:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 557
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Наказателен процес

Каква е ролята на поемните лица?

Те са граждани, които присъстват при обиски и разпознавания. Но не е задължително да се явяват в съда
"През март в съседен апартамент беше извършена кражба. Пристигнаха полицаи, направиха оглед на жилището на съседите, а след това помолиха мен и още един съсед от входа да се подпишем в съставения протокол. Моля да разясните дали ще ме викат в съда, след като в протокола е отбелязано моето име?"

Пита С. Краварски от София



От писмото може да се направи извод, че читателят най-вероятно е отбелязан в протокола за направения оглед на местопроизшествие като поемно лице. Пред подобна ситуация може да бъде изправен всеки гражданин. Затова е полезно да се знае каква е ролята на поемните лица и кога се назначават те.

Българският Наказателно-процесуален кодекс (НПК) предвижда



седем начина за събиране на доказателства:



разпит, оглед, претърсване, изземване, експертиза, следствен експеримент и разпознаване. От 1997 г. доказателства могат да се събират и чрез използване на специални разузнавателни средства (СРС), но след спазването на строга процедура, регламентирана от НПК и Закона за СРС.

Изброените седем начина се наричат още процесуално-следствени действия. А след промените в НПК, които действат от 1 януари 2000 г., се употребяват още термините "действия по разследването" и "съдебни следствени действия" за означаване на посочените способи. Процесуално-следствените действия се подчиняват на задължителен регламент, съдържащ се в разпоредбите на НПК, като не се допускат никакви отклонения от него. Тази процедура гарантира постигането на две цели: първо, достоверност на събрания доказателствен материал, и второ, недопускане нарушаване правата на личността извън необходимите стандарти.

Процесуално-следствените действия се извършват както на досъдебната фаза на наказателното производство (следствие или полицейско производство), така и в съдебната фаза (на първа и втора съдебна инстанция).

НПК изисква



участие на поемни лица при извършване на пет



от изброените процесуално-следствени действия: оглед, претърсване, изземване, следствен експеримент, разпознаване. В чл. 129, ал. 2 от НПК се посочва, че в тази роля (поемни лица) се назначават хора, които нямат друго процесуално качество и не са заинтересувани от изхода на делото. И двете условия трябва да са налице едновременно (кумулативно). С други думи, не могат да са поемни лица дознателят или следователят по делото, експертът, специалистът-технически помощник, гражданският ищец и т. н. Освен това лицето не трябва да бъде заинтересувано от изхода на делото, а това означава, че в ролята на поемно лице не може да участва пострадалият от престъплението (например собственикът или наемателят на обрания апартамент).

Не е препоръчително в ролята на поемни лица да участват колеги на длъжностното лице, извършващо огледа, разпознаването и т. н. В случая става дума например за полицаи, технически сътрудници (секретарки) и други подобни. Защото е твърде възможно в хода на наказателното производство защитата да изтъкне, че тези лица са заинтересовани от изхода на делото. А това може да доведе до уязвимост на протокола за оглед, разпознаване и т. н. и дори до отстраняването му от доказателствения материал.

НПК изисква в посочените процесуално-следствени действия



да участват минимум две поемни лица



Те се назначават от процесуалния орган, който провежда досъдебното производство - дознател, следовател или прокурор. При извършване на процесуално-следствени действия на съдебно заседание (сиреч на самия процес) не е необходимо участие на поемни лица.

Процесуална роля на поемните лица е изключително важна. Те трябва да присъстват при извършването на огледа, претърсването, разпознаването и пр. Особено важно е да наблюдават откриването на веществените доказателства при огледа, претърсването и изземването, както и момента на разпознаване и описанието, което дава разпознаващото лице. Това е така, защото във всеки следващ етап от наказателното производство - както на досъдебната фаза, така и в съдебната - поемните лица могат да бъдат призовани в друго процесуално качество - свидетели. А като свидетели под страх от наказателна отговорност те ще бъдат длъжни да разкажат всичко, което знаят за следственото действие, което са наблюдавали, и да отговарят на поставените въпроси.

Масово явление са случаите, когато в съдебно заседание се явява поемно лице за разпит в ролята на свидетел и чистосърдечно заявява, че не е присъствало на описаното в протокола следствено действие, а само се е разписало в него, че не си спомня нищо и т. н. Много често следствените действия се извършват в присъствие на едно поемно лице и дори без поемни лица. А последиците от подобни недостатъци са необратими - протоколът се отстранява от доказателствения материал.

По силата на чл.129, ал.4 от НПК поемните лица



имат следните права:



да правят бележки и възражения по допуснати непълноти и закононарушения; да искат поправки, изменения и допълнения на протокола; да подписват протокола при особено мнение, като писмено изложат съображенията си за това; да искат отмяна на актовете, които накърняват техните права и законни интереси; да получат съответно възнаграждение и да им се заплатят разноските, които са направили. Прокурорът, следователят или дознателят са длъжни да запознаят поемните лица с техните права. Участието на поемните лица в изброените следствени действия се отбелязва в протокола, като освен подпис се посочват трите имена и точен адрес. При отказ на лицата да участват в ролята на поемни лица по наказателно дело, те носят отговорност като свидетелите, т. е. на тях може да бъде наложена глоба до сто лева.

При оглед на лице (наречен освидетелствуване) и при претърсване на лице (наречено обиск) поемните лица трябва да бъдат от същия пол, както обискираното или освидетелстваното лице.
18652
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД