:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 175
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Фондация "Херитидж" вижда в България твърд съюзник на Щатите

Американски евреи натискат Симеон да гласуваме в ООН срещу САЩ

Премиерът се среща във Вашингтон с краля на Мароко
"Имаше поредица от гласувания в Съвета за сигурност за Близкия изток. Бих искал България да гласува срещу някоя от тези резолюции или поне да се въздържи." Това заяви пред "Сега" Ейбрахам Фоксман, директор на еврейската организация "Лига срещу поругаването", след среща в понеделник с българския премиер Симеон Сакскобургготски във Вашингтон. Фоксман наблегна, че е американец, и заяви, че следващата седмица се задава нова резолюция и би желал да види този път България да заеме "морална позиция".

Премиерът Сакскобургготски изслуша позициите на представителите на различните еврейски организации, но се въздържа от коментар. Сякаш за да балансира своите срещи в САЩ, той проведе невключена в предварителната програма среща с краля на Мароко Абдула, който е също на посещение във Вашингтон.

Работният обяд на Симеон Сакскобургготски в консервативната фондация "Херитидж" се проведе в присъствието на представители на българската преса. Направи впечатление, че няколко пъти българският премиер лобира много енергично в полза на приемането на Румъния в НАТО. Член на фондацията, пожелал анонимност, посочи пред "Сега" причините, поради които отношението на Вашингтон към Симеон се промени диаметрално през последните месеци. Първо, българското правителство е доказало, че е твърд съюзник на САЩ, какъвто е трудно да се намери дори сред сегашните членки на НАТО. Създаването на партията НДСВ също било от много голямо значение, защото това била една "нормална демократична партия". Третата причина е свързана с променената международна обстановка след 11 септември м. г. Всичко това е довело до настоящата среща на Симеон с Буш, което според него е удивително събитие, ако си припомним недоверието, с което Вашингтон посрещна неговото влизане в българския политически живот.

Джордж Буш приема българския премиер в 22.40 часа наше време във вторник, след редакционното приключване на броя.

Реклама на 8 страници

Ежедневникът "Вашингтон таймс" излезе вчера със специално рекламно приложение от 8 страници, посветено на България. На цяла страница е поместено интервю с президента Георги Първанов, в което основни акценти са очакванията България да получи покана за членство в НАТО. Същата тема е засегната в статия от бившия президент Петър Стоянов. Поместени са обширни материали, запознаващи читателите със създаването на новата партия НДСВ, както и с ДПС и с нейния лидер Ахмед Доган. Тя е озаглавена "Ахмед Доган: Сребърната лисица на българската политика".

Началникът на кабинета на премиера Ради Найденов каза за "Сега", че правителството по никакъв начин не е финансирало издаването на това рекламно приложение. Неговите последни страници са с обзорни материали за българската енергийна и газова промишленост, поместена е също голяма реклама на "Овергаз". От редакцията на "Вашингтон таймс" казаха, че рекламното приложение е финансирано от български фирми.
7
697
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
24 Април 2002 02:22
Симеон Сакс Кобург Готски е дипломат на века.
Благоразположението на авторитетния американски вестник към България се дължи изключителна на активността и дълновидността на българския Премиер и неговата политика. При друго правителство това не можеше да се случи.
24 Април 2002 03:10
Simeoncho lizhe gazovete na US-chifutite.
24 Април 2002 06:43
Dobra ocenka za pravitelstvoto dosega. Purvoto konstruktivno i predpiemchivo upravlenie za poslednite 12 godini. S izkluchenie na niakoi malki gafove, tsarskoto durzhavno vodachestvo e dalnovidno, a tova sas sigurnost shte dovede Bulgaria do ikonomichesko i socialno zazdraviavane.
Poslednoto pragmatichesko pravitelstvo-tova na Todor Zhivkov, be edinstvenoto predi Simeon, da polaga uporiti usilia za ustanoviavane na mnogostranni turgovski otnoshenia.
Prosto kazano, Bulgaria se nuzhdae ot investicii i zasilen mezhdunaroden stokoobmen.
24 Април 2002 15:27
Haresa mi pozelanieto na Foksman kum Simeon, Bulgaria da"zaemela moralna pozicia".Interesno kakva li pozicia e zael bashta mu na Simeon po vreme na WW2?
S edna duma mu se predlaga na Simeon/koito e poveche ot premier ne samo za povecheto bulgari../: "Vie na nas "moralna pozicia", i nie na vas "moralna"/razbiray podkrepa v polza na priemaneto b NATO/. I nakraya edna zabelezka kum avtorite na
statiata-ne e samo za "balans" e bila sreshtata s kralya na Maroko.Chel sum, che Simeon
e upravlyaval imushtestvenite dela na marokanskoto kralstvo sled smurtta na
bivshia kral/mislya che se kazvashe Hasan/ i sigurno i dosega okazva opredeleno vlianie vurhu naslednika mu.Vruzkite s druga klyuchova strana -Iordania/po-tochno priatelstvoto s iordanskia kral/segashnia i osobeno bivshia/ sashto biha mogli da pomognat na Simeon da si svurshi rabotata kakto si znae -bez mnogo prikazki
i deklaracii na Bulgaria , kato "moralistka" v saveta na OON.Tova shte otblusne arabite
ot nas, a te sa edin golyam pazar na bulgarskata produkcia..
24 Април 2002 17:17
Моралната позиция може да бъде само едно - решително и категорично осъждане на държавата-тарорист Израел. Всяка друга позиция ни противопоставя морално и политически на целия цивилизован свят.
24 Април 2002 21:50
Moralnata posizia na Bulgaria e da podkrepi Israel i da zakleimi isliamskia fundamenta-lisam.
25 Април 2002 00:41
NAM NE SA NI NUJNI POSTOIANNI PRIATELI, A POSTOIANNI INTERESI !!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД