:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ХОБИ

Празникът е по-весел с ръчно рисувани яйца

Столичанката Катерина Недялкова вече 35 години твори върху крехките черупки
Снимки: Емил Иванов
Практиката да се рисува върху черупки от яйца е позната по цял свят. Има хора, които създават истински произведения на изкуството върху тях. В България обаче подобен тип хоби не е особено разпространено. Ръчно рисуваните яйца внасят настроение и радост в дома на големия християнски празник. Върху тях могат да се изпишат всякакви картинки, мотиви или послания. А няма нищо по-забавно от цапаницата по време на рисуването им.

--------------

Вече 35 години 55-годишната Катерина Недялкова не пропуска Великден, без да изрисува няколко дузини черупки от яйца. Те се правят отделно от боядисаните варени яйца и се използват основно за украса на дома. "Не мога да рисувам хубаво", открито признава Катя. Това обаче не я спира да експериментира и всяка година да радва близките и приятелите си с усмихнати и разноцветни рисувани яйца.

Технологията е повече от проста. Трябват ви най-обикновени яйца, но гледайте да са без печат, иначе ще трябва да употребите повече въображение, за да го скриете. Това обаче не е проблем, просто ще нашарите цялото яйце в някакъв цвят и след това ще рисувате върху него.

Първо яйцата трябва да се измият много добре, за да не миришат. Катя пробива две дупки на острата и широката част на яйцето и издухва вътрешността през тях. Колкото по-голяма е дупката, толкова по-лесно се издухва. За украсата обаче не е никак препоръчително да направите дупки от по един сантиметър в диаметър - имайте предвид, че после ще трябва да ги замаскирате по някакъв начин. За три десетилетия рисуване на яйца Катя вече се е специализирала и почти няма случай яйцето да се счупи в ръцете й, докато го издухва. При начинаещите обаче това е често явление, тъй че вземете по-голяма купа, току-виж не уцелите чашката и жълтъкът се разпльоска по пода на кухнята ви.

След това Катя го оставя да изсъхне хубаво няколко дена. В нейния дом подготовката за празника започва няколко месеца предварително. Като се започне от Нова година, Катя си събира по 2, по 3 яйца, издухва ги, измива ги и ги оставя настрана. Така не се налага да обработва по 60 наведнъж непосредствено преди Великден.

Снаха й Нели, която също се занимава с украсата на яйчени черупки, е по-облагодетелствана в това отношение. Синът на Катя, Борислав, е готвач и има важното поръчение да събира черупки за жена си. Той прави дупчиците съвсем малки и понякога издухва наведнъж по 60 яйца, особено ако в стола, в който работи, се готви крем-карамел. "Издуват му се ушите, ама нали всички трябва да се включим", смее се Катя.

Рисуването на яйцата е събитие за цялото семейство, но най-вече за двете внучки,



които се оцапват до уши в боя



7-годишната Марчела и 4-годишната Полина си умират да рисуват яйцата заедно с мама и баба. Те избират цветовете и дават идеи за рисунките. Така всеки път пъстрите яйчени черупки стават повод семйството да се събере и да поиграе заедно. Според Катя ръчно изрисуваното яйце носи специфично очарование. То е специално и защото в него всеки влага своето настроение, своите мисли и пожелания.

След като черупките са готови, Катя и Нели пристъпват към същинската игра. Те влагат цялото си въображение, за да направят цветни и красиви яйца за децата и за приятелите си. Всяка от тях си има свой стил. Катя например предпочита да рисува върху яйцата с темперни бои и с най-обикновена четка. Тя боядисва цялото яйце в определен цвят и след като изсъхне, нанася върху него останалите. Любимите й мотиви са изключително прости за рисуване - слънце, цветя, облаци, къщички, животинки. Важното според нея е не да е перфектно изрисувано, а да е направено лично от теб, да си вложил своето старание и любов. Колкото по-шарено и засмяно е яйцето, толкова повече радост и настроение носи, смята Катя.



Снаха й Нели пък предпочита апликациите



С изцяло подръчни средства тя успява да направи най-различни фигурки. Сред нейната колекция има птица, овца, принц и принцеса, мишки, палячовци, цветя. За подобно занимание пари почти не са ви нужни. Най-скъпи излизат самите яйца. Трябва да се въоръжите още с боички за 2 лева, четка, лепило и каквото ви попадне под ръка.

Нели рисува върху яйцата с лак, вместо с бои. Така линиите на лицата, очите, устата стават по-тънки и по-добре изрисувани. Ушите на мишките майсторката изрязва от гланцово блокче, очите прави от възелчета на ширит, а в носовете и краката лесно ще разпознаете мънистата от разноцветен ластик. Когато пък се налага да направят коса, Нели и Катя ползват куклите на момиченцата. "Е, сега са с по-къси коси, но яйцата са много красиви", разказва през смях бабата. С топчета памук Нели успяла да направи дори яйце-овца. В този случай обаче дупките се правят от дебелата му страна, за да може животинката да стои на 4 крака.

От кутийки за течна сметана изобретателните жени измайсторили шапки на човечетата-яйца. Щом ги боднете на един дървен шиш или им закачите една панделка, шарените украшения са готови.

В рисуването и апликирането на яйцата можете да включите всичко, което ви се намира в някой ъгъл на шкафчето. Панделките от букетите цветя са сполучливо хрумване за всякаква цел. Ширитите също няма да затруднят семейния ви бюджет. От тях Катя прави връвчици за закачване на яйцата. С една доста дълга игла тя промушва ширита през двете дупки на яйцето и прави възел. Така шареното украшение



може да се закачи на перде,



на шкаф, на всякаква издатина, която ви попадне. Най-новата идея на бабата е да закача яйцата за разноцветни боядисани щипки. "Всичките растения вкъщи грейват с рисувани яйца, щом дойде Великден", разказва Катя.

За нея много по-приятно е да направи сама яйцата, вместо да отиде до магазина и да ги купи. Тайната била в това, че всяко яйце се правело специално за някой човек и докато го рисувала, жената ги наричала. Подаръкът вървял не само с веселото настроение, но и с пожелания за здраве, щастие и усмивки. "Ако знам, че някоя моя приятелка е болна, оцветявам яйцето й в цвета, който мисля, че ще й помогне", обяснява Катя. Нейни приятелки отдавна си събирали яйцата, които тя всяка година им подарявала. Проблемът на шарените черупки бил в това, че много лесно се чупели. Но като имаш много, не те е яд, смята художничката, която е завършила индустриална химия.

Манията на рисуваните яйца започнала преди 35 години, когато една приятелка запалила Катя да опита и тя. За тези три десетилетия жената е изрисувала хиляди яйца. Няколко обаче са се запечатили в главата й. Тя много добре помни първото яйце с послание, което



направила за мъжа си Марко



малко преди сватбата им. Било Великден на 1969 г., а приятелят й тъкмо й бил направил предложение за женитба. Тогава Катя му измайсторила специално яйце, на което написала "За хубавото, което ни свързва и за неизвестното, което ни предстои". Не казва, че било лесно - тогава още нямало сегашните химикалки и маркери. Но с обикновени боички, подострена клечка и много желание жената осъществила идеята си.

Когато двамата й синове били малки, умирали да се цапат с боите и да рисуват по яйчените черупки. Една година Катя измайсторила яйца като риби, залепила на тях гайки и връчила на малчуганите по една точилка с връв. И цялото семейство се впуснало в "риболов" на яйца.

Друго произведение било подарък за сватбата на нейна приятелка. "Бяха ми донесли пачи яйца и аз реших да ги направя като булка и младоженец", спомня си Катя. Тя сварила яйцата, нарисувала им лица и им ушила дрехи. Тогавашните младоженци и до днес пазят необикновения подарък от две яйца в черен фрак, булчинска рокля и дълъг воал.

"Смисълът на цялата работа е в това да доставиш удоволствие и радост на някого", убедена е майсторката на рисувани яйца. Много хора твърдели, че нямат нерви да се занимават с такава пипкава и бавна работа. "А аз така се успокоявам", твърди Катя. Тя е убедена, че и нейните внучки ще продължат традицията в семейството да има ръчно рисувани яйца. Аз изпитвам огромно удоволствие, когато ги правя, създават невероятно настроение и в тях влагам цялото си положително отношение към определен човек, разкрива Катя.
 
Първокласничката Марчела е горда с творбите на мама Нели.
 
Баба Катя вече учи внучките си да рисуват върху яйчени черупки.
6543
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД