:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парламентът дари спестяванията си на Софийския университет

На следващото си заседание кабинетът ще узакони дарението от 2 млн. лв.
Снимка: Юлиян Савчев
Премиерът Бойко Борисов, ректорът на СУ проф. Иван Илчев и шефът на НС Цецка Цачева заедно рекламираха жеста на Народното събрание да дари 2 млн. лв. на Алма матер.
Два милиона лева от икономии ще дари Народното събрание на изпадналия във финансово затруднение Софийски университет "Св. Климент Охридски". Това обяви вчера шефката на НС Цецка Цачева след среща с ректора на вуза проф. Иван Илчев. Събитието явно бе предварително режисирано, тъй като за срещата в парламента специално дойдоха премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков.

Според прогнозните отчети към края на октомври парламентът е икономисал от гориво, командировки на депутати и от капиталови разходи 2 млн. лв., обяви тържествено Цачева. Тя лично лобирала пред Борисов парите да не се връщат в държавния бюджет и оттам да бъдат преразпределени, а да се дадат целево на СУ.

Премиерът обеща прехвърлянето да бъде одобрено още на следващото заседание на правителството. "Похвално е, че парламентът е спестил средства, които ще бъдат предоставени на един знаков университет", каза Борисов. Той предположи, че останалите университети, които имат финансови затруднения, едва ли ще се засегнат от даването на пари на СУ. "Разговаряли сме с почти всички фирми, към които учебните заведения имат задължения, и плащанията са отложени", съобщи министър-председателят.

"Това, което прави парламентът, показва отношение към качественото образование", благодари ректорът на СУ Илчев. Той напомни, че тази стъпка отговаря на програмата "Европа 2020", в която качественото образование и науката са изведени като приоритет.

И вчера стотина студенти от Историческия факултет на СУ протестираха пред централния вход на университета. Повод за недоволството им е липсата на ясна държавна стратегия и лошото финансиране на образованието. Протестът е безсрочен и ще се провежда всеки ден в 12 ч., като протестиращите ще обикалят сградата на ректората. В рамките на протеста ще има и дискусии, на които студенти и преподаватели ще дебатират политиката на правителството по отношение на висшето образование.



----- ПОЖАРЪТ НА БУНТА

Студентските протести започнаха още през лятото, когато се разбра, че бюджетите на висшите училища ще бъдат орязани с 20%. Най-потърпевш от мярката е СУ, тъй като неговата субсидия е най-голяма. Учебното заведение дори бе заплашено от дървена ваканция заради недостига на пари за отопление. Студентите си навлякоха гнева на премиера Борисов, който ги упрекна, че не са протестирали срещу предишното правителство, което им изяло парите с увеличението на пенсиите. Просветният министър Сергей Игнатов пък заяви, че не е нормално точно СУ да протестира, след като винаги е бил приоритетно финансиран. Вицепремиерът Дянков на свой ред упрекна вуза в лош мениджмънт.
40
2029
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
12 Ноември 2010 19:31
Има надежда за България!
12 Ноември 2010 19:35
Аха - юридическата мафия си намери начин как да си финансира родното гнездо - догодина в НС сигурно ще си гласуват пет милиона лева повече бюджет, та после да ги харижат на източника на Злото, което ни тероризира вече двадесет години - Юридическият факултет на СУ - точно те са хората, които управляват България последните две десетилетия и затова точно СУ няма некакво право да мрънка срещу управлението - управляват ни техни кадри.
Реформата у нас ще започне, когато Юридическият факултет на СУ бъде разтурен, а на всички работили там бъде забранен достъп до територията на Република България и имуществото им бъде назионализирано - това са хората, които носят главната вина за днешното ни окаяно положение.
12 Ноември 2010 19:50
Колко благородно... и по йезуитски лицемерно и удобно. Ашкулсун!
12 Ноември 2010 19:58
Наближава м.януари, а практиката показва, че студентите от СУ като най-многобройни и най-близко териториално до Народното събрание, през този месец стават много палави и непослушни. Особено пък когато ги поведе ректорът...
12 Ноември 2010 20:31
Звучи подигравателно...
-----------------------------
Блогът на Генек
12 Ноември 2010 20:34
Начи рИформата, и стратегията, и визията се свеждат до цАлИване на ръка. На двама ректори подхвърлиха по няколко десетки хиляди (студентите им протестираха пред НС), на СУ 2 млн милостиня - да си кютат временно (вижте ни колко сме спестовни и балготворителни ние в НС)... и какво? Това решава ли въпросите на висшето образование и науката. Или от "автономни" ги прави "зависими". Догодина пак да цАлИват ръка и да са благодарни. Кърпежи и липса на достойнство, дами и господа. Това е днешният ни мениджмънт (с извинение), в смисъл на управление, на всички равнища - от горе до долу.
12 Ноември 2010 20:37
"Сеятели на рабски чувства", както е писал Щастливеца по друг повод. За повече от сто години - нищо не се е променило по тези места.
12 Ноември 2010 20:44
Съгласен съм с Дарението , но ще кажа да се отдели и дял за Полицейската Академия . По-справедливо ще е , че и пропорционално по "нивАта . Ко , не съм ли в прав ?...
12 Ноември 2010 20:47
Наистина, е подигравка
12 Ноември 2010 20:53
СвСофия:"Начи рИформата, и стратегията, и визията се свеждат до цАлИване на ръка. "
В България кога се е свеждало до друго? Само целиваш ръка, понеже иначе се разиграва руската сценка:
-ИмеЮ ли я право..?
-Имеете!
-Могу ли я...?
-Не можете!!!!!
Но май за тебе най-пачия грях на БоБо е че не дава на БАН. Така де, както се казваше във БГ филма от едно време: "За кучета и котки може, а за прасета не може?!". За СУ може, а за БАН не може?! Къде дават така!
12 Ноември 2010 20:59
Лукчо2, мисля, че ясно съм написала какъв е "най-пачият грях". Ако не си разбрал, пояснявам: в коментара ми не става дума нито само за единия БАН, нито даже за Су, нито за ПУЦ-а в Сухиндол. Анадънму?
12 Ноември 2010 21:01
Ашколсун, кьопоолар!Дянков нарушава закона, като не превежда предвидените в него средства, Цачева ще наруши закона, като няма да върне в хазната неусвоените средства, ма щом е с постановление - може! Моооже! Под милостивите лъчи на Нашто Слънце всичко може!
А ректорът им благодари, милият, за милостинята.
Отврат.
12 Ноември 2010 21:03
СвСофия, така е, не си казала нищо за БАН. Ама все пак те клъцна в сърцето че "за кучета и котки може, а за прасета не може". Признай си!
12 Ноември 2010 21:05
А сега сериозно: принципът "Разделяй и владей" в действие. Който слушка, папка.
12 Ноември 2010 21:09
Ако това ще успокои наранената Ви душа, Лукчо2, и ще Ви помогне да се отдадете на благотворен сън, бих могла и да си "призная" (откъде я черпите тая лексика, все пак), ама с БАН нямам нищо общо, освен дето веднъж си наех за две вечери стая в хотела им, та не виждам защо точно заради БАН трябва нещо да ме "клъцва". Впрочем да, клъцва ме, доколкото съм учила българска история и знам, че българите я създават още преди да си направят държава. Ама това са онези българи, а не сегашните. Сегашните закриват. На бърза ръка и в името на благородни каузи. "Рушители на съвременна българия", да ми прости С. Радев.
12 Ноември 2010 21:15
Добре, де, не се сърди, сбъркал съм адреса
12 Ноември 2010 21:23
Лукчо е прав за "разделяй и владей". Винаги работи безотказно.
Св.София просто вижда по-далече от носа си, и осъзнава взаимовръзката между науката в институтите и в университетите. И че огризките, подхвърлени на университета, имат само една цел. Да припомня отново:

Когато нацистите дойдоха за комунистите,
Аз мълчах; Не бях комунист.

Когато затвориха социалдемократите,
Аз мълчах; Не бях социалдемократ.

Когато дойдоха за профсъюзите,
Аз мълчах. Не членувах в профсъюз.

Когато дойдоха за евреите,
Аз мълчах. Не бях евреин.

Когато дойдоха за мен
- вече нямаше кой да говори.

12 Ноември 2010 21:30
От една страна, на СУ, като на университет, подготвящ най-добрите кадри в своите области, е редно да се дадат повече пари. От друг страна, да се наливат пари, които да изтичат в корупционни схеми, излишно финансиране на излишни звена, обекти и проекти и обикновено хрантутене на уманитари, не е редно. Така че не знам...

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
12 Ноември 2010 21:40
Позитанската агитка се е превъзбудила над здравословните норми. Човешкият дълг ме кара дя я поуспокоя, да я поизлъжа: "Не се притеснявайте, другарки и другари! Медиите лъжат, всъщност е уговорено парите да идат пак при Станишев и Доган, както си му е редът." Така че, запазете спокойствие, дишайте дълбоко и сложете по едно валидолче под езичетата
12 Ноември 2010 21:44
Илчев съвсем започна да се размазва по пода като сопол.
12 Ноември 2010 21:55
А, бе, тия професори не знаят ли къде са терминал 1 и терминал 2? Защо чакат на подаяния? С двата милиона купуват на всеки по един еднопосочен билет и всички си отдъхват.

12 Ноември 2010 21:56
С двата милиона купуват на всеки по един еднопосочен билет и всички си отдъхват.
Скоро се каза във форума, че според финансовия отчет на СУ, досега тази година за командировки са изхарчени над 3 милиона. Явно не стигат...

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
12 Ноември 2010 22:06
Явно не стигат...

Не стигат ами. Защото си купуват и билети за връщане. One-way tickets само!
Светът ще глътне експертите по качествено обучение като топъл хляб.



12 Ноември 2010 22:43
"Десната" агитка не се представя по-добре от "позитанската", засега.
Вижте. Дарението е много специален акт. Можете да дадете пари на когото си искате и както искате, стига да ги имате. Но има само един начин, който представлява договор - дарението. Най-важното в този договор не са стойността на дарението или некви други условия, а самият факт на даряването. С него дарителят припознава дарения като равнопоставен и равноценен. Прочее, Народното ни събрание дарява Университета ни за първи път в историята ни
12 Ноември 2010 22:49
СУ и друг път е свалял правителства.
А на такава откровена подигравка ... има един много подходящ и крайно пропорционален отговор.
Но ... няма кой... а и все повече хора учат в чужбина, както на всякъде дори и в СУ нивото пада...
12 Ноември 2010 22:53
За съжаление, тези които знаят как се свалят правителства, или са в чужбина, или са прекалено заети да карат таксита, да подстригват или да пишат по форуми

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
12 Ноември 2010 23:00
С него дарителят припознава дарения като равнопоставен и равноценен.

Професорите припознати като равностойни и равноценни от политиците.
Римлянино, не можа ли да измислиш нещо по-обидно? Какво са ти направили горките професори?
12 Ноември 2010 23:22
Другото същностно свойство на даряването, мои "леви".... не ми се сърдите за валидолчето, надявам се ... и "десни" приятели е, че дарът трябва да представлява субективна ценност за дарителя. Не можете да "дарите" ес-ем-ес-че или ненужните си дрехи. Виждам, че Събранието ни дарява средства, от които се е самолишило по осезаем за него начин, виждам, че ги дарява на Университета ни и затова повтарям - има надежда за България!
12 Ноември 2010 23:31
Професорите припознати като равностойни и равноценни от политиците.
Римлянино, не можа ли да измислиш нещо по-обидно? Какво са ти направили горките професори?

Зевзекус, не можеш да си представиш колко се радвам да те "видя" отново! Жив, здрав и зевзечест през следващите сто години, искрено ти го желая!
А на въпроса ти отговарям по римски "Не можах!". Правото ни е точна наука
13 Ноември 2010 01:14
И че огризките, подхвърлени на университета, имат само една цел. Да припомня отново:
Когато нацистите дойдоха за комунистите,
Аз мълчах; Не бях комунист.
Когато затвориха социалдемократите,
Аз мълчах; Не бях социалдемократ.
Когато дойдоха за профсъюзите,
Аз мълчах. Не членувах в профсъюз.
Когато дойдоха за евреите,
Аз мълчах. Не бях евреин.
Когато дойдоха за мен
- вече нямаше кой да говори.

13 Ноември 2010 01:15
Високоуважаемият пастор Мартин Ниймьолер е прав, но ти не си, ДиХексе. Ето защо. Дъщеричката ми е първокурсничка.... държавен прием, класира се седма... в Юридическия факултет на СУ. Преди два месеца, група родители се сбрахме на по чаша, да видим какво правим с отоплението. Лично аз не виждах проблем. Предложих да се открие целева набирателна сметка и всеки студент да внася ежемесечно в нея. Падаше се по-малко от 10 /десет/ лева на калпаче. Според мен, нищожна цена за привилегията да учиш в СУ. Не се прие. Не можело, моля ви се, тези пари да се плащат и от добитъка, дето смета да не стъпи на лекции. Не било демократично
13 Ноември 2010 01:20
Когато казах, че се прилага принципът: "Разделяй и владей", нямах предвид СУ и БАН (понеже БАН аз го считам за покойник). БАН не е опасен за управляващите, понеже няма никаква обществена подкрепа, и има само 8000 човека които не са свикнали да се борят.
Имах предвид СУ и другите университети. Там положението е съвсем друго: голяма младежка маса, която е лесно запалима. Затова точно сега се разиграва мехнизмът: ранк лист -> даване малко пари на СУ (който е на първо място) -> на другите желаещи се казва: "Ами достигнете нивото на СУ, и тогава ще има пари".
Неофициално се дават пари на удобните публични и частни университети, които са на наши хора.
Механизмът е безотказен. СУ е доволно, че все пак дават нещо (понеже можеха и нищо да не дадат). Другите университети, даже да разбират играта, не могат да кажат копче. Удобните печатници на дипломи са доволни, понеже получават пари под масата. Правителството е доволно, че студентите няма да се вдигнат, или ще бъдат разпокъсани.
Та прост бил Боко, а?
13 Ноември 2010 01:29
Допълнително следствие: всяка опозиция на Ректора на СУ ще бъде смазана. Аргумента: "АЗ намерих пари!!!!"
Пък и Ректорът вече ще му бъде ясно, че цаливането на ръка е пътят, а не стачки.
Стратегия win - win за Боко. С един куршум - много зайци.
13 Ноември 2010 01:29
Възможно е да не съм права, августе. Гледам малко по-отгоре на конкретните студентско-родителски житейски ситуации. Желая успех на дъщеря ти!
Поздрав за нощните птици с това, на което се наслаждавам в момента:
Натиснете тук

Редактирано от - Die Hexe на 13/11/2010 г/ 01:30:57

13 Ноември 2010 04:39
Крайно време е да минат на самоиздръжка.
13 Ноември 2010 13:35
Грешите като си мислите, че СУ съвсем са се снишили. Дават пари, защото знаят, че се готви протест на 16.11. Но протест все пак ще има! А на тези, които само Терминал 2 им е в устата ще кажа, че не се плашим. Твърде тясно е отворчето, че да изтече през него цялата България. Живеем във време на глобализация и е модерно да се пътува по всички краища на света. Пътуват разни хора - умни и посредствени, способни и шмекери, амбициозни и авантюристи - какви ли не. Но и в нашите лекционни зали има много умни млади хора и те заслужават да бъдат защитени. Аз лично съм оптимист.
13 Ноември 2010 14:29
Грешите като си мислите, че СУ съвсем са се снишили.
Нееее, не е съвсем. Само удобно са се пона..пили.

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
13 Ноември 2010 16:26
Товарищи учёные 30 лет спустя

Слова: Т. Шаов
Исп.: Тимур Шаов

Товарищи учёные! Из книги Судеб следует,
Что все там будем: бедный ли, богатый - всё равно.
На бедность вы не сетуйте - наука жертв требует?
Вот вами же и жертвуют с наукой заодно.

Страна-то не типичная, страна не ординарная,
У нас любое действие всегда нолю равно.
Системы - бессистемные, стандарты - нестандартные,
Пространство - неэвклидово, хрен знает, чьё оно.

Здесь эффективно действует один закон неписаный:
Закон Большого Кукиша, дословно он гласит,
Что тело, погружённое в дерьмо по саму лысину,
Должно лежать не булькая и денег не просить.

Ну как мы бросились не споря смело в рыночное море:
Мы хотим плыть на просторе! Эй, страна, руби концы!
А теперь сидим на вантах, делим гранты по талантам.
Дети капитана Гранта - Джоржа Сороса птенцы.

Мозги одновалентные всегда дрейфуют поверху,
Там издают энциклики, шумят, руководят.
Вам ваше дело по-сердцу, им ваше дело по-фигу.
Такой вот получается постылый постулат.

А вы, бедняги, просите Его Превосходительство:
- Кормилец, дай нам денюжку, дабавь хоть медный грош.
- Конечно же, берите же, - вам говорит правительство.
А вы ему: - Так нету же!.. 0но вам: - Так ото ж...

Когда с интеллигентскими химерами покончите,
Вернетесь вы в исконный наш, крестьянский наш уклад:
Курятничек в кладовочке, коровка на балкончике,
А под балконом грядочки - здесь будет город-сад.

Такая вот редукция... Но, прежде чем откланяться,
Я кратко резюмирую сегодняшний базар:
Товарищи ученые! Мы все в глубокой заднице.
Спасибо за внимание, окончен семинар.
13 Ноември 2010 16:51
ДиХексе, казвам, че и самите студенти следва да помагат на алма матер. Все могат да намерят петдесетина лева за отопление. Ние как ходехме по бригади
И татко е ходил, а пък дядо ми си е платил цялото следване.
13 Ноември 2010 22:58
Съгласна, Цезаре! Но това е друга тема, нали?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД