:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР откри, че застрахователи пак поръчват автокражби

Комисията за финансов надзор се готви да премахне стикерите за "Автокаско"
Една-две застрахователни компании у нас имат силови структури за автокражби и чрез незаконна дейност разширяват пазарния си дял в автозастраховането, обяви вчера вицепремиерът Цветан Цветанов. Затова до края на януари ще са готови законови промени, с които да се премахнат стикерите по "Автокаско" на автомобилите, което ще ограничи застрахователните измами.

"Има една -две компании, които държат най-сериозния пазарен дял и които реално са съпричастни към подобен вид дейност", обяви Цветанов на конференция за борба със застрахователните измами. По думите му към компаниите работят лица от криминалния сектор, които противозаконно отнемат МПС на конкурентни застрахователни дружества. Той не назова имена.

"Криминалните структури, които извършват тази дейност, никога не фигурират поименно в съответните застрахователни компании. Това са негласни договорки, към които се правят и плащания", каза Цветанов. Той посочи, че някои от известните автокрадци у нас носят прякорите Дебелото, Патицата, Лъвицата, Дабата. "В момента, когато бяха осъществени специализираните полицейски операции по задържането на тези лица, имаше спокойствие. Дори имаше денонощия без нито един откраднат автомобил. Щом съдът промени мярката на парична гаранция, естествено, че те започнаха да се занимават пак със същото", обясни Цветанов.

Автокрадците се ориентират за това кои автомобили са на конкурентните компании по стикерите за "Автокаско" на предното стъкло. Именно затова Комисията за финансов надзор заедно с МВР до края на януари ще подготвят законодателни промени за отпадането на лепенките.

В Асоциацията на застрахователите обаче няма единство по въпроса необходимо ли е да се стига до тази мярка. От "Алианц" и "Дженерали" обясниха пред "Сега", че напълно подкрепят отпадането. От "Армеец" обаче заявиха, че мярката не е обсъждана в асоциацията и не са ясни мотивите за нея. Оттам добавиха, че стикерите не са тяхна хрумка, а са по решение на Европарламента и са практика в ЕС. Шефовете на застрахователни компании, до които "Сега" се допита, не пожелаха да коментират дали и кои от колегите им имат силови структури за автокражби.
42
5138
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
13 Декември 2010 19:34
Че застрахователите пращат крадците е отдавна известно. Затова и Богомил Бонев навремето забрани всякакви стикери.
-
Това, което го няма в статията е, че крадците пращани от застрахователите днес се ориентират по стикерите на предните странични стъкла за т.н. маркиране на автомобилите.
13 Декември 2010 19:42
Не само лепенките на предното стъкло, но и лепенките за маркировка на страничните стъкла трябва да се премахнат.
Ако ги оставят (или оставят каквито и да е лепенки свързани с маркировка или застраховка), това ще е указание към крадците да се занимават с немаркирани и без автокаско автомобили (знае се, че не можеш да направиш застраховка каско ако не си маркирал автомобила).
.
Иначе, поздравления за министър Цветанов за инициативата.
13 Декември 2010 20:01
знае се, че не можеш да направиш застраховка каско ако не си маркирал автомобила

обратното - не можеш да го маркираш, ако преди това не си направил каско. Маркирането всъщност означава - "На този автомобил сме му взели рекета. Не го закачайте."
13 Декември 2010 20:04
Костов нали ги беше забранил стикерите, кой беше геният дето ги върна?
13 Декември 2010 20:38
Шефовете на застрахователни компании, до които "Сега" се допита, не пожелаха да коментират дали и кои от колегите им имат силови структури за автокражби.

Какъвто въпросът - такъв и отговорът...
13 Декември 2010 20:53
Брайтман, говориш глупости.
Ако наистина знаеш застрахователна компания, която прави застраховка срещу кражба без да изисква автомобилът да е маркиран, пусни и името и телефоните.
.
Не само аз, но и другите ще са ти благодарни.
13 Декември 2010 21:01
Горскио, застраховката е невалидна, ако не е направена маркировка.Маркировката се прави като представиш застрахователната полица-демек, че си платил застраховката "каско"...
13 Декември 2010 21:25
абе напоследък се навъдиха едни тарикати, които продават само стикери
ма и други тарикати дойдоха, дето ги надушват тия със стикер, но без каско
апашка работа е всичко в Бг с тва каско
13 Декември 2010 22:16
Е те застрахователите не са нищо друго, освен рекетьори на едро, та и методите им са такива, няма нищо чудно тук.
13 Декември 2010 22:38
Горскио,
"Български имоти". Но не само. Първо се застрахова колата, а след това с полицата се ходи да се маркира, респективно на следващата година премаркира. За да ти маркират колата, преди това, трябва да е застрахована с Каско. Ако не е маркирана, т.е. няма стикер - я крадат.
13 Декември 2010 23:24
Булинс и Армеец, познах ли?
14 Декември 2010 08:03
И като махнем стикерите ще намалеят ли кражбите? Никой не каза какво ще правят "специалистите", те със сигурно нямат трудови книжки и не могат да се наредят пред бюрото по труда. Тия, които са "на щат" към застраховател пак ще си знаят кои коли са застраховани от чорбаджията.
Половинчата мярка със съмнителен ефект.
По-добре полицията и съдебната система да си вършат работата и да гонят крадците а не стикерите.
14 Декември 2010 08:20
Тия, които са "на щат" към застраховател пак ще си знаят кои коли са застраховани от чорбаджията.

Как ще ходят с компютър и ще проверяват по регистрационните номера ? Невъзможно. Най-малкото защото веднага ще лъсне, че някой им ги дава, тези данни и връзката му с кражбите.
-
А когато крадците не знаят, коя кола е застрахована или не, то ще действат самосинндикално и вместо покровителство от застрахователите ще влезат в сблъсък с тях.
---
В България за да се премахне рекетът в застраховането и организираните от застрахователите кражби на коли, то не трабвя да има никакви стикери, нито за застраховки, нито за маркировки, нито за нещо, което може да оказва платена или неплатена сума. Пък била тя и членство в клуб.
14 Декември 2010 08:29
Как ще ходят с компютър и ще проверяват по регистрационните номера ?

Както ходят с компютър за трошене на аларми. И точно на теб ли да обяснявам за габаритите на покет ПЦ Всъщност дори и компютър не е нужен, ако имаш телефон и координатор с компютър на друго място.
14 Декември 2010 08:39
ако имаш телефон и координатор с компютър на друго място

Е да де, ама имаш 100 милиона за СРС-та и много хубаво ще стане като номерът на открадната кола преди това е споменат в телефонен разговор.
-
Най-малкото, което могат да направят е да върнат положението въведено от Богомил Бонев и дало решаващ ефект, като мярка за борба с рекета на застрахователите - забрана на всякакви стикери.
14 Декември 2010 08:53
Тъй, думаш му он си знае...
къде тръгна да сравняваш телефон за 100 и срс=та за 100 милиона? Първото го има всеки мангал. СРС-та докато прослушат всички номера, па докато докажат...
Акциите със стикерите са прах в очите на народеца, свалянето им няма да промени нищо, организираните джамбази пак ще си работят, дребните кандидат дебютанти ще си изгорят за да не бъркат бизнеса.
Другаде трябва да се насочи волята за промяна.

Редактирано от - nanyac на 14/12/2010 г/ 08:55:07

14 Декември 2010 08:55
Това със стикерите е чиста проба преразпределяне на застрахователния пазар. Все пак не забравяйте кой ръководи МВР и правителството!
14 Декември 2010 08:56
Къде отиват крадените коли? Тръгни след парите и чорапът се разплита.
14 Декември 2010 09:06
връщайте смъртното наказание/ като първа стъпка, въведете че ако застрелям, дори с нерегистриран патлак, крадеца влязал в апартамента ми, не подлежа на наказателно преследване/
14 Декември 2010 09:09
Акциите със стикерите са прах в очите на народеца

nanyac,
айде малко да оставим теориите и да видим практиката. Крадците се ориентират по стикерите.
-
Истински случай с мен, когато наскоро си купих кола. Купувам я ат Горубляне, прекарвам я през КАТ, респективно си плащам и Гражданската отговорност, но не и Каско, и си я паркирам пред блока.
-
Към 17 часа се звъни и момченцето на едни комшии ми казва, че апапите вече са оглеждали колата, забелязали, че няма стикер за маркиране и вечерта планират да я откраднат. Посъветва ме тази нощ да я закарам на платен паркинг, а на другият ден да й платя Каско и да я маркирам. Направих го.
-
Така, че премахването на всякакви стикери рязко ще свали рекетът на застрахователите и кражбите на коли.
14 Декември 2010 09:35
забелязали, че няма стикер за маркиране

и как разбра, че това е единствен критерий за избор?
14 Декември 2010 09:43
nanyac,
горе ти описах как става на практика - апапите си вървят по улицата и гледат, дали колата има стикер, че е маркирана. Ако не е маркирана си я заплюват за кражба. И я крадат. Те се водят по стикера.
-
Разбира се Москвич без стикер едва ли ще откраднат.
14 Декември 2010 10:04
1. Колата ми бе маркирана и застрахована от предишния собственик. Когато я купих, не поднових каксото в същата ЗК, а отидох в друга. Направиха ми каско+гражданска и не са ме пращали за премаркиране.
2. Отлепих всякакви стикери за маркировки, аларми, радиокодове и т.н. Останаха само винетка, гражданска и преглед.
3. Втора година не правя каско.
4. Вече 4 години колата ми е изчезвала само веднъж - намерих си я в наказателния паркинг на "Козлодуй".
Ако всички собственици си свалят всички стикери от колите, няма да има нужда Цв. Цв. да дава нареждания това да се прави. Защо ги държите по прозорците на колите си, нали вече сте застраховани
14 Декември 2010 10:07
Целта на тази акция да не е покрай "масовостта" й всъщност да ударят Лев-инс, т.е.Алексей Петров
14 Декември 2010 10:09
Evasion,
защо ли не ти вярвам ?
-
Или лъжеш или колата ти е много стара и евтина и не представлява интерес за застраховане и за крадене.
14 Декември 2010 10:12
hamer,
и как удрят точно Лев инс, при положение, че тя е един от многото застрахователи ? Просто удрят рекета и кражбите на коли. Разбира се, ако премахнат всякакви стикери, а не клекнат пред застрахователите.
14 Декември 2010 10:24
Абе хора, вие кога работите ?
А иначе по темата ще кажа накратко - много малко неща са се променили от 1996 г. насам.
Само дето мутрите вече са в костюми, а не по анцузи.

14 Декември 2010 10:28
горския
Брайтман, говориш глупости.
Ако наистина знаеш застрахователна компания, която прави застраховка срещу кражба без да изисква автомобилът да е маркиран, пусни и името и телефоните.

Алианц (http://www.allianz.bg) - и ТРИТЕ ни служебни коли са застраховани там! НЕ СА МАРКИРАНИ!
От 2 години ги имаме. Купени са чисто нови и още не са ги откраднали.

Редактирано от - ogo на 14/12/2010 г/ 10:38:33

14 Декември 2010 10:30
а за Гражданска отговорност да лепим ли стикери?
а Винетки...
14 Декември 2010 10:33
И?
Ще има лепенки "I BulIns"
14 Декември 2010 11:13
Brightman за лъженето - както прецениш. Колата ми към настоящия момент е 9 годишна, Ситроен, а за модела - а сети се какъв е Дали е интересна за автокрадците - представа нямам. Но съм чувал за искани откупи за далеч по-стари коли.
14 Декември 2010 11:18
Ами не знам как. Просто прочетох това:
Една-две застрахователни компании у нас имат силови структури за
автокражби и чрез незаконна дейност разширяват пазарния си дял в автозастраховането, обяви вчера вицепремиерът Цветан Цветанов


И си помислих, че не може да се говори публично така, ако нямат предвид конкретни компании, за които имат и някакви доказателства, "добре изпипани, безспорни и неопровержими", както вингаи, откакто Цв е министър
14 Декември 2010 11:38
Евала, г-н вицепремиер ! Откри топлата вода май. Цяла България знае от толкова години, че застрахователните компании са бандитски формирования, само МВР не знае.
14 Декември 2010 11:56
Той посочи, че някои от известните автокрадци у нас носят прякорите Дебелото, Патицата, Лъвицата, Дабата. "В момента, когато бяха осъществени специализираните полицейски операции по задържането на тези лица, имаше спокойствие. Дори имаше денонощия без нито един откраднат автомобил...
.
Значи, Маргините ги държахте месеци с някакви(какви да е обвинения), Петров доцента и него, а и за 100млн. СРСта си имате и не могат да укротят една-две банди по думите на министъра.Ами тогава чии го търсиш там, Цецо?А сега за кражбите и гражданите щe са виновни, заради залепене или незалепене на стикери-все тая!
14 Декември 2010 11:58
Големи помияри сме.
Цветанов прави нещо добро, което отдавна трябваше да се направи, а философите само критикуват.
.
На някого може и да му се е разминало да му откраднат колата, която е без лепенка, крадците може и да си купят лаптопи с базата от данни на застрахованите коли при патрона му застраховател. Друг писка, че маркировка трябвало да се прави всяка година.
.
Важното е, че Цветанов затруднява живота на автокрадците работещи под патронажа на застрахователните компании.
.
Хвала на Цветанов.
14 Декември 2010 12:38
Горски, работата на МВР е да преследва, залавя и изправя пред съда, със солидни доказателства(сега имат и бръмбари за100млн) престъпниците.Да, ама наш Цвъцко е кара като в сапунките-разказва ни как имало едни хора с едни прякори и как 1-2 лоши застрахователи ни крадели колите!И за да не ставало така какво праим-ами няма де се лепят стикери!!
Да се лепят стикери или не , да го оставят на преценката на собственика на автомобила, а министъра да прави това , за което му плащаме -да лови бандитите с ГОДНИ доказателства, за да могат да бъдат осъдени даже и от най-корумпирания съдия.
14 Декември 2010 13:16
Ако не искате да ви крадат колата, няма смисъл да пълните гушата на Черепа и тимаджиите.
Има много по-лесен начин - купете си Ровър 200. Първо, че доста често не е в движение поради разнообразни повреди. Второ - има уникален имобилайзър. Без оригиналния ключ просто няма запалване. Повярвайте ми - повреди ми се дистанционното на колата и два месеца милата седя пред хотела в Несебър. Всички несебърски и поморийски автоджамбази се опитваха да я подкарат, но не успяха.
Ровър 200 - вашата гаранция срещу кражби!
14 Декември 2010 14:07
Born рече -"Евала, г-н вицепремиер ! Откри топлата вода май. Цяла България знае от толкова години, че застрахователните компании са бандитски формирования, само МВР не знае."
Мислим си дяка дуг не гу е рекъл на глас , офециялно - де , май.
А теа стикери са си рекето да не ти пипат колата дето си плащаш на мутягите , сека година , щото оно за друго не става , ни чарк може да се найде по них ни нищо .
14 Декември 2010 15:16
От "Армеец" обаче заявиха, че мярката не е обсъждана в асоциацията и не са ясни мотивите за нея. Оттам добавиха, че стикерите не са тяхна хрумка, а са по решение на Европарламента и са практика в ЕС.


На мене ми се струва, че от "Армеец" послъгват. Защото нито в Чехия, нито в Словакия може да се види застрахователен стикер на предното стъкло на автомобила.


Редактирано от - Mitev на 14/12/2010 г/ 15:18:23

14 Декември 2010 15:22
Да се лепят стикери или не , да го оставят на преценката на собственика на автомобила, ...


Торонегро,
май не си в час по темата, а пък пишеш. До този момент съществува задължение, въведено не от това правителство, стикерите да се лепят на предното стъкло, пък ти бълнуваш за преценка на собственика. До този момент КАТ може да ти състави акт ако нямаш залепен стикер за застраховка.

14 Декември 2010 15:55
Ровър 200 - вашата гаранция срещу кражби!
В допълнение към Попангелов, peugeot 607 и с оригинален ключ няма запалване като се "бъгне" защото му се изтощи батерията, правиха ми ново "обучение" та да тръгне
23 Декември 2010 12:11
Отново навлизате в полемика, без смисъл!
Вижте как е в Германия и проблема е решен!!!
Защо трябва да се открива отново топлата вода!
Иска се само политическа воля !!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД