:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 580
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Chinoiserie a la Bulgare*

Книгата на промените на Новото Време

Когато търсиш огън, го намираш заедно с дима. Когато взимаш вода от кладенеца, взимаш и луната. Когато говориш за питиета, питай пиячите.

Нашите министри сериозно са се заели с Китай! Не им дават мира милиардите електорат. А Милен Велчев не им обясни как ще просперират, ако почнат да плащат данъците си у нас. И останалите не четат китайски афоризми, нямат и консултанти по азиатско чувство за хумор. Паси им предложи бира. Толкова много бира ще потъне в търбусите на трудолюбивите поданици на Поднебесната... Но отде ориз? Китайската бира се прави с ориз. Така са свикнали. Защото го имат в излишък. А у нас толкова ориз няма, нито мочурливи ниви. Няма и да има, водата ни е кът. А стандартите на ЕС, дето точно ние с пяна на уста ги гоним, гласят: ориз в бира НЕ се слага. В Германия е забранено със закон. На Паси му остава Соломоновското решение да прави бирени фабрики в самия Китай и да затъмни славата на Циндао. Но защо им е да се мъчат с нас? В Циндао остарели германски машини правят бира, достойна за халби от династията Мин.

Май предусетил този тънък момент, всезнаещият ни глашатай наблегна на виното. Важното е работа да се върши. Как иначе, те възприемат Европа като голям апартамент: единият е дошъл от хола, другият от атлантическия й таван. Вървели, вървели и стигнали до "България", китайската врата към Европа. Местните кантонски ръководители кимат - как да обяснят на човек, гонил пингвини в Антарктида и возил на трабант някои не особено симпатични им персони, че Босфорът им е тесничък. Че преди да каже нещо, уважаващият се китаец хвърля камъчетата в "Книгата на промените". Няколко пъти. И предпочита да мине през широкия заден двор. "БАМ", гърми металният дракон, "БАМ" - прелитат брезички, а китаецът си спомня великите прадеди, полагали релсите през американските прерии. "БАМ" - сепва се той, озовал се в Полша за 401 рубли с все дисагите. А оттам извъннебесното китайско братство го канализира по етапен ред. То отдавна си е направило вратичките, та и градчетата в Европа. Колкото и да мрънка Льо Пен.

---------

* Прибл. - китайщина по нашенски.
2
457
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
24 Април 2002 08:27
EH, ne vsichko e taka kakto izglejda prez cherni ochila. Za razlika ot nas, kitaitzite pone se opitvat da napraviat neshto, da postignat neshto. I se spraviat zabelejitelno dobre, darja da otbeleja.Da, imat si gradcheta navsiakude. Da, promakvat se neusteno, prashtat si detzata v chujbina da uchat, i ne se mrashtiat kato te ostavat tam. Uvajavat obrazovanieto...spazvat zakonite.....do izvestna stepen. Exekutirat si prestapnitzite...Dali da gi narechem zverove? Za men Bulgaria bi bila mnogo po spokoina ako se varne smartnoto nakazanie.Fakt e, che Kitai vsiaka govdina se razviva s takiva tempove koito skoro shte go izravniat s razvitite strani, makar che vse oshte e razvivasht se.
V golemite gradove vsichki imat mobifoni, kato tova e neobhodimost a ne luks. Pochti vsichki znayat da rabotiat s komputer i pritejavat takuv vkashti. Srednata im zaplata e 300$ ...grijat se za zdraveto si, praviat zariadki, vecher izlizat da tantzuvat po ulitzite...peyat si dokato karat kolelo.......hranata e evtina, danutzite niski.
niakakvi paraleli da vi minavat veche? Kitai se vodi razvivashta se. A nie kakvo sme?
i kogato niakoi po zdravomisleshti pravilno se obrashtat kam tozi ogromen pazar, i tazi strana na neogranichenite vazmojnosti, koiato veche sasvsem moje dase kaje che otne tova ime ot amerikantzite, horata si slagat chernite ochila i pak zapochvat da nedovolstvat.
Na vashta raketa mai kosmosa i e kriv....
24 Април 2002 12:32

Самое трудное в далеком и непредсказуемом путешествии - сделать первый шаг

Китайская пословица
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД