиците между 5000 и 10 000 лв.", предвижда законът.

Освен функциите на агенцията за контрол над производството, търговията и рекламата на лекарства и на клиничните изпитвания, бъдещата комисия ще поеме и ценообразуването на медикаментите и позитивния лекарствен списък, който решава кои препарати и на каква цена се плащат от здравната каса и държавата, предвижда още законопроектът. Държавната комисия по лекарствата ще се състои от председател и четирима членове. Те ще се назначават от кабинета.

"Изумен съм. А и някой ще трябва да контролира дали се спазват тези стандарти!", каза пък директорът на агенцията по лекарствата Александър Янков. В момента нито агенцията, нито здравното министерство има капацитет да следи кой медик какво предписва. Янков обясни, че в проекта няма негови предложения и не е участвал в писането му.

За пръв път ще се даде възможност на здравната каса и МЗ да искат от комисията да променя позитивния списък, т.е. да маха лекарства от него или да намалява процентите от цената им, поемани с публични средства. Освен това здравната каса ще има право да договаря отстъпки от производителите на медикаменти. Текстът е спорен, тъй като лекарствата влизат в позитивния списък само ако докажат, че предлагат най-ниската си цена в сравнение с 9-те най-бедни държави в Европа. Така предложени, двете поправки могат както да лишат пациенти от лечение, така и да отворят врата за корупция.

"Лекарствата са най-регулираният бизнес, за тях се издават най-много разрешителни. Ако тепърва те ще се дават от 5-членна комисия, има опасност системата да блокира", смятат производители на лекарства.

МЗ ще продължи да се занимава с цените на лекарствата и позитивния лекарствен списък до 31 юли 2011 г.

Идеята на МЗ за мегаорган за лекарствата противоречи на европейската практика. Агенцията по лекарствата беше създадена по искане на Европейската комисия в хода на преговорите за присъединяване на България към ЕС. Изричното изискване на ЕК беше тя да се занимава само с контрола над безопасността и качеството на лекарствата, но не и с ценообразуване, което е част от държавната политика, както е във всички останали страни на ЕС.
80
3293
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
80
 Видими 
21 Септември 2010 19:58
Така, така, а за всеки алгоритъм-песничка-за по-лесно запомняне на лекарството, да не сбъркат нещо тъпите лекари.
21 Септември 2010 20:01
алгоритми за лечението на болестите

Алгоритми..... чак пък множествено число не трябва.
И един алгоритъм стига, оня ден Боко го каза в една болница - "Който идва тук да се преглежда, диагнозата да бъде че е здрав."
Толкоз - всички ще се лекуват по един, единствен и единен алгоритъм - изписване на диагноза "здрав", друго лечение не е нужно въобще.
21 Септември 2010 20:06
Какво означава, че ДЪРЖАВАТА ще нарежда какви лекарства да се изписват?
Кой е ДЪРЖАВАТА?
Нали някакъв субект ще създаде уж обективни форми?
Значи има лице.
Тази сутрин онзи замерян зам министър /разбрах защо е замерен и не мога да разбера защо не е улучен/ заяви, че болниците са фирми, а фирмите трябва да носят печалби?
И сега - финансовото министерство ще нареди кой как да е лекуван? Ами ако има алергия към нещо?
Да не говорим, че все пак хората са различни - и в болестта.
--------------------------------------
Блогът на Генек
21 Септември 2010 20:23
***


Редактирано от - sybil на 21/9/2010 г/ 23:00:28

21 Септември 2010 20:25
генек, не държавата, а една комисия, срещу едни комисионни ще нарежда.Тя Кака Мляка ги знае тез мурафети, що лекции е изчела за остеопорозата и подходящите медикаменти.
21 Септември 2010 20:27
Луд умора няма, особено ако е министър и заместник му е директора на главната лудница на 4-ти км...Един лекар ги определи като олигофрени-уволниха го, но и сега потвърждават, че диагнозата му е дадена в щадяща форма.
21 Септември 2010 20:28
...Щоси не гледаш бабалъка...

Щото си иска илачите бе, пезевенк..
Толко ли не ти вдява кратуната?!
21 Септември 2010 20:31
Алгоритмите ще бъдат описани в наредба към закона. От нея ще стане ясно доколко ще се дава свобода на лекарите да избират определена терапия.

Еми тука е заровено кучето...
21 Септември 2010 20:36
Държавата възнамерява да изземе от лекарите решението какви медикаменти да се изписват на болните и да им спусне единни задължителни стандарти, които те трябва да спазват.

А защо си мислите, че се прибягва до подобна стъпка? Защото доста лекари са зарибени и в момента са повече рекламни агенти на определена фирма (за нейните продукти разбира се) и които получават бонус затова... Не мисля, че това е нормално...
21 Септември 2010 20:36
Алгоритми за лечение, описани в наредба ...
...
Гербавите стават "опасни за движението"
21 Септември 2010 20:44
...Идеята е, да се утвърдят алгоритми за лечението на болестите, които да указват какви видове препарати и в какви дози се предписват при всички състояния и болести.

Я да видим Сега, кой не си е научил урока: - "Дозата прави..." какво?
Ади де, не се срамувайте.
21 Септември 2010 20:46
Ами да добавят и "алгоритми" за диагностика, и направо да затваряме болниците. Кат ме заболи нещо си вземам книжката с "алгоритмите" и се лекувам сам "алгоритмично". С разните дребни процедурки кат например операциите не се връзва много, но може и алгоритми за хирурзи да изкарат. Давам алгоритъма в някой автосервиз и по него ме ремонтират.
21 Септември 2010 20:51
geo_19, а акциза на цигарите го вдигнаха , щото са мнооого загрижени, за здравето на пушачите, нали?Това какви лекарства изписва един лекар, зависи от знания, опит, финансови възможности на на пациента.А за евентуални комисионни-сигурно и тва го има, но едва ли е определящо.
21 Септември 2010 20:51
Кой е ДЪРЖАВАТА?
Егати въпроса? Голям човек, а не знае???
21 Септември 2010 21:06
geo_19, а акциза на цигарите го вдигнаха , щото са мнооого загрижени, за здравето на пушачите, нали?Това какви лекарства изписва един лекар, зависи от знания, опит, финансови възможности на на пациента.А за евентуални комисионни-сигурно и тва го има, но едва ли е определящо.

Страхувам се, че комисионните стават определящи... Не че имам опит ... здрав съм и личният си лекар не съм посещавал повече от 4 години (и се надявам да не ми се налага да се запозная с него)... Относно акциза - грижата за здравето от страна на МФ няма нищо общо с него (здравето), защото ако има грижа - просто тютюнопушенето ще трябва да се приравни към наркоманията - казвам го от позицията на бивш пушач с 2, 5 кутии дневно.
21 Септември 2010 21:12
Винаги съм се чудел какво значи "театър на абсурда", а то дойде време да участвам в такъв... Едно не може да се отрече на герберите - не ни оставят да скучаем. Нещо обаче ме гложди - ако по някаква невероятна случайност има малка грешчица в някой алгоритъм на лечение и тя води до смърт на болния, аз кое да избера - смъртта на пациента или глобата от 5000 до 10000 лева за отклонение от правилата?
21 Септември 2010 21:25
Не бива така лекомислено, "Парите или Живота!" е холивудско заглавие..
21 Септември 2010 21:29

Ми то в такъв случай няма нужда и от лекари.
Щом всичко е описано в алгиритъма, от названието, та чак до дозата...

Ба си олигофренията.
21 Септември 2010 21:31
Това е конгениално!
Всичките тия мрънкащи дофтори директно на боклука и ще ги заменим с алгоритми за лекуване. Държавата ще прави и диагностиката, истинска рИформа на здравната система.
Абе да карат по изпитаната рецепта "Клизма, аспирин и мокри чаршафи".


Редактирано от - aldycrown на 21/9/2010 г/ 22:19:08

21 Септември 2010 21:39
"Изумен съм. А и някой ще трябва да контролира дали се спазват тези стандарти!", каза пък директорът на агенцията по лекарствата Александър Янков.

Тоя омай си ритна трудовата книжка... Ама сега си задавам въпроса каква е била и каква е сега ролята му на подопечената му агенция? Не е ли нещо подобно на това което се замисля?
21 Септември 2010 21:40
Освен това винаги е по-трудно да корумпираш хиляди лекари, така че да "изберат" даден медикамент, отколкото да подкупиш един централен орган", коментираха представителите на фармацевтичния бранш.

Да бе....
21 Септември 2010 21:44
Направо като в онзи виц да предписват на всички рициново масло и туйто!
21 Септември 2010 21:58
Те ги алгоритмите за лечение:
1. Пълна диета, сутрин и вечер в течение на три дни по чаша чай, при което, разбира се, без разлика от какво се оплакват симулантите, им се дава аспирин за изпотяване.
2. Така нареченото „лизане на хинин“. За да не мислят, че войната е нещо много приятно, им се дава в засилени дози хинин на прах.
3. Изплакване на стомаха два пъти дневно с по един литър топла вода.
4. Клизма със сапунена вода и глицерин.
5. Завиване с чаршаф, натопен в студена вода.
21 Септември 2010 22:01
По 5 хапчета ацетил-салицилова киселина (родния ацетизал, че байерския е по-скъп) на ден и ако стане лошо, да се качи дозата!
Евтино и ефикасно!
21 Септември 2010 22:10
Локи, Mr, вие сте готови за експерти към новата агенция на агенциите по лекарства.
21 Септември 2010 22:15
Преди година бих приел тази информация като забавна шега и много бих се смял. Или, ако я приема на сериозно, яко бих се възмутил. Сега нито ми е смешно, нито се ядосвам - само ми е тъжно и някак безнадеждно. Какво става с нас? Нима обшеството е безсилно срещу алгоритмите на нафуканата, самонадеяна и всезнаеща глупост?
21 Септември 2010 22:16
Начи, кога е за сирене или салам, трябва да има стандарти и добри практики и правителството е виновно, що не ги въвежда. Кога е за лечение, не трябва да има. Ще рече, саламът и сиренето са по важни от лечението?

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
21 Септември 2010 22:20
Човешката глупост е безкрайна. Сигурен съм че и на следващите избори ще се намерят едни 300 000, които отново ще гласуват за тези същите олигофрени. А да си Маринчо е диагноза.
21 Септември 2010 22:20
Хмм, никой не може да ме обвини в герберофилия, но ми се струва, че в случая по-добре да чуем мнението на лекарите (във форума). Щото ми се струва, че в UK има нещо такова - лекарствата като че ли се дават по списък и алгоритъм. Различното е, че са безплатни (има само такса за изпълнението на рецептата), може би затова....
21 Септември 2010 22:20
Ами половината общество разсъждава като като Манрико и това го прави безсилно.И лечението ще бъде като салама-Стара планина-по стандарт.Само дето малко ще остареят след такова лечение.
21 Септември 2010 22:24
Точно като в Англия ще стане-4 месеца чакане за преглед при специалист.
21 Септември 2010 22:26
И лечението ще бъде като салама-Стара планина-по стандарт.
Е, толкова бързо и толкова значително вдигане на нивото на родната медицина не очакваме.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
21 Септември 2010 22:27
Ще стане като в Англия, разбира се, но по други причини - щото си гоним лекарите, че били взимали много пари!
21 Септември 2010 22:27
Заменянето на човешкия фактор в медицината със стандартни алгоритми и машини води до абсолютен тотален и брутален крах. Никой алгоритъм не може да ме накара да изпиша лекарство, което смятам че ще убие лекувания от мен пациент (основен принцип в Хипократовата клетва).
Всичко това е много добре известно на хората които се занимават със здравеопазване. Те знаят, че подобни алгоритми са неприложими. Но понеже само и единствено рушат и унищожават с цел лично облагодетелствуване, за да замажат очите на "шибаняците", пускат по някоя такава партенка.
21 Септември 2010 22:30
Именно.И тук ще останат само идиоти, сравними с индийците-JP в UK.И те ще спазват алгоритмите.A Манрико ще се радва на салама.Големия....
21 Септември 2010 22:33
Благодарение на тези жалки хорица здравеопазване в България продължава да няма. Благодарение на тях стотици хора умират всеки ден, болниците не работят, а десетки лекари напускат страната отчаяни от бедност, лоши условия на труд и тяхната олигофрения. И вместо да обсъждате тези проблеми, всички вие в купом се закачате за поредната въдичка, пусната от незнам си кой коридор на властта, с цел да я коментирате възмутено.
21 Септември 2010 22:33
основен принцип в Хипократовата клетва
Слепи прохождат, сакати проглеждат, лекари се позовават на Хипократовата клетва - гледам и не вярвам на ушите си

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
21 Септември 2010 22:34
Щом ще има алгоритми (логаритми, както им вика Олдмада), що не ги изтипосат на флаери, да ни ги раздадат и да не се мъкнем по лекари, ами сами да се лекуваме.
21 Септември 2010 22:38
Маринчо, ето ти я Хипократовата клетва. Чети какво пише в нея.
В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.

Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.

Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.

Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.

Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.

Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено.

Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.

Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.

Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

ЗАКЛЕХ СЕ!
21 Септември 2010 22:40
Такива стандарти наистина има в Западна Европа. Например - за холецистектомия - стандартно - антибиотика Х - еди колко си грама , усложнена - Х + У... Нискомолекулен хепарин - тогава и тогава , обезболяване - при таква операция - НСПВ , при такава - трамадол , налбуфин и т.н. Няма много импровизации , както е у нас. Алгоритмите си ги знаят енфирмиетата , докторът само контролира... Хубаво. Обаче , ако МЗ реши да въведе тези стандарти и щампи - колегите лесно могат да направят справките и да искат същия стандарт , същата щампа, по която работят колегите им в Германия , Австрия , Франция... А там присъстват фармацевтични благинки , които при нас ги няма , или са кът... И имат пълното основание да настояват за тия благинки , защото болестите са едни и същи и у нас и във Франция и в Германия , и в Англия... Така че работата повече прилича на лафа "Видяла жабата , че подковават вола , и тя вдигнала крак ! " МЗ само ще си го начука с такъв подход ; )
21 Септември 2010 22:41
Да ти обърна внимание, там никъде не пише, че трябва да лекуваш без пари идиоти, които те дразнят. ; )
21 Септември 2010 22:42
KZB, за съжаление, в този форум темите за здравеопазването не предизвикват особен интерес.Много хуманитари тук, много техничари....И като че ли всички имат братя или бащи лекари, толкова не им пука кво се случва.Разрушенията стават необратими.Лекарите, дето все им броят парите от глад няма да умрат, но що електорат ще ритне камбаната тая зима, не ми се мисли.
21 Септември 2010 22:45
ОЛДМАД,
остави го човечеца! Той е известен многоников, който като истински бг топидиот се труди по поставената му задача.
Охубоху,
знам кой ПРЕТЕНДИРА да е държавата.
А на маринчо кой да му обЯсни, че има разлика между консумацията на салам, на ракия и на лекарства...
--------------------------------
Блогът на Генек
21 Септември 2010 22:46
Муки, тия неща ги има и в момента в Клиничните пътеки. Тука става въпрос за стандарт за фирмени лекарства и дози, ако още не си разбрал. ; )
21 Септември 2010 22:57
Разсъждавайки на тази тема неминуемо ще стигнем до изначалния въпрос, а ихменно: Медицината наука ли е аджеба, или чисто изкуство??? Не че съм много вътре в нещата, но по белия свят има подобни алгоритим (гайдлайни им викат в англоговорящата част на въпросния бял свят), но там нещата опират по-скоро до диагностиката и основите на терапията без да се задълбочават до търговски марки лекарства чак (щото не е много умна тази работа). При нас нещата както винаги стават като в кривото огледало - идеята ще се използва за решаване на изхода на търговски войни. Въпросните гайдлайни гарантират от една страна някакъв минимум качество за пациента, а от друга юридическа защита за лекаря (те затова много си ги и харесват и не рипат много-много срещу тях), но от друга определено убиват изкуството. От собственият си опит мога да споделя, че съм имал не малко случаи, когато воден от нюх или инстинкт (както искате го наречете - може дори и чист късмет) съм правел неща извън минимума, което е водило до много интересни и полезни за пациента резултати. Съвсем наскоро идва един мой пациент за профилактичен преглед, здрав като бик дядка на 75 години, който през живота си хапче (освен Аспирин) не е пил и дори кръвно няма, а аз въпреки че човечецът нямаше никакви, ама никакви оплаквания или отклонения при прегледа и въпреки, че не е включено в пакета изследвания при профилактичния преглед по каса, воден от чист инстинкт (пък и знам че по белия свят така правят - чета книжки, знайш!) взех, че прибавих и една ПКК (периферна кръвна картина) към изследванията, ей тъй от мен като бонус. Той пък взе че излезе с 45 левкоцити, след което направихме едно диференциално броене и лъсна Хронична Лимфоцитна Левкемия, при това уловена в съвсем начален стадий (щото ако я уловим накрая няма особен смисъл), човечецът се наблюдава от хематолозите (засега прецениха дори да не почват да го лекуват активно) и е по вероятно да го блъсне кола, отколкото да умре от тази щуротия дето му я намерих. Та така. ТРябва да се намери някакъв баланс. Налагането на определени търговски марки и фирми по този начин обаче е неприемливо, поне за мен! Що се отнася до глобите - при този кадрови крах, който вече настъпва и при толкова опции за работа в чужбина, едва ли много колеги ще се стреснат от тях!
21 Септември 2010 23:00
без да се задълбочават до търговски марки лекарства чак (щото не е много умна тази работа)

Не е умна ли? Какви пари само носи една наредба да се използват САМО лекарствата на фирма Х...
21 Септември 2010 23:05
Хипократ, гайдлайините нямат нищо общо с това което кака Мляка и компания ни готвят. До момента всички клинични пътеки (поне в кардиологията с която се занимавам аз) са направени по тях. Ето ти я схемата - фирмата X иска инсулина и да се реимбурсира. Обаче освен това, иска и никой друг инсулин да не се реимбурсира. Бутва на 5 човека по 1 милион и проблема и се решава. От там липса на конкуренция, ниско качество и дива корупция.
21 Септември 2010 23:07
КЗБ - аз много добре знам къде ги стяга шапката с тия стандарти , по-добре отколкото си мислиш , щото съм бил и от двете страни на фронта...
21 Септември 2010 23:12
Недейте забравя , че е "криза" , кънтри мениджърите на Фармацевтичните компании всеки ден рапортуват в централите - как с все по-малко разходи ще правят все повече продажби... Барон Мюнхаузен. А всъщност с някоя изпитана "иновация" решават плана за годината...
21 Септември 2010 23:17
KZB, човече божи! И двамата се родени и тораснали на изток от Будапеща та знаем мнооогу добрйе за какво иде реч. Все пак не спирам да се удивлявам на усърдието на българина в копаенето надолу!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД