:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,284,654
Активни 89
Страници 11,239
За един ден 1,302,066
Седмицата

Висшата грижа за най-милото, или към цъфтежа на китайските джапанки

Димитър Денков
След седмици профански занимания със СРС-та, фабриката на Мишо Бирата, вот на доверие, ЕГН-та, исхемичната болест на Вучката, телефонни и прочее рутинни номера от демократичното битие висшата политика се обърна към висши материи. Президентът Първанов публикува статия в съавторство с експерта към администрацията му Мариана Тодорова "За ново, европейско отношение към българската наука: 15 алтернативни идеи за реформи на БАН и в науката като цяло" (вж. http://www.president.bg/news.php?id=4169&st=0). С политическа загриженост и държавническа прозорливост тук се нижат точки, с които ще се решат "поредица от ключови въпроси", за да се излезело от създалата се ситуация в БАН и в науката. Да не пропуснем - като цяло! В съавторския труд друго кой знае какво забележително няма, не броим ли натрапчивата употреба на първо лице, единствено число, под което очевидно не се крие Мариана Тодорова, както и заканата да се сложи вето на закона за БАН. Всичко е гладко, ясно и правилно, та дори и познатото отъждествяване на "европейско" с "образцово". Дотам, че при промяна на заглавието и някои словосъчетания "идеите" биха били приложими към много други неща - от животновъдството през здравеопазването до спортния тотализатор. Така тая статия е отличен пример за политически текстове, които решават все "ключови въпроси", без изобщо да ги задават. Е, подобни текстове - човещинка - понякога се задяват, използвайки реторически фигури като: "Информационните магистрали са не по-малко важни от транспортните" или витиевати баници с късмети: "14. Най-сетне, мисля, че си заслужава отново да се върнем, с цялата сериозност, към въпроса за заплащането на българските учени и преподаватели, като израз на обществената и държавната оценка за значимостта на техния труд в скалата от ценности в българското общество."Вдигнатата топка още на другия ден бе отиграна от премиера БорисовУ него проговори същата държавническа загриженост със свойствения Му прям изказ, мъжествена сълза и здрава управленска ръка: "Изпадаме в ситуация, в която най-свидното, най-милото - науката и БАН, да се превърне в ябълка на раздора. Затова ние сме готови да изтеглим законопроекта" - заяви той при среща с ръководството на академията. Преди това не забрави да укори Първанов за подлия замисъл да открадне идеите за БАН и науката и да Го накара да не изтегля закона. Допълни Го министър Игнатов, според когото към 80% от президентските идеи не били алтернативни, а преписани от стратегията на МОМН за развитието на науката до 2020 г. Нищо чудно: идеите и в статията, и в стратегията са адаптация към българска среда на тривиалностите, с които гъмжат всякакви европейски стратегии за каквото и да е.

Решението на премиера трогна присъстващите, особено председателя на БАН Съботинов. Според него науката отново показала обединяващи функции. "Ще бъдем полезни на своята страна", пионерски обеща той. Като първа стъпка към тая полезност свали траурните знамена и наглите плакати, засягащи ресорните министри Игнатов и Дянков. Все пак те ще седнат до него в предвижданото и вече аха назначено настоятелство на академията. Лютви Местан (ДПС), предишен шеф на парламентарната комисия за наука и образование, видя "конструктивизъм" в събитието. Огнян Стоичков ("Атака"), сегашен такъв, приземи дискурса с предвиждането, че вече 7000 семейства на работещите в БАН можели да спят спокойно. Дори Станишев (БСП) намери добра дума, приветствайки решението на Борисов да изтегли закона.

Идилия - отдавна български политици не са били тъй единодушни около нещо, което изобщо не разбират и което надали ги интересува. Да се чудиш как всички тия хора не помнят, че в приеманите от тях бюджети средствата за научни изследвания намаляват. Да се маеш, че дърдорят за реформи, когато тъкмо БАН бе съсипана от "реформи"; че край тоя реформаторски терен вече загряват университетите, след като на него играха преди години училищата.

Интересуваше ли ги, нямаше да се мотаят в писане на закони, стратегии и статии с петнадесет или петстотин точки, а щяха да попитат: Може ли в България като цяло смислено да се говори за европейска наука и образование в частност?Неговият тъжен отговор е "Не"Той е следствие от други въпроси, които загрижилите се не задават, тъй като ясният им отговор показва резултатите от тяхната политика. Вярно, нещата не опират само до пари. Науката предполага както идеалистическа всеотдайност, така и илюзия за приближаване до върховите постижения в близко бъдеще. Но как да се поддържа тая илюзия, когато в сравнение и с балканските си съседи българските научни институции са бедни, а научните им постижения се дължат на инерция от минали времена, помощи на колеги от чужбина и тук-там индивидуални проблясъци? Каква наука, когато за министрите - настоятели на БАН, вижданията за възвръщаемост на вложенията в научни изследвания не надхвърлят писане на софтуер, биоземеделие и библейска археология, откриваща мощи на Йоан Предтеча във втория Ерусалим? Или наука е пробутването на чалга проекти за нанотехнологии, бизнес инкубатори, нетрадиционни енергоизточници и политкоректни тълкувания на историята "в крак" с отново най-правилната политическа конюнктура? Какво бъдеще при второ поколение неграмотни, докато четвъртото поколение български лекари, инженери, агрономи, учители дават мило и драго ако не те, децата им да заминат на учене или работа в чужбина? Какъв бизнес в науката, когато от основното училище до университетите продажбата на дипломи я за шофьорска книжка, я за висш държавен пост е търпян от държавата алъш-вериш?

Не само "учените", но и всяка професионална група извън тая на професионалните политици у нас е разбита от тъжния отговор на подобни въпроси. Затова нормалният изход за всички, освен "Терминал 2", е спорадичното, оазисно оцеляване, а не мегаломанските стратегии. Оцеляване с надеждата някой ден пясъците да се оттеглят, да се народят деца, да разцъфти знанието, да дръпне икономиката, да се спре емиграцията, изобщо да дойде светлото бъдеще, тъй достойно за тъй надарения български народ. В настоящето обаче той, милият, все попада от избор на избор във все по-голям фарс и гледа, при всичката си интелигентност, все по-невменяемо своята трагедия.

Затова, ако има нещо да цъфти след поредните идеи за решения на "ключови въпроси" със закони и стратегии, няма да са налъмите - те все пак биха могли. След трогателната загриженост за науката по-естествено е очакването да цъфнат китайските джапанки в магазините за по лев.
Снимка: Велислав Николов
У Борисов проговори държавническата загриженост със свойствения Му прям изказ, мъжествена сълза и здрава управленска ръка: "Изпадаме в ситуация, в която най-свидното, най-милото - науката и БАН, да се превърне в ябълка на раздора. Затова ние сме готови да изтеглим законопроекта."
64
9021
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
64
 Видими 
04 Февруари 2011 19:59
...Затова нормалният изход за всички, освен "Терминал 2", е спорадичното, оазисно оцеляване, а не мегаломанските стратегии. Оцеляване с надеждата някой ден пясъците да се оттеглят, да се народят деца, да разцъфти знанието, да дръпне икономиката, да се спре емиграцията, изобщо да дойде светлото бъдеще, тъй достойно за тъй надарения български народ....

Защо ми се струва, че изпълнения с горчивина и сарказъм опит за втори отговор на риторичния въпрос просто подсилва безалтернативността на първия отговор?...
04 Февруари 2011 20:49
Добра статия ама какво от това.....мат'рялът спи и не се вижда "светлото бъдеще" на хоризонта.....Денков дай нещо а ла "всичко в името на таралежа".....поне да е весело
04 Февруари 2011 21:16
Горчива и вярна статия, само не ми харесва известния оптимизъм, който усещам - няма начин - никакви податки няма за това, че може нещата в българската наука да тръгнат в добра посока.
04 Февруари 2011 21:42
Адаш мили ,
Турили те изотзад . Дано има ефект . До утре ...
04 Февруари 2011 22:33
.
04 Февруари 2011 22:58
Бойко си говори и вади кестените а леля цецка като едно олицетворение на науката и интелекта си е вирнала брадичката и гледа в облаците наслаждавайки се на поста си и компанията на Бойко.
05 Февруари 2011 00:06
Денков

Недоразумението Първанов е естественият опонент на другото недоразумения ББ, защото е от другия край на същата махала, в която обитава преданият им електорат.

Този народен любимец за два мандата така и не успя да влезе в Европа и провинцията не излезе от него.

В момента двата полюса на популярната любов оплескват селския мегдан с резултатите от умствените им напъни, които мятат един срещу друг в опит да продължат политическите си кариери: единият на нищонеказващ и нищонеправещ, а другият на всичкоговорещ и всичкоопескващ.

Невероятна комбина!
05 Февруари 2011 02:19
05 Февруари 2011 02:25
Димитър Денков
05 Февруари 2011 04:39
Пари няма защото икономиката е слаба. Икономиката е слаба защото няма кадри. За да се създадат кадри трябват пари за образованието. Пари нема, действайте. А кои са приоритетите на българската наука? Нека бизнеса да каже. Създаването на наука заради самата наука е пилеене на време и средства. Да се мерим във фундаменталните науки със големите държави е безперспективно и скъпо. Наистина има постижения на българи, но повечето са правени в чужди центрове и лаборатории. И затова те не са български и няма какво да се пъчим с тях. Защото икономическата изгода остава там където са работили нашите сънародници. Да не би руснаците да ни правят отстъпка в цената на Белене заради българското присъствие в Дубна?
05 Февруари 2011 06:43
Пари има!
И от полицията, и от армията..
А БиБи да не се оправдава като банкянски двойкаджия, щото с инструкциите от Световната банка - "Магистрали, земеделие, туризъм", до никъде няма да стигнем!
05 Февруари 2011 08:58
Добра статия -
---------------------------
Блогът на Генек
05 Февруари 2011 09:01
"Нямам съмнение, че доктор Борисов е открил науката."

Така президентът Георги Първанов коментира решението на премиера ГЕРБ да оттегли и да пренапише закона за БАН.
05 Февруари 2011 09:01
Зачетох се, стигнах до снимката и ...до тук!

________________________________ __________
"Масовото приемане на една идея не е доказателство за нейната вярност".
05 Февруари 2011 09:04
Тъй като знам как беше инициарана концепцията от 15 точки на Президента и инициативата не беше на Мариана Тодорова, а на друг. Мога да кажа, че тази така наречена концепция изпълни това, за което беше създадена, да се спре законът. Комедията дойде след това и тя е описана от автора:
Преди това не забрави да укори Първанов за подлия замисъл да открадне идеите за БАН и науката и да Го накара да не изтегля закона. Допълни Го министър Игнатов, според когото към 80% от президентските идеи не били алтернативни, а преписани от стратегията на МОМН за развитието на науката до 2020 г.
Гаче не знаехме какво предвиждаше законът. Науката ни падна под ударите на сбърканият модел на прехода. Според този преход ние трябва да сме обслужваща държава, никаква промишленост там, никаква наука. Това е лъжица за други, ние ще сме обслужващ персонал - туризъм, уж селско стопанство (а те го сринаха поради некъдърност), уж информационни технологии (ама производството на хардуеър също го сринаха). Т.е., да си останем бедни.Само какви глупости говорят политиците, можете да съдите по изкaзването на Доган, че забележете "на нас не ни е трябвала фундаментална наука не ни трябвали комини, а ни трябвали нанотехнологии" Абе чожум, как така ще развиваш нанотехнологии, като те са си баш фундаментална наука.
Какъв е моделът на така наречената глобализация, който налагат хамериканците. Едни страни, като англосаксонските ще въртят търговията и финансите, защото от древни времена се знае, че не който произвежда, а който разпределя стоките и парите печели най-много. Е те може да произвеждат само най-нови продукти, които, като новинки ще имат висока цена. Там трябва да се развива науката. Производствато се праща в страни с нисък стандарт, като Китай и др., защото там то е евтино, евтино купуваш, а след това продаваш скъпо и от разликата печелят първите страни. А страни, като нашите остават обслужващ персонал, т.е., завинаги бедни. На такива страни наука не и трябва, освен обучението по туризъм, не случайно младите са се насочили масово към тази специалност. Е разбира се този модел не може да промени развитите западни държави, като Германия и Франция, Скандинавските и др., които имат стабилно производство. Но за страни, като нашата, в която влюбени в Хамнериката дермократи-дупедавци беше много лесно да ни го нахлупят . [/quote]

Редактирано от - Mrx++ на 05/2/2011 г/ 09:18:34

05 Февруари 2011 10:04
Много важно е името на човека, който управлява държавата - по-точно каква е личността, която го носи. Понякога една буква може да обърка всичко. Ето, например, ако лицето е ДЕнков положението ще е едно, а ако е ДЯнков ще е съвсем друго - по-точно сежашното. Ех, съдбо, що си тъй решила!
05 Февруари 2011 10:51
Китайската джапанка изяде налъма.
05 Февруари 2011 11:27
Добър пореден опит за манипулация, г-н Денков! Защо ли нямам спомен за ярката Ви позиция за Науката и Образованието относно набезите на Дянков и Игнатов да ги съсипят!? Особено относно БАН и СУ.
Ясно е, че за състоянието на Науката, Културата и Образованието най-виновен е Първанов! Пък си позволява и да пише на тези теми и да изразява мнение!? И правилно непрекъснато трябва да бъде обругаван! Нали!?
Но най-омерзителното е, че тъкмо начетени хора като Вас, вместо първо да заявят ясната си позиция по даден значим за нацията проблем и да я защитят, каканижат по темите, като герой на Висоцки - "популярно за невежи". Нямам спомен през последната година и половина /а следя редовно "СЕГА"/ за Вашата Гражданска позиция относно двамата "отцеругатели и майцепродавци" Дянков и Игнатов. А посленият има и наглостта да запрати духовността в църквата. За всяко следствие си има причини. Не ги откривам в дълбокомислените Ви разсъждения от типа "всички са маскари"/но не и нине управляващите/. Това издава поне две неща: Главната Ви грижа е да запълните седмичната си вестникарска "бензоколонка" за лични нужди и , естествено, Високомерно да се извисите над плебса.
05 Февруари 2011 11:51
Слабо, тривиално, беззъбо, схематично материалче. Авторът е имал страхотни постижения, но това не е от тях.
05 Февруари 2011 12:47
Mrx++,
Към това, което пишеш органически се смесва потомственото презрение на нашенеца към всичко по-изучено и начетено. Историческото неразбиране на естеството на интелктуалния труд и възприемането му като тарикатско бягство от единствения реален осезаем и ценен труд на копача, сеяча, бордюрджия, каменаря. И долколкото нашенеца пък е жертвоготовен да освободи скъпите си деца от тежестите на живота амбивалентно изпитва силен стремеж да изучи децата си, за да не се мъучат, ами да си намерят една там службица за каква да е минимална заплата, пък той от село ще им помага с консерви, копмпоти и домашни луканки.

По тази причина българската интелигенция лсед Освобождението е в перманентен упадък, в епохата на прогреса е най-мизерно платената , най неефективната и не е ясно дали така вече има.

Общонародният ни примитивизъм органзически изхвърля най-читавото за да върши работа на тоя и оня в чужбина, а ние тук затъваме в простотия и елементаризъм.

В крайна сметка основната причина си е нашенска. Външният фактро само засилва ефекта.
05 Февруари 2011 13:08
Към топлата дописка с 15-те точки на Президента и М.Тодорова , кучето ми излая , че всякаквата наша грижа за БАН и Националната наука не бива да вади смисъла им , от реалния контекст на общия живот , който постигаме . Собствено , Системата на този живот е променената "мама" на всичките ни стремления към висока Наука . Някой продължават по "високите етажи" , с матрици и подходи от соцвремето . Как да стане , като няма смисъл ? На юфкари , за кадаиф говорим ...
05 Февруари 2011 13:10
. Доц. Денков. Добрия философ като него има едно свойство - да кара хората да се замислят. И Доц. Денков го е постигнал на 100%. Подплакатното от политическа суетня около темата остана скрито за редовия гражданин. Радвам се да прочета токлова смислени коментари от форума тук, защото за мен целта на Денков не е била да дава песимистични или оптимистични чувства със статията си, а да ни раз-мисли за родната наука. Да ни даде шанс да потърсим път, а ако дай боже намерим такъв да го споделим помежду си. Науката в своята основа се нуждае от обмен на идеи т.е. от общуване. Научната методология е основна за правилното полагане на раз-съжденията за да бъдат ясни за всеки докоснал се до тях. Ето колко малко трябва за да се прави наука - дори като за начало да е само в главите ни. Така, че пишете форумци, споделяйте и обменяйте идеи - това е началото. По-късно ще споделя и моето скромно виждане за проблема с науката /за мен по-скоро глобален отколкото национален/.
05 Февруари 2011 13:16
1. В настоящия закон за БАН:

Чл. 1 (1) Българската академия на науките (БАН) е национална автономна организация за научни изследвания, която обхваща академичните институти и други самостоятелни структурни звена.
(2) Българската академия на науките обединява академиците и член-кореспондентите от страната, хабилитирани учени от академичните институти, както и чуждестранни членове.

2. В изтегления законопроект Игнатов-Дянков ("Стоилов":

Чл. 1. (1) Българската академия на науките (БАН) е национална автономна организация за сътрудничество в областта на научните изследвания.
(2) Българската академия на науките обединява академиците и член-кореспондентите от страната.


3. В новия проект Игнатов-Дянков:

Чл. 1. БАН се състои от Събрание на академиците и член кореспондентите, Настоятелство и институти и самостоятелни научни звена.

Състав - освен бившия председател на БАН и двама видни учени - общественици (очевидно бивши- от рода на Сендов, защото на активни учени от БАН е изрично забранено да участват), се предвижда да
участват 4 политически лица (2 министри, или техни представители и 2 депутати) и 2 представители на бизнес-организации.
Следва описание на Настоятелството и неговите функции - накратко: всички функции, че и повече, които в изтегления законопроект се вменяваха на министъра на МОМН, сега са прехвърлени на Настоятелството.

С две думи - пълно унищожение на академичната автономия.
Или, "жестът на добра воля" се свежда до това, че вместо овцете да се оставят в гората на вълчето благоволение, то вълкът направо се вкарва в кошарата...


И вместо да се тюхка и да се жалва, че "нормалният изход за всички, освен "Терминал 2", е спорадичното, оазисно оцеляване",
доцентът по философия от СУ д-р Димитър Денков можеше поне да направи нещо елементарно самият той - да се подпише (и да убеди и други свои колеги да направят същото) под петицията в защита на науката в България http://www.science.nauka2010.co m/ , в която сред над 7500 подписа от цял свят има и повече от 50 подписа от философи от научни институти и университети...

Да не говорим, че като редовен автор на в-к Сега д-р Денков можеше и повече да допринесе за преодоляване на "оазисния " манталитет на българската интелигенция, като например беше посветил една статия на писмата в подкрепа, изпратени на управляващите. Ето цитат от едно от последните такива писма, всичките публикувани на страницата http://www.science.nauka2010.co m/pisma/index.html:

"Научният съвет на Масариковия институт и Архив при Чешката академия на науките обсъди на своето заседание на 9 декември 2010 г. актуалната ситуация на БАН. Научният съвет изразява пълна подкрепа на мнението на множеството научни сътрудници от различни институти на БАН, които изразиха несъгласие с новия законопроект за БАН, внесен в Парламента от народния представител на „ГЕРБ” Румен Стоилов. Ние, научните сътрудници, членове на Съвета при MÚA AV ČR сме на мнение, че законопроектът означава на практика промяна на същността на институтите на БАН като научни средища а впоследствие в по-далечна перспектива ликвидиране на БАН като основна научна институция в България, институция разпознаваема със своите високи научни постижения в европейските научни среди. С внесения законопроект не можем да се съгласим не само защото той засяга нашите български колеги, с които имаме дългогодишно сътрудничество и с които сме напълно солидарни, но и поради това, че подобен, напълно уникален закон за науката, ако бъде приет, това би означавало, че може да се превърне в прецедент и лош пример за ликвидирането по подобен начин и на Чешката академия на науките."
05 Февруари 2011 13:27
Tim Ти изложи един друг щрих, нюанс на нашата народопсихология, който също играе определена роля. Има и един друг, който се породи след 1989г. Тогава възмъжа едно ново поколение, което търси себе си. В края на 40-те и 50-те е било поколението, което е намерило смисъл в бригадирското движение и комунистическите идеи. За сегашното поколение, пък и за моето този бригадирски ентусиазъм е необясним, но представете си едни младежи, които много рядко са излизали от село и най-много познават околийския град (тогава България е била около 85% селско население). Изведнъж те намират нова, младежка среда, която осмисля тяхното съществуване. Това за тях е нещо ново и вълнуващо, както сега за студентите, които ходят по бригади в Англия и САЩ. По-голямата част от нашата интелигенция се формира впоследствие от тях. По-после те, но и нашето поколение имахме някакви цели, да усвоиш науката, изкуството - само колко творци се появиха тогава, да допренесеш нещо от себе си. Поколението на 80-те и след това вече нямаше тези цели, то прегърна идеите на демокрацията, но те се оказаха ялови - безработица, ниски доходи несъответстващи на желанията за модерен живот и най-вече липса на възможности вътре в страната. От там идва недоволството и разни обвинения за ченгета, комунисти, феодални старци, които уж пречели (това са епитети за последните, чийто имена са познати по света, които имат световна известност с 200-300 статии в реномирани списания и с по над 2000 и повече цитати също в реномирани чуждестранни списания). За българинът не е било характерно да не уважава възрастните и още повече тези, които са допринесли с интелектуалния си труд. Викането срещу БАН е също израз на недеоволството на тези младоци, като че ако закрият БАН ще цъфнем и завържем. Разрушаването на науката обрича България на безпросветност, ниска техническа и интелектулна култура и пълен регрес до обслужващ другите нации народ.
05 Февруари 2011 13:58
Денков, а за кого ще се реве, когато агент Гоце се срути след някой месец?
05 Февруари 2011 14:07
Мрксе++ мили ,
Не ми повтаряй песа . Да беше продължил с предложение да изведем читавите звена на БАН и ги "трансферираме" по финансово мощните научни звена и лаборатории от страните на ЕС . И в Науката ни имаме Бербатовци и поне тях да опазим ...

Редактирано от - beagle на 05/2/2011 г/ 14:09:46

05 Февруари 2011 14:37
Да беше продължил с предложение да изведем читавите звена на БАН и ги "трансферираме" по финансово мощните научни звена и лаборатории от страните на ЕС . И в Науката ни имаме Бербатовци и поне тях да опазим ...
Явно знаеш за науката и за БАН, колкото знае кучето ти Бигъл-мигъл. Бербатов играе в чужбина, а не у нас (затова и футболът ни е такъв), но за да има Бербатовци, трябва да има у нас и по-слаби футболисти. Това е диалектиката - Бербатов е върха на една пирамида от различни по сила футболисти (научному той е в частта на най-силните, но с най-малка честота на Гусовото разпределение на възможностите на наште футболисти). Така е и на Запад, ако мислиш, че всички в науката там са силни, жестоко се лъжеш. Ти просто не знаеш колко посредствени учени на Запад използваха труда и таланта на източноевропейци, включая между другото и моя, след 1989г., за да се издигнат в тяхната иеархия. Но ако там имат някой много силен в науката те си го коткат, а тук нашите зорлем ги гоним, а тези, които са на възраст ги обиждаме, като "феодални старци". За да се формира тази пирамида и на върха да се появят много силни трябва да се инвестира в науката.
05 Февруари 2011 15:01
В света вече няма национална наука. Такава национална, ако може да се нарече наука, има само в КНДР (Северна Корея) - в най-големиа затвор на света. Наука, особено фундаментална, се прави там където има пари за нея. Където има повече пари (не само за наука) има и повече наука. Всеки, който има и малката заложба да прави наука отива (или се издърпва) там където парите дават възможност за това. В България няма пари и не може да се прави наука (не бъркайте образованието с наука, въпреки многото им допирни точки).
Няма български учен, който да има и малка стойност за науката да е останал в България. Хората занимаващи се (защото правещи няма) с наука в България са само едни специалисти, голяма част от тях чисти чиновници с титли, вързани за бюджета. От една малка част от тях държавата има нужда и то не като научни работници, а като висококвалифицирани специалисти в областа. По голямата част от тях и то най вече тези с големите титли и сбирщината клакьори покрай тях са абсолютни паразити.
В България се бъркат понятията висококвалифициран специалист и научен работник, така както се бърка образование с наука. Проблемът на България не е в науката, а задържането на необходимите висококвалифицирани кадри. С разпиляване и на малкото средства за издържането на измислили си се "научни работници" се ограничава възможноста за добро заплащане (за задържане) на нужните висококфалифицирани специалисти, които да задвижат икономиката и да обучават кадри.
05 Февруари 2011 15:04
Мрксе++ мили ,
Никой не те агитира , "фронт" на Национална наука да отваряш . Сляп ли биваш , за случващото се наоколо ??? Бай Иване , , че и разгеле ...

Редактирано от - beagle на 05/2/2011 г/ 15:06:23

05 Февруари 2011 15:56
"Рано стана бай Иван, с.... до таван" и се запенил за науката
В света вече няма национална наука.
Ти пък ще кажеш, че няма национална наука. Има се германска наука, има си френска наука, има се японска наука, и руска и китайска наука, и т.н. Всяка държава се стреми да поддържа някакво научно ниво и отделя някакъв процент от бюджета си за наука. Това не е и философията на ЕС, която изисква да се отделят около 3% от бюджета. Науката и сега е може би много повече национална, отколкото по времето на Галилей и Нютон.
Наука, особено фундаментална, се прави там където има пари за нея. Където има повече пари (не само за наука) има и повече наука.
Пита се защо у нас няма пари. Това е основният въпрос. Нъл като дойдеше КАПИТАЛИЗЪМЪТ щяхме да плуваме в пари като в Хамериката. А парите отиват там където има наука. Инак започва спиралата - няма пари, няма наука, а от там няма пари и пак няма наука, и т.н., до пълно обедняване.
Всеки, който има и малката заложба да прави наука отива (или се издърпва) там където парите дават възможност за това. В България няма пари и не може да се прави наука (не бъркайте образованието с наука, въпреки многото им допирни точки).
Ех много умен тоз наш бай Иван, значи ние да обучаваме младежи да могат да правят наука на наши разноски и след това те да отиват наготово при богатите. Това си е пак източване на пари от по-бедните към по-богатите.
Няма български учен, който да има и малка стойност за науката да е останал в България. Хората занимаващи се (защото правещи няма) с наука в България са само едни специалисти, голяма част от тях чисти чиновници с титли, вързани за бюджета.
Ти пък откъде го знаеш това. Случайно да си бил на Запад, да видиш как учен над 50 години може да започне кариера в науката там? Точно науката се прави а не е занимание през свободното време, като ръкодекието например. Или правиш наука или не правиш. Аман от такива дето нищо не отбират от наука да се изказват.
05 Февруари 2011 16:08
В България се бъркат понятията висококвалифициран специалист и научен работник, така както се бърка образование с наука.
Че се бъркат, бъркат се , ама точно от такива като бай Иван дето не им е ясно какво е наука. Ето един пример за висококвалифизиран специалист е наш Маринчо-Манерко-Манрико. Той напуснал КЦИИТ, защото при науката се иска творчество, във всяка статия в реномирано списание трябва да има нещо творческо. оригинално, докато програмирането е рутинна работа. И затова Маринчо мрази науката. А от Запад ни източват не само научните кадри, а и висококвалифизиран специалисти.
05 Февруари 2011 18:14
Ти просто не знаеш колко посредствени учени на Запад използваха труда и таланта на източноевропейци, включая между другото и моя, след 1989г., за да се издигнат в тяхната иеархия.Е, ти нали лапа два-фунтова пържола в Америка?
Га яди пържолата ни рива, сига що ривеш?
[/b]
05 Февруари 2011 18:22
. Mrx++: "Има се германска наука, има си френска наука, има се японска наука, и руска и китайска наука, и т.н." - не си прав - справка Карл Сейгън - "хамерикански" учен - "...без обмен на идеи науката е невъзможна, тя нетърпи нито граници нито секретност..." - другото е "са само едни специалисти, голяма част от тях чисти чиновници с титли, вързани за бюджета - по Бай Иван"...
05 Февруари 2011 18:30
На нашия юнак се приискало , пържола с размера на грузински каскет ...
05 Февруари 2011 18:30
автора
Mrx++ днес е сила
05 Февруари 2011 19:22
Ех , Васуки мили ...
05 Февруари 2011 19:27
Mrx++,

Големият проблем на България, в някаква степен наложен от динамиката на международните събития, е, че през 40-60 години преобръща социалните пластове и почва отначало.
В такива моменти много бързо за 1-5 години маса народ от селото и махалата внезапно по не зависещи от тях обстоятелства се оказват в съвършено друга, непозната тям среда и те се маргинализират.
Те за 3 години излизат от село и се настаняват в града, но после 3 поколения селото не им напуска манталитета.
И така до следващия революционен поврат.

И всеки път изхвърляме от село в близкия град, от него - в големия, от големия в столицата и после и по чужбините.

Това перманентно поддържане на огромен контингент от маргинали, формално заемащи всевъзможни служби по йеарархиите, но никога не усвоили моралния кодекс на градската цивилзиация е бедствие, което е на път да ни затрие.
05 Февруари 2011 19:30
Комаре, може ли да си копираш постинга в темата за БАН? Тъкмо мислих утре да пускам отрязъци от този документ, но щом така или иначе си го направил - да си отиде към мястото.Марксе, учудвам се на търпението ти да обясняваш елементарни и очевидни неща на комплексари-слепци. Само пълен невежа в научно отношение може да си мисли, че е възможно "възпроизводство" на високо квалифицирани кадри без наука. Такива като него мислят, че ако са ти нужни 50 специалиста - трябва да имаш 50 студента
05 Февруари 2011 19:55
50 специалисти и 50 студенти.
05 Февруари 2011 19:57
По спомени - оригинално формите са били единична, двойна, множествена, после обаче се преобразуват на единична, такава с число и множествена (без определена бройка). Де го Правописеца?
05 Февруари 2011 20:00
"...без обмен на идеи науката е невъзможна, тя нетърпи нито граници нито секретност..." - другото е "са само едни специалисти, голяма част от тях чисти чиновници с титли, вързани за бюджета - по Бай Иван"...
Обмен на научни достижения и идеи е съвсем друго нещо. Това го е имало и през вековете - по времето на Нютон и Галилей- латинският е бил общ език на науката, преди 2-та световна война - немския е бил езикът на науката, след войната е английският. Това не прави науката по-малко национална. Обмяната на идеи става чрез списания, сега вече някои на Интернет, книги монографии, конференции, взаимни гостувания. Обмяната само на идеи прави само специалисти, трябва да има и научна работа - разработка на оригинални идеи. Вие не правите разлика между обмен на идеи и национална наука. Германия развива своите национални центрове, като Макс Планк, Юлих, Мюнхен. Там даже има тясно национална наука вътре в Германската нация, така например има съревнование между баварската наука и т.н. пруска - другата Германия. Каквото направят в Юлих (т.е. прусаците), това бързат да направят в Мюнхен баварците. Например, когато бях там в Юлих закупиха най-бързият компютър в Германия (те и сега имат един от най-бързите), веднага от Мюнхен побързаха да закупят нов по-бърз. Франция също има своят национална научна организация Center National de Recherche Scientifique (CNRS), Канада има своят Center for Scientific Research, САЩ имат тъй наречените Национални Лаборатории и Национални институти (NIH, NIS, Лос Аламос, Ливермор и др.), много от които са секретни и няма обмен на идеи от тях. Как ви ви звучи това постоянно повтаряне на НАЦИОНАЛЕН, за какво ви говори?
Нещо повече националният характер на науката спомага за обучението на студентите в дадена страна, както учените служат, като консултанти на съответните правителства. Нещо повече много научни открития се засекретяват от правителствата или от компаниите. Именно тези аспекти правят науката национална.
Друг е въпросът е, че поради Хитлер и Мусолини, които подгониха научният елит на Германия и Италия (повечето евреи, които емигрират в САЩ) американците се научиха да разчитат на чужди учени и запяха песента за глобалистичния характер на науката. Те я пеят защото от това им, ат огромна полза - друг да им създава учените, а те да ги използват. В момента, когато на тях тази доктрина стане неизгодна те ще запеят друга песен.
05 Февруари 2011 20:36
Някой взеха да лансират тънко-тънко , Маркс , като таблица за умножение . Баф , аритметиката ...
05 Февруари 2011 20:42
.Mrx++. Скромно ще ти противореча - помниш ли, наскоро американците обвиниха китайците, че им откраднали стелт технологията - даже един нещастен американки учен от индийски произход го вкараха в затвора защото си сътрудничел с международни учени и споделял "тайни" от "секретни???" разработки по стелт технологията. Това не е ново - навремето американцит убиха цяло семейство задето "продало" на руснаците технологията на "атомната бомба". Дай сега да оставим на страна тази параноя на "НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ" и да си говорим за наука. Искаш ли?
05 Февруари 2011 21:14
Това не е ново - навремето американцит убиха цяло семейство задето "продало" на руснаците технологията на "атомната бомба".
За това семейство има много хубава книга (струва 6 лв. и нещо в Хеликон - "Оръжия на възмездието". Оказва се, че семейството съвсем нямало досег до атомните тайни, а до друга една афера свързна с огромна корупция - прочутия експеримент "Филаделфия". Прочетете я.

Редактирано от - Mrx++ на 05/2/2011 г/ 21:16:36

05 Февруари 2011 21:40
Ди Хексе, има бройна форма и двойствено число, но правилото е, че има 50 студенти и 50 стола, гледай кое е одушевеното. (Прието е, че студентите са одушевени, общо взето.)
05 Февруари 2011 22:03
Васик, на 50 студент... колко студентк... се падат?
05 Февруари 2011 22:06
Тоест, двойнствената форма се използва за бройна при неодушевени само? Туй съм го пропуснала.
06 Февруари 2011 04:12
Разрушаването на науката обрича България на безпросветност, ниска техническа и интелектулна култура и пълен регрес до обслужващ другите нации народ.

Неловко, но вярно!! Въпросът е кой стои зад тази вандалщина. И единственият отговор е - Същите които "родиха" крилатите фрази : Индустриализация СЕГА! Електроника във всеки дом!! Световното ниво е достижимо!! От нас зависи! И т.н.
Защо стана така? Защото същите хора(защото те са едни и същи или поне домузлък) от които зависи държавата винаги са били убедени, че парата идва от търговията, а не от това какво създаваш...
И като си направиха "революцията", па като се отвориха ония ми ти пазари.... Къде ти наука? Пари за нищо. Хората, драги ми Марксе, са едни и същи от 56 години( изключвам първите 10 след победата на "прогресивните сили".
06 Февруари 2011 05:30
А кои са приоритетите на българската наука?
А кои са приоритетите на знанието?
Пари няма защото икономиката е слаба
Икономиката е слаба, защото няма Знание (в буквалния смисъл - прости търговци с много пари купуват бракувана продукция от Китай като маркова стока). За да се създаде Знание, трябва ценностна система със зачитане на традиции и приемственост (няма как за 40, та дори 100 години, започвайки все от нула да има върхови постижения). А кадрите, сами си идват, няма нужда да ги заковаваш. Това е като когато добре си изореш нивата и овреме засееш, житните зърна сами изкласяват. Само трябва стройна (по-скоро строга) организация, що на добрата нива и плевелът изкласява. И как само - фалшиви дипломи (Калинка Илиева осъдиха ли я в Германия?), фалшиви публикации, фалшиви научни дисциплини (затоплизъм, ама сега ще се прекръстват на захладнизъм как едновремешните БКП историци станаха днешни политолози).
Парите не са двигател ни на икономиката, ни на създаване на кадри. Това е все да твърдим, че не можем да мерим дължини, що еталона за метър, платинения прът, седи в Париж.
06 Февруари 2011 09:15
Същите които "родиха" крилатите фрази : Индустриализация СЕГА! Електроника във всеки дом!! Световното ниво е достижимо!! От нас зависи! И т.н.
Кунчев, явно някои неща съвсем не са ти ясни. Хората играят според модела. Когато създадеш модел, който не работи, тогава и които да са хора не могат да се справят. Кои са тези същите? Хайде кажи ми едно име от семейството на член на Политбюро, които тогава вдигаха тези лозунги да е олигарх. Станаха олигарси хора от средната номеклатура, нито едно име на тези олигарси не бяхме чували преди 1989г. Гергов е бил ветеринарен в свинекомплекс, тазгодишният най-богат българин - инженер в "Рудметал" или някъде другаде. Аз казах по-горе кои искаха да се създадат капиталисти и те се създадоха. И вие сега ревете. Кого да назначат за капиталист - тебе ли?
Но нещо друго - всичките, които ги считаме за олигарси, като изключим Златев и Банев - те са свързани с търговията, с застрахователното дело. Повечето заводи, които бяха затрити, бяха подарени на чужденци - и кабелният в Бургас и Ямболена и Шуменските заводи и Кремиковци и мн. др., които бяха безмислено приватизирани под натиска отвън. Ти почваш пак да обвиняваш хората, а тя системата е виновна. И не сме само ние, почти целият бивш соц. лагер се гърчи - и Унгария и Латвия и бившото ГДР и кой ли не.
Малко мислете и се съобразявайте с фактите, когато вдигате сегашните лозунги, от рода кой е виновен.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД