:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ДНСК описа незаконните бараки и отново тръгва на лов за палати

В регистъра на обектите за разрушаване има 1414 постройки, някои от които е трябвало да бъдат премахнати още преди 10 години
Въпреки скромните резултати досега Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) не се е отказала от амбицията си да "намери" незаконни масивни постройки. Вчера регионалният министър Росен Плевнелиев обеща нови хайки край язовирите.



В регистъра на постройките, за които вече има заповеди за разрушаване, тъй като са изчерпани всички възможности за обжалване, фигурират над 1414 обекта в цялата страна. Любопитното е, че много заповеди са издадени още преди 10 години, но не е ясно как сградите са останали непокътнати.

Преобладават 1- и 2-етажни постройки, пристройки, гаражи и павилиони. Заповеди за премахване имат и близо 30 вили в района на Сандански, Бургас, Варна, Балчик и др. Фигурира само един двуетажен хотел в Кранево, чийто собственик е започнал да го премахва доброволно. Вилите в района на язовир "Ивайловград" не са в регистъра. В края на миналата година от ДНСК обясниха, че засега са издадени заповеди за прекъсване на тока и водата в някои от сградите. За повечето от тях обаче все още вървят процедури по обжалване, които могат да отнемат 2-3 години.

Вчера министър Росен Плевнелиев набързо начерта пред журналиста "пътната карта" на проверките. В момента се обобщавали събраните данни. В края на януари Плевнелиев обеща да обяви на нарочна пресконференция предварителните резултати. През февруари-март ще има нови огледи на големите язовири, а през април ще се оповестят окончателните данни и ще излязат "присъдите" - кои обекти са незаконни и трябва да бъдат премахнати и кои ще се разминат само с глоби.

В предстоящия тур инспекторите на ДНСК ще си партнират с проверяващи от екоминистерството. Наред със законността на постройките те ще оглеждат къде отиват боклуците и отпадъчните води от къщи, бараки, вили и хотели, накацали в близост до водоемите.

Повод за есенната офанзива станаха палатите край язовир "Ивайловград" в т. нар. Весело село, което се оказа, че не съществува де юре, но де факто е известно на всички заинтересовани органи от години. Практиката показва, че досега в борбата с незаконното строителство падат предимно по-малките едноетажни и двуетажни сгради, пристройки и бунгала. През декември край язовир "Искър" бяха разрушени 16 паянтови постройки, въпреки че на сайта на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) беше публикуван списък с 40 строежа за премахване. Служителите на ведомството тогава обясниха, че близо 11 собственици са премахнали вилите си доброволно. Другите постройки вече били с нови собственици и те трябвало да се уведомят наново или пък са възникнали съдебни спорове.

Малко по-рано миналата година чрез морски десант строителният контрол успя да бутне няколко незаконни пристройки и магазинчета в Стария град на Несебър. Бяха премахнати и незаконно голф игрище и вили в "Голф клуб Ибър", неизползваемият от години хотел "Рамона", който се намира в местността Чайка до Златни пясъци и незаконният порт на семейство Баневи в комплекса "Русалка".



БЕЗСИЛИЕ

Вече втора година държавата не може да се справи с незаконното барбекю, КПП и две части от ограда от прословутия Боянски сарай на Доган. Фирмата "Делта Епсилон" АД, която се води формален собственик на вилата, оспорва заповедите за премахването им пред Административен съд - София-град, а после и пред Върховния съд. Въпреки че съдът определи жалбата за КПП-то като недопустима, никакви действия не са предприети и досега. Любопитното е, че няма промяна и след поправките в ЗУТ, според които решенията на първата инстанция по жалби и протести срещу индивидуални административни актове са окончателни.

Миналата година стана ясно, че хотел "Дюн" на вдовицата на боса на ВИС Георги Илиев Мая Илиева също няма да бъде съборен, въпреки че е издигнат направо на дюните в Слънчев бряг. Преди няколко месеца заповедта за премахването му бе отменена от 5-членка на Върховния административен съд.
16
3803
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
05 Януари 2011 20:10
Мир на дворците, война на колибите!
Летете с НАП-флот!
-----------------------------
Блогът на Генек
05 Януари 2011 22:37
Трябва да се признае обаче тоталния професионализъм да Доган. Ще питате в какво е професионалист Доган - ами той е професионален Наглец! Няма по-нагъл от него у нас и по света.
Дреме му на него за некакво барбекю или парче ограда. За него въпросът е приципен - наглост до дупка и яко ср@не в устите на всеки. С всяко появяване сред публика той демонстрира абсолютна, невъобразима и неизмерима наглост и сатанинска мерзост. Затова и никога няма да видим барбекюто пипнато. Той просто си навива на масрафа никой нищо да не му каже каже и в разрез с най-елементарните принципи за ловене на шарани (впрочем това само показва, че шараните са направо айнщайновци по ителигентност в сравнение с правоверният ИлекТурЪт на ДПС-то).
Да му се чудиш как все още такова чудо е още живо, ама то най-свидните си чеда и последователи дявола си ги пази...
05 Януари 2011 23:09
На това аз му казвам стрелба с оръдия по врабчета, като стойността на снарядите се разпределя по равно на данъкоплатците.
06 Януари 2011 00:46

Това писмо бе изпратено до казионната БНТ 1.
Никаква реакция.
Изпратихме го до БиТиВи.
Колегите Ви командироваха Антон Хекимян, уплашен до смърт, да стои с един оператор до опашката на язовира, при бунгалата на рибарите.

Не посмя да снима непрекъснатите 3 метрови огради, започващи от залива „Златен рог” до „Щъркелово гнездо”
Не посмяха да се качат на една лодка и от водата да снимат Комплекс „Камелот” , измисления „Софийски яхт клуб „ къщите на братя Пехливанови и куп други мутрафони, окупирали целия бряг по чашата на язовира и пълнещи го с моторни масла, мазут и фекалии.

Мухльото контролен инженер от Община Панчерево, прехвърля горещия картоф на Община Самоков. Това са гнусни заблуди! Чашата на язовира, до Кота 817, 5 е изключителна държавна собственост и ТАМ И ИСУС ХРИСТОС НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА МОЖЕ ДА РАЗРЕШИ СТРОЕЖ!
МОЛИМ ВИ, ПОСТАВЕТЕ ПРЕД ПРОКУРАТУРАТА ПРЕДИ ВСИЧКО ВЪПРОСА- МОЖЕ ЛЕ ДА БЪДЕ ОСЪДЕН ПОНЕ ЕДИН КОРУМПИРАН ЧИНОВНИК, СЛОЖИЛ СРЕЩУ ЯВНО МНОГО ПАРИ ПОДПИСА СИ ПОД РАЗРЕШИТЕЛНИТЕ ( НЕЗАКОННИ РАЗБИРА СЕ ) НА МУТРАФОНСКИТЕ ПОСТРОЙКИ!



Уважаеми приятели,
има ли БНТ средства, за да изпрати един екип, който с лодка наета на "Щъркелово гнездо"
да снима МУТРО-АРХИТЕКТУРНИТЕ БЕЗОБРАЗИЯ в самата чаша на язовира, там, където по ЗАКОН НИЩО НЕ МОЖЕ И НЕ БИВА ДА СЕ СТРОИ.

Гледано от шосето, язовира е заграден от 3 метрови дувари със свирепи вардиани.
Гледано от водата, виждаме вили, огромни къщи и тенис кортове, бани и сауни.
Всичко това е на самия бряг на водата, от която пият ДЕЦАТА НА СОФИЯ.

Написах молба- жалба ДО КМЕТ ФАНДЪКОВА за огромните безобразия, заграбвания и нарушения.

Тя прехвърли топката на кмета на Панчерево.
Той ми отговори, че според него, всичко е законно, а за незаконното не отговарял той!

Защо БТВ може да снима по Пловдив и Ивайловград, а вие да не снимате за страхотните своеволия на 40 километра от сградата на БНТ-1.

И ЗАПОМНЕТЕ- СЪС СИЛАТА ВИ НА ОБЩЕСТВЕНА МЕДИЯ, ТРЯБВА ДА НАСТОЯВАТА ЗА ПОНЕ ЕДИН ОСЪДЕН ЧИНОВНИК, ПРИЛАПАЛ ЛУДИ ПАРИ, ЗА ДА СЛОЖЕ ПОДПИСА СИ ПОД БЕЗОБРАЗНОТО РАЗРЕШАВАНЕ ДА СЕ ПОСТРОИ ДО ВОДАТА ВИЛЕН КОМПЛЕКС "КАМЕЛОТ" ( С НЕГОВИТЕ ОТХОДНИ ВОДИ, МОТОРНИЦИ , ДЖЕТОВЕ И ДРУГИ ЗАМЪРСИТЕЛИ ) И ДЕСЕТКИТЕ ПОДОБНИ КЪЩИ КОИТО СА ПОД КОТА 817, 5.

ТОЛКОВА ЛИ Е БЕЗСИЛНА ТАЗИ ДЪРЖАВА, ТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С ЕДНА БАНДА РАЗВИЛНЯЛИ СЕ ПЕЙЗАНИ ПЛЮЕЩИ НА ЗАКОНИТ3Е И НА ЗДРАВЕТО НА СОФИАНЦИ!

В началото на септември тази година проверка на Дирекцията за национален строителен контрол установи, че язовир „Искър“ е застрашен от замърсяване поради засилено строителство в строго охраняваната зона А край него. Проверка на 118 обекта установи, че възстановяването на частните имоти е станало неправилно. Повод за проверката стана сигналът на концесионера „Софийска вода“, че не може да загради санитарно- охранителната зона поради частни имоти.
При втората зона - Б, където земи могат да се връщат, също не се допуска строителство. Според проверката на ДНСК намаляването на тази зона ще доведе до вредно въздействие върху околната среда. За да се спре строителството край язовира и за да има ефективен контрол, според препоръката на ДНСК е необходимо да се учредят две охранителни зони и да се поставят стриктно границите им.
„Предполага се, че пречистването на отпадните води ще става чрез пречиствателни станции, като не е отчетено къде ще се зауст¬ват те.

Къде ще се заустват- в язовир "Искър" естествено- няма кой да тласка тези фекални води 30 см. до пречиствателна станция.
И ние с вас ще пием мърсотиите на тази шайка безпардонни наглеци ПЛЮЕЩИ В ЛИЦЕТО НА ДЪРЖАВАТА И В НАШИТЕ ЛИЦА.
Използувайте силата на визуалната власт и покажете на общестото в България ( доколкото го има ) че поне за здравето на софийските деца съвестите трябва да се поразритат!!!




С уважение : Георги

P.S.

Ето какво публикува вестник „Банкеръ” на който никой от СГО не реагира с реални действия – естествено явление за софийските властници:
Вододайната зона на София може да се окаже ...частна
12/11/2009



Това са вече готовите “временни постройки”, които с помощта на бившия гл. архитект на район Панчарево Веселин Клянев са се превърнали в солидни еднофамилни къщи.

Невероятните машинации, с които бившият кмет на община Панчарево - Светослав Благоев, е прехвърлял общински терени на близки и роднини, в. "БАНКЕРЪ" описа преди повече от година в няколко публикации. Публикациите ни предизвикаха проверката на столичния инспекторат, а проверяващите откриха още купища нарушения. Тогавашният столичен градоначалник и днешен министър-председател Бойко Борисов изпрати доклада в прокуратурата, убеден, че обвинението ще си свърши работата докрай.

Днес, година по-късно, се оказа , че районният прокурор Кавракова-Аршева е отказала да образува наказателно производство и е прекратила преписката. Решението за отказа тя е мотивирала с констатацията, че вече е била правена проверка от 8-о РУ- СДВР и според приложената към преписката докладна записка "липсвали данни за извършено престъпление".

Както казват юристи,

всичко е минало по допирателната

и някой не се е задълбочил в документите. Още по-странното е, че постановлението за прекратяване било написано още на 14 ноември 2008 г., служителите в Столичната община разбраха за него чак когато в. "БАНКЕРЪ" поиска да разбере какво се случва с преписката. От правния отдел на кметството са пропуснали да проследят съдбата на подадения от тях сигнал, а прокуратурата не им е върнала отговор. Едва през изтеклата седмица, и то след нашия въпрос, от инспектората отидоха да си получат преписката и сега тепърва ще обжалват отказа. Междувременно самият Благоев, очевидно успокоен от решението на обвинението да не образува досъдебно производство, е решил отново да се кандидатира за общински кмет на район Панчарево на предстоящите частични избори.

Доста необяснимо е как обвинителите са пропуснали пикантните подробности в доклада на инспекторите, от които и за слепия става ясно, че всичко, което се е случвало в този столичен район, съвсем не е било случайно. Още повече при положение че попарата от безобразията, сътворени по времето на Благоев, сърба сегашното управление. Преди повече от година в текст, озаглавен "Продадоха и дъното на язовир Искър", в."БАНКЕРЪ" разказа за няколко невероятни сделки, чрез които буквално са подарени земи до самата вода. Ставаше дума за продажбата на три парцела във вилна зона "Ренов дол", разположени във вододайната зона - под кота 817.50, в т. нар. чаша на язовира, въпреки че по закон земите в нея са публична държавна собственост.

Година по-късно проверка на вестника установи, че въпреки откритите нарушения на това място -

в чашата на язовира отново се строи

и до самата вода вече са вдигнати пет- шест китни вилички. Общото при тези терени е, че всички са били продадени на сегашните си собственици много бързо, след като предишните са получили земята (въпреки че някои от тях въобще не са живели в района) в качеството си на нейни ползватели. Всъщност схемата е лесна. Разпоредбите на закона позволяват районното кметството да продава общински земи на ползвателите им в момента. По правило собствеността се възстановява или ползвателите я придобиват след одобряване на план за новообразуваните имоти, изготвен от районната администрация. Необходимо условие за изработването на такъв план пък е да е приет план на имотите, съществували преди образуването на бившите ТКЗС-та. Според процедурата в общината трябва да има още кадастрален и помощен план, в съответствие с параграф 4 на преходните и заключителните разпоредби на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи ( ПЗР на ЗСПЗЗ). Този параграф описва как се процедира с имоти, предоставени за ползване на различни хора по отделни постановления на Министерския съвет от татово време. Както неведнъж сме коментирали, тази разпоредба също е абсурдна, защото дава предимство на хората, получили земи по постановленията, а не на реалните им притежатели отпреди колективизацията. Облагодетелства "ползвателите" и с това, че за тях не важи задължението да са построили сграда на мястото, каквато всъщност е била целта на съответните постановления - да се облагородят пустеещите земи. Благодарение на тези "пробиви" в законодателството, но не и без помощта на бившата районна администрация, са продадени и имотите в чашата на язовира.

В нормативната уредба съществува и още един озадачаващ факт - според закона издаването на разрешения за изкупуване на такива земи е трябвало да приключи до 1992 година. Но по-късно с наредба на МС този срок е удължен до края на 1998-а. Районната администрация обаче се е "презастраховала" и за да не пропусне този срок, е "произвела"

абсолютно идентични на вид молби със... стара дата

Доста смущаващ обаче е фактът, че един от имотите в язовира е бил върнат на майката на бившия кмет Мария Благоева и за тази история в. "БАНКЕРЪ" също е писал. Нека припомним още, че веднага след като тя е обявена за собственик на 700 кв. м на брега на язовира, синът й е оценил земята там на "колосалните" 1137 лева. Така на 6 юли 2005 г. майката на кмета се сдобива и със съвсем истински нотариален акт за въпросния имот.Година по-късно (на 23 август 2006 г.) тя го "дарява" на Полина Герасимова, която от своя страна не се бави и две седмици по-късно - на 15 септември, го препродава за 76 хил. лв. на "Бългериън пропъртис" ЕООД, собственост на английския гражданин Бърнард Джоузеф Майкъл.

Съседния имот кметът на Панчарево е продал по абсолютно идентичен начин. Признато е правото за закупуване на Георги Герасимов, който се сдобива с 600 кв. м на брега на езерото. Констативният акт носи същата дата, както и в случая, описан по-горе - 24 март 2005 година. Оценката, издадена от Благоев, пък е ...1170 лева. Нотариалният акт за имота е съставен на 13 май, но Герасимов също като майката на бившия кмет не проявява интерес към него и на 23 август 2006 г. го "дарява" на... същата госпожа Полина Герасимова. Тя на свой ред - пак на 15 септември и отново при същия нотариус, го препродава на фирмата "Бродски" ЕООД, собственост на друг английски гражданин - Стив Пол Хауд, за сумата от 1180 лева. Изглежда, при тази сделка (за разлика от другите две, за които разказваме) истинските суми са получени и на ръка, за да не се правят излишни разходи...

Историята и на третия съседен имот също е подобна - датите на "подготвените" документи са идентични. При тях титуляр на сделката е Виктория Палибачийска. И тя получава "своя" нотариален акт с дата 13 май 2005 г., като придобива 631 кв. м за сумата от 1278.50 лева. Оценката и в този случай е одобрена от панчаревския кмет. На 28 август 2006 г. Палибачийска също дарява имота си на вече споменатата Полина Герасимова. И пак н 15 септември дамата го препродава. Купувач е поредният английски гражданин - Санджай Кюмар Сууд, чрез фирмата му "Бългериън маунтейн пропъртис" ЕООД. Цената е 82 хил. лева. Съвпаденията между трите случая са, меко казано, впечатляващи, защото всички бивши "ползватели" искат да даряват
имотите си на госпожа Герасимова, а тя на свой ред бърза да ги препродава незабавно на английски граждани. А има и още едно съвпадение: и трите чуждестранни фирми са регистрирани на един и същ адрес...

Но и това не е всичко. Веселин Клянев, бивш главен архитект на район "Панчарево", който е кумец на кмета Благоев, издава и на тримата англичани разрешения за строеж за "сезонни жилищни сгради". Трудно е за вярване, че такъв човек не е знаел, че има ограничения за строителство на каквото и да било в чашата на язовира... което значи, че извършеният от него акт е абсолютно незаконен.

Очевидно архитектът е бил достатъчно добре мотивиран, защото документите, които открихме в архива на района сега, дават още по-любопитна информация. В същия ден, в който той е издал разрешението на "Бългериън пропъртис" ЕООД (на 21.01.2007 г.) за изграждане на временна постройка от 22.35 кв. м, одобрява с подписа си и архитектурен проект, но за ....масивна сграда - еднофамилна къща, разположена на 111.76 кв. метра.

Същото е положението и със съседните два парцела, където част от къщите вече са построени. Англичаните са направили опит да вдигнат и масивна ограда, за да закрият собствената си, но хората от района им попречили. Разразил се доста неприятен скандал, при който представителка на чужденците заплашила с международен съд.

Нямаше как да не представим този "наниз" от пикантни подробности на главния архитект на София Петър Диков. Той буквално се хвана за главата и единственото, което заяви, когато му предоставихме снимките и скицата на вододайната зона, беше: "Това е абсолютно недопустимо." Веднага разпореди дирекция "Контрол по строителството" да направи проверка и обеща да огласи резултатите от нея. Каквото и да установят експертите на дирекцията за архитектура и градоустройство обаче, то едва ли ще се различава от повелите на закона. А той е категоричен - вододайната зона е публична държавна собственост. И няма как да премълчим възхищението си от прокуратурата, която някак не е забелязала този факт.


Мариета Велинова
Banker.bg



06 Януари 2011 08:58
cococobg
06 Януари 2011 09:23
cocobg!
06 Януари 2011 10:09
cococobg, хубаво се потиш, меташ, и прочие, на твоя страна съм 200%, и аз ги видех тия огради, постройките не се виждат от шосето.
Но как да ги разкараме? Това се построи след демокрацията, аз често ходех там и допреди нея, та знам.
Обадил сте се на бг журналя, слаб ход. На тях им дай анонимно по форумите да плюят ББ и да поправят останалите за запетайки.
Изобщо в БГ журналистиката е слаба ракия, за една парцуца ще ти изкарат дяола ангел, от тази сган нищо не трябва да се очаква.
06 Януари 2011 10:21
сососо но за съжеление по-важно е да хвърляме димки и да снимаме с хиликоптери и събаряме колиби
Да Живее БОКО хайл
06 Януари 2011 10:48
негласуващото, да те светна само че "негласуването" след демокрацията е гласуване 100% за гаджала дуан у наще условия, забравяме за хИликоптерите
06 Януари 2011 11:11
Ами cococobg дава добра тема за вестник СЕГА. Действително може да се направи някакво журналистическо разследване на въпроса. Пък нищо не пречи пътьом малко да се оплюе и ГЕРБ. Бая време са на власт и можеха да обърнат внимание, все пак тази вода я пият милион жители на столицата.
06 Януари 2011 12:54
Тази т. нар. дирекция трябва да бъде закрита!
06 Януари 2011 14:15
cococobg,
от тази "дирекция" и с пръст няма да пипнат тези дворци, но виж, ако колибката на кучето ти не е регистрирана в общината и няма Акт 16 - другата седмица можеш дачакаш багерите!!!
06 Януари 2011 14:29
Тогавашният столичен градоначалник и днешен министър-председател Бойко Борисов изпрати доклада в прокуратурата, убеден, че обвинението ще си свърши работата докрай.



Изпратете отново копие на документите с входящият номер на преписката от ГСО на другарите Бойко Борисов и Борис Велчев. Ако не реагират, има и други доста шумни варианти на разправия.
06 Януари 2011 14:52
Ето последните публикация по темата:


14.12.2010
Незаконните строежи край "Искър" изведнъж намаляха тройно


Язовир "Искър", понеделник, 13 декември 2010 г., 10 часа - повече от четири години след като държавният строителен контрол (ДНСК) издаде актове за премахване на 121 незаконни постройки, започва събарянето на първите.


Те не са големите вили, разположени в охраняемата вододайна зона, където строителството е забранено по всички закони. Багерът тръгва срещу къщички до 30 кв.м, строени с подръчни материали, както беше разрешено в местата за т.нар. самозадоволяване при социализма. Намират се и доста по-далече от вододайната зона.


За тези четири години се оказва и че две трети от незаконните постройки неясно как са се "изпарили" от списъците на ДНСК за събаряне. През 2006 г. строителният контрол направи проверка след сигнал от концесионера "Софийска вода", че не може да загради санитарно-охранителната зона на язовира заради частни имоти.


В разпространения тогава доклад се казваше, че 121 обекта са построени незаконно, а около къщи са без строителни книжа. Днес са издадени 40 заповеди за премахване на незаконни строежи, основно бараки и огради. От тях 12 се оспорват в съда, от останалите 28 седем доброволно са премахнати, каза Стоян Благоев от ДНСК.

В чашката на язовира - станция на МС и сграда на руското посолство


По данни на район "Панчарево" къщите в чашката на язовира (под кота 815) са двайсетина, а според направление "Архитектура и градоустройство" в Столичната община - около 80. Част от тях вече са узаконени, за други тече процедура по узаконяване. Как е станало това трябва да се питат отговорните институции - съдът и Столичната община, каза представител на ДНСК.


Нито един обект не сме узаконили, отговори главният архитект на София Петър Диков и обеща подробности в сряда. Освен пълната забрана за строеж във вододайната зона по закон действат строги ограничения и за обектите във втора зона от чашката на язовира.


Сред постройките, нито една от които не е предвидена за събаряне, са сграда на руското посолство и почивна станция на Министерския съвет. За първата ДНСК е направила запитване чрез външно министерство, за да се изясни статутът на имота и как ще се процедира.


За почивната станция на правителството местни хора разказаха, че представители на МС в базата дори не пуснали концесионера "Софийска вода" да огради вододайната зона, защото глиганите, които отстрелвали, нямало откъде да пият вода.


Акциите по събарянето на незаконните постройки тръгнаха от възмущението на премиера Бойко Борисов, че общинари, митничари и други държавни служители на границата са строили в чашката на язовир "Ивайловград", без да имат право.


Как ще се процедира с имотите във вододайната зона и в чашката на язовира засега е загадка. Част от тях са върнати от поземлените комисии незаконно на собствениците им и според Столичната община правителството трябва да вземе генерално решение. Представител на район "Панчарево", който отказа да се обозначи и да бъде заснет, смята, че строените при социализма най-вероятно имат т.нар. документи за търпимост на постройките, което ги прави законни и ги защитава от бутане.


Първи паднаха бараките


Иначе през първия ден от широко рекламираната акция около яз. "Искър" нямаше протестиращи и живи вериги както в Несебър или в бургаския квартал Ченгене скеле. Въпреки че МВР се беше подготвило с два джипа с по четирима полицаи, някои от които с бронежилетки.


Първа в списъка на ДНСК беше къщичката на 69-годишния бай Стоил. Той дойде на мястото заедно със съпругата си Елена с относително запазената им кола "Рено Шамад". Семейство Стоилови разказват, че са взели мястото през 80-те години на миналия век, когато хората са имали право да вземат парцели до 600 кв.м край града, където да отглеждат плодове и зеленчуци за лична консумация и да си построят бунгало до 30 кв.м с подръчни материали.


Бай Стоил, който е бил дълги години шофьор, вдига къщето в началото на 90-те години. "Направихме го за 6 часа и ни излезе 1200 лева", разказва той. Вчера вадеше оттам старата си покъщнина - телевизор "Юност", радио "Акорд 102", печка за дърва и въглища "Терма 2, Тутракан" и т.н. Вещите му останаха на голата поляна под падащия сняг. Багерът Libher, модел Litronic 316, поне два пъти по-висок от бараката, я събори за двайсетина минути.


Операцията ще струва на бай Стоил поне 500 лв. по груби изчисления на представителя на ДНСК. "Знам, незаконно е, нямам строителен билет, но комшията до мен се уреди, не го закачат, защото зет му работи в Столичната община", казва човекът. За него всичко на този свят става с връзки, а за финал тегли по една "благословия" на премиер, министър и т.н. по веригата.


Втори в списъка е бунгало и телената ограда на Лъчезар Спасов, който не присъства. Равносметката от първия ден е 3 бунгала и три огради. До 13 януари общо двайсетина постройки трябва да бъдат съборени от фирма "Балкански", избрана на търг от ДНСК.


Луксозно изключение


"Най-голямата постройка, която ще събаряме, е луксозна къща на брега на язовира с висока подпорна стена и кей за лодки и яхти. Като строител сърцето ме боли, майсторски е направена, хубава, голяма, но трябва да я съборя", обяснява служител от "Балкански", който е правил оглед на обектите. "А сега да видим как ще я съборите, когато я съборите, елате да ми кажете", репликира спонтанно представителят на община Панчарево. Къщата с пристанището фигурира в списъка на строителите, но се оказва, че преди дни е изчезнала от този, с който разполага район Панчарево".


След кратък разговор представителите на "Балкански" и на район "Панчарево" става ясно, че луксозната къща е на Велизар Величков, собственик на фирмата за строителни смеси "Центрум строй". Тя е обявена на незаконна от ДНСК на 17 ноември 2010 г. и наказателното постановление не е обжалвано в Административния съд, показа проверка на "Дневник". Засега остава загадка защо е отпаднала от списъка на общината. Собственикът й не беше открит за коментар на фирмените телефони.


Други луксозни къщи в първата серия от заповеди за премахване няма. В санитарно-охранителната зона на язовира, т.нар. зона А, където строителството е забранено още с указ от 1973 г., има около десетина къщи, като осем са узаконени от район "Панчарево", които ние оспорваме в съда, казаха от Столичната община. Оттам се оправдаха, че още не са пристъпили към бутане, и със собственичка на няколко къщи в района, която оспорвала указа.


Вчера от ДНСК съобщиха още, че се прави и повторна "нова, цялостна и обстойна проверка на извършеното строителство във всички поземлени имоти и прилежащи територии на язовир "Искър". Тя е във връзка с заповедите на министъра на околната среда и на регионалното развитие да се проверят 50 язовира за незаконно строителство. До вчера са проверени 268 имота, на 45 са съставени актове, които са първа стъпка в процедурата по премахване.


За един строеж е започната процедура за спиране, за други три имота се иска забрана за ползването им. Проверката при яз. "Искър" обаче обхваща само имотите на територията на район "Панчарево", не и тези, които попадат в община Самоков.


Цената на бутането


Никой не е изчислявал колко ще струва на държавата, т.е. на данъкоплатците, събарянето на незаконните постройки. Досега не са изнесени официални данни за акциите в рибарското селище в устието на река Ропотамо, в рибарския квартал на Бургас или за незаконните постройки в Несебър. Премиерът Бойко Борисов, а след него и регионалният министър Росен Плевнелиев обещаха да съборят всичко незаконно, а пари за това ще се намерят.


По закон първо държавата плаща, а после си търси парите от собствениците на съборените сгради чрез Националната агенция за приходите. Досега не е съобщавано някой от тях да е платил. В последните години бюджетът на ДНСК за събаряне на незаконни постройки е около 90 000 лв.


Константин Пенчев: Държавата е по-виновна от гражданите


"В случаите на незаконно строителство държавата е по-виновна, защото не е съумяла да спази законността и да накара хората да правят това чрез превантивни мерки. Това означава, че тя е абдикирала", каза омбудсманът Константин Пенчев пред БНР.
"От 30 години живеем в безхаберие и всеки строи, както си иска. В един момент казваме "сега ще ги съборим" и това е добре. В същото време обаче плащат хората, които са се надявали, че имотите им ще бъдат узаконени", допълни Пенчев. Той добави, че жалбите срещу незаконното строителство са сред най-многобройните, които получава като омбудсман.

Източник: http://www.dnevnik.bg/


Десетки незаконни сгради ще лъснат край язовирите
05-01-2011
Новинар


Десетки незаконни сгради ще лъснат след проверката на еко и строителното ведомство на 53 язовира у нас. Това прогнозира регионалният министър Росен Плевнелиев след заседание на кабинета. Инспекцията на постройките покрай изкуствените водоизточници беше инициирана, след като миналата година се оказа, че около язовир „Ивайловград” има цяло село, пълно с незаконни сгради. Основната част от тях са луксозни вили на митничари.


Плевнелиев каза, че окончателните резултати от проверката ще бъдат готови през април. Екоминистърът Нона Караджова информира, че основните нарушения, които са установени до момента, са нерегламентирано изхвърляне на отпадъци и заустване на отпадъчни води. Плевнелиев поясни, че на част от собствениците на постройки край язовирите ще бъде даден срок да изградят малки пречиствателни станции. При отказ от тяхна страна те ще бъдат санкционирани.

Натиснете тук

Редактирано от - Doctora на 06/1/2011 г/ 14:59:45

07 Януари 2011 10:46
Др. "Доктора",
Вместо огромните препечатки, които обикнивено биват санкционирани от модераторите, дали не бихте взел отношение по някой "докторски" проблем, какъвто имаме в момента, и да оставите градоустройството на архитекти и инженери?
Секо се фанало за кво не му е работа...
07 Януари 2011 14:21
Др. Распутин..вие си знаете.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД