:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 623
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата срина незаконна барака, но остави дворци край яз. "Искър"

Законът забранява строителството във вододайните зони, но допуска и легализирането му
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Бунгало от 27 кв. м на семейство Стоилови край яз. "Искър" бе разрушено като незаконно. Според ДНСК то се води "масивна сграда". Още 12 подобни постройки в района на Искърското ханче ще бъдат разрушени, но 20 масивни вили ще останат незасегнати, защото били узаконени.
Абсурдни текстове в Закона за устройство на територията и амнистии за незаконното строителство спасяват от събаряне масивни постройки във вододайните зони. Така нито една от вилите, построени в чашката на язовир "Искър", няма да бъде разрушена. ДНСК се отчете с премахването на бунгало от 27 кв.м.

------

Става дума за около 20 масивни постройки и всички разполагат с нужните строителни разрешения или вече са се сдобили с т.нар. актове за търпимост, съобщиха вчера служители на Столична община.

Когато избухна скандалът с митничарското селище край язовир "Ивайловград", също се оказа, че много от вилите там са в процес на узаконяване или имат актове за търпимост. Поради това всички закани на премиера Борисов и регионалния министър Плевнелиев се изчерпват само с надстройки и паянтови къщички.

Актове за търпимост по закон се издават за строежи, започнати преди 1998 г. и декларирани пред съответните органи. Декларирането е можело да бъде направено до 2003 г. Отделно от това през 2001 г. е взето решение, че всички строежи, почнати преди 1987 г., могат да минат процедура по узаконяване. По този начин във вододайните зони на много язовири са построени вили, въпреки че според ЗУТ за незаконни се смятат всички строежи върху сервитут на съоръжения.

"Действително около 20 вили разполагат с нужните документи и според сега действащото законодателство не можем да направим нищо", коментира инж. Стоян Благоев, началник на РДНСК Югозападен район. Той подчерта, че по закон постройки не могат да съществуват само в А и Б зоните в чашките на язовирите, т.е. най-близо до водата, а строителство се допуска в т. нар. C зона. В района на Искърското ханче, където вчера се провеждаше акцията, има луксозна вила. Според Калин Балкански, шеф на строителната фирма, наета да премахне незаконните обекти, тя фигурирала в списъка за събаряне. Но служители на район Панчарево заявиха, че при тях няма заповед за премахването й. "Ще видим как ще я бутнат", коментираха невярващо експертите от общината.

Благоев съобщи, че още тече проверката на постройките за целия район на язовира. През 2006 г. са били издадени 160 заповеди за премахване, от които 60-70 все още са в съда.

"Удостоверенията за търпимост винаги могат да се преразгледат, ако са издадени неоснователно", коментира бившият строителен зам.-министър Савин Ковачев. Единствената пречка според него е, че в закона няма ясни срокове за процедурата, а и досега никога не са предприемани такива действия.

Как държавата си отмъсти на бунгалото - в "България"
108
5905
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
108
 Видими 
13 Декември 2010 19:26
Коя Държава ???
13 Декември 2010 19:42
Същата, която е направила вратичка за вилите.
13 Декември 2010 19:59
Видяхте ли, бе скептици? Аз ви казах, че ББ е справедлив и последователен! Вчера удариха дребните длъжници на НАП, днес бутнаха бараката на някакъв...
Те - държи си на думата!
И - спокойно, всичко ще оправи! Нали каза - 20 години ще е на власт!
Има още 19 в чакалнята...
--------------------------------
Блогът на Генек

13 Декември 2010 20:00
Държавата срина незаконна барака, но остави дворци край яз. "Искър"

Я да преброим в тази тема наивниците, които са си мислили, че ще бутнат нещо повече от бараки.
Почваме да броим от тримата амбразурници, но по традиция те ще се разсеят под тази статия.
.
Иначе нищо ново - Акт за търпимост, Решение...какво тук значи някакъв си ЗУТ.
13 Декември 2010 20:04
Б.Б. да не се взема много на сериозно, че Фтичката ша фръкне. Искам да река, законът да важи за всички, а не избирателно. Да не гледа тъпо като костов един ден.
13 Декември 2010 20:06
Акт- полов, или не
13 Декември 2010 20:14
държава курвентия. И за външни клиенти и за вътрешни с дълбок джоб
13 Декември 2010 21:01
Поне човеко няма да плаща "данък барака"
13 Декември 2010 21:14
За бараките на пенсионерите разбрахме и видяхме. А за тези на циганите как ще е?
Или те са социално близки на гербаджиите, като криминалите едно време на болшевиките.
13 Декември 2010 21:19
Те , тези с луксозните вили, са платили на гогото, когато и колкото трябва...Ако Бойко ги събори-има още 30-40 год. мандати...
13 Декември 2010 21:30
И що фърчаха и снимаха с фърчикоптера?
13 Декември 2010 21:46
Под тази статия няма да има коментари от привърженици на ГЕРБ.
13 Декември 2010 22:34
Горните, какво мрънкате? ДНСК се отказа да бута остъкления балкон на една булка от Бургас. Значи имало справедливост и за кокошката.
13 Декември 2010 23:13
Става дума за около 20 масивни постройки и всички разполагат с нужните строителни разрешения или вече са се сдобили с т.нар. актове за търпимост, съобщиха вчера служители на Столична община.


Щом са успели да извадят документи разбира се че няма да ги съборят.Интересно е кой направи и остави тия вратички в законите?(там проучвайте и коментирайте)Явно измислените демократи си направиха измислена демокрация?
13 Декември 2010 23:29
Значи пак не Бойко е виновен, че не може да бутне масивните сгради , а оядената съдебна мафия , която не е оТсъдила нарушенията. И Бойко и Ко махат това , за което има РЕШЕНИЕ НА СЪДА. А това, че закона дава някакви шансове на далавераджии, не означава, че ако има желание съда не може да го реши в полза на обществото..

Ами - нека софиянци продължат да ядат л.йната и п.княта на частните нужници, построени от 100 на души краъ Искъро.. Да Ви е сладко!

Заглавието е меко казано подвеждащо и гадно спрямо Изпълнителната власт, наливайки вода в мелницата на Гоце и ...Ко.
13 Декември 2010 23:33
ами да, над закона стоят основанията на закона, не се строи в чаша на язовир защото... и нататък депутата на района инициира законодателна инициатива за промяна
13 Декември 2010 23:51
в страни с еднотипни къщи долепени без разрешение не можеш и прозорец да смениш, но се разрешава с елементи от архитектурата на улицата или квартала, и всеки е различен, а индивидуалните жилища са с изумителни причудливи форми и фантазия
14 Декември 2010 00:00
и при основания тогава на закона, промяна в архитектурния стил на улица, квартал, освен тераси тук са незаконни всички нови сгради възникнали наскоро даже и по тротоари
14 Декември 2010 00:42
Костов и Станишев са направили бунгалото незаконно, за да погодят номер на Борисов. Даже това го е направил Бай Тошо, защото човекът каза, че бунгалото му е от средата на 80-те, след което си изнесе телевизора Юност, за да освободи бунгалото за законосъобразно бутане. Преди ГЕРБ народът не беше виждал по-законосъобразно бутане на бунгало. Дори кулите близнаци се бутнаха по-закононесъобразно, макар че са американски.
14 Декември 2010 00:45
Така нито една от вилите, построени в чашката на язовир "Искър", няма да бъде разрушена. ДНСК се отчете с премахването на бунгало от 27 кв.м.


Като коментар към случката са нужни само четири букви - Г Е Р Б

Очакваме поредната институция (или там за каквото се имат) с гръмко име да накаже социално слаби пенсионери и инвалиди за незаконно събиране на съчки от градинките, което ощетява не само общината с килограми дървен материал дневно, но и ЧЕЗ за непродадена енергия за отопление. Бойко Борисов и целото пасмина там дето са се събрали за пореден път са просто .... ГЕРБ
14 Декември 2010 01:00
Акт за търпимост!?
Това вече е нетърпимо!!
14 Декември 2010 01:12
"Емоциите са лош съветник!"...
Е, ми, разбира се, че само незаконни постройки могат да бъдат съборени! Що скачате?!
Вий, к`во сега, искате Правителството на ГЕРБ да събаря и законни постройки ли- и тогава, пък, да скачате, че ГЕРБ събаря законни постройки?!?
И що не скачате сега, че тогава(преди идването на ГЕРБ), тези, преди ГЕРБ, са (си) направили такива закони?! А?!
14 Декември 2010 01:14
Апропо, Б. Борисов не е обещавал и казвал, че ще бъдат събаряни законни постройки!
14 Декември 2010 01:31
Това е триумф за г-н Борисов. Рядко сме били свидетели на по-голям успех на правителството!

Congratulations г-н Борисов!
14 Декември 2010 01:33
Решението на съда за бутане на КПП и барбекю на Доган е влязло в сила на 9 ноември. Законни ли са? Не. Бутнати ли са? Пак не. Защо? Защото Борисов никога не казва истината.
14 Декември 2010 02:33
Принципно и бунгалото и вилите са за събаряне. Това, че нещо не е незаконно не значи, че е правилно. Айде молим мишоците да не се крият пак зад закона. "Акта за търпимост" няма да спаси София, ако плъзне някоя зараза от водата.
14 Декември 2010 03:25
Абе изобщо има ли поне един закон в БГ който да е като международните?Какви са тези противоположности на закона?Един път по закон няма право никой да строи в зоната посочена от закона а след това акт за търпимост и може да строй за наш човек.Да ви кензам на законите и държавата.
14 Декември 2010 03:28
IVAN WAZOV,
А "правилно" ли ще е да бъдат събаряни законни(по закони отпреди ГЕРБ) постройки?!
Това ли искаш и очакваш от Правителството на ГЕРБ?!
И тогава да имаш правилно основание "правилно" да скачаш срещу Правителството на ГЕРБ?!
А?!
14 Декември 2010 04:41
Параграфе, не те разбрах какво имаш предвид. Преди или след ГЕРБ там постройки не трябва да има без значение дали има вратички в закона за заобикаляне. Защо ако тръгне някоя епидемия все ще ти е тая дали е законна или незаконна.
14 Декември 2010 07:22
Параграфът пак се опитва да заеме "достойно" място на коалиционен пудел.
Просто няма право НИКОЙ да строи в района. А нарушенията в закона, замазванията и допълненията просто показват на какво ниво са рушветчиите И от вашата власт.
---------------------------
Блогът на Генек




14 Декември 2010 07:27
Ще ли се намери някой от потърпевшите да осъди държавата за икономически геноцид срещу българите.
В циганските махали и гета 70-80 % от строежите са незаконни но там никой нищо не бута - т.н. роми са прелигировани а българите са самоунищожаваме.
14 Декември 2010 07:47
Държавните служби, които издържаме с данъци, жестоко се разправят само с тези които ги издържат с данъците си. А се страхуват от действията на разните хуманитарни организации когато стане въпрос за събаряне на незаконни цигански бараки. Тези организации де се скриха? Или са създадени със специално предназначение - да защитават циганите за да могат спокойно и мирно да се плодят и размножават.
14 Декември 2010 07:50
тиквата се показва като нищожество за пореден път.
Требеше да почне с некой хотел, все някой ще се намери незаконен.
И трябват дела срещу олигарси, къде е българския Ходорковский?
14 Декември 2010 08:02
“Този който няма пари, няма и глас, няма и шанс. Може ли някой, който няма пари, да взима решения?”
Тодор Живков
14 Декември 2010 08:04
Има съборени хотели четете преди да пишете!

Натиснете тук
14 Декември 2010 08:10
Събарят незаконно пристанище:

Натиснете тук
14 Декември 2010 08:11
Аферим, машалла!
Пичове отсекъде, пичове та дрънкат!
Като каже рапонья, че ще пръдне - държи си на думата и това е!
Как да не Му верваш?
14 Декември 2010 08:16
Опит за съживяване на строителния бизнес. Днес се събаря, утре ще се проектира, а след това наново ще се строи.
14 Декември 2010 08:27
Да припомня: от година и половина насам, ГЕРБ заедно с верния съюзник Атака, разполага неограничено със ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ВЛАСТ в държавата.
14 Декември 2010 08:29
Под тази статия няма да има коментари от привърженици на ГЕРБ.

Велико прозрение на късоглед червенопрашковец
И кой е узаконил големите градежи на яз. Искър? Кметът? Министерот? Нали ревете за спазване на законите в тази "полицейска" държава?
14 Декември 2010 08:37
държавата е откровено полицейска в опити да сее страх и да чупи воля с безумства за да покаже ва беззакитен обикновен човек кой е силата, и смешното е кой, слугата на парите срещу които коленичи мирно
14 Декември 2010 08:48
който иска нека ми се сърди, смешен е силно силен дето изписва три кофи мастило циганин ако е бутнал и му е разрешено да е присъствие от един посланник и агента му
14 Декември 2010 08:59
нема да съборят хотелите на някой, щом е с пари е правилния човек, строителя на либерален капитализъм, мисли му ти човече, в нея стратегия требва да загубиш своя дом за да си зависим, с данъци и такси, с феодално право топлофикации, води, това е положението бедни ми българино
14 Декември 2010 09:00
Ако бараката е строена преди 1987 година, и е била допустима по тогавашното законодателство, дори без никакви документи се води търпима и не подлежи на премахване. Това е по сегашния закон. Същото важи и за остъклените балкони.
14 Декември 2010 09:03
За кокошка няма прошка, за милиони няма закони.
14 Декември 2010 09:15
Другари, назрява времето за нов 9.ІХ! България е бременна с революция!
14 Декември 2010 09:22
Този човек, дето си изнесе телевизорчето "Юность", стабилизатора за телевизор, радиото на четири крачета, кушетката от тръбна мебел, и други музейни експонати от 70-80 години на "социализма", никакъв строителен бизнес няма да съживи. То имането му дето го е събирал цял живот се видя, като си го изнесе. Къде го чукаш, къде се пука. Жалка история, от жалка държава.
14 Декември 2010 09:23
защо нова революция, либералната свърши ли, кой лъжем че сме държава в ес със сегашна социална политика, с непоносимия живот за да ни няма, с циганските банди за експорт от министърполицая и така шенген някога но не сега, с бунта на сорос парите, апропо агент на цру, срещу пм борисов, може би едничък в полза на българина, малкия неизчезнал в плана човек, аз, ти, ние
14 Декември 2010 09:31
[И кой е узаконил големите градежи на яз. Искър? Кметът? Министерот?
Правилен въпрос! Кой? И как да съборят нещо, което е ЗАКОННО! Дребните хорица не са имали пари и връзки да узаконят нещо! Я си представете пушилката, която ще се вдигне, ако посегнат на законните постройки?Страсбург ще ни се види тесен! Станишев и Доган само това чакат! А нали сме и уж правова държава!
Друг е въпросът кога и кой ги е разрешил тези строежи! Ама за това не става дума, според вестника това не е важнво! Важното е да се плюе!
14 Декември 2010 09:41
не съм съгласен с въпроси кой е разрешил, узаконил, популизъм е и губене на потенциал, сегашната политическа сила трябва да промени сгрешено законодателство в парламента, има мнозинство, и после най резонно да го прилага, инструментариум за политика е закона
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД