:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 570
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Правна кантора

За наемане на безработни се полагат облекчения

Преференциите зависят от възрастта, срока на договора и др.
"В отменения Закон за закрила при безработица и насърчаване на заетостта имаше някои предимства за работодатели, които наемат работници чрез бюрата по труда. Новият Закон за насърчаване на заетостта променя ли тези права?"

Пита М. Петров от София



Амбицията на новия закон е не само да запази, но и да развие съществувалите възможности. Не е възможно подробно да се спрем на всички варианти, затова ще представим само най-значимите.

Поначало ползването на преференции по Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) се урежда с писмен договор между поделенията на Агенцията по заетостта и работодателите в съответствие с годишни квоти и нарочен финансово осигурен годишен план на Агенцията по заетостта. Преференции могат да се ползват и при условия и ред, определени с Правилника за прилагане на ЗНЗ.

Кога и в какви случаи работодателите ползват облекчения?

Случаите са няколко, те зависят от възрастта на безработните, техния трудов стаж, работоспособност и срока на сключения трудов договор. В основни линии преференциите се раздават по следните критерии.

1. За всяко наето безработно лице до 29-годишна възраст без трудов стаж, насочено от поделението на Агенцията по заетостта (т. нар. бюра по труда), на работодателя се превеждат сумите за трудово възнаграждение и дължимите здравни вноски, както и вноските за обществено осигуряване за срока на трудовия договор, но за не повече от 12 месеца. Превеждат се и разходите за обучение за придобиване на професионална квалификация. Трудовият договор може да бъде сключен и с изпитателен срок до 6 месеца, както предвижда чл. 70 от Кодекса на труда.

2. За наети безработни лица до 29-годишна възраст, но с намалена работоспособност, и на младежи от социални заведения, завършили образованието си и насочени от поделението на Агенцията по заетостта (АЗ), на работодателя се превеждат сумите за трудово възнаграждение и дължимите вноски (здравни и за обществено осигуряване) за срока на трудовия договор, но за не повече от 18 месеца. Както и в предния случай, се превеждат и разходите за обучение за придобиване на професионална квалификация. Договорът също може да се сключи с изпитателен срок.

3. При наемане на работа за срок не по-малък от 12 месеца при пълно работно време на безработни до 29-годишна възраст, насочени от поделението на АЗ, се превеждат сумите за трудово възнаграждение и за вноските. Преводът се прави за всяко лице за времето, през което е било на работа, но за не повече от 12 месеца. Договорът може да бъде сключван със срок за изпитване по реда на КТ.

4. Който наема на работа безработни с намалена работоспособност и младежи от социални заведения, завършили образованието си, за срок не по-малък от 24 месеца, насочени от поделението на АЗ, получава сумите за трудово възнаграждение и дължимите вноски за всяко лице за времето, през което е било на работа, но за не повече от 24 месеца. Договорът може да бъде сключван със срок за изпитване.

5. Работодател, който наема по трудов договор с изпитателен срок безработни с непрекъснато поддържана регистрация не по-малко от 12 месеца, насочени от бюрата по труда, получава сумите за трудово възнаграждение и дължимите върху тях вноски за всяко наето лице за срока на изпитване.

6. Работодател, който приема за обучение за придобиване на професионална квалификация и/или стажуване безработни до 29-годишна възраст, насочени от поделенията на Агенцията по заетостта, получава средства за всяко прието лице за срока на обучението/стажуването.

7. Работодател, който наема по трудово правоотношение за не по-малко от половината законоустановено работно време регистрирани безработни лица, които са получавали обезщетение за безработица не повече от 5 месеца и са насочени от поделенията на АЗ, се предоставят суми в размер на минималната работна заплата и дължимите върху нея вноски за всяко лице за времето, през което е било на работа.

8. Работодателят може да наема на трудов договор за срок не по-малък от 8 месеца двама души, насочени от поделенията на Агенцията по заетостта, на едно работно място, при условие че се увеличава средносписъчната численост на персонала.

9. Работодател, който осигурява поддържане и повишаване на квалификацията на наетите работници/служители, може да кандидатства за предоставяне на суми, но за не повече от половината от максимално определения размер на средствата за обучение на едно лице.

10. На работодател, който наема на работа безработни, насочени от поделенията на Агенцията по заетостта, за обучение и работа, получава сумите за заплата и задължителните вноски за времето на обучението. Сумите се превеждат за всяко лице за времето, през което е било на работа, но за не повече от 6 месеца.

11. На работодател, който разкрива специални работни места за придобиване на квалификация чрез стажуване и/или чиракуване, включително на младежи, отпаднали от системата на средното образование, се предоставят суми за всяко прието лице за срока на стажа и/или чиракуването.

12. На работодатели - микропредприятия, регистрирани по действащото законодателство, се възстановяват 12 месечни вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване за първите 5 наети по трудов договор на пълно работно време безработни, насочени от поделенията на Агенцията по заетостта. Сумите се дават, при условие че работодателите запазят тези работни места за срок 24 месеца.

Законът предвижда и други облекчения за работодатели при наемането на майки с намалена трудоспособност или самотни майки, майки на деца до 3 години и др. (чл. 52-55 ЗНЗ).

Забележка: Законът е обнародван в "Държавен вестник", бр. 112/2001 г., а Правилникът за приложението му - в ДВ, бр. 28/2002 г.
2828
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД