:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,518,105
Активни 94
Страници 1,621
За един ден 1,302,066
Седмицата

Подивяване на демокрацията

Димитър Денков
"Опитомяване на революцията" е заглавие на чудесната книга на Джералд Крийд (превод Детелина Иванова, изд. "Апострофи", София, 2005; 2007). Посветена е на живота в едно българско село през последната половина на ХХ в. - с. Замфирово, Михайловградско, сега Монтанско. Книгата е написана по канона на трезвата северноамериканска културна антропология - наред с учените понятия и позовавания на теории вървят чудесни портрети на хора, обяснения на типични нашенски изрази, описания на държавни структури, трудови и битови дейности. Авторът съвместява гледната точка на незаинтересован наблюдател с вживяването на участника. Това предполага такова поне десетгодишно изследване на място, вписване в цялостния бит, многобройни анкети и проучване на документи, ритуали, семейни връзки и т.н., че някоивиждат в подобни културни антрополози американски шпиониДруги пък, също толкова мнителни, ги мислят за комунисти, какъвто е случаят и с Крийд - както поради липсата на политкоректните ругатни срещу социализма, така и най-вече поради изводите, които прави от проучванията и живота си в Замфирово. А именно - че българската социалистическа държава се примирява с традиционните условия на човешкото съществуване; че жизненият ритъм в селото опитомява дивата социална революция, чийто натиск възбужда негероична, но ефикасна с мекотата си съпротива срещу безумията й; че политиката на раздържавяване по време на прехода води и до отказ на държавата от почти всички формални и нормални функции. Това съсипва не само селото, но и разрушава обществото.

Тези изводи Крийд прави в публикуваната си за пръв път през 1997 г. книга Domesticating Revolution, когато и приключва изследването си в с. Замфирово, започнало в 1987 г. Не зная дали сега в някое българско село някой американски антрополог не прави изследвания, които да продължат тия на Крийд. Струва ми се обаче, че е крайно време да се напише книга под заглавие "Подивяване на демокрацията" с допълнението "българският случай". Тя може да е авторска, може да е сборник от случки и спомени, придружени от полицейски сводки. Такава книга е необходима не толкова да се уязвят демокрацията и българското й израждане, колкото да се оставидокумент за подивяването, опустошило вековни традициитъкмо с бързото оттегляне на държавата от всякакви привични функции. За да се осъществяват те, винаги е необходима принуда - от вътрешна и външна сигурност през здравеопазване и образование до почистване на улици и подрязване на храсти. Това подивяване у нас стана в името на една въобразена демокрация, при която държавата се затвори в политически сплетни и изостави на самотек всички обществени процеси, включително и тези на човешко взаимодействие с природата. Открай време се знае, че последното се случва най-вече в селото.

Материал за такова изследване има в изобилие не в десет години, а само в една седмица. Ето и последната - поредната с еднакви случки в еднакви поради това села: намерена убита преди месеци магазинерка, убити старци, пребити баби и деца, изгорял коптор, разбити дворове, откраднати кошери и животни.Накъсо: ограбени животиНа този фон са нелепи политическите драми, че шефът на ДАНС бил подал оставка, ама се създавало ново звено за борба с корупцията и депутатите самопожертвователно си замразили заплатите до края на кризата.

Откъм селото краят на кризата не се вижда не в близките седмици, а и в близките десетилетия. Тъкмо защото държавата се е оттеглила от каквато и да е грижа за него. Тя дори не го притиска, както не притиска извън данъчния произвол и всякакви обществени групи. Това оттегляне на държавата от естествения за всяка държава натиск минава за демократично. За демократично минава и безгрижието, че огромни площи стоят необработени, оставени на волята на собствениците си, които не плащат данъци за земята. Също толкова демократично изглежда и безгрижието спрямо кражбите на реколта, разбиването на напоителни съоръжения, изнудванията на прекупвачи и далаверите с вносни селскостопански стоки. В нормална държава би било невъзможно към 20% от разходите на селските стопани да отиват за охрана на собствеността и продукцията им; в държава, чийто министър-председател е бивш охранител, това е напълно естествено. Както и естествено бе той да се откаже от една нелоша идея полицията и армията да пазят реколтата. Все пак станеше ли това, освен с воя срещу полицейщината Борисов щеше да се сблъска с нарасналата през демократичните години правозащитна вълна,помитаща всяка идея за ред с приказките за естествени етнически праваВсичко това продължава вече двадесет години и както е тръгнало, естествено ще продължи още толкова.

Но в резултат на тия естествености все повече хора се отказват да произвеждат каквото и да било, както и да живеят на село. Там естествено училището се разпада, аптека няма, лекар идва от дъжд на вятър, а полицията - по-често, защото все пак лимитът на бензин и тежките престъпления налагат това.

Така в демократична България все повече села естествено подивяват, оставят се на природата, която не прощава държавната немара дори и при хората. Както старите къщи обрастват с диворасляк и накрая се срутват, така и в хората, свободни от каквато и да е държавна принуда, естествено избуяват дивотии, разрушаващи морал и традиции, включително и традицията на село да се убиват за ниви. Сега по-често се убиват за лев.

Разбира се, не всичко е толкова черно. Тази седмица има и светъл лъч, който не може да бъде пропуснат. В пункта за вторични суровини на село Говедаре, Пловдивско, полицаи открили бюста на Христо Ботев, дарен от китайското правителство на кметството на Калофер. Бюстът, откраднат преди няколко месеца, за щастие бил непокътнат и щял да се върне на мястото му. Така се спестяват не толкова срамове, колкото пари на китайците, които, разтревожени от кражбата, обещали преди време да направят втори бюст.
280
10465
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
280
 Видими 
18 Февруари 2011 19:45
българската социалистическа държава се примирява с традиционните условия на човешкото съществуване

и възприема по-устойчивите и по-близки до човешката природа ценности на истинската демокрация, родената в Спарта.
Едва днешна България успя да се изроди в упадъчната демокрация от атински тип.
Кръговрат на историята. Заблудите и грешките се забелязват непоправимо късно
18 Февруари 2011 19:54
В нормална държава би било невъзможно към 20% от разходите на селските стопани да отиват за охрана на собствеността и продукцията им; в държава, чийто министър-председател е бивш охранител, това е напълно естествено.

Бяха доста абзаците, които ми направиха впечатление, не мога да копна всичките.Отказвам се и от коментар - цялата статия си е коментар.


________________________________ __________
"Масовото приемане на една идея не е доказателство за нейната вярност".
18 Февруари 2011 20:21
Статията е чудесна, но трябва да се каже, че това е резултатът от сгрешеният модел на общество и икономика, т.е., да връщаме капитализма. Глупавата идея, че като копираме Западът и ние ще станем като тях. Все едно аз ако река да копиорам Бербатов и аз ще стана като него. Аз не веднъж писах, че Западът бне е станал богат защото е станал капиталистически, а станал капиталистически защото е забогатял още по времето на феодализма и тези богатства е трябвало да се вложат в оборот. Така се е появил капитализмът и лебералната идея laisser fair, laisser passer, отказът от намесата на държавата (забележете, че през 17-ти 18-ти век десните са били против либерализма, а либералите са били леви). Именно тази идеология и модел, който ни го нахлузиха хамериканците дето Луканов повика (помните ли онези бандюги Ран и Ът) и който пак те ни управляват чрез малката пица Невдянков и Валутния фонд и Световната банка, разсипа България.

18 Февруари 2011 20:22
Според мен е по-добре като ги няма държавните тъпанари защото те и без това само пречат но как да махнем и полицията и да не плащаме данъци след като не осигуряват ни път , ни образование ни здравеопазване.Ама тях ги вземат нихната м......
18 Февруари 2011 20:22
Ама тукана ли ше се кюскаме цели два дни?
Покрай Д.Денков..
Не виждам защо, ама щом Автора го напиня към "Наше село"...ми айде да почваме с копането!
(е, мое пък и да не копаме...щото много мразим да копаме)

18 Февруари 2011 20:26
Нали скачахте по митингите за демокрация, защо сега не искате да обсъждате проблемите на повече от80% от БГ-селото.Все пак столицата с около 2млн. "граждани" не е БЪЛГАРИЯ , а само една "атомна бомба", която би освободила БГ от доста простаци.АМИН.
18 Февруари 2011 20:29
Сеги требва да дойде Гонзо, за да ни призове да фатаме мотиките и обратно на бостаните и бахчите!
18 Февруари 2011 20:30
Другото вредно нещо е опоетизирането на селския живот и възпяването на селския бит и морал.
-------------------------
Блогът на Генек

18 Февруари 2011 20:31
Да, да! И Бетовен написал цяла пасторална симфония, селянинът му със селянин!
18 Февруари 2011 20:51
Като че ли тихо, под сурдинка, но настойчиво, сред мислещата част на обществото започват да се оформят въпроси- дали не сбъркахме, а; чак пък толкоз ли са добронамерени към нас ония, отвъд водата; ми тия оттатък Сърбията; кво стана, май имахме една държава- България, която изгубихме и сега е само название на територия; след още едно поколение ще има ли в наше село Вуте /Боян, Иван, Георги/ или както Н Гого и М Бобо в Замбези ще се казват Джордж и Джъстин. Или Франсоа. Толкова ли сме лоши. И какво, ако сме толкова лоши- по -добре да сме си ние, отколкото да се превръщаме в пародии...
18 Февруари 2011 21:03
“Диви българи”, “балкански кланове”, “престъпност от България” – такива са заглавията в пресата. Местните зоват за експулсиране на пришълците. Полицията ще опита на първо време да намали броя на проституиращите българки от Столипиново на пиацата в Дортмунд....
---
Един германец не прави разлика между Столипиново и Замфирово.
Натиснете тук
Айде Славчо (Терзиев) защити сънародниците ни от нехуманното отношение...
18 Февруари 2011 21:08
Двете чудесни статии в днешния "Наблюдател"; имам предвид и тази на г-жа Кодинова; според мен са за човека-гражданин. При Елена, посмъртната съдба на героя ген. Луков. "Подивялата" демокрация при г-н Денков.
Сиреч "демокрацията" на хора, които са се отказали да бъдат граждани или колко лесно се подивява до човеци-собственици.
Сърдечни благодарности и на двамата автори
18 Февруари 2011 21:19
С една дума демокрацията изкльопа селото и сега яде луканка от рога и копита, поръсени с флашки и подправка свежи зрелища от политОБОРА.
18 Февруари 2011 21:23
"Подивяване на демокрацията" - да разбирам ли, че в БГ е имало демокрация? Щото аз , доколкото познавам историята на ІІІ-та Българска държава, считам, че такова нещо не сме имали. Демокрацията за мен е, най-кратко казано, преди всичко такава организация на държавната и местна власт и на всичко останало, която гарантира равенство на всички хора и на всякакви собствености. Гаранцията е в наличие на закони, които /никога не са идеални/ се спазват и се прилагат еднакво за всеки, кога трябва - се променят не с болшинство, а с минимум 3/4 мнозинство - може бавно, но да е сигурно, че е и с консенсус и че повечето ще знаят и разбират за какво и за кого гласуват. При демокрацията хората знаят за какво и кого гласуват и не се срамуват за това, как са гласували, га се почувстват излъгани - на площада. И отстояват яко. Не чакат некое "слънце" да доде да ги опрай. Те такова нещо в ІІІ-та БГ държава не е имало, а за да има требе пипе и дупе - не, че ги нямаме, ама не мога разбера що не си ги показваме..
18 Февруари 2011 21:38
Земята у нас за пръв път беше уедрена със създаването на ТКЗС, и след това с раздаването на земята в реални граници страната ни беше върната 100 години назад.
В селата няма работа, повсемество пиянство, безпътица и безнадеждност.
А на всичко отгоре ни се треснаха да ни управляват сборна група простаци от ГЕРБ.
Жална и майка на България.
18 Февруари 2011 21:39
Gan(ю)гоТрий:

.
...демокрацията изкльопа селото...

.
Селяндурщината изкльопа демокрацията.
18 Февруари 2011 21:48
Ще ви цитирам една стара градско-селска немотия:
Пандишпан, пандишпан,
свари бабо леща!
Пандишпан, пандишпан..
чорбата е гореща.

Пък вие както си решите - селска катма ли ще е, или градска палачинка, не се ли обърне..."нанайки маро"!
18 Февруари 2011 21:51
Нито армията трябва да се занимава с пазене на реколтата, нито полицията. Това е работа на пъдаря. Виж, ако пъдарят види крадец, веднага трябва да се обади на полицията и полицията още по-веднага трябва да долети и арестува крадецът. Демокрация означава законност и равенство пред закона без оглед на раса, религия и т.н. Никой никъде няма да обвини полицията в расизъм, ако арестува крадец от някое малцинство.
18 Февруари 2011 21:58
Веднъж попитах един циганин къде отива с количката, а той ми отговори - отивам да крада. Не е законно, казваш, дума той. Вярно е, но ти сигурно не си си лягал с празен стомах и не знаеш какво е.
В нашата държава освен закани за насилие над циганите , които крадат за нищо друго не се мисли.
Никой не иска да им създаде работа, всеки ги псува и се заканва да ги бие или убие.
А гладът е по-силен от тока.
Държава, в оято управляват милиционери, които не разбират от политика и икоомика.
18 Февруари 2011 21:59

много добра статия тази събота.
18 Февруари 2011 22:14
В селата няма работа, повсемество пиянство, безпътица и безнадеждност.
Земята ли се е свършила около селата или мотиките? И за циганите, горките, дето нямали работа, същото важи. А иначе е вярно, че охраната на реколтата и на имуществото е работа на селски пъдар. Само че един конституционен съд отмени частта от закона, че можеш да застреляш като куче, всеки влязъл в имота ти. Като се върне това право, ще успеят и производителите да си опазят земята и реколтата.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
18 Февруари 2011 22:19
.
18 Февруари 2011 22:19
Манрико,
Колко ниви ти върнаха в реални граници и колко декара е всяка?
18 Февруари 2011 22:45
В нашата държава освен закани за насилие над циганите , които крадат за нищо друго не се мисли.

Цъ! Имаше идея да им се даде общинска земя за обработване, която се провали поради липса на желаещи. Предполагам, ако се намерят такива ще се намери и земя за тях. Което не им пречи да ограбват реколтата на старците по селата.
18 Февруари 2011 22:45
Манрико, и друг път съм искал да те питам(покрай "Лопата" ) - бе що не си шльопнеш кунките на скенера, па да ги пуснеш да ги видим тука всички?
Имат ли мазоли, нямат ли...или са с маникюр и лакирани, а?
Щото мойте...ако барна с пръст някое маце по чораподупника без да искам(професия, к'во да прайш), и айде нов!
18 Февруари 2011 23:00
Круела,
Жалко че и ти мислиш така.
Въобще имаш ли и малка представа от селскостопанско производство?
18 Февруари 2011 23:01
.
18 Февруари 2011 23:14
Въобще имаш ли и малка представа от селскостопанско производство?

О, много добра при това. Прекарвах цяло лято доброволно на полето с баба и дядо.
Селският двор + животните и кокошките + лозето и личното ползване задоволяваха почти напълно нуждите от храна на семейството. Купуваше се олио и захар.
Обаче изискваше ежедневен ненормиран постоянен труд. Истината е, че на село човек не може да остане гладен. Ако има желание за работа.
Къде по-лесно е да го откраднеш.
18 Февруари 2011 23:17
Сир, в нашата къща на село последно имаще цигани 99'та да берат на нивата. Три дена работиха, взеха по 100 кинта аванс, гепиха мотора и изчезнаха.
*
Макар по същество да си прав. Честния циганин и честния българин са в еднакво най-неизгодна ситуация..

Редактирано от - Gan(ю)гоТрий на 18/2/2011 г/ 23:27:37

18 Февруари 2011 23:29
Хайде сега, като имаш представа, избачкай една сметка за това какви разходи ще трябва да направиш за да започнеш да обработваш един декар нива, която ти е дадена да речем от общинската мера, която не се полива, като засееш да речем домати, зелен боб, чесън, лук, пипер, краставици, тиквички, патладжан като дадеш прогноза колко продукция ще изкараш?
Като я направиш, кажи колко пари ще ти трябват.
А нали с помощите, които получаваш, докато дойде щастливата дата на прибиране на реколтата ще трябва и да храниш семейството?
18 Февруари 2011 23:34
За претърсване на руините по маршрута на магазинерката лимитът за бензин не е достатъчен.
За измерване скоростта на автомобилите лимитът на бензин е повече от достатъчен.
18 Февруари 2011 23:36
А бабите и дядовците как оцеляват с мизерните пенсии? Копаят, садят, поливат, плевят, а след това някой им обира това, което отгледат. И те разчитат главно на произведеното, като ги окрадат - гладуват.
От толкова пари за усвояване по разни "интеграции" и "включвания" все ще се намерят някакви за начален старт на производство. Стига да има желаещи.
За старците допълнителни помощи никъде не се предвиждат.
18 Февруари 2011 23:36
Круелла, бъркаш елементарно, щото те е затиснала носталгията по "Наше село".
Представи си една хубава поляна за голф...някъде 60-100 дка че и повече, и всичкото туй засято с царевица, дето вече е прорастнала педя и нещо...и тряба се плеви незабавно!
(мани ги химикалките на BASF и Monsanto, нищо не струват)
На колене!
И почваш да плевиш с ръце(засега друга технология не е открита), а редовете дълги над километър...
.
P.S. Иначе нанайки добив!Редактирано от - OLDMAD на 18/2/2011 г/ 23:43:18

18 Февруари 2011 23:43
Имат ли мазоли, нямат ли...или са с маникюр и лакирани, а?

С "мачкан лак" ли ...
18 Февруари 2011 23:45
Добре бе, само едната - таз дето не я употребява толко често!
(то човек да не каже нещо сериозно, гавраджиите веднага му го захапват...мнението)
18 Февруари 2011 23:46
Истинската демокрация е създадена в Спарта. Демокрацията на човека-гражданин. Естествено, адаптирано към човека, несъкрушимо обществено устройство. За съжаление, въпреки ненадминатите им и до днес постижения /кой от нас би се сражавал срещу хиляда души от най-развитата военна машина на съвремието си - Персия? Това е равносилно днешен човек сам да победи крайцер/, спартанците живеят в малка, бедна, изолирана местност. В Пелопонеската война унищожават изродената пряка демокрация на Атина, но историята присъжда крайната победа на последната. Единствено заради богатия хинтерланд на север от приятната, но малка Атика. Която и днес ни смуче ресурсите...
18 Февруари 2011 23:47
През 80-те у мое село асфалтираха улиците, сложиха улични лампи (дядо Петьо си сверяваше часовника по тях през лятото - пускаха ги точно в 22 часа), направиха кино (там гледах първия филм в живота си - "Индиана Джоунс в Храма на обречените", в читалището гледах и първата в живота си театрална пиеса - баба ми, нарамила една торба с шишета вода и бисквити за мен ме заведе да гледаме селската театрална трупа. От селската библиотека в по-голяма детска възраст изчетох Дюма, а пък от селската книжарница за 5 лева си купих томче на Шилер. Бях ги спестил тези 5 лева от една ученическа бригада. Забравих да кажа, че пак през 80-те сложиха пред всяка дворна врата железен кош за боклук, а хората си направиха двуетажни къщи с вътрешни бани и тоалетни. Та тъй през 80 - те. Днес - безработица, или работица в турски обувни фирми в съседния градец за заплата веднъж на 3 месеца.
А киното го няма вече. Няма я и театралната трупа. И книжарница няма. Библиотекарката отдавна умря... Училището го подпалиха и сега крета в образователния процес с три класни стаи.
ПП. Света Софийке, виждаш ли сега, че съм селянче, а не аристократ, и че ако баба ми не ме беше завела да гледам селската трупа, снощи нямаше да ходя на опера.
Редактирано от - paracetamol на 19/2/2011 г/ 00:02:57

18 Февруари 2011 23:47
Круела,
Нищо няма да стане.
Това е общество, в което който има много, ще му се даде още.
Който има малко - и то ще му се вземе.
Особено пък в България, която изживява страшна трагедия - управляват я тъпи милиционери - марионетки, които дори не знаят откъде са дошли и накъде отиват.
18 Февруари 2011 23:47
Каква демокрация в България??
Едно от основните правила на демикрацията е, че всеки може да избира и да бъде избиран....
Айде пробвай се в някое от двете упражнения, да видим резултата...
18 Февруари 2011 23:48
Одди, ти бъркаш. Тази царевица не се плеви, тя внимателно се окопава, като плевелите се почистват с мотиката. Много се внимава да не се пресече царевицата. И да, редовете са безкрайни. Но дядовците и бабите не обработват 60 декара, а някъде до 5-6 царевица. Един декар лозе, един декар бостан, половин зеленчукова градина плюс двора. За толкова им стигат силите.
После идват едни здрави прави 30-тина годишни, които не се трепят с мотиката и им обират реколтата. Да се благодарят ако не ги пребият или убият.
18 Февруари 2011 23:49
Интересно нещо е погледът на руснак над 40 години, ако му кажеш, че България внася зеленчуци. Тъжна тема.
18 Февруари 2011 23:49
Марксе,
Не си прав. Не ти е виновен капитализмът "като такъв", а само неправилното "вашингтонско" схващане, което беше на мода в 1990 г. и по-нататък, че са нужни само свободни пазари и твърда валута (free markets and sound money) и всичко друго ще се нареди от само себе си.

Не само западна Европа, която била уж богата още преди капитализма (което не е особено вярно - Испания беше се награбила със злато от колониите) е богата, но и такива страни, които доскоро бяха бедни и примитивни - Корея и Тайван например.
18 Февруари 2011 23:49
виждаш ли сега, че съм селянче, а не аристократ, и че ако баба ми не ме беше завела да гледам селската трупа, снощи нямаше да ходя на опера.

Разбрахме вече....
Ами честита опера тогава...
18 Февруари 2011 23:51
Всички капиталистически страни, които забогатяха в 20 в., в т.ч. и САЩ, имаха държавна политика на развитие.
18 Февруари 2011 23:55
Добре де,
Защо уж заедно тръгнахме всичките соц. държави, а сега сме на различен етап на развитие??
Къде сбърка България?? (като гледам даже и през еднакви етапи се преминава в прехода от соц. към кап.)
18 Февруари 2011 23:59
Кру, за дядовците и бабите си права - и сега имат толко...колкото при комунизЪма!
Аз ти дадох пример с големите масиви, ма нейсе..
Но щом ще се манипулираме, айде и от мен един въпрос:
- Ти виждала ли си "тележки" за бране на ягоди? Дето лежиш по корем връз тях, и късаш от ляво и дясно.
Пробвай се колко ще издържиш, и тогаз дай пак!
.
P.S. E6, случайно да си чувал, как си опазиха селското стопанство в Полша, Чехия, Словакия, Унгария..че и в Румъния?
(за другите няма да питам, те са извън ЕС)

Редактирано от - OLDMAD на 19/2/2011 г/ 00:04:11

19 Февруари 2011 00:02
Денков, всичко си казал точно!

Marx++

За мен остава единствено да отбележа подивяването И на демократичния ни форум! Дуй се, народе, свободен си ДЕМОКРАТИЧНО да мреш от глад, болести и насилие!...
19 Февруари 2011 00:18
E6, случайно да си чувал, как си опазиха селското стопанство в Полша, Чехия, Словакия, Унгария..че и в Румъния?

Не съм чул....
Бях в Югославия през 90-та. Там държавна земя нямаше. Приятелят ми беше доктор - ортопед, хирург. Имаше много земя и си живееше на село. Пътуваше до работа. Плащаше на хора да му обработват земята и си продаваше продукцията. Не я даваше под наем.
Не съм се интересувал за организацията на земеделието там, но пустеещи земи нямаше.
19 Февруари 2011 00:28
Автора
Маркс++
България е колония на USrael, другото в общи линии е следствие на този факт.
19 Февруари 2011 00:35
Като че ли тихо, под сурдинка, но настойчиво, сред мислещата част на обществото започват да се оформят въпроси- дали не сбъркахме, а; чак пък толкоз ли са добронамерени към нас ония, отвъд водата; ми тия оттатък Сърбията; кво стана, май имахме една държава- България, която изгубихме и сега е само название на територия;


А дали пък не сбъркахме, като повярвахме, че вълците, дето ни яхаха безчет години, си смениха нрава, като се покриха със съдрани овчи кожи? И че за нощ и половина, "уплашени" до смърт, решиха да абдикират от политическата и икономическа власт и да предадат всичко в копитата на бедните овце?
И разбира се, за всичко стана виновна демокрацията, ама тая, дето се вижда през крив макарон.
И за да вляза в тон с подавляващото мнозинство на участниците в този форум, ще кажа дълбокомъдрено:
Погледнете! На опашката на Европа сме! Ето до къде ни доведе демокрацията на Костов! Ууу и долу!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД